buraki - 8865 przepisów (strona:163/591)

Przepis: Buraczki na zimno 141

Składniki: 1 kg buraków ugotowanych i obranych 3 jabłka (duże) 2 łyżki konfitury z żurawiny sok z cytryny sól i cukier do smaku Przygotowanie: Buraki potrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo postąpić z jabłkami. Dodać konfiturę, sok z cytryny, doprawić solą oraz cukrem i wszystko razem wymieszać. Smacznego :)    Buraki mają fenomenalne zdolności odkwaszające

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Obiad: Kotlet i buraczki zasmażane 175

zdjęciu widać wchodzą one w skład obiadu, który również zawiera kotlety schabowe. Kotlety schabowe niestety zakwaszają organizm dlatego warto podać je w zestawie z sałatką z czerwonych buraków lub zasmażanymi buraczkami. O ile oczywiście chcesz mieć lepsze samopoczucie i tryskać energią do końca dnia.    Zestaw z kotletem schabowym to tradycja naszej polskiej kuchni. Osobiście bardziej preferuje pieczenie(...)już wie, że smażenie nie jest najzdrowsze. OK! Podsumowując! Sztuka skuteczności polega na wdrożeniu wiedzy w praktykę,  a potem stosowaniu jej systematycznie.   Na początek przygotuj większą ilość buraków i zapomnij o ziemniakach lub innych węglowodanach. P.S. W przyszłości opublikujemy kilka przepisów dotyczących panierek

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
WYCISKARKA WOLNOOBROTOWA REDMOND ECOLOGY SERIES RJ-M920S-E 122

insta stories, jak i na moim profilu na instagramie.  Jestem bardzo zadowolona, z jaką łatwością wyciskarka radzi sobie nawet z najbardziej twardymi warzywami, takimi jak marchewka czy burak. Bez problemu wyciska sok z włóknistych owoców takich jak ananas, czy też z korzenia imbiru. Jest dość cicha, nie jest też bardzo ciężka. Występuje w dwóch kolorach złotym i srebrnym. Urządzenie(...)odporność ;-) PRZEPIS NA SOK GRUSZKOWO-ANANASOWY dla 3-4 osób - 1/2 świeżego ananasa - 4 gruszki - 1 banan - 2 średnie jabłka PRZEPIS NA LEPSZĄ WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU - 2 -3 duże buraki - 4 duże marchewki - 1/4 świeżego ananasa Przy tym soku możesz nie dodawać ananasa, ale ja go dodaje aby sok był smaczniejszy, ponieważ nie każdy lubi sok z buraka. Pamiętajcie

SMYKWKUCHNI
Różowa sałatka śledziowa 140

tego powodu, gdyż rodzynka się ze mną kłóci odkąd pamięcią sięgam. Toleruję żurawinę. Rodzynki nie toleruję. Dobra, jadam je tylko w czekoladach. Ale czas na sałatkę! Składniki 2 buraki ugotowane na parze lub upieczone w piekarniku, pokrojone w małe kawałki 300 g filetów śledziowych w oleju mała czerwona cebula garść suszonej żurawiny majonez kremowy  Folwark musztarda ostra pół(...)szklanki gotowanej zielonej fasolki szparagowej pieprz ziołowy sól morska lub himalajska do smaku Buraki kroimy z małe cząstki. Wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojonego w paseczki śledzia. Wsypujemy fasolę szparagową,żurawinę, mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Majonez kremowy miksujemy z niecałą łyżką musztardy i z pieprzem. Próbujemy, przyprawiamy i wlewamy majonez do sałatki. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, najlepiej

Z Kuchni Do Kuchni
BURGER Z INDYKA Z BURAKAMI 271

Mała wariacja polsko – włoska. Połączyłam smak naszych polskich buraków, które mają wiele właściwości. Między innymi zapobiegają anemii, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w walce ze zgagą, obniżają ciśnienie krwi oraz dodają sił. Dołożyłam również ser mozzarella, który jest bogaty w wapń, selen, witaminę B12 oraz cenne tłuszcze. Dlatego uważam, że domowy fast – food ma inny wymiar wartości i nie trzeba(...)Udanego Weekendu kochani! SKŁADNIKI : ( poracja na 2 burgery ) bułki – 2 sztuki mięso mielone z indyka – 30 dkg ogórek konserwowy słodki – 1 sztuka ser mozzarella – 1 kulka pesto buraczane lub buraki ćwikłowe – 2 łyżki pieczarki – 4 sztuki majonez – 2 łyżki przyprawa do indyka papryka słodka sól, pieprz odrobina oleju do smażenia PRZYGOTOWANIE : Pieczarki posiekać i przesmażyć na oleju. Kiedy będą

kuchniabellissima.wordpress.com
Buraczki z orzechami 171

Buraki są popularnym dodatkiem do dań(...)obiadowych. Powszechnie znane są ich walory smakowe jak i korzystne oddziaływanie na organizm człowieka. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj jeden z prostszych przepisów.  1,5 kg buraków  Majonez dekoracyjny WINIARY 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich              Umyte buraki ugotować do miękkości, po czym zalać zimną wodą. Wystudzone

