buraki - 8865 przepisów (strona:158/591)

Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 162

Sztuka) Buraki – 400 g (4 x Sztuka) Do polania ciasta: Truskawki (świeże) – 100 g (0.43 x Garść) Czas przygotowania: 40 minut   1. Buraki obierz i ugotuj. 2. Zmiksuj w blenderze buraki, banana i  olej kokosowy (jeśli nie masz blendera, rozgnieć wszystkie dokładnie widelcem) 3. Połącz osobno pozostałe składniki suche, a następnie wymieszaj wszystkie

Powiedz dietom nie
Sałatka buraczana 223

Zdrowa sałatka z buraka z dodatkiem jajka i serka typu bałkańskiego. Doskonała na kolacje w ciepłe wiosenne wieczory. Czas przygotowania i ilość porcji 25 minut, 1 miska średniej wielkości. Produkty 5 średnich buraków, 2 jajka, ser feta lub typu bałkańskiego, 3 ogórki, pęczek szczypiorku, pęczek koperku sól, pieprz. Przygotowanie Buraki umyj, obierz i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo

Fit&Fast Kitchen
Botwinka buraczkowa fit 180

Składniki :  1 duży pęczek botwinki  380 g ugotowanych buraczków czerwonych  1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera kawałek pora 5-6 łyżek zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku woda sól himalajska pieprz świeżo mielony   Przygotowanie : Warzywa obieramy, kroimy w plasterki bądź kostkę wg uznania. Botwinę płuczemy i siekamy.  Do garnka przekładamy marchewkę, pietruszkę(...)seler, pora - zalewamy wodą (powinna porządnie przykrywać warzywa), solimy i gotujemy al dente. Następnie dodajemy botwinkę - gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki kroimy w kosteczkę bądź ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku dolewając sok z kiszonych ogórków i dwa ząbki czosnku oraz świeżo mielony pieprz. Podajemy z posiekanym szczypiorem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym 148

Buraki uwielbiam, o tym już wiele razy wspomniałam. Dzisiaj powstała kolejna, bardzo szybka sałatka, tym razem połączyłam sałatę lodową, soczewicę i krem balsamiczny z burakiem. Bardzo fajna propozycja, idealny dodatek do mięsa z grilla. Sałatka została przygotowana z "resztek", które znalazłam w lodówce, ale efekt bardzo mi się podoba. Możecie dodać ulubione sery, tutaj sprawdzi się mozzarella, ricotta(...)kremowy serek z dodatkami. Całość można oprószyć prażonymi orzechami. Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Składniki: 1 mały, ugotowany i obrany burak 1/4 małej sałaty lodowej 1/3 szklanki soczewicy z puszki krem balsamiczny Przygotowanie: Sałatę lodową drobno kroimy. Rozkładamy na talerzu. Z buraka wycinamy cienkie plasterki, za pomocą obieraczki do warzyw. Układamy na sałacie lodowej razem z odsączoną i przepłukaną

Moja smaczna kuchnia
Sałatka śledziowa z kiszonymi burakami 194

matias 2 buraki kiszone (przepis na nie znajdziesz  tutaj ) pół pęczka dymki 4 jajka 3 łyżki majonezu pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Filety, buraki i jajka kroimy w drobną kostkę. Dymkę szatkujemy.  Dodajemy majonez i pieprz. Wszystko razem ze sobą mieszamy

Qchnia po prostu
ZAKWAS Z BURAKÓW 194

buraków 2,6 l przegotowanej wody 1,5 dkg cukru 0,5 dkg czosnku 1 dkg skórki z razowego chleba Gotowego zakwasu 2,5 litra. Sposób wykonania: Buraki umyć pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, pokrajać w krążki grubości 0,5 cm. Włożyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekładając obranym, posiekanym czosnkiem. W przegotowanej wodzie, o temperaturze około 50 stopni(...)Celsjusza, rozpuścic cukier i wlac jej do buraków tyle, aby pokryc ich powierzchnię przynajmniej na 5 cm.  Włożyc skórkę z chleba. Garnek przykryc pojedynczą warstwą gazy i pozostawic w temperaturze około 20 stopni Celsjusza na 4-5 dni. Ukwaszony barszcz, jeśli nie jest zaraz zużyty, należy zlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować. W miejscu zaciemnionym, w temperaturze

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Murzynek buraczany 183

łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do pierników 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18 % 80 ml oleju 2 szklanki buraków startych na tarce o dużych oczkach Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ok. pół szklanki śmietany 18% Wykonanie: Do miski przesiać i zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao(...)przyprawę do pierników. W drugiej misce ubić jajka, cukier, śmietanę i olej na dużych obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo składniki suche. Na koniec ręcznie wmieszaj starte buraki. Przełóż ciasto tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w 170 °C około godziny. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku na 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Składniki

Pysznie & Pięknie
Sałatka z kiszonych buraków i selera 214

kiszone (przepis  tutaj ) pół słoiczka tartego selera w zalewie (około 90 dag) 25 g sera gorgonzola garść orzechów włoskich pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu Sposób wykonania: Buraki kroimy w drobną kostkę. Łączymy je z odsączonym selerem, serem, poszatkowaną natką pietruszki i majonezem. Sałatkę przed podaniem posypujemy rozdrobnionymi orzechami

