buraki - 8865 przepisów (strona:185/591)

BURGERY Z QUINOA I BURAKÓW 79

Poznaj przepis na nasze BURGERY Z QUINOA I BURAKÓW! Mega soczyste, pyszne i przede wszystkim wegańskie. Nasycą nawet największych fanów fastfoodów! Artykuł BURGERY Z QUINOA I BURAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Surówka z buraków, cebuli i jabłka 61

Idealna surówka, która będzie pasować do wielu dań.  Składniki: 500 g buraków (ugotowanych lub upieczonych) 1/2 małej cebuli 1 jabłko odrobina soku z cytryny sól, pieprz 1-2 łyżki oleju / oliwy odrobina cukru Sposób wykonania: 1. Buraki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jabłka również zetrzeć na tarce. 2. Cebulę drobniutko posiekać.  3. Wszystkie

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z buraczków z pomidorkami, figami i fetą 114

się dużym zainteresowaniem. Gorąco polecam! Sałatka z buraczków z pomidorkami, figami i fetą Składniki:  1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru 2-3 dojrzałe figi 500g ugotowanych lub upieczonych buraków 125g pomidorków koktajlowych 100g fety 2 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu papryka listki mięty do przybrania(...)oprószyć cukrem. Gdy masło z cukrem przestanie się pienić położyć na nim figi pokrojone na ćwiartki i smażyć 1-2 minuty z każdej strony, do czasu aż będą rumiane. Buraki pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na dużym talerzu, tak aby plasterki na siebie nachodziły. Na buraczkach ułożyć pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i skarmelizowane figi. Wszystko oprószyć pokruszoną

Codzienne Gotowanie
Szybka sałatka z burakiem i tuńczykiem 87

przepis na kolejną , szybką sałatkę , która jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Do jej przygotowania potrzeba niewiele czasu pod warunkiem, że burak będzie już ugotowany. Czasem gdy zależy mi na czasie kupuję gotowe buraki gotowane na parze.   Składniki: - mix sałat zielonych - gotowane jajka - puszka tuńczyka - buraki gotowane na parze, krojone w plasterki -papryka czerwona - oliwa

Z Kuchni Do Kuchni
Buraczane burgery z komosą ryżową 86

Składniki: 500 g buraków 180 g komosy ryżowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach tarki. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem

Qchnia po prostu
Carpaccio z buraka z malinami 43

Carpaccio z buraka, czyli pieczone buraki pokrojone w cienkie plasterki wraz z kilkoma dodatkami. Sałatka jest lekka, zdrowa i pełna smaku. Składniki: upieczony burak mix sałat ser pleśniowy słonecznik maliny sos balsamiczny Sposób przygotowania: Buraczka pokroić na jak najcieńsze plastry. Ułożyć je na talerzu, jeden obok drugiego, tak by na siebie nachodziły. Na buraczki układać kolejno: mix sałat pokrojony(...)połamany ser pleśniowy maliny słonecznik całość polać sosem balsamicznym Autor przepisu: Magdalena Fiutowska Artykuł Carpaccio z buraka z malinami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Lunchowa sałatka w słoiku z buraczkami, quinoa i awokado 64

świetne danie lunchowe. Efekt był tak zadowalający i smakowity, że do posiłków komponowanych w słoikach przekonałam się na dobre. Składniki na 1 porcję: 2 małe lub 1 średni upieczony burak  /najlepiej jednorazowo upiec większą ilość buraków, część można wykorzystać do przygotowania np. pysznych  babeczek 4 – 5 łyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy(...)zimno + odrobina do skropienia komosy 1 – 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, pieprz, szczypta imbiru świeże zioła lub kiełki (opcjonalnie) Pestki delikatnie podprażyć na suchej patelni. Buraki obrać, pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki wraz z oliwą, octem, szczyptą imbiru – wymieszać, posolić oraz doprawić pieprzem do smaku. W osobnym naczyniu komosę wymieszać z pestkami, plasterkami szalotki

Even Better Food
Sałatka z burakiem i fetą 53

Lekka i charakterystyczna w smaku sałatka z burakiem i serem feta nie tylko Was nasyci, ale i na długo zostanie w Waszej pamięci. Składniki: burak pieczony rukola ser feta (może być ser kozi) prażony słonecznik sos balsamiczny Sposób przygotowania: Upieczone buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na półmisku. Na nie rozsyp warstwę rukoli, dodaj ser feta pokrojony(...)kostkę i posyp słonecznikiem. Przed podaniem polej sosem balsamicznym. Autor przepisu: Emila Mówińska Artykuł Sałatka z burakiem i fetą pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Barszcz czerwony 88

Barszcz czerwony – mocny i intensywny barszcz ugotowany na burakach pieczonych w piekarniku z dodatkiem garści suszonych grzybów. Pyszny i rozgrzewający. Ulubiony przez całą rodzinę, szczególnie w okolicach Bożego Narodzenia, gdzie gotuję go w wersji bez majeranku (zobacz “Wigilijny barszcz z pieczonych buraków“). Czysty Barszcz czerwony wspaniale smakuje z domowymi uszkami z grzybami, jak również podawany

Moja Delicja
Kanapki z łososiem i buraczkami 75

przykład bagietki. Wykorzystajcie to co aktualnie macie w domu, albo to co lubicie. Składniki dowolne pieczywo awokado serek śmietankowy rukola oliwki słonecznik prażony ocet balsamiczny cytryna łosoś wędzony gotowane buraki czarne oliwki ser kozi Kanapki z łososiem i buraczkami Kanapki z łososim i buraczkami – przepis Połowę pieczywa smarujemy awokado, jeśli jest twarde to układamy plasterki awokado, a część(...)kromek serkiem. Drugą część smarujemy masłem. Na awokado i masło układamy łososia, pokrojone oliwki i kawałek cytryny. Na pieczywo posmarowane masłem układamy odrobine rukoli, plasterek buraka. Całość posypujemy słonecznikim i polewamy odrobiną octu balsamicznego. Smacznego! Artykuł Kanapki z łososiem i buraczkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tzatziki z burakiem 47

sumie nadal nie sprawdziłam, co tam u siebie namieszała. Sos zrobiłam pierwszy raz jakiś miesiąc temu, marudzenia ludzi – brak. Zróbcie. Składniki: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 mały burak 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Buraka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego jogurt, rozdrobniony czosnek(...)cytryny i przyprawy. Mieszamy. To, że burak jest surowy, w niczym nie przeszkadza. Na początku myślałam, że będzie musiał swoje odstać żeby zmięknąć, ale zupełnie nie ma takiej potrzeby. Artykuł Tzatziki z burakiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi 88

przygotowanie i ułożyć składniki warstwowo. Udostępnij Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi – składniki 500 g filetów śledziowych w oleju 4 średnie ziemniaki 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki 3 jajka wielkości L 1 słoik marynowanych grzybów 4 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)łupinkach w osolonej wodzie, odcedzić. Odstawić do wystygnięcia, po czym obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, następnie obrać i pokroić w kostkę. Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Grzyby wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Filety śledziowe pokroić w paski. W miseczce wymieszać majonez oraz

niecodziennikpary
Zakwas z czerwonych buraków 76

Idealny do wigilijnego barszczu, połowa grudnia to odpowiedni moment by nastawić zakwas z czerwonych buraków. Artykuł Zakwas z czerwonych buraków pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka śledziowa z buraczkami. Zawsze robimy na święta. PRZEPIS 223

smak. Sałatka śledziowa z buraczkami świetnie sprawdzi się podczas nadchodzących świąt. Sałatka śledziowa z buraczkami Składniki: 600 gramów filetów śledziowych alla matias, 2 cebule (mogą być czerwone), 2 średnie buraki, 300 ml śmietany 18 proc., 3 łyżki dobrego majonezu , 1 łyżka tartego chrzanu, pęczek koperku, pieprz. Jak zrobić sałatkę śledziową z buraczkami? Śledzie odsącz solanki, następnie namocz w świeżej(...)wodzie przez kilka godzin – najlepiej zostawić je na noc. Wymoczone pokrój na mniejsze kawałki. Buraki ugotuj pod przykryciem bez obierania, następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w pióra, koperek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj śmietanę, majonez i chrzan, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły

Kulinarna Polska
SAŁASTKA BURACZKOWO-ZIEMNIACZANA 86

łyżeczki Musztarda francuska 1 łyżeczka sól, pieprz natka pietruszki   Przestudzone ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Śledzie oraz jabłko kroimy w drobną kostkę, buraki w plastry. Potem wszystko, oprócz buraków mieszamy, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę wykładamy na talerz, dekorujemy plasterkami buraka i natką pietruszki

Smaczne moje