buraki - 8865 przepisów (strona:153/591)

Barszcz ukraiński 983

domownikom przypadł do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej fasoli 400 g buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej kapusty 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz sok z cytryny(...)nadal gotować na wolnym ogniu. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać potarte buraki. Podsmażyć 2-3 minuty i przełożyć do zupy. Kapustę drobno poszatkować i dodać do zupy. Całość gotować do miękkości warzyw. Gdyby zupa była zbyt gęsta, dolać gorącej wody. Doprawić

Danka Pichci
CARPACCIO Z BURAKA 101

wilgotne. Można upiec je z kilkudniowym wyprzedzeniem, obrać i do czasu użycia przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce.  SKŁADNIKI / 2 -4 porcje 4 małe lub 2 średnie buraki duża garść rukoli 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki i oprószonych solą i pieprzem sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka kulek różowego pieprzu 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej(...)wbity nóż lub widelec gładko zagłębi się w miąższu. Odwijamy z folii, zostawiamy do ostudzenia. Dressing: wszystkie składniki energicznie roztrzepujemy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zimne buraki kroimy w jak najcieńsze plastry, układamy na arkuszu folii spożywczej i doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smarujemy 1 łyżką kremu balsamico. Na półmisku układamy

cool and minty
Śledzie pod pierzynką 90

drobno szczypiorku, 1 duży słoik majonezu, sól, pieprz, Wykonanie: Śledzie moczymy w kilkakrotnie zmienianej, zimnej wodzie tak długo, żeby pozostały delikatnie słone. Gotujemy oddzielnie ziemniaki w mundurkach, marchewkę i buraki, studzimy, obieramy ze skóry i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowane na twardo jajka również ścieramy osobno na grubych oczkach. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości(...)Majonez za każdym razem mieszamy, żeby był puszysty. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Pamiętajcie, że jest to sałatka warstwowa, a więc zawartość trzeba nabierać od samego dna. Smacznego :)) śledzie, śledź, jajka, buraki, ziemniaki, cebula

Bułka z Chlebem
Sałatka z buraka 91

Szybko, dietetycznie i pysznie. Buraki, najlepiej średniej wielkości wyszorować. Następnie zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec buraki około godziny. Sprawdzić patyczkiem czy już jest miękki. Zostawić żeby ostygły. Następnie obrać i pokroić w cienkie plasterki. Buraczki rozłożyć na dużym talerzu, rozrzucić rukolę i pokruszoną fetę. Przygotowanie sosu – do garnuszka wlać oliwę

Kuchnia Pokoleń
Buraczki z papryką na zimę 121

Składniki: 1,5 kg buraków 75 dag czerwonej papryki 30 dag cebuli Zalewa: 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe sól, pieprz czarny mielony - do smaku Sposób wykonania:   Buraki myjemy, suszymy i owijamy każdy z osobna folią aluminiową . Układamy je na blachę piekarnika

Qchnia po prostu
Barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą 124

przy tym pożywne, sycące i rozgrzewające – polecam! Pęczak to całe – oczyszczone, obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia – najgrubsza z kasz jęczmiennych, popularnych w Polsce. Jest świetnym źródłem błonnika. Buraki są świetnym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C. Fasola to cenne źródło białka roślinnego, świetny zamiennik mięsa dla wegetarian. PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY Z PĘCZAKIEM I FASOLĄ Składniki(...)barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą: 500g buraków 500g ziemniaków 1 marchewka 1 puszka fasoli 2 łyżki suche kaszy pęczak 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 1 liść laurowy 5szt ziela angielskiego 1 łyżka oleju Jak zrobić barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę obraną

Dorota Smakuje
Czekoladowe ciasto z buraczkami i cynamonową nutą 113

małą porcją witamin, idealne na jesienną chandrę, to... czekoladowe ciasto z burakami, z nutką cynamonu i waniliową polewą ☺️ Wilgotne, mięsiste i sycące, pyszne! 👌 P.S. jeżeli chodzi o smak buraka, to spokojnie-kompletnie nie jest wyczuwalny więc śmiało można przemycić go w tym pysznym cieście!  ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka ugotowanego i zmiksowanego buraka (około(...)masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto: Jajko roztrzepać z cukrem, wlać roztopione i ostudzone masło, dodać startego buraka i wymieszać. Wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cynamon i wymieszać tylko do połączenia się składników. Przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec około 20 minut

