Składniki : 1 duży pęczek botwinki 380 g ugotowanych buraczków czerwonych 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera kawałek pora 5-6 łyżek zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku woda sól himalajska pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Warzywa obieramy, kroimy w plasterki bądź kostkę wg uznania. Botwinę płuczemy i siekamy. Do garnka przekładamy marchewkę, pietruszkę(...)seler, pora - zalewamy wodą (powinna porządnie przykrywać warzywa), solimy i gotujemy al dente. Następnie dodajemy botwinkę - gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki kroimy w kosteczkę bądź ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku dolewając sok z kiszonych ogórków i dwa ząbki czosnku oraz świeżo mielony pieprz. Podajemy z posiekanym szczypiorem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBuraki uwielbiam, o tym już wiele razy wspomniałam. Dzisiaj powstała kolejna, bardzo szybka sałatka, tym razem połączyłam sałatę lodową, soczewicę i krem balsamiczny z burakiem. Bardzo fajna propozycja, idealny dodatek do mięsa z grilla. Sałatka została przygotowana z "resztek", które znalazłam w lodówce, ale efekt bardzo mi się podoba. Możecie dodać ulubione sery, tutaj sprawdzi się mozzarella, ricotta(...)kremowy serek z dodatkami. Całość można oprószyć prażonymi orzechami. Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Składniki: 1 mały, ugotowany i obrany burak 1/4 małej sałaty lodowej 1/3 szklanki soczewicy z puszki krem balsamiczny Przygotowanie: Sałatę lodową drobno kroimy. Rozkładamy na talerzu. Z buraka wycinamy cienkie plasterki, za pomocą obieraczki do warzyw. Układamy na sałacie lodowej razem z odsączoną i przepłukaną
Moja smaczna kuchniamatias 2 buraki kiszone (przepis na nie znajdziesz tutaj ) pół pęczka dymki 4 jajka 3 łyżki majonezu pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Filety, buraki i jajka kroimy w drobną kostkę. Dymkę szatkujemy. Dodajemy majonez i pieprz. Wszystko razem ze sobą mieszamy
Qchnia po prostuburaków 2,6 l przegotowanej wody 1,5 dkg cukru 0,5 dkg czosnku 1 dkg skórki z razowego chleba Gotowego zakwasu 2,5 litra. Sposób wykonania: Buraki umyć pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, pokrajać w krążki grubości 0,5 cm. Włożyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekładając obranym, posiekanym czosnkiem. W przegotowanej wodzie, o temperaturze około 50 stopni(...)Celsjusza, rozpuścic cukier i wlac jej do buraków tyle, aby pokryc ich powierzchnię przynajmniej na 5 cm. Włożyc skórkę z chleba. Garnek przykryc pojedynczą warstwą gazy i pozostawic w temperaturze około 20 stopni Celsjusza na 4-5 dni. Ukwaszony barszcz, jeśli nie jest zaraz zużyty, należy zlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować. W miejscu zaciemnionym, w temperaturze
Przepisy kulinarne babci Antoninyłyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do pierników 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18 % 80 ml oleju 2 szklanki buraków startych na tarce o dużych oczkach Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ok. pół szklanki śmietany 18% Wykonanie: Do miski przesiać i zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao(...)przyprawę do pierników. W drugiej misce ubić jajka, cukier, śmietanę i olej na dużych obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo składniki suche. Na koniec ręcznie wmieszaj starte buraki. Przełóż ciasto tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w 170 °C około godziny. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku na 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Składniki
Pysznie & Piękniekiszone (przepis tutaj ) pół słoiczka tartego selera w zalewie (około 90 dag) 25 g sera gorgonzola garść orzechów włoskich pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu Sposób wykonania: Buraki kroimy w drobną kostkę. Łączymy je z odsączonym selerem, serem, poszatkowaną natką pietruszki i majonezem. Sałatkę przed podaniem posypujemy rozdrobnionymi orzechami
Qchnia po prostuprawdziwy hit. Ja nawet nie miałam pojęcia, że buraki w opcji spaghetti mogą smakować tak wybornie! Z czego można zrobić makaron warzywny? Ja próbowałam już cukinii. Buraki – to był mój pierwszy raz. Ale można zrobić też na przykład marchewkowe. Żeby było łatwiej, warto kupić SPIRALIZER . Jeśli nie wiecie co to, koniecznie sprawdźcie tutaj –> KLIK . Można(...)Dodajemy szczypiorek (trochę zostawiamy do posypania), do tego czosnek i na koniec pomidorki – oczywiście obrane ze skóry. Wszystko razem dusimy, aż uzyska konsystencję gęstego sosu. Nasz makaron z buraków albo gotujemy (nie za długo) albo wrzucamy na patelnię jako pierwszy, jeszcze przed mięsem. Można też go włożyć do piekarnika, ale wtedy smakuje jakoś inaczej. Wszystko razem mieszamy, wykładamy
Matylda GotujeKoktajl z buraka to bomba witaminowa. Buraki oczyszczają krew i wspomagają organizm w anemii, są też mało kaloryczne. Przyspieszają przemianę materii oraz redukują tkankę tłuszczową. Możemy je spożywać w sałatkach, koktajlach, barszczach(...)Koktajl z buraka i jogurtu Składniki: burak ugotowany -1 szt jabłko - 1 szt jogurt naturalny - 450 g siemie lniane złote - 1 łyżka cytryna -1 szt natka pietruszki Sposób przygotowania: Ugotowanego buraka obrać, pokroić na ćwiartki, przełożyć do wysokiego pojemnika, jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować. Następnie dodać jogurt naturalny, sok wyciśnięty z całej cytryny i pozostałe składniki, zblendować. Przelać
