jesienne śniadanie. Jem go najczęściej na kromce razowego chleba ze świeżymi lub kiszonymi warzywami. Jest pysznie i zdrowo. Spróbujcie sami! Składniki: 100 g suchej kaszy jaglanej 100 g suchej komosy ryżowej 100 g suchej czerwonej soczewicy 250 g upieczonej dyni lub puree z dyni 1 duża cebula 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka curry
Smakowity Blog Kulinarnyformie szakszuki tworzą duet idealny. Podana koniecznie z kromką świeżego chleba lub bagietki jest dla mnie pyszną kolacją lub śniadaniem. W sezonie możecie użyć świeżych pomidorów, a poza - tych z puszki. Składniki na 1 porcję: 2 pomidory lub pół puszki krojonych pomidorów 2 jajka 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 1 łyżeczka oliwy z oliwek Szczypta kminu rzymskiego Szczypta cayenne
Fabryka pomysłówprzestanie się pienić. Zmniejszyć ogień i dodać curry, paprykę i cebulę. Wymieszać. Dodać wodę i sos worcestershire. Pozostawić na małym ogniu jeszcze 3 minuty wciąż mieszając. Kiełbaski ugotować, upiec lub usmażyć. Skórkę można ewentualnie usunąć. Podawać natychmiast z sosem i oprószone obficie curry. Klasycznym dodatkiem są frytki lub chleb
zadanie-gotowanieczym przygotować kanapki. Dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Dzisiaj mam dla Was bardzo szybką i smaczną pastę śledziową z jajkami. Świetnie smakuje z rzodkiewką pokrojoną w plasterki, pomidorkiem, ogórkiem. Może się skusicie na takie kanapeczki ? Skłądniki: 4 jajka 250 g płatów śledziowych (matiasów) 1 mała cebula pieprz papryka słodka sól (opcjonalnie) Jajka ugotować na twardo. Płaty śledziowe
O kuchni z uczuciemnich środek, następnie je także pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę możliwie najdrobniej. Wymieszaj składniki w dużej misce, dodaj natkę i miętę. Skrop sałatkę oliwą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą. Dobrze wymieszaj i odczekaj 10-15 minut, aż smaki się połączą. Podawaj ze świeżym białym chlebem i sosem sezamowym tahini
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapodawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy. Można by się pokusić o wykonanie plenerowe tego dania i weekendowe pichcenie w kociołku, bo biesiadowanie i wspólne jedzenie to idealny pomysł!. Składniki dla 6 osób: - 1 kg schabu bez kości - pęczek cebuli dymki, biała i zielona część - 2 cebule - 3 ząbki czosnku
Apetyczna babeczkapapryka słodka lub ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie pokrojone kawałki lub zmielone. Całość przełożyć do garnka, dodać marchewkę, ziemniaki oraz wodę. Zagotować, przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietankę. Podawać na ciepło z chlebem
Magiczne Życie Martysmaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba. Polecam. 2-3 golonki z indyka (u mnie z kością) Marynata: 2-3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Dodatkowo: 2 ząbki czosnku kilka lisków bazylii 1 cebula (duża) Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Pod skórę golonek
Di gotujedodatki: - grzanki (mięso wieprzowe, jajko, bułka namoczona w mleku, posiekana cebula, sól, pieprz) - mini kotlety mielone - świeża natka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki zupy wsypuję do garnka z zimną wodą. Gotuję około 22 minuty, dodaję łyżkę oleju rzepakowego. Pod koniec gotowania wlewam śmietankę. Następnie całą zupę miksuję na krem. Chleb tnę na trójkąty i robię z nich grzanki w opiekaczu
Kuchnia co dniagrzeszy :-) Składniki: 2 czerwone cebule 1 świeży szklarniowy ogórek 2 czerwone papryki (+ 1/2 do przybrania) 4 duże, jędrne pomidory ( + 1/2 do przybrania) 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki kilka listków mięty słoiczek czarnych oliwek 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 kromki chleba bez skórki ( sama środka
pieprzny smaczekprzez sito na głęboką patelnię , przecierając czosnek i cebulę. Zagotować, zagęścić dodając dużą łyżkę masła, wymieszaną z 2 - 3 łyżeczkami mąki (ilość masła i mąki zależy od ilości wytworzonego sosu) . Sos zabielić śmietaną. Pokrojone w plastry mięso podgrzewać w sosie. Bardzo smaczne również na zimno do chleba. Smacznego
Stare Garyprzykład mnie). Moim zdaniem to najlepsze śledzie. Mogą stać w lodówce kilka dni – przegryzione smakują nawet lepiej. Idealne zarówno na Święta, jak również jako codzienna przekąska do chleba.Śledzie po kaszubsku:5 filetów śledzi solonych – matjasów (ok. 500 g)6 suszonych śliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu(...)mielony pieprz10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiemmleko do moczenia śledzi Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Cebule kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju czosnkowego (lub olej i cały rozgnieciony ząbek czosnku, który po chwili smażenia wyjmujemy). Podsmażamy cebulę, aż będzie szklista – w trakcie
Poezja smakusię z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż jaśminowy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.Składniki na obiad dla 4 osób: 2 średnie cukinie 15 dag ryżu jaśminowego 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 8 pieczarek Ser żółty lub pleśniowy - kilka plastrów 1. Ryż gotujemy
Apetyczna babeczkadodajemy jaja, mąkę, słoninę, cebulę ( z pozostałym od smażenia tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz. Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Serwujemy z kwaśną śmietaną i Litewskim chlebem. Smacznego
Kuchnia Łukasza