fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny 2 skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki do posypania Buraki szorujemy i pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce. W garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić skrzydełka, obrane marchewki, pietruszkę, seler, ząbek czosnku i nakłute nożem(...)wyrzucić). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor. Na koniec dodać ocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem lub rozlać
Smakołyki Asisobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy. 4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy(...)miękkości buraków, a następnie dodajemy zagrzany delikatnie rosół. Podgrzewamy całość razem, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia na ok 1 godzinę, po tym czasie przecedzamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz jeśli potrzeba- dokwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Ponownie podgrzewamy, pamiętając, że zagotowanie barszczu sprawi utratę przez niego intensywnej barwy. Podajemy z ugotowanymi uszkami. * Do przygotowania farszu użyłam mięsa
Kuchnia w czekoladziePiję go często, bo u mnie w lodówce zawsze są upieczone w folii buraki. Składniki na 2-3 porcje 2 kiwi golden 2 banany 2 jabłka 4 małe buraki upieczone w folii dojrzałe mango chłodny napar z czystka garść jeżyn melasa z trzciny cukrowej Skworcu mięta do dekoracji Najpierw upiecz buraki w folii do miękkości. Obierz
Z Kuchni Do KuchniRóżowe placki warzywne z jajkiem sadzonym i sosem koperkowym Składniki (na 2-4 porcje): oliwa 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 średni ziemniak (ok. 150 g) 1 średni burak (ok. 200 g) 2 marchewki (ok. 200 g) 3 jajka 1 łyżka mąki (u mnie z ciecierzycy, ale może być dowolna) sól, pieprz na sos koperkowy: małe opakowanie jogurtu naturalnego(...)czosnek. Smaż 5 minut aż się zeszklą. Przełóż do miski. Ziemniaka, buraka oraz marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, każde warzywo osobno. Ja ich nie obierałam, jedynie porządnie wyszorowałam, a do starcia wykorzystałam robot kuchenny. Następnie odciśnij starte warzywa na kuchennej ściereczce z wydzielających się soków. Buraki najlepiej odcisnąć na ręczniku kuchennym, bo farbują. Przełóż starte i odciśnięte
Chilli Czosnek i Oliwaroku (bo nie każdy ma teraz dostęp np. do puree z dyni). Liczył się też dla mnie kontrastowy efekt kolorystyczny. Mamy więc złocisty hummus tradycyjny, intensywnie różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera(...)Szukacie więcej pomysłów na hummusy i pasty? Zróbcie hummus z bobu , "hummus z południowych Włoch" , albo pastę z czarnej fasoli . Hummus Party Menu Hummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready
Chilli Czosnek i Oliwafarszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 kg buraków 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 ziemniak kilka suszonych grzybów ¼ szklanki(...)octu winnego lub soku z cytryny 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość) sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklankę zakwasu łyżeczka kminku 2 łyżki majeranku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Buraki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki. Zalać 2 szklankami wody wlać ocet, dodać
Czerwień i błękitzimno ale najbardziej na ciepło zasmażane. Buraczki zasmażane Składniki: - 500 g buraków - 200 ml śmietany 18% - koncentrat buraczany - sól - pieprz - kwasek cytrynowy - mąka - 1 łyżka masła - cukier Przygotowanie: Buraki myjemy, gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu obieramy ze skóry i trzemy na tarce jarzynowej (ja trę na drobnych oczkach a potem rozdrabniam blenderem). Dusimy, dodajemy koncentrat(...)robimy zasmażkę i łączymy z burakami, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solę, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i odrobiną cukru. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu bo lubią się przypalać. Podajemy z mięsem i ziemniakami. Zasmażka: - 1 łyżka masła - łyżka mąki Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko razem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego
Kulinarne życiewyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej 3 średnie marchewki 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu sól Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Szalotkę posiekać. Buraki i marchewki zetrzeć na tarce warzywnej. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, skropić cytryną, dodać curry, pieprz, sól, majonez i wymieszać. Smacznego
na moim stole...burakami Emmanuela Hadjiandreou a przepis pochodzi z książki How to Make Breat. Emmanuel Hadjiandreou ma charakterystyczny sposób zagniatania chleba który przedstawiam Wam krótkim filmikiem. Chleb wyszedł super, centki buraków po rozkrojeniu są bardzo widowiskowe a sam chleb sprężysty, puszysty i ma wyborny smak. Polecam wszystkim aby taki chleb sobie sprawili. Tym co kochają zakwasowce to na zakwasie(...)dopiero zaczynają można zrobić na drożdżach. Pieczemy? Chleb z burakiem w Styczniowej Piekarni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmaczna sałatka z gotowanych buraków czerwonych z olejem lnianym i prażonymi ziarnami, polecam na kolacje. Do sałatki użyłam prażonych ziarenek Piekło-Niebo od Ziarenkowo . Składniki: 3-4 buraki czerwone Olej lniany Prażone ziarenka Piekło-Niebo Listki natki pietruszki Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą , gotujemy do miękkości z dodatkiem
Bajeczna KuchniaChleb z burakiem to wybór Amber ze styczniowej piekarni na rozpoczęcie nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna(...)wszystkim, którzy wzięli udział we wspólnym pieczeniu! Składniki na 1 bochenek: 370 g mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050) 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu 200 g ciepłej wody 15 g oliwy Wykonanie: w misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce wymieszać zakwas z oliwą i wodą. Wymieszać zawartość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nieźle, ale z kozim byłaby jeszcze lepsza (moim zdaniem, rzecz jasna). Za to pieczone buraczki, mmm... Poezja. Jeśli więc macie trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu. Pizza z burakami i serem pleśniowym Składniki: (na 3 pizze) spód: 350 g mąki pszennej 150 g mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml letniej(...)serka kremowego 50 ml śmietany kremówki (38%) 250 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku i łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól pieprz dodatkowo: 1 duży burak 150 g miękkiego sera z niebieską pleśnią 150 g wędzonego boczku 1,5 czerwonej cebuli 150 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżówki z burakiem…tak, na słodko :) Puszyste, różowe, pachnące i po prostu pyszne. Polecam na śniadanie! 300 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju 2 małe upieczone do miękkości buraki pół szklanki malin ( rozmrożonych lub w sezonie świeżych) 3 łyżki(...)mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy na 10-12 części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Buraki obieramy i miksujemy z malinami i miodem. Mieszamy z twarożkiem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżce masy i rozsmarowujemy ją. Ciasto zwijamy ( z dłuższej strony) w roladę
Mienta blogsera mozzarella i pomidora. Zimą pomidory są bez smaku i całość niestety traci cały urok dlatego zamieniłam pomidora na buraka. Wspaniale się komponuje w tej potrawie i idealnie radzi sobie w zastępstwie :). Potrzebne składniki: 2 średnie ugotowane buraki 1 kulka mozzarelli świeże liście bazylii 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz(...)Przygotowanie: Buraki kroimy w plasterki zalewamy marynatą: ocet balsamiczny, oliwa, pieprz, sól. Najlepiej pozostawić plasterki buraka w zalewie na min. 1 godzinę. Na talerzu układamy plasterki zamarynowanych buraczków na przemian z mozzarellą, całość polewamy marynatą (która pozostała z buraczków), posypujemy pieprzem, solą i dekorujemy bazylią
Łycha smakówPotrzebne składniki: 1 mała dynia 6 młodych buraków 2 garście świeżych ziół (majeranek, tymianek, rozmaryn) ser kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy i kroimy w talarki polewamy oliwą, solimy, pieprzy, posypujemy świeżymi ziołami i zapiekamy przez ok 1 godz. Następnie dokładamy pokrojoną w plastry dynię, również przyprawioną jak buraki
Łycha smaków