Qchnia po prostu
Koktajl z buraka i jogurtu 176

Koktajl z buraka to bomba witaminowa.  Buraki oczyszczają krew i wspomagają organizm w anemii, są też mało kaloryczne.  Przyspieszają przemianę materii oraz redukują tkankę tłuszczową.  Możemy je spożywać w sałatkach, koktajlach, barszczach(...)Koktajl z buraka i jogurtu Składniki: burak ugotowany -1 szt jabłko - 1 szt jogurt naturalny - 450 g siemie lniane złote - 1 łyżka  cytryna -1 szt natka pietruszki Sposób przygotowania: Ugotowanego buraka obrać, pokroić na ćwiartki, przełożyć do wysokiego pojemnika, jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować. Następnie dodać jogurt naturalny, sok wyciśnięty z całej cytryny i pozostałe składniki, zblendować. Przelać

Kuchnia Danusi
MAZUREK RÓŻANY 196

pszennej 30 g drobnego cukru 150 g zimnego masła 2 żółtka NADZIENIE 220 g konfitury z róży 150 g białej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki soku z buraków DEKORACJA : pokruszone bezy, kolorowe jajeczka z czekolady w polewie cukrowej, płatki migdałów, lifolizowana malina WYKONANIE SPÓD : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło. Miksujemy mieszadłem miksera(...)jeszcze ciepłe smarujemy konfiturą. NADZIENIE : Metalową lub szklaną miskę umieszczamy nad garnkiem z gotjącą się wodą. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i śmietankę. Mieszamy do połączenia, dodajemy sok z buraków i dokładnie łączymy z masą. Lekko studzimy i wykładamy na warstwę konfitury. Dekorujemy pokruszonymi bezikami, jajeczkami, płatkami migdałów i oprószamy lifolizowaną maliną

cool and minty
BURACZANE KOTLETY Z SOCZEWICY I KOMOSY RYŻOWEJ (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 147

duszonymi warzywami...wedle upodobań. W każdej wersji będą super. Polecamy całą rodziną! Składniki na 10 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej, 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej, 3 buraki, 1 cebula, 1/2 marchewki, 6 ząbków czosnku, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki pieprzu(...)czarnego. Wykonanie: Cebulę, marchew i buraki kroimy, a następnie wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnie i podsmażamy.  Soczewicę, quinoa, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, przyprawy i warzywa z patelni blendujemy.  Mokrymi dłońmi formujemy kotlety.  Umieszczamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.  Kotlety można również

Jeść, by żyć w zdrowiu
Detoksykujący i odżywczy koktajl z soku z buraka 150

łyżeczka startego imbiru  1/2 łyżeczki dobrej oliwy lub oleju (opcjonalnie) (**)  Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Koktajl spożywać bezpośrednio po przygotowaniu (jeśli sok z buraka nie był świeżo wyciśnięty). (*) Soku z buraków nie powinno pić się zaraz po wyciśnięciu, szczególnie w przypadku dolegliwości jelitowych lub trawiennych. Warto odstawić go na około 30-60 minut. Przeważnie używam gotowych soków

Di gotuje
SALATKA Z BURACZKOW NA ZIME 164

dużych cebul 1/2 litra octu 10% 6 szklanek wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli  po kilka sztuk ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Buraki dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka, gotujemy na pół miękko, gdy ostygną obieramy  - ścieramy na tarce do jarzyn z dużymi oczkami - pamiętajcie o rękawiczkach na dłonie ;) Jeśli macie maszynkę(...)cukrem i przyprawami, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz paprykę, gotujemy razem, tak około 10 minut, wlewamy ocet i jeszcze 5 minut podgotowujemy. Krok 4. Do papryki i cebuli dodajemy starte buraki - doprowadzamy do wrzenia - gorącą sałatką napełniamy czyste, wyparzone słoiki, mocno zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką, przenosimy w chłodne i ciemne miejsce po ostudzeniu. Jak ktoś chce

Moja Książka Kucharska
BARSZCZ CZERWONY 219

czerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny. Podajemy go do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem.     SKŁADNIKI: 4 buraki (około 1 kg lub więcej) cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych kapeluszy borowików 1/2 porcji włoszczyzny sól ziarna pieprzu ziarna ziela angielskiego liść laurowy sok z cytryny cukier(...)buraczanego pęczek świeżego kopru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Namoczone  w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików, gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Krok 2. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy, cały pęczek kopru gotujemy przez około 30 minut, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 3. Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów

Moja Książka Kucharska
SMACZNIE, SYCACO I POMYSLOWO - ZUPA Z BURAKOW I POMIDOROW 127

oliwy z oliwek 1 cebula (najlepiej ta biała, sałatkowa) 2 ząbki czosnku 2  spore pomidory (najlepiej malinowe), bez skórki, pokrojone w kostkę 200g przecieru pomidorowego Łowicz 250g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę 700ml delikatnego bulionu warzywnego sporo posiekanej, świeżej pietruszki sól morska i świeżo zmielony pieprz dodatkowo: C anapes z sera koziego i szczypiorku 1 i 1/2 szklanki(...)oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą oraz cukrem, smażymy do czasu, aż zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek - sma ż ymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, przecier i buraki, wlewamy bulion - gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Krok 3. Za pomocą ręcznego blendera miksujemy warzywa, aż otrzymamy jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gorącą zupę podajemy

Moja Książka Kucharska