używam go do zrobienia sałatki lub pasty na chleb. Dzisiaj mam dla Was pomysł na sałatkę ryżową z jajkiem, wędzonym tuńczykiem i kukurydzą. Zachęcam do zrobienia :) Składniki: 100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu ) 1 puszka wędzonego tuńczyka, w oleju (100 g po odsączeniu) 3 jajka 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku
Smak mojego domuDoskonała propozycja na smaczny obiad lub kolację. Danie, które zrobi się samo, jak włożymy je do piekarnika. Nie ma tutaj "sztywnego przepisu" zapiekankę robimy z
chleba naszegoMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Pasta rybna z awokado i suszonymi pomidorami to bardzo smaczna pasta, świetnie nadająca się jako smarowidło na chleb, bułkę czy …
My Blueberry Cornerwiosną, chyba za sprawą koloru ;) Smarowidło do chleba na bazie zdrowej kaszy jaglanej z dodatkiem gotowanego brokuła, czosnku, dymki i kanapkowego serka , niebanalna propozycja a jaka smaczna, odkąd zrobiłam ją pierwszy raz na stałe gości w moim śniadaniowym menu. Polecam! Składniki: 1 torebka kaszy jaglanej 1 świeży brokuł 2 cebule dymki ze szczypiorem 3-4 ząbki czosnku
Wanilia i KardamonPomimo słabego lata cukinia rośnie w ogródku :) Cukinia niezwykle smaczna jest :) gdy dodamy to co lubimy :) Jak widać cukinię kroimy na małe wałki, wybieramy łyżeczką nasiona
chleba naszegoziemniaków, klusek, makaronów, najróżniejszych surówek, a nawet samego chleba Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny U mnie taki gulasz znika bardzo szybko. Pamiętajcie tylko – próbujcie i jeszcze raz próbujcie. Przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań. Smacznego Składniki: 100 g margaryny około 160 g pieczarek duża cebula duża szczypta soli ziołowej 1 czubata łyżeczka przyprawy
Słodkie okruszkiMożna dodatkowo dołożyć jeszcze po kromce świeżego chleba, ale nie jest to konieczne. Moją wersję obsypałam posiekanym koperkiem, możecie jednak użyć natki pietruszki lub szczypiorku. Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków 8 średnich plastrów parzonego wędzonego boczku 150 ml słodkiej śmietanki (minimum 30%) sól do smaku 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku dodatkowo: świeży grubo mielony
Codzienna kuchnia niecodziennapatelni roztapiam masło następnie dodaję cebulę oraz warzywa. Smażę ok 5 min. Następnie całość przekładam do dużego garnka. Dolewam ok 1 szklanki wody. Duszę całość na małym ogniu aż mięso będzie miękkawe. Dodaję przecier pomidorowy i doprawiam w razie potrzeby. Podaję z ryżem,kaszą lub tradycyjnie do chleba. Smacznego
Gotowanie PatkiPotrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżeczki ostrej papryczki 2 szklanki ugotowanej białej
Łycha smakówpierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość na zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Na zasmażkę: 1 nieduża cebula łyżka smalcu łyżeczka mąki Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać
Niebieski kubek z kawaPyszna i zdrowa pasta z wędzonego pstrąga z serkiem i chrzanem Idealna do kanapek. Był już prezentowany na blogu przepis na: PASTĘ Z WĘDZONEJ MAKRELI
potrawyregionalnewedle gustu ) okrasa : kawałek wędzonego boczku 1 duża cebula 2 łyżki smalcu szczypta soli i pieprzu Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty ) lub robotem
Ogrodnik w podróżydrożdży 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba + mąka przy wałkowaniu 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka fruktozy lub cukru + jajko do posmarowania ciasta dowolny farsz, ja dałam podduszone na wodzie: 700g pieczarki starte na tarce 2 cebule sól, pieprz wg smaku Sposób przygotowania: W letnim
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmleko. Cebulkę drobno kroimy, szynkę kroimy w kostkę. Cebulę i szynkę dodajemy do rozkłóconych jajek, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzana patelnię z niewielka ilością oleju wlewamy masę jajeczną, kiedy zacznie się ścinać mieszamy drewniana łopatką. I tak do momentu prawidłowego, pożądanego ścięcia całej jajecznicy. Podajemy oprószone posiekanym koperkiem z chlebem z masłem
Z Majeczką w kuchniProsta i szybka w przygotowaniu pasta z jaj. Jest ona rewelacyjna dla wszystkich miłośników jajek. Świetnie pasuje do pomidorów i oliwek. Składniki: 5 jaj ½ małej cebuli
Mama Gotuje