4x inspiracje września: pyszne tofu x2, sałatka z pieczonych buraków, dżem z cukinii i wege kiełbaski 200minimum dobę. Piekłam w piekarniku (200 stopni, ok. 20-30 minut), można też zrobić na grillu. W najbliższym czasie zaserwuję mięsożercom, zobaczymy, co powiedzą. 2. Sałatka z pieczonymi burakami Może nie wygląda, ale smakuje świetnie. Buraki piekę od razu w większej ilości i drugą część zużywam do ciasta czekoladowego . Składniki: ser z niebieską pleśnią, ser żółty(...)wędzony, ser biały solankowy wędzony, zielona soczewica, pieczone buraki, pomidory koktajlowe, zwykłe pomidory, cebula, sos winegret z czosnkiem i musztardą, zielenina. 3. Dżem z cukinii z agarową galaretką Przepis zaczerpnęłam stąd . Dodałam sok z 4 cytryn i skórkę z 2, ale dżem nie jest zbyt kwaśny, zależy jakie smaki wolicie. Jak dla mnie przydałyby się jeszcze
Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone buraczki 137Zobacz jak prosto i zdrowo przygotować pieczone buraczki , które możesz potem użyć do wielu wspaniałych przepisów. Poznaj sposób na buraki pieczone bez folii aluminiowej. - buraki pieczone bez folii - wiele przepisów na użycie buraków - ciekawe porady oraz zdjecia przepisów
AniaGotuje.pl
BURACZKI ZASMAŻANE DO OBIADU- NAJLEPSZE NA CIEPŁO 139wiem dlaczego nie mam przepisu jeszcze tu na blogu dostępnego dla Was :) Ale już szybciutko nadrabiam :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, więc zapraszam :) Składniki: * 500 g buraków * około 40 g masła * 2 płaskie łyżki mąki pszennej * sól do smaku * około 2-3 łyżeczki cukru * około 4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Buraki włożyć do garnka, zalać wodą(...)ugotować do miękkości. Odlać wodę i wystudzić. Zimne buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny (buraczki powinny mieć posmak słodko- kwaśny). W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i dobrze rozmieszać, aby nie było grudek. Następnie do garnka przełożyć starte buraczki razem z powstałym podczas ucierania sokiem. Wszystko dokładnie
Zrób to smacznie
Towkanica z orzechami i ćwikłą z kiszonych buraków 192wykorzystanie mąki i ziemniaków i wyczarowanie z nich wielu różnych dań, to Wschód generalnie króluje. Danie, które Wam przedstawię jest cudowne w swojej prostocie. Do tego ćwikła z kiszonych buraków z chrzanem, czyli tak naprawdę pierwsza rzecz jaka przyszła mi do głowy na wykorzystanie buraków kiszonych, nawet jeśli opisuję ją jako ostatnią. Jak to napisał niejaki Mattaj podczas(...)jednej ze swoich wizji - pierwsi będą ostatnimi. Składniki: - ziemniaki - orzechy włoskie - buraki kiszone - chrzan tarty Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, studzimy i tłuczemy. Dodajemy pokrojone orzechy i wkładamy wszystko do metalowej miski, a nią samą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut. Buraczki trzemy na drobnej tarce i mieszamy z chrzanem. Proporcje to kwestia indywidualna, ja lubię
Kryzysowa Książka Kucharska
Fit Lody Truskawkowo Buraczane Na Dwa Sposoby 225też było w tym przypadku. Pierwszy smak tych lodów zdaje się być dziwny, intrygujący, ale potem wciąga i zjada się je ze smakiem :) Zachęcam Was do wypróbowania, w końcu buraki są bardzo zdrowe i zawierają ogrom pierwiastków mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas czy wapń :) Składniki : 2 dobre, słodkie buraki (waga około 250 g) 200 g truskawek(...)ewentualnie można dodać jeszcze pół banana Sposób I 1. Buraczki pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach lub gotujemy, a następnie pozwalamy im ostygnąć. 2. Następnie obieramy buraki i kroimy wszystko na mniejsze kawałki, dodajemy jogurt, miód i blendujemy całość na gładką masę. Kolor będzie zależał od buraczków. 3. Gotową masę przekładamy do pojemniczków na lody
Gotowanie...to proste !