Praktyczna pl
Botwinka po grecku 76

delikatne, właśnie wtedy mają najwięcej aromatu i smaku....wykorzystajcie to. Przepisów na przygotowanie botwinki jest wiele, dziś postawiłam na kuchnię gracką.Aromatyczny, grecki ser idealnie współgra z delikatnym smakiem buraka.  SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego pęczek młodej botwinki ok 0,5 kg młodych, małych ziemniaków pęczek koperku pól paczki oryginalnej fety. 1/2 łyżki oliwy/oleju śmietana (opcjonalnie) sól (w razie(...)pokroić w plasterki, gałązki i liście posiekać. W dużym garnku z ciężkim dnem, rozgrzać oliwę, dodać plasterki ziemniaków, podsmażyć je, aż się troszkę zrumienią, zalać gorącym bulionem. Dodać plasterki buraków-gotować kilka minut,aż ziemniaki i buraki będą miękkie ale nierozpadające się. Na tym etapie dodajemy posiekane gałązki botwiny. Gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty, następnie

Kopystką po garach
Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem 81

mineralnych!! A u nas na blogu, wypatrując na targi pachnącej botwinki, polecamy przepis na risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem! Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem Składniki: 50 dag buraków (raczej nie za dużych) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 fenkuł (około 250 -300 g) 20 dag ryżu arborio 1 i ¼ litra warzywnego wywaru (jeżeli w trakcie gotowania(...)zobaczymy, że to jest za dużo, dajemy mniej) 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oliwy 3 łyżki parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki myjemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą (można też położyć buraki na blaszkę i przykryć szczelnie folią aluminiową) i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury

Moja Mama Gotuje
Sposoby na naturalne barwienie jajek wielkanocnych! 148

więcej wody do przykrycia barwionych jajek, dodajemy proporcjonalnie więcej octu. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, odcedzamy. 1. Barwnik z buraków: około litr pokrojonych buraków. 2. Barwnik z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody) 3. Barwnik z łupin cebuli: około litr łupin z cebuli (z około 12 cebul). 4. Barwnik z czerwonej(...)łupin cebuli, 30 minut. Kolor jasno brązowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze czarnej kawy, 30 minut. Kolor jasno różowy : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Kolor jasno niebieski : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 minut. Kolor niebieski : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty na noc. Kolor

Moja Mama Gotuje
Zupa warzywna z pieczonymi buraczkami 177

zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę je z wyprzedzeniem, część dodatkowo przeznaczając na sałatki lub do deserów. Kiedy mam już ten główny składnik w zanadrzu, całe danie trafia na mój(...)koperek) i wlać wodę – całość zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw (około 10 minut, około 12 – 15 minut, jeśli dodana była kasza). W tym czasie buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić na półplasterki. Kiedy warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne dodać starte buraki i por, pogotować przez

Even Better Food
Buraczki z boczkiem na ciepło 151

średnie buraki jednakowej wielkości 1 mała cebula 1 łyżeczka klarowanego masła 100 g chudego boczku sól, pieprz, cukier, ocet balsamiczny, ½ łyżeczki mielonego kminku 1/3 szklanki słodkiej śmietanki Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać(...)kostkę razem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu aż cebula się zrumieni, dodać starte buraki. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kminek oraz do smaku cukier i ocet balsamiczny. Podawać ciepłe do mięs

Czerwień i błękit
BARSZCZ WIEJSKI Z CHLEBEM ŻYTNIM 136

buraków w mundurku 1 szkl.zalewy z kiszonych ogórków 2 i 1/2 litra bulionu wołowego  1 ząbek czosnku Chleb żytni 1 cebula olej sól pieprz cukier liść laurowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Buraki ostudzone w łupinach obrac i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kawałki.Warzywa obrać i też zetrzeć na tarce.Rozgrzac olej i poddusić buraki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI 167

winnego posiekana natka pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, cukier Przygotowanie Ziemniaki wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie. Ugotowane obierzcie, pokrójcie w kostkę i wymieszajcie z octem winnym. Odstawcie. Buraki umyjcie, ugotujcie  na pół- miękko w osolonej i ocukrzonej wodzie. Obierzcie i pokrójcie w kostkę. Dołóżcie do ziemniaków.  Śledzie pokrójcie na wąskie paseczki, posiekajcie natkę pietruszki. Ząbki(...)czosnku obierzcie, przeciśnijcie przez praskę. Z czosnku, majonezu, soli, pieprzu i odrobiny cukru zróbcie sos. Wszystkie składniki (buraki, ziemniaki, śledzie i natkę pietruszki- zostawcie trochę do posypania) wymieszajcie razem z sosem, odstawcie do przegryzienia. Spróbujcie i jeśli trzeba doprawcie. Przed podaniem posypcie natka pietruszki

OliveandThyme
Wegeburgery z buraków i kaszy jaglanej 143

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wegeburgery z buraków i kaszy jaglanej Składniki – 8 sztuk: Ugotowane buraki – 3 sztuki Marchewka – 3 sztuki Cebula – 1 sztuka Kakao gorzkie – 1 łyżka Imbir – 2cm kawałek Natka pietruszki – 1 pęczek Kasza jaglana – 200g Mieszanka ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) – 100g Sól(...)łyżki Wykonanie: Kaszę jaglaną dobrze wypłukać, ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i wystudzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Surową marchewkę i wcześniej ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać w misce dodając kakao. Dodać mieszankę ziaren, mąkę, starty imbir i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem sojowym do smaku. Z powstałej

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z burakiem i orzechami 163

czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w czekoladowych brownies, których dotad jeszcze nie podawałam Wam na blogu, no i oczywiście jako główny składnik sałatek. Dzisiejsza sałatka jest dość szybka do zrobienia, pod warunkiem, że mamy buraki. Moga być pieczone

dolcevitainmykitchen