Odkrywanie i podkreślanie potencjału składników Zajęcia tego typu powinny być obowiązkowe dla wszystkich, którzy pracują z ludźmi i zarządzają zespołami. Z gotowaniem jest trochę jak z ludźmi. Weźmy takiego buraka. To od gotującego zależy czy go upiecze, ugotuje, czy zje na surowo. Te sam kucharz zdecyduje czy burak gra solo, czy we współpracy z innymi warzywami. Ważne jest jedno – żeby(...)burak był możliwie najlepszym burakiem w swoim wydaniu. Jeśli jest po to, żeby nadać kolor dania – super. Jeśli ma skarmelizować w piecu i nadawać potrawie cudowny aromat – SUPER! Jeśli ma chrupać w sałatce – prze-super! Każdy składnik ma swój potencjał. Jedyny i niepowtarzalny zestaw cech (bo i burak burakowi nierówny). Warto jest to dostrzegać, podkreślać i doceniać. Przykład? Cały blog
Gary Bez dnasame smaki zamknąć w innej formie. Zainspirowana pomidorową roladą , którą przygotowywałam jakiś czas temu zdecydowałam, że zamknę śledzika w buraczkowej roladce. Do zabarwienia ciasta na roladę użyłam sproszkowanego buraka, jednak jeśli nie macie takiego składnika w domu, to sok z buraka też powinien się sprawdzić. U mnie farsz jest minimalistyczny, jedynie serek z przyprawami, śledź i pieczony burak. Można(...)niewielkie plastry będzie idealnym finger-food. ROLADA BURACZKOWA ZE ŚLEDZIEM CIASTO 2 jajka 200 g maki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa) Pół szklanki kefiru Łyżka sproszkowanego buraka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie woda FARSZ Serek naturalny typu Bieluch (około 250-300g) Ząbek czosnku Zioła, pieprz Czerwony pieprz Solony filet śledzia Upieczony burak CIASTO Z białek
HealthyCreationsPoszłam troszkę tylko na skróty z gotowaniem buraczków. Moja mama gotowała je w całości, wtedy właśnie buraczki zachowywały najwięcej smaku. Dość kłopotliwe i czasochłonne dla mnie było gotowanie całych buraków i zaczęłam ścierać je przed ugotowaniem na tarce o dużych oczkach. Składniki: * 2 buraki czerwone * stopiona słoninka ze skwarkami ok. 4 łyżek * 1 łyżka mąki * sól, cukier(...)liść laurowy. Nastawiłam na gotowanie. Posoliłam. Kiedy już były miękkie, roztopiłam smalczyk ze skwarkami i dodałam łyżkę mąki. Poczekałam aż zasmażka zacznie porządnie wrzeć i połączyłam ją z burakami. Przemieszałam kilkakrotnie i wyłączyłam ogień pod garnkiem. Doprawiłam do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowym. W smaku buraczki były słodko-kwaśne. Uwielbiam takie! Smacznego! Lidka Artykuł Buraczki zasmażane
Pieprzyć z Fantazjąsos balsamiczny sól pieprz listonic_name = "Bataty z żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 duże bataty garść żurawiny 1 kostka fety paczka rukoli 2 gotowane buraki sos balsamiczny sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Bataty pokroić w grube plastry, przyprawić solą i pieprzem i piec 20 minut bez termoobiegu, podwójna grzałka. Zalać żurawinę wrzątkiem(...)odstawić na parę minut. Potem wylać wodę. Krok 2 Upieczone bataty posypać rukolą, pokrojonymi w plasterki burakami, kosteczkami fety i żurawiną. Przyprawić do smaku i polać sosem balsamicznym. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length
CoolinarniePLwigilijny barszcz czerwony, który jest szybki w wykonaniu. Polecam go wszystkim zapracowanym, bo jest to przepis z koncentratu, który bezstresowo można ugotować wcześniej. Taki koncentrat gotuję ze sporej ilości buraków. Gotuję tak długo aż większość wody odparuje. Gotowy koncentrat jest gęsty i bardzo słodki. Gorący koncentrat, wlewam do butelki i kiedy przychodzi pora gotuję barszcz. Wigilijny barszcz czerwony jest(...)dzbanku i małych kubeczkach. Oj, czerwono na święta! A u ciebie, jaka zupa pojawia się na świątecznym stole? Wigiljny barszcz czerwony 10 porcji Składniki: 2 l wody 2 kg buraków kawałek selera 2 pasternaki 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 1 czosnek solo 4 ziarna angielskiego ziela 1 gwiazdka anyżu 3 całe goździki 1 liść laurowy 2 łyżki ciemnego
codojedzeniaPamiętajcie, że gotowego barszczu z zakwasem nie można ponownie zagotować, ponieważ straci piękny kolor i aromat. Barszcz można jedynie podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia . Barszcz na zakwasie 4 buraki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 mały por 1/2 korzenia selera 10 g suszonych grzybów 2 l wody 500 ml zakwasu z buraków 3 ziela angielskie(...)przelej jego zawartość przez sitko do innego garnka, aby został sam barszcz bez warzyw. Przelany barszcz postaw znów na kuchence i podgrzewaj. Dolej do niego 500 ml zakwasu z buraków. Pamiętaj, że barszczu z zakwasem nie można ponownie zagotować, ponieważ straci swój kolor i aromat. Barszcz z zakwasem można wyłącznie podgrzewać. Gotowy barszcz podawaj z uszkami. Wartości odżywcze
Przepisy na widelcudodać dla podkręcenia smaku, ale kto nie lubi lub nie ma pod ręką zakwasu, ten może wykorzystać sok z cytryny. Składniki (barszcz wigilijny dla 6 osób): 1 kg buraków 6 jabłek 1 cebula Ząbek czosnku Lość laurowy Kilka ziarenek ziela angielskiego Łyżka majeranku Pół szklanki wywaru z grzybów suszonych Sól, pieprz Miód Sok z cytryny Szczypta gałki miszkatołowej Zobacz(...)zacznie „mrugać”, stopniowo zmniejszaj temperaturę. Pilnuj, żeby barszcz nie zawrzał, ale gotował się w wysokiej temperaturze. Gdyby zaczął wrzeć, zdejmij pokrywkę z garnka i dolej trochę zimnej wody. Buraki trzymamy na ogniu przez 2-3 godziny. Pod koniec dodajemy wywar z gotowanych grzybów suszonych. Barszcz wigilijny – przygotowanie bazy. Krok 2 Ściągamy garnek z ognia. Barszcz odstawiamy na chwilę