Chłodnik litewski – ta zupa to samo zdrowie 162często sięgam po ten przepis ponieważ jest bardzo szybki. Czas przygotowania tej potrawy to zazwyczaj 6 minut – tyle ile trwa ugotowanie jajek na twardo (oczywiście jeżeli używacie już ugotowanych buraków). Danie to zawiera jogurt i kefir – źródło żywych kultur bakterii, wapnia oraz białka. Buraki, rzodkiewka, zioła - źródło błonnika, folianów, potasu, żelaza, witaminy C. Składniki: 500g buraków już
wysmienity
Prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjne frytki na świecie 173niszczy się kawy cukrem, a miłości małżeństwem. Pisałem Wam ostatnio o naszym klubie "FIT" w pracy, który nie jest "FIT". Kto czytał poprzedni przepis wie, że stamtąd mam kiszone buraki. Postanowiłem zrobić z nich frytki. Myśleliście, że na amerykańskich smażonych kiszonych ogórkach poprzestanę ?:) Natomiast frytki mimo wszystko są kontrowersyjne, ze względu na swój kwaskowaty smak. Natomiast, jestem pewien(...)Anglika w ogóle by nie były :) Polecam je naprawdę dobrze przypiec, wtedy to połączenie spieczonej skórki i kwaskowatego środka to niezłe doznanie. Składniki: - kiszone buraki - olej Wykonanie: Buraki kroimy w kształty jak na obrazku, polewamy trochę olejem i wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 20 minut
Kryzysowa Książka Kucharska
Brownie z buraka – czyli zdrowe i czekoladowe ciasto 180Kochani! Tym razem mam dla Was coś pysznego, czekoladowego i zdrowego – oto przepyszne brownie z buraka. Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a ciasto idealne dla wszystkich łakomczuszków, którzy jednak przestrzegają zasad zdrowej diety Taką wersję brownie polecam szczególnie kobietom w ciąży ze względu na wykorzystanie buraczków, które są źródłem żelaza, a także gorzkiej czekolady i kakao, które obfitują(...)magnez. Te dwa składniki są szczególnie pożądane w diecie kobiet ciężarnych. Takie ciasto to także idealna, zdrowa słodycz dla najmłodszych! Brownie z buraka prezentuje się rewelacyjnie, prawda? Brownie z buraka – składniki (blaszka 23x36cm) 3 małe ugotowane buraczki, 300g (ja użyłam już ugotowanych, hermetycznie zapakowanych buraczków z Lidla, które serdecznie polecam), 3 łyżki syropu daktylowego, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Natka Pietruszki
Bigos z kiszonych buraków 204odpad, powstały po zlaniu zakwasu buraczanego. Z racji tego, że ilości są dość spore, trzeba było przetworzyć to na wiele sposobów. Jednym z nich jest bigos. Składniki: - kiszone buraki - grzyby suszone - śliwki suszone - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Zastanawiałem się jak je pokroić. Najpierw chciałem potrzeć na zapałkę, ale pomyślałem, że to będzie za drobne. Potem kroiłem w drobne plastry(...)były za wielkie. Doszedłem do tego, że idealne rozwiązanie to pół na pół. Takie pokrojone buraki zalewamy do 3/4 wodą i gotujemy. Grzyby zalewamy wrzątkiem, a kiedy zmiękną dodajemy razem z wodą do bigosu. Kiedy podgotujemy dodajemy koncentrat pomidorowy
Kryzysowa Książka Kucharska