Kuchnia Danusipszennej 30 g drobnego cukru 150 g zimnego masła 2 żółtka NADZIENIE 220 g konfitury z róży 150 g białej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki soku z buraków DEKORACJA : pokruszone bezy, kolorowe jajeczka z czekolady w polewie cukrowej, płatki migdałów, lifolizowana malina WYKONANIE SPÓD : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło. Miksujemy mieszadłem miksera(...)jeszcze ciepłe smarujemy konfiturą. NADZIENIE : Metalową lub szklaną miskę umieszczamy nad garnkiem z gotjącą się wodą. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i śmietankę. Mieszamy do połączenia, dodajemy sok z buraków i dokładnie łączymy z masą. Lekko studzimy i wykładamy na warstwę konfitury. Dekorujemy pokruszonymi bezikami, jajeczkami, płatkami migdałów i oprószamy lifolizowaną maliną
cool and mintyduszonymi warzywami...wedle upodobań. W każdej wersji będą super. Polecamy całą rodziną! Składniki na 10 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej, 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej, 3 buraki, 1 cebula, 1/2 marchewki, 6 ząbków czosnku, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki pieprzu(...)czarnego. Wykonanie: Cebulę, marchew i buraki kroimy, a następnie wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnie i podsmażamy. Soczewicę, quinoa, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, przyprawy i warzywa z patelni blendujemy. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety. Umieszczamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Kotlety można również
Jeść, by żyć w zdrowiułyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki dobrej oliwy lub oleju (opcjonalnie) (**) Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Koktajl spożywać bezpośrednio po przygotowaniu (jeśli sok z buraka nie był świeżo wyciśnięty). (*) Soku z buraków nie powinno pić się zaraz po wyciśnięciu, szczególnie w przypadku dolegliwości jelitowych lub trawiennych. Warto odstawić go na około 30-60 minut. Przeważnie używam gotowych soków
Di gotujedużych cebul 1/2 litra octu 10% 6 szklanek wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli po kilka sztuk ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Buraki dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka, gotujemy na pół miękko, gdy ostygną obieramy - ścieramy na tarce do jarzyn z dużymi oczkami - pamiętajcie o rękawiczkach na dłonie ;) Jeśli macie maszynkę(...)cukrem i przyprawami, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz paprykę, gotujemy razem, tak około 10 minut, wlewamy ocet i jeszcze 5 minut podgotowujemy. Krok 4. Do papryki i cebuli dodajemy starte buraki - doprowadzamy do wrzenia - gorącą sałatką napełniamy czyste, wyparzone słoiki, mocno zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką, przenosimy w chłodne i ciemne miejsce po ostudzeniu. Jak ktoś chce
Moja Książka Kucharskaczerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny. Podajemy go do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem. SKŁADNIKI: 4 buraki (około 1 kg lub więcej) cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych kapeluszy borowików 1/2 porcji włoszczyzny sól ziarna pieprzu ziarna ziela angielskiego liść laurowy sok z cytryny cukier(...)buraczanego pęczek świeżego kopru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Namoczone w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików, gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Krok 2. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy, cały pęczek kopru gotujemy przez około 30 minut, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 3. Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów
Moja Książka Kucharskaoliwy z oliwek 1 cebula (najlepiej ta biała, sałatkowa) 2 ząbki czosnku 2 spore pomidory (najlepiej malinowe), bez skórki, pokrojone w kostkę 200g przecieru pomidorowego Łowicz 250g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę 700ml delikatnego bulionu warzywnego sporo posiekanej, świeżej pietruszki sól morska i świeżo zmielony pieprz dodatkowo: C anapes z sera koziego i szczypiorku 1 i 1/2 szklanki(...)oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą oraz cukrem, smażymy do czasu, aż zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek - sma ż ymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, przecier i buraki, wlewamy bulion - gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Krok 3. Za pomocą ręcznego blendera miksujemy warzywa, aż otrzymamy jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gorącą zupę podajemy
Moja Książka Kucharskaodsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski, oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w drobną kostkę, blanszujemy we wrzątku 2 minuty, odsączamy, odciskamy z wody. Buraki i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy z namiaru soków. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Żółtka oddzielmy od białek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, żółtka(...)osobnej miseczce. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. W wysokiej salaterce układamy warstwami: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebulę, sos majonezowy, buraki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek, żółtka. Wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce. SMACZNEGO! Do przygotowania sałatki użyłam produktów firmy SEKO
Smak mojej kuchni