Kraina Miodem Płynąca
Zupa krem z buraków ze śliwkami 156

Bardzo lubię zupy kremy z buraków. Znajdziesz u mnie wiele takich propozycji. Z wędzoną śliwką, malinami, jabłkami Teraz czas na świeże śliwki węgierki. 4 średniej wielkości buraki upieczone olej 1 łyżka 8 śliwek węgierek+ kilka do przybrania sól do smaku czerwona cebula 2 cm świeżego imbiru(...)anyż gwiazdkowy 2 goździki 1 łyżka octu kremowego balsamicznego pestki słonecznika pestki dyni nasiona konopi Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy śliwki i dusimy. Następnie dodajemy pokrojone upieczone buraki i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy. Po 15 minutach wlewamy ocet i gotujemy jeszcze chwilę. Na patelni układamy kilka pokrojonych śliwek i dusimy do miękkości ale tak aby się

AZgotuj!
Sałatka z brokułem, fetą i winogronem 72

Brokuł w połączeniu z sosem na bazie octu jabłkowego i z dodatkiem sera feta sprawdził się.  Składniki: 250 g brokułu 400 g pieczonych buraków 200 g sera feta 6 szt orzechów brazylijskich 200 g czerwonego winogrona 1 łyżka posiekanego szczypiorku Sos: 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju słonecznikowego pieprz  Przygotowanie: Różyczki brokułu(...)blanszowałem , przelałem zimną wodą. Odcedziłem. Buraki upiekłem w piekarniku, pokroiłem na małe kawałki. Fetę pokruszyłem. Orzechy uprażyłem na suchej patelni. Winogrona pokroiłem na połówki. Szczypiorek posiekałem. Sos : ocet utarłem z musztardą powoli dodawałem oliwę. Przyprawiłem do smaku pieprzem. Na półmisku rozłożyłem kawałki buraków, na nich brokuły, winogrona, talarki szalotki, pokruszoną fetę, pokrojone orzechy. Całość polałem sosem i posypałem

R'n'G Kitchen
Pizza z burakami i cukinią 113

maki żytniej 650 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy: 2 podłużne cukinie 1 różowy burak  sól  1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek EV    listki świeżych ziół płatki chili   Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw(...)odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasta. Następnie odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie cukinie i buraka kroimy w cienkie plasterki, ja używam do tego mandoliny . Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie

Kulinarne przygody Gatity
Wątróbka cielęca duszona w towarzystwie carpaccio z buraków 84

niezwykle delikatna nie wymaga dużo pracy aby ją przygotować. Przygotowałam wątróbkę duszoną w towarzystwie ziół , carpaccio z buraków … Czytaj dalej Wątróbka cielęca duszona w towarzystwie carpaccio z buraków Artykuł Wątróbka cielęca duszona w towarzystwie carpaccio z buraków pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog

gotuj ze mną
Buraki 74

Buraki są bardzo(...)dobrym źródłem potasu, kwasu foliowego, witaminy C, a ich liście zawierają spore ilości beta-karotenu, wapnia i żelaza. W medycynie ludowej środkowej Europy od dawna popularne są opinie, że buraki pobudzają funkcjonowanie ukła­du im The post Buraki appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kawior warzywny 73

keczupu sól do smaku ocet do smaku (ja daję około 2 łyżek) Krok po Kroku 1 Wszystkie warzywa obieramy. Cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę i buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 2 Cebulę i cukinię podsmażamy na oleju i dodajemy marchewkę. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy przez kilka minut(...)powstałej masy dodajemy kechup, sól i starte na drobnej tarce buraki. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Na kilka minut przed końcem dodajemy rozdrobniony czosnek, pietruszkę i zioła. 4 Warzywny kawior przechowujemy w szklanym słoiku w lodówce. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Kawior warzywny

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. 411

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu(...)Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie k The post Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Barszcz izraelski 102

razem na wołowinie z dodatkiem chrzanu.              Składniki:    400 g białej kapusty 1 cebula 2 szalotki 350 g pomidorów 500 g buraków 400 g ziemniaków 1,5 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 700 g chudej wołowiny 1 łyżeczka cukru sok z 1 cytryny 1/2 korzenia chrzanu sól, pieprz(...)ostudzeniu pokroiłem na mniejsze kawałki i ponownie dodałem do zupy, którą następnie zmiksowałem w garnku, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Kapustę pokroiłem w szerokie paski, buraki na kawałki. Włożyłem do zupy, podgrzałem w niej. Chrzan umyłem, obrałem starłem na grubych oczkach. Pokrojone mięso rozłożyłem na talerzach. Zalałem zupą, posypałem chrzanem

R'n'G Kitchen