Niedzielny kucharzdomownikom przypadł do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej fasoli 400 g buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej kapusty 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz sok z cytryny(...)nadal gotować na wolnym ogniu. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać potarte buraki. Podsmażyć 2-3 minuty i przełożyć do zupy. Kapustę drobno poszatkować i dodać do zupy. Całość gotować do miękkości warzyw. Gdyby zupa była zbyt gęsta, dolać gorącej wody. Doprawić
Danka Pichciwilgotne. Można upiec je z kilkudniowym wyprzedzeniem, obrać i do czasu użycia przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce. SKŁADNIKI / 2 -4 porcje 4 małe lub 2 średnie buraki duża garść rukoli 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki i oprószonych solą i pieprzem sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka kulek różowego pieprzu 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej(...)wbity nóż lub widelec gładko zagłębi się w miąższu. Odwijamy z folii, zostawiamy do ostudzenia. Dressing: wszystkie składniki energicznie roztrzepujemy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zimne buraki kroimy w jak najcieńsze plastry, układamy na arkuszu folii spożywczej i doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smarujemy 1 łyżką kremu balsamico. Na półmisku układamy
cool and mintydrobno szczypiorku, 1 duży słoik majonezu, sól, pieprz, Wykonanie: Śledzie moczymy w kilkakrotnie zmienianej, zimnej wodzie tak długo, żeby pozostały delikatnie słone. Gotujemy oddzielnie ziemniaki w mundurkach, marchewkę i buraki, studzimy, obieramy ze skóry i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowane na twardo jajka również ścieramy osobno na grubych oczkach. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości(...)Majonez za każdym razem mieszamy, żeby był puszysty. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Pamiętajcie, że jest to sałatka warstwowa, a więc zawartość trzeba nabierać od samego dna. Smacznego :)) śledzie, śledź, jajka, buraki, ziemniaki, cebula
Bułka z ChlebemSzybko, dietetycznie i pysznie. Buraki, najlepiej średniej wielkości wyszorować. Następnie zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec buraki około godziny. Sprawdzić patyczkiem czy już jest miękki. Zostawić żeby ostygły. Następnie obrać i pokroić w cienkie plasterki. Buraczki rozłożyć na dużym talerzu, rozrzucić rukolę i pokruszoną fetę. Przygotowanie sosu – do garnuszka wlać oliwę
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1,5 kg buraków 75 dag czerwonej papryki 30 dag cebuli Zalewa: 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe sól, pieprz czarny mielony - do smaku Sposób wykonania: Buraki myjemy, suszymy i owijamy każdy z osobna folią aluminiową . Układamy je na blachę piekarnika
Qchnia po prostuprzy tym pożywne, sycące i rozgrzewające – polecam! Pęczak to całe – oczyszczone, obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia – najgrubsza z kasz jęczmiennych, popularnych w Polsce. Jest świetnym źródłem błonnika. Buraki są świetnym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C. Fasola to cenne źródło białka roślinnego, świetny zamiennik mięsa dla wegetarian. PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY Z PĘCZAKIEM I FASOLĄ Składniki(...)barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą: 500g buraków 500g ziemniaków 1 marchewka 1 puszka fasoli 2 łyżki suche kaszy pęczak 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 1 liść laurowy 5szt ziela angielskiego 1 łyżka oleju Jak zrobić barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę obraną
Dorota Smakujemałą porcją witamin, idealne na jesienną chandrę, to... czekoladowe ciasto z burakami, z nutką cynamonu i waniliową polewą ☺️ Wilgotne, mięsiste i sycące, pyszne! 👌 P.S. jeżeli chodzi o smak buraka, to spokojnie-kompletnie nie jest wyczuwalny więc śmiało można przemycić go w tym pysznym cieście! ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka ugotowanego i zmiksowanego buraka (około(...)masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto: Jajko roztrzepać z cukrem, wlać roztopione i ostudzone masło, dodać startego buraka i wymieszać. Wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cynamon i wymieszać tylko do połączenia się składników. Przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec około 20 minut
Kraina Miodem PłynącaBardzo lubię zupy kremy z buraków. Znajdziesz u mnie wiele takich propozycji. Z wędzoną śliwką, malinami, jabłkami Teraz czas na świeże śliwki węgierki. 4 średniej wielkości buraki upieczone olej 1 łyżka 8 śliwek węgierek+ kilka do przybrania sól do smaku czerwona cebula 2 cm świeżego imbiru(...)anyż gwiazdkowy 2 goździki 1 łyżka octu kremowego balsamicznego pestki słonecznika pestki dyni nasiona konopi Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy śliwki i dusimy. Następnie dodajemy pokrojone upieczone buraki i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy. Po 15 minutach wlewamy ocet i gotujemy jeszcze chwilę. Na patelni układamy kilka pokrojonych śliwek i dusimy do miękkości ale tak aby się
AZgotuj!