Pancakes różowe z... burakiem! 164razu dzień jakiś lepszy. źródło wiedzy: ncez.pl SKŁADNIKI/ 8 placuszków jedna porcja bez dodatków (4 placuszki) dostarcza średnio: 444 kalorii / 16 g białka / 9 g tłuszczu / 74 g węgli burak gotowany - 1 sztuka banan - 1/2 sztuki jaja kurze - 1 sztuka mąka pszenna - 3/4 szklanki płatki owsiane błyskawiczne - 5 łyżek mleko 2% - 1/2 szklanki owoce jagodowe (u mnie leśne mrożone) - garść(...)dżem malinowy (opcjonalnie) - 2 łyżczeki olej rzapakowy - 1 łyżeczka Buraka ścieramy na tarce o małych oczkach. Banana rozgniatamy widelcem. Całość blendujemy razem z jajkiem na gładką masę, powoli przesypujemy mąkę, wlewamy mleko, mieszamy. Pod koniec dodajemy jeszcze płatki owsiane i znowu blendujemy. Na tym etapie można dorzucić jeszcze dowolne, ulubione owoce i dżem. U mnie były to owoce leśne (mrożone
Kuchnia Ellie
Sałatka do obiadu 219możecie wykorzystać dowolne warzywa, ja użyłem tych poniżej i jest to jedyni propozycja. Najważniejszym jednak składnik jest dip, który powinien być słodko kwaśny. Sprawdź przepis na: Surówka z pieczonych buraków Składniki na sałatkę miks sałat (400g) papryka czerwona papryka zielona 3-4 pomidory śliwkowe 15 czarnych oliwek zielony ogórek mała cebula Składniki na dip 4 łyżki oliwy 2 łyżki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Botwina z orientalną nutą 210Botwina to młode liście i korzeń buraka, a zwyczajowo botwinką nazywa się zupę właśnie z tego cuda. W ogóle z buraków to można cuda wyczarować o każdej porze roku, ale wiadomo że teraz wiosną są najlepsze. Jak wiecie, jestem szczęściarą posiadającą własny ogród warzywny i szklarnię , więc wiekszość warzyw mam własnej produkcji, ale obecnie można kupić naprawde dobrej jakości(...)smaż wszystko razem mieszając około 5 minut. Następnie dodaj 2 litry wody, przykryj garnek pokrywą i gotuj około 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone liście i gałązki buraków, mleko kokosowe oraz sól. Gotuj jeszcze 5 minut. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Botwina z orientalną nutą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf
KOTLETY BURACZANE 195Ponadto to okrągłe cudo jest skarbnicą witamin, wzmacnia naszą odporność, obniża ciśnienie, wzmacnia układ krwionośny, zawiera dużo żelaza więc skutecznie walczy z anemią. Ostatnio również doczytałam, że buraki są tarczą ochronną dla wątroby, mają działania wykrztuśne czyli doskonale sprawdza się przy anginie. Kochani sok z buraka łagodzi skutki nadużycia alkoholu a także zmniejsza dolegliwości przekwitania. O pani(...)wysoki indeks glikemiczny, więc nie jest za bardzo wskazany dla cukrzyków, a szkoda bo cukrzycy przeważnie towarzyszą problemy i z wątrobą i z nadciśnieniem. Pamiętajcie, że składniki mineralne buraków rozpuszczają się w wodzie, dlatego żeby zachować całą zawartość tych wspaniałości należy je piec w skórce a nie gotować godzinami, gdzie wtedy nie ma już w nich
pieprzny smaczek
Zbilansowana dieta 153steki wołowe Opakowanie boczku wędzonego w plastrach (200 g)* 2 filety z kurczaka Warzywa: Brukselka – 0,5 kg 2 średnie ziemniaki słodkie Paczka szpinaku Paczka jarmużu 8 małych buraków ćwikłowych 0,5 kg dyni 1,2 kg ziemniaków Paczka szalotek albo ze 3 małe cebule żółte Por Nabiał: Kozi ser twarożkowy (50 g) Mała mozzarella Mleko (niecała szklanka(...)szczelne je zapakować (z jak najmniejszą ilością powietrza) przed włożeniem do zamrażarki. Więcej informacji o tym jak mrozić możecie znaleźć w tym wpisie. Sałatkę z kozim serem i burakami (na poniedziałek) włożyliśmy do lodówki pod przykryciem. Upieczona brukselka i cieciorka bez problemu zaczekały w lodówce do wtorku. W poniedziałek wieczorem ugotowaliśmy tylko kaszę bulgur, która razem z nimi trafiła
Niedzielny kucharz