Pizza z burakami i cukinią 164maki żytniej 650 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy: 2 podłużne cukinie 1 różowy burak sól 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek EV listki świeżych ziół płatki chili Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw(...)odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasta. Następnie odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie cukinie i buraka kroimy w cienkie plasterki, ja używam do tego mandoliny . Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie
Kulinarne przygody Gatity
Wątróbka cielęca duszona w towarzystwie carpaccio z buraków 139niezwykle delikatna nie wymaga dużo pracy aby ją przygotować. Przygotowałam wątróbkę duszoną w towarzystwie ziół , carpaccio z buraków … Czytaj dalej Wątróbka cielęca duszona w towarzystwie carpaccio z buraków Artykuł Wątróbka cielęca duszona w towarzystwie carpaccio z buraków pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mną
Buraki 131Buraki są bardzo(...)dobrym źródłem potasu, kwasu foliowego, witaminy C, a ich liście zawierają spore ilości beta-karotenu, wapnia i żelaza. W medycynie ludowej środkowej Europy od dawna popularne są opinie, że buraki pobudzają funkcjonowanie układu im The post Buraki appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Kawior warzywny 129keczupu sól do smaku ocet do smaku (ja daję około 2 łyżek) Krok po Kroku 1 Wszystkie warzywa obieramy. Cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę i buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 2 Cebulę i cukinię podsmażamy na oleju i dodajemy marchewkę. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy przez kilka minut(...)powstałej masy dodajemy kechup, sól i starte na drobnej tarce buraki. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Na kilka minut przed końcem dodajemy rozdrobniony czosnek, pietruszkę i zioła. 4 Warzywny kawior przechowujemy w szklanym słoiku w lodówce. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Kawior warzywny
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. 474Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu(...)Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie k The post Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Barszcz izraelski 155razem na wołowinie z dodatkiem chrzanu. Składniki: 400 g białej kapusty 1 cebula 2 szalotki 350 g pomidorów 500 g buraków 400 g ziemniaków 1,5 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 700 g chudej wołowiny 1 łyżeczka cukru sok z 1 cytryny 1/2 korzenia chrzanu sól, pieprz(...)ostudzeniu pokroiłem na mniejsze kawałki i ponownie dodałem do zupy, którą następnie zmiksowałem w garnku, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Kapustę pokroiłem w szerokie paski, buraki na kawałki. Włożyłem do zupy, podgrzałem w niej. Chrzan umyłem, obrałem starłem na grubych oczkach. Pokrojone mięso rozłożyłem na talerzach. Zalałem zupą, posypałem chrzanem
R'n'G Kitchen
Buraczki z miodem 130language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ten dodatek do dań głównych zawsze i chętnie. Buraczki w każdej postaci zachwycają swoim smakiem. Składniki: 500 g czerwonych buraków 1 czerwona cebula 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu lipowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Buraki pieczemy 90 min w 190°C. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do buraków razem z miodem i sokiem
R'n'G Kitchen
Wegetariańskie potrawy dla mięsożerców 167Amerykańskie burgery coraz częściej można spotkać w wersji wege. Najpopularniejsze są te z kotletami z batatów, bobu czy marchewki. Ciekawą alternatywą jest burger na bazie buraka. Co będzie ci do niego potrzebne? 3 duże buraki, 1 woreczek kaszy jaglanej (ok. 100 g), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, ulubione przyprawy, bułki do burgerów, sałata, ulubiony dip, pomidor (żółty(...)czerwony). Buraki ugotuj, a po przestudzeniu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną i dodaj ją do buraczanej masy razem z posiekanym czosnkiem i mąką pełnoziarnistą. Dosyp ulubionych przypraw i wymieszaj. Uformuj kotleciki i upiecz je w piekarniku. Pod koniec dodaj bułki do burgerów. Po wyjęciu na połówki bułek połóż sałatę, buraczane burgery, ulubiony
Kuchcik gotuje
