wanilią, ½ łyżeczki aromatu waniliowego, 200 ml oleju rzepakowego, ponadto: 100 g gorzkiej czekolady, cukier puder, masło do wysmarowania formy, mąka do oprószenia formy. Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy. Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao, sodą i solą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestygnięcia, ale ma być(...)cukrem z prawdziwą wanilią, a pod koniec dolewamy olej, aromat waniliowy i całość mieszamy. Do masy z jajek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy. Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy
Moniki Smakołykiząbków czosnku 2 liście laurowe 2 marchweki 1 pietruszka ćwiartka selera pieprz w ziarenkach kilka ziarenek ziela angielskiego sól 2 łyżki octu 1-2 łyżeczki cukru (do smaku) Przygotowanie: Buraki i cebulę obrać (w rękawiczkach) pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, dodać liść laurowy i 3 ząbki czosnku. Zalać gorącą przegotowaną wodą i 2 łyżkami octu. Zostawić(...)niech się zakwasi. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i dodać po dwóch dniach do buraków. Ja dolałam jeszcze więcej wody. Przyprawić kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, pieprzu, cukrem i w razie potrzeby jeszcze octem. Dosolić do smaku i trzymać na małym ogniu, aż się mocno podgrzeje (nie doprowadzić do zagotowania bo barszcz straci kolor). Na końcu dodać pozostały czosnek. Odcedzić
Gaździnka warzySkładniki: 5 małych buraków 2 duże ząbki czosnku kilka kropel oleju sól, pieprz Przygotowanie: Buraki obrać pokroić w ćwiartki. Ułożyć na sreberku, przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami oleju. Czosnek nie obierać, rozgnieść go nożem i dodać do buraków. Szczelnie zawinąć w sreberko i włożyć do pieca na 30 min nagrzanego do 180 st C. Dobrze smakują
Gaździnka warzySkładniki: 5 średnich buraków 2 żółte cebule jedna czerwona łyżeczka octu jabłkowego bulion warzywny 1-2 ząbki czosnku szczypta tymianku (opcjonalnie) łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Buraki (nie obrane) owinąć folią, piec w ok 180 °C przez godzinę. Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę. Zeszklić w garnku na maśle z czosnkiem, dodać obrane i pokrojone(...)kostkę buraki. Wymieszać. Wszystko zalać bulionem. Gotować na małym ogniu ok 20-25 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Zmiksować na gładki krem. Podawać z łyżeczką śmietany lub jogurtu bądź grzankami.. Smacznego
Gaździnka warzyMięso mielone na ostro doprawione w kurczaku się schowało bo roladą zostać chciało. Rukola w pesto się zmiksowała, bo smakiem zaskoczyć chciała. Burak w plasterkach na patelnię wskoczył i w talarki chrupiące się przeistoczył. Z wrażenia kuskus spęczniał, a groszek się otworzył i na pesto się położył. Tak ładnie wszyscy razem wyglądali, a jak smakowali? Chrupiące z kremowym połączone zostało(...)Składniki na 2 porcje: 1 filet z kurczaka, 150 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 20 g mozzarelli, 2 garście rukoli, 1/2 cytryny, 15 g startego sera żółtego, 2 buraki czerwone jak najmniejsze, 60 ml oleju rzepakowego, 6 szt. groszku cukrowego, 3 łyżki orzeszków piniowych, 4 płaskie łyżki kuskusu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaki, papryczka
Moniki Smakołykiszczypta soli Na farsz: 3 średnie buraki około 10 suszonych grzybów łyżka masła sól, czarny pieprz Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule Wykonanie: Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1h. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Grzyby moczymy prze noc małej(...)ilości wody. Gotujemy i drobno siekamy. Łączymy z burakami i łyżka roztopionego masła. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić
Pyry na GazSKŁADNIKI: 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka maki sól, pieprz ziołowe ziarenka smaku olej śmietana A jak to zrobić: Buraki ugotować do miękkości, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Buraki i ziemniaki przełożyć do miski, dodać
