oznajmiłam, że ryby tam nie ma :) Koniecznie musicie przetestować ten przepis! Zaczerpnęłam go z publikacji "Dobre Decyzje" Stowarzyszenia Otwarte Klatki i jedynie w niewielkim stopniu zmieniłam. SKŁADNIKI: 2 duże buraki (wcześniej upieczone w naczyniu żaroodpornym) 1 jabłko 2 duże ziemniaki (wcześniej ugotowane(...)mundurkach) 1 cebula 1 kostka tofu wędzonego 2,5 arkusza glonów nori majonez tradycyjny (albo wegański - jeśli ktoś nie spożywa jajek) sól i świeżo mielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Buraki proponuję upiec w piekarniku, bo tylko w ten sposób można wydobyć z nich najlepsze walory smakowe. Ostudzone ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki natomiast gotujemy w mundurkach, a następnie
wege i kropkacebulę z własnego ogródka. Zaskoczyła nas bardzo, bo w imieninowym standardzie była zawsze jarzynowa z majonezem. A tu proszę! Taki rarytas! :) SKŁADNIKI: roszponka (albo rukola) 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane) czerwona cebula prażony słonecznik, płatki migdałów i orzechy włoskie SOS: 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy. Natomiast składniki na sałatkę układamy kolejno na płaskim talerzu. Rozrzucamy liście roszponki (i / lub rukoli - jak kto lubi). Następnie układamy plastry buraków oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem, płatkami migdałów i orzechami włoskimi. Na koniec skrapiamy sosem. Smacznego
wege i kropkaJednym słowem, uniwersalna sałatka dla każdego! Składniki: 1 batat (słodki ziemniak amerykański) 2 średnie buraki czerwone 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Bataty i buraki obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty wielokrotnego użytku – wystarczy
Lamarida.plpiękne buraczki. Bardzo lubię je zamykać w słoiczkach na zimę , by cieszyć się ich korzennym smakiem przez cały rok. Zanim jednak to nastąpi robię zupę z botwinki , z dojrzałych buraków , czy kombinuję z innymi rozwiązaniami, gdyż botwina jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy, potas, sód i zwłaszcza teraz jest bardzo smaczna. Tak właśnie powstał ten szybki obiad - ryż(...)przepadają. To warzywo albo się lubi, albo nie - jednak ziemisty smak buraka wiedzie tutaj prym. Jeżeli lubisz, koniecznie sięgnij po recepturę :-) Ryż z botwinką z patelni. Zdrowy obiad w kilka chwil. Składniki (3-4 osoby): woreczek 100 g ugotowanego ryżu parabolicznego pęczek botwiny (5 buraków) 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku tłuszcz do podsmażenia rukola
Poezja Smaków - blog kulinarnyjedno bało się "środka", a drugie koloru ;) A Wy skusilibyście się na takie pełne zdrowia sakiewki? Składniki na 8 sztuk Naleśniki: 2 małe młode buraki, ugotowane i obrane ze skórki 350ml mleka 100ml wody niegazowanej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 70g margaryny Optima Omega 3 Ok 1½ szklanki mąki (ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany(...)łyżeczki jogurtu naturalnego 6 rzodkiewek Odrobina soli i pieprzu do smaku 8 pomidorków koktajlowych Dodatkowo: Szczypiorek do wiązania sakiewek Kilkanaście małych listków botwinki Sposób przygotowania: Mleko miksujemy z burakiem tak by nie było widocznych jego cząstek. Margarynę topimy i lekko studzimy. Dodajemy jajko, wodę niegazowaną, mąkę, sól oraz tłuszcz. Miksujemy ciasto i odstawiamy na ok 30 minut, by odpoczęło
Kuchnia w czekoladzieMoją kolejną propozycją, która bierze udział w konkursie #lubelloveinspiracje #Lubella jest właśnie ta sałatka z dodatkiem pieczonego buraka i ... gruszki ;) Połączenie nietypowe, ale jakże smaczne! Gruszka nadaje soczystości, burak ciekawego smaku, a łączy całość delikatny sos na bazie octu balsamicznego. Powiecie, że banał? Pewnie tak! Pamiętajcie tylko, że czasem te banały mają najlepsze wzięcie i mogę się założyć(...)będzie się cieszyła większym powodzeniem niż one same 😇 Makaron Lubella mini 5 warzyw spisał się po raz kolejny :) Składniki: 100g makaronu Lubella mini 5 warzyw 1 większy burak wraz z nacią 2 garści roszponki 1 gruszka Kilka łyżek sosu na bazie octu balsamicznego Odrobina soli i pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu podanego
Kuchnia w czekoladzieczasie jesiennej chandry... No ! Ale do niej jeszcze daleko! Teraz czas cieszyć się i korzystać z letnich dobrodziejstw natury. Składniki (na obiadowe porcje dla 3 osób): -ugotowane i obrane buraki (400g) -kasza jaglana(...)100g) -garść nerkowców (30g) -trzy łyżki mąki owsianej (30g) -jedno jajko -czerwona cebulka -łyżka soku z cytryny -sól, pieprz -rozmaryn -ricotta (ok.80g) Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować. W tym czasie buraki zetrzeć na tarce, a cebulkę posiekać w drobną kosteczkę. Na suchej patelni podprażyć pokruszone nerkowce. Gdy kasza się ugotuje dodać do niej wszystkie składniki poza ricottą. Wymieszać dokładnie, formować