Muffiny z buraka 216Czerwone serduszka z okazji dnia taty ;) Bez sztucznych barwników. Cudowny kolor zawdzięczamy czerwonym burakom. Składniki: 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach), 1 szklanka mąki, 1/2 szklanka cukru (w tym 2 łyżeczki z wanilią), 2 jaja, 1/3 szklanki oleju, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 2 łyżki soku(...)cytryny. Białka ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania kogla mogla. Suche skłądniki łączymy ze sobą. Dodajemy do żółtek. Pod koniec łączymy z burakami, olejem oraz cytryną. Mieszamy delikatnie i dodajemy ubitą pianę z białek. Do foremek w kształcie serca wlewamy ciasto. Pieczemy w 180°C przez ok. 30 minut (do suchego patyczka
Słodki Zakątek
Błyskawiczny chłodnik litewski z jajkiem 193najpopularniejsza wersja chłodnika, czyli zupy na zimno, o której wspominał nawet A. Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. Podawana jest na zsiadłym mleku, maślance, kefirze lub jogurcie. W jej skład wchodzą buraki, ogórki kiszone, szczypiorek, koperek i czosnek. . W mojej wersji chłodnika litewskiego są jeszcze rzodkiewki(...)Dodałam też cebulkę i posiekany szczypiorek. Czosnek wzmocnił jej smak. Aby wygląd zupy był atrakcyjniejszy podałam chłodnik z jajkiem. Moja wersja chłodnika litewskiego błyskawicznego, składniki na 2 porcje: 3 buraki gotowane lub buraki pieczone 5 rzodkiewek + 1 do dekoracji 2 cebulki ze szczypiorkiem+ trochę szczypiorku do dekoracji 500 ml maślanki 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Restauracja Eliksir 161daniowego menu wraz z koktajlami. Na początek zupa botwinka. Młode buraki gotowane w zakwasie buraczanym, ogórek małosolny, młode ziemniaki, liście młodego buraka, pianka z maślanki, puder z buraka. Zupa nalewana przy stole. Niezmiennie robi to na mnie wrażenie. Jako starter pstrąg łososiowy. Marynowany 24 h w soli, cukrze, ziarnach kolendry, koprze włoskim oraz koperku. Sos musztardowy na crème fresh(...)przyszło mi się mierzyć z whisky. Mój pierwszy raz. Dobrze, że nie była torfowa ;) W wersji wegetariańskiej pojawiło się vege carpaccio, czyli kalarepa marynowana w oleju rzepakowym, kiszone buraki, kompresowany ogórek małosolny, rzodkiewka hartowana w lodzie, twaróg własnej produkcji (sic! <3) Do tego koktajl Mr. Papriker – Chivas 12yo, kordiał z czerwonej papryki, bitter selerowo-śliwkowy. Chips
Kucharzyca
Wyzwanie 5 porcji warzyw i owoców 201zdrowy obiad sezonowy z warzywami składniki: 1 pęczek botwiny 1/4 kalafiora 1 marchewka sól, pieprz, cukier 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sosu balsamicznego 125 ml zakwasu z buraków 1/2 pęczka koperku 125 ml mleczka kokosowego 100 g makaronu drobnego Buraki z botwiny obieram i ścieram na tace. Grube łodyżki kroję na kawałki, a liście kroję osobno(...)botwiny, marchewkę, cukier, sól i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję różyczki kalafiora, liście botwiny, wlewam ocet winny, i gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu wlewam zakwas z buraków, mleczko kokosowe, dodaję sos balsamiczny, pieprz. Zupy już gotuję bo straci kolor. Makaron gotuję według instrukcji. Zupę podaję z makaronem, koperkiem, mleczkiem. Sałatka sezonowa z kwiatami czarnego
wesoła kuchnia
Zasady zdrowego odżywiania, czyli #WYZWANIE5PORCJI warzyw i owoców + przepisy 220także źródłem wielu witamin i składników mineralnych np. potasu. Warzywa i owoce z tej grupy: pomidory, czerwone jabłka, czereśnie, truskawki, papryka czerwona, buraki, soki z buraków, wieloowocowe z czerwonych owoców i pomidorowe. zielone - zawierają kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet planujących ciążę. Wyróżniają się także zawartością witamin(...)Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną Fit ciasto kokosowe z owocami Ciasto czekoladowe z dynią PODWIECZOREK, KOLACJA Koktajl warzywny z burakami i marchewką Sałatka grecka Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami Zielony sok cytrusowy z roszponką Zupa warzywna
Passions hobbies life
Red velvet cake - tort o aksamitnym smaku 174ciastu czerwony odcień. Dlatego nieco później tort nazwano Red Velvet Cake, czyli czerwony aksamitny tort. W niektórych przepisach z czasów wielkiego kryzysu jako składnik tortu znaleźć można tarte gotowane buraki. Cukiernicy dodawali do ciasta sok z buraków albo gotowane czerwone buraki, żeby uzyskać odpowiedni kolor ciasta. W Kanadzie tort Red Velvet w latach 40-tych
Obiad gotowy
Zakwas z buraków (sok z kiszonych buraków) 212Zakwas z buraków domowej roboty. Pyszny, aromatyczny i super zdrowy. Posiada mnóstwo cennych właściwości. Składniki: 1 kg buraków 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 25 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli około 1,5 l wody Przygotowanie: Umyte i obrane buraki kroimy cieniutko za pomocą noża w plastry
Krokusowy Dom