Kuchnia w opałachMałgorzaty SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości buraki kilka różyczek kalafiora 10 listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz kolorowy oliwa A jak to zrobić: Buraki umyć, przekroić na pół, skropić oliwą i wstawić (w zamkniętym naczyniu żaroodpornym) do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około godzinę. Kalafior podzielić na małe różyczki i ugotować al dente(...)Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać kalafior i posiekane listki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać razem z jogurtem i majonezem
Kuchnia w opałachprezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy(...)momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę. Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu
Smaki Brazyliiużycia rosołku z kostki. Składniki: 2 l rosołu 5 buraków z łodyżkami 5 ziemniaków 4 marchewki ( mogą być z rosołu) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) Wykonanie: Buraki i ziemniaki kroimy w równą kostkę. Łodyżki buraków kroimy na małe kawałki (ok. 1-2cm) Do gotującego się rosołu wrzucamy pokrojone buraczki, następnie pod koniec gotowania dokładamy
IMPRESJA SMAKUExtra Vergine, 4 łyżki kremowego sera koziego, 4 łyżki prażonych płatków migdałów, 1-2 łyżka syropu z agawy, 1-2 łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut. Gruszkę obrać, pokroić w plastry (ok. 0,5 cm), zagotować z winem(...)octem winnym, 2 łyżkami syropu z agawy, przeciętymi na pół papryczkami i kurkumą. Gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Buraki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować razem z pozostałymi składnikami pesto, doprawić do smaku. Na talerzu położyć porcję pesto z buraczków, kilka plastrów karmelizowanej gruszki i mozzarellę. Przybrać listkami tajskiej bazylii, czerwonym pieprzem i oliwą
SzczyptaSmaQPora na smaczne i zdrowe buraczki. Dziś w formie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką(...)zarazem sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani: 10 min. Porcja dla 3 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 4 ugotowane buraki 200 g marynowanych karczochów ser feta szczypiorek 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz biały mielony szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ugotowane buraki kroimy w półksiężyce
kulinarnyJabarszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje naprawdę doskonale. SKŁADNIKI 1 kg buraków 20 dag. wędzonej kiełbasy wiejskiej 20 dag szynki 20 dag boczku pęczek włoszczyzny 1 listek laurowy 3 ziela angielskie sól , pieprz do smaku dwa ząbki czosnku kilka suszonych(...)mamy zakwaszamy winnym octem) WYKONANIE Do wody wrzucamy pokrojoną wędzonkę i gotujemy ok 20 min. Następnie wyjmujemy mięso i dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki. Warzywa oczyszczamy i również dodajemy do wywaru, wrzucamy suszone grzybki. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości buraków i warzyw. Przecedzamy i doprawiamy zakwasem lub octem. Dodajemy pieprz sól do smaku
W kuchennym oknie Ewydyskusję wiodła kiedyś odnośnie słynnych Ocziu Czarnych bo one też brazylijskie:-). Składniki na 10 osób: - 1 kawałek golenia wołowego - 1 mostka wołowego - 4 ziemniaki niewielkie - 3 marchewki - 3 buraki - kawałek dyni (niewielki i opcjonalnie) - 2 średnie cebule czerwone - 2 ząbki czosnku - 1 duża czerwona papryka - opakowanie kolendry świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 4 łyżki octu białego (może być(...)Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Czas na pozostałe warzywa. Jako pierwsze dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Wlewamy 4 łyżki octu białego. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę oraz dynię. Dodajemy. Na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę
Smaki Brazyliiząbki czosnku parę ziarenek pieprzu 500 ml wywaru mięsnego ok 250 ml kwasu z buraków ( z tego przepisu) majeranek sól pieprz parę suszonych grzybów - opcjonalnie przygotowanie Buraki obrać, pokroić w grube plastry, zalać niedużą ilością wody - ok 0,5 l tak aby zakryła buraczki, dodać grzyby, pieprz, czosnek. Ugotować do miękkości. Najczęściej robię to w szybkowarze(...)Ugotowane buraczki odcedzić, odłożyć na bok (można zetrzeć i zjeść do obiadu), a do wywaru buraczanego dolać wywar mięsny, zagotować. Dodać kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru, majerankiem. Przed podaniem warto do zupy dodać starty ząbek czosnku. Smacznego
Stare Gary