Gawron w rosolezaletach jedzenia buraków słyszał na pewno każdy z Was. Niskokaloryczna, z dużą zawartością żelaza. Do dziś pamiętam, jak przed maturą nabawiłam się anemii. To właśnie ona po części postawiła mnie na nogi ;) Jeśli ktoś z Was naprawdę chce poczytać więcej, to odsyłam do świetnego artykułu właśnie tutaj . Posiłki z botwinką mogłabym przygotowywać częściej, niestety nie posiadam w okolicy sklepu(...)choćby jeden pęczek. Raz w tygodniu jednak koniecznie jadę do warzywniaka, by się w nią zaopatrzyć. Mam nadzieję, że moje chłopaki jak podrosną, będę równie chętnie sięgać po buraki, bo póki co niespecjalnie im podchodzą. Siłą nie zmuszę, ale podstępem... nikt nie zabroni ;) Stąd też frytki z buraka pojawiły się w naszym domu, omlet... Małymi kroczkami wierzę
Kuchnia w czekoladzieutrzymaniu czystości. CO MOŻEMY WYCISKAĆ? Wyciskać w niej możemy dosłownie wszystko co ma sok! Zarówno owoce, jak i warzywa! Ja wyciskałam jabłka, gruszki, marchew, cytryny, pomarańcze, marchew, twarde surowe buraki, a także białą kapustę. Wszelkiego rodzaju koktajle, soki, smoothie teraz nie będą miały przed nami tajemnic, bo możemy kombinować do woli. MOJE SEKRETNE PRZEPISY DLA ZDROWIA I URODY KOKTAJL(...)zwalcza anemię ), przeciwdziała wypadaniu włosów, poprawia stan skóry, łagodzi stany zapalne, obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała zatrzymaniu wody w organiźmie. KOKTAJL Z CYTRUSÓW Łagodzi objawy przeziębienia, wzmacnia odporność. KOKTAJL Z BURAKÓW Burak mają właściwości oczyszczające – sprawia to, że są dobrym lekarstwem na „syndrom dnia poprzedniego” Są też pomocne przy leczeniu nadkwasoty i wrzodów żołądka. KOKTAJL Z WINOGRON
Ostra na Słodkozdrowa. Tak naprawdę powstała wtedy, kiedy miałam ochotę na coś słodkiego. Rozsądek tym razem podpowiedział mi, żeby sięgnąć nie po słodycze, których zresztą nie mam w domu, a po buraka i soczewicę. Znacie to połączenie? Śmiało przyznam, że soczewica zastępuje mi mięso. Bogata w białko i błonnik, z burakiem stworzyła duet doskonały. Sprawdźcie sami! Sałatka z burakiem i soczewicą Składniki(...)średniej wielkości ugotowany lub upieczony burak 1/3 szklanki soczewicy z puszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Buraka kroimy w kostkę. Dodajemy odsączona soczewicę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Do sałatki można dodać ulubione, podprażone wcześniej na suchej patelni orzechy. Bardzo fajna propozycja na grilla. Do sałatki można użyć młodych buraczków. Sałatkę warto posypać czarnuszką
Moja smaczna kuchniaKuchnia wegetariańska może posmakować nawet wybitnym mięsożercom. Nie wierzycie? Spróbujcie przygotować im to danie! 180g orkiszu 2-3 buraki Kwaśna śmietana Tarty chrzan Olej rzepakowy Szalotka 2 ząbki czosnku Świeży tymianek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 50g parmezanu 2 łyżki masła Koperek Sól i pieprz Orkisz płuczemy, zalewamy(...)wodą i odstawiamy na noc. Po namaczaniu orkisz płuczemy, następnie zalewamy zimną wodą, solimy i zagotowujemy. Gotujemy przez 15-20 minut, aż ziarna się ugotują, ale nie zaczną rozpadać. Buraki pieczemy i obieramy, następnie miksujemy na puree. Gdyby było zbyt gęste, można dodać odrobinę wody. 4 łyżki śmietany ucieramy z 2 łyżkami chrzanu, doprawiamy solą. W garnku na rozgrzanym
MarcinChefpokrywką i gotuj około 15 minut. Odsącz na sitku nadmiar wody, odstaw. Liście szpinaku umyj i osusz. Buraka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gruszkę obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W dużej misce umieść komosę, buraki, szpinak i gruszkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj dressing i całość dokładnie wymieszaj. Posyp orzechami
Moja pasja smakuoleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo. Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość grubą kostkę i układamy na dnie miski. Skrapiamy oliwą. Warzywa(...)jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę . Następnie warstwa ogórka kiszonego , którą przekładamy cienką warstwą majonezu. Na majonez starte buraki i ziemniaki, warstwa majonezu , starta marchew i starte jajka. Proponuje między warstwy , dodać odrobinkę soli i pieprzu. Udekorować pokrojoną natką pietruszki
Różne smaki w kuchniburaka, stwierdziłