chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:98/218)

Domowy pasztet z żurawiną 251

wystygnięciu taki pasztet można kroić w plastry, lub smarować nim chleb. Upiec go można zarówno w jednorazowej formie do pasztetu jak i w zwykłej keksówce. Domowy pasztet można go podać 1,5 rocznemu dziecku. 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 ćwiartka kurczaka 0,25 kg wątróbki drobiowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 jajko

Dieta bez mleka
Wegetariański pasztet z pieczoną dynią 140

jesienne śniadanie. Jem go najczęściej na kromce razowego chleba ze świeżymi lub kiszonymi warzywami. Jest pysznie i zdrowo. Spróbujcie sami! Składniki: 100 g suchej kaszy jaglanej 100 g suchej komosy ryżowej 100 g suchej czerwonej soczewicy 250 g upieczonej dyni lub  puree z dyni 1 duża cebula 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka curry

Smakowity Blog Kulinarny
Jajka w pomidorach - Szakszuka(Shakshouka) 376

formie szakszuki tworzą duet idealny. Podana koniecznie z kromką świeżego chleba lub bagietki jest dla mnie pyszną kolacją lub śniadaniem. W sezonie możecie użyć świeżych pomidorów, a poza - tych z puszki. Składniki na 1 porcję: 2 pomidory lub pół puszki krojonych pomidorów 2 jajka 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 1 łyżeczka oliwy z oliwek Szczypta kminu rzymskiego Szczypta cayenne

Fabryka pomysłów
Currywurst. 171

przestanie się pienić. Zmniejszyć ogień i dodać curry, paprykę i cebulę. Wymieszać. Dodać wodę i sos worcestershire. Pozostawić na małym ogniu jeszcze 3 minuty wciąż mieszając. Kiełbaski ugotować, upiec lub usmażyć. Skórkę można ewentualnie usunąć. Podawać natychmiast z sosem i oprószone obficie curry. Klasycznym dodatkiem są frytki lub chleb

zadanie-gotowanie
Pasta śledziowa z jajkiem 159

czym przygotować kanapki.  Dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Dzisiaj mam dla Was bardzo szybką i smaczną pastę śledziową z jajkami. Świetnie smakuje z rzodkiewką pokrojoną w plasterki, pomidorkiem, ogórkiem. Może się skusicie na takie kanapeczki ? Skłądniki: 4 jajka 250 g płatów śledziowych (matiasów) 1 mała cebula pieprz papryka słodka sól (opcjonalnie) Jajka ugotować na twardo. Płaty śledziowe

O kuchni z uczuciem
Sałatka izraelska Nidy Degutiene 177

nich środek, następnie je także pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę możliwie najdrobniej. Wymieszaj składniki w dużej misce, dodaj natkę i miętę. Skrop sałatkę oliwą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą. Dobrze wymieszaj i odczekaj 10-15 minut, aż smaki się połączą. Podawaj ze świeżym białym chlebem i sosem sezamowym tahini

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Schab po bałkańsku 158

podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy. Można by się pokusić o wykonanie plenerowe tego dania i weekendowe pichcenie w kociołku, bo biesiadowanie i wspólne jedzenie to idealny pomysł!. Składniki dla 6 osób: - 1 kg schabu bez kości - pęczek cebuli dymki, biała i zielona część - 2 cebule - 3 ząbki czosnku

Apetyczna babeczka
Błyskawiczne piątki - Zupa gulaszowa ze śmietanką 122

papryka słodka lub ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie pokrojone kawałki lub zmielone. Całość przełożyć do garnka, dodać marchewkę, ziemniaki oraz wodę. Zagotować, przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietankę. Podawać na ciepło z chlebem

Magiczne Życie Marty
Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 204

smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba. Polecam. 2-3 golonki z indyka (u mnie z kością) Marynata: 2-3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Dodatkowo: 2 ząbki czosnku  kilka lisków bazylii 1 cebula (duża) Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Pod skórę golonek

Di gotuje
Zupa cebulowa (SYS) z grzankami 159

dodatki: - grzanki (mięso wieprzowe, jajko, bułka namoczona w mleku, posiekana cebula, sól, pieprz) - mini kotlety mielone - świeża natka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki zupy wsypuję do garnka z zimną wodą. Gotuję około 22 minuty, dodaję łyżkę oleju rzepakowego.  Pod koniec gotowania wlewam śmietankę. Następnie całą zupę miksuję na krem. Chleb tnę na trójkąty i robię z nich grzanki w opiekaczu

Kuchnia co dnia
DIABELSKIE GAZPACZO 214

grzeszy :-)  Składniki:  2 czerwone cebule  1 świeży szklarniowy ogórek  2 czerwone papryki (+ 1/2 do przybrania) 4 duże, jędrne  pomidory ( + 1/2 do przybrania) 2 ząbki czosnku  pęczek natki pietruszki  kilka listków mięty  słoiczek czarnych oliwek  2-3 jajka ugotowane na twardo 2 kromki chleba bez skórki ( sama środka

pieprzny smaczek
Pieczeń wieprzowa 185

przez sito  na głęboką patelnię , przecierając czosnek i cebulę.  Zagotować, zagęścić dodając dużą łyżkę masła, wymieszaną z 2 - 3 łyżeczkami mąki (ilość masła i mąki zależy od ilości wytworzonego sosu) . Sos zabielić śmietaną. Pokrojone w plastry mięso podgrzewać w sosie. Bardzo smaczne również na zimno do chleba. Smacznego

Stare Gary
Śledzie po kaszubsku 3837

przykład mnie). Moim zdaniem to najlepsze śledzie. Mogą stać w lodówce kilka dni – przegryzione smakują nawet lepiej. Idealne zarówno na Święta, jak również jako codzienna przekąska do chleba.Śledzie po kaszubsku:5 filetów śledzi solonych – matjasów (ok. 500 g)6 suszonych śliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu(...)mielony pieprz10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiemmleko do moczenia śledzi Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Cebule kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju czosnkowego (lub olej i cały rozgnieciony ząbek czosnku, który po chwili smażenia wyjmujemy). Podsmażamy cebulę, aż będzie szklista – w trakcie

Poezja smaku
Cukinia nadziewana ryżem jaśminowym 152

się z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż jaśminowy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.Składniki na obiad dla 4 osób: 2 średnie cukinie 15 dag ryżu jaśminowego 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 8 pieczarek Ser żółty lub pleśniowy - kilka plastrów 1. Ryż gotujemy

Apetyczna babeczka
Kugelis - Litewska babka ziemniaczana. 431

dodajemy jaja, mąkę, słoninę, cebulę ( z pozostałym od smażenia tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz.   Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min.  Serwujemy z kwaśną śmietaną i Litewskim chlebem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Kapusta kiszona a’la bigos 204

podać na obiad razem z  ziemniakami lub na kolację z chlebem. Kapusta kiszona a’la bigos, polecam Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 250 ml rosołu 3 małe kiełbasy mięso gotowane z 1/2 kurczaka 1 op. passaty pomidorowej 330 ml domowa lutenica marchew, seler i cebula gotowana z rosołu sól, pieprz. liść laurowy, ziele angielskie garść

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantna zupa krem z pieczonych buraków 177

czasami też gorczycę, liście limonki kafir i pastę z tamaryndowca. Do dekoracji zazwyczaj używa się listków kolendry lub mięty. Składniki 750 g buraków podobnej wielkości 1 średniej wielkości czerwona cebula  1 liść laurowy 1 lub 2 małe czerwone chili pozbawione pestek 1 łyżeczka startego imbiru 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu lub labnehu ( tutaj przepis(...)chleba). *** Na patelni rozgrzać olej, dodać obrany i starty na tarce imbir, posiekany czosnek, liść laurowy i kumin (ewentualnie także nasiona kolendry i gorczycy) i smażyć na niewielkim ogniu przez około minutę. Dodać upieczone i pokrojone na niewielkie kawałki buraki i smażyć cały czas mieszając przez około 7-8 minut. Na dwie minuty przed końcem smażenia dodać posiekaną czerwoną cebulę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
kotlety ziemniaczane 183

Co można zrobić gdy zostaną ziemniaki?  Bardzo dużo przepisów domaga się użycia ugotowanych ziemniaków:) Dzisiaj pokażę jak to u nas wygląda jeden ze sposobów :) na

chleba naszego
Chleb kurki z borowikami 178

Chleb który pachnie lasem i grzybami. Do chleba dodałam zupę grzybową borowikową Winiary dzięki czemu zyskał jeszcze fajniejszy smak. Domowy chlebek grzybowy jeszcze ciepły z masełkiem i nic więcej nie potrzebujemy do obkładu. Do pracy, do szkoły, na  śniadanie, przypomni nam zapach lasu, który działa na mnie jak magnes. 45 dkg mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży(...)łyżeczki soli 1 zupa borowikowa Winiary 300 ml wody 20 dkg kurek sól, pieprz 1 cebula olej rzepakowy cukier szczyptę Do miski wykruszam drożdże, dolewam 50 ml wody letniej, dodaję mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około łyżkę, szczyptę cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kurki myję, odsączam. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju

wesoła kuchnia
Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo 277

gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru Anna proponuje podanie go z ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się nie marnuje;P Co do samego przepisu, zmieniłam nieznacznie(...)cebulę z czosnkiem i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj paprykę, bakłażana i cukinię i podsmażaj aż warzywa lekko zmiękną, przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, tymianek i 1/4 szklanki wody i gotuj aż wszystkie warzywa będą już miękkie, przez około 5 minut. Dopraw, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj danie z ryżem lub pajdą pysznego chleba

karmelowy
Pasta z makreli w sosie jogurtowo-czosnkowym 233

prostsze i szybsze obieranie . Następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę. Wszystko wsypać do miski, przyprawić do smaku, dodać jogurt naturalny oraz sos czosnkowy. Wymieszać do dokładnego połączenia składników. Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła”. Zajadałam z domowym chlebem z naczynia żaroodpornego. Wybór przepisów na własnoręcznie wykonane pieczywko poniżej

Grunt to przepis!
Schab zapiekany... 217

Dobra propozycja na obiad lub do kolacji, która sama się zrobi w piekarniku. Skład: schab środkowy 1,0-1,2 kg, kapusta kiszona-pokrojona 1 kg

chleba naszego
Żurek staropolski 138

kiełbasy z dodatkiem czosnku i ziemniaków dodajemy zakwas. Dodajemy suszoną cebulę, majeranek oraz liść laurowy i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 10 minut, pod koniec dodajemy podsmażoną i odsączoną z tłuszczu białą kiełbasę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe! Swoją zupę podaję z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżym chlebem z prawdziwym masłem. Palce lizać! Smacznego

Cooking Monster
pierogi z rybą 177

Tak z rybą :) Pierogi mogą być z wszystkim  również z rybką ;-)  Dzisiaj w piekarniku pierwszy raz zrobiłem pierogi z rybą :) Bardzo fajnie wyszły :) Filety

chleba naszego
cukinia faszerowana 201

Cukinia :) to świetne warzywo, które można wykorzystać w różnych potrawach :) Nigdy cukinia nie występuje sama :) zawsze ma dobre i  smaczne towarzystwo :) Żeby nafaszerować cukinię  

chleba naszego
Domowy pasztet 144

delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe

Kulinarne przemyslenia
Krem z brokułów 236

ktoś z „odbiorców” jest uczulony, migdały możesz zastąpić chlebem. Nie dodawaj go do gotowania tak jak pierwszej części migdałów, ale pokrój w kostkę i upraż, aby posypać nim zupę na koniec. Składniki: 2 brokuły duża garść migdałów, obranych ze skóry i rozdzielonych wzdłuż na pół 1 mała cebula (duża szalotka byłaby najlepsza) 1 udko z kurczaka 1 mała

manslogblog
Do chleba 167

coś dla męskiego apetytu ,troszkę tłuszczyku ale jak smakuje.Do chleba jest jak strzał w dziesiątkę do tego super pasuje i smakuje ogórek małosolny ,można zajadać się tym daniem od razu po przygotowaniu ale też super smakuje kiedy przez noc przesiedzi  lodówce i zastygnie ,wtedy mamy boczkowy smalec z cebulą .  Składniki        1 szt kiełbasy wiejskiej

Mój Smak
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 169

możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki

cool and minty
Kura duszona w śmietance 197

przełożyć do rondelka, podlać wywarem. Na mięsie równomiernie rozłożyć krążki cebuli, posypać bułką tartą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ułożyć masło , zalać śmietanką. Oprószyć pieprzem i solą. Dusić na wolnym ogniu do momentu miękkości kury. Sos się zredukuje a mięso delikatnie się 'rozklei'. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź pajdą chleba. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
PIZZA Z ANCHOIS 145

Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek. Sardela jest bogata w żelazo i wapń.  Jest też bardzo kaloryczna - 100 gram sardeli z oleju to aż 380 kcal. Polecam również moją wersję kanapki z anchois. MASŁO CZOSNKOWO KOPERKOWE Z ANCHOIS Pokroiłam dwie cebule na plasterki. Posoliłam, posypałam rozmarynem i pieprzem. Starłam ząbek czosnku, wymieszałam

potrawyregionalne
Omlet z leśnymi grzybami 182

jednolita masę. Wlewamy na patelnie z pozostałą częścią grzybów i cebuli. Gdy masa jajeczna się zetnie delikatnie przy pomocy dwóch szerokich szpatułek lub talerza obracamy na druga stronę. Na połowę omleta wykładamy resztę grzybów z cebulkę i pokrojonego w kawałki pomidora, składamy w pól. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z kromka chleba

Pyry na Gaz
Pieczony boczek na kanapkę 183

popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem padło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz  cebula, czosnek które umieściłam w naczyniu żaroodpornym pod boczkiem zwijanym. Podczas wolnego

Basia w kuchni
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 181

masłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź

Taste Of My Day
Łopatka pieczona w czerwonym winie 126

Dziś do mojej potrawy użyłam wina półwytrawnego, włoskiego CelebroSkładniki  na marynatę : około 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki przeciśniętego czosnku 6 łyżek sosu sojowego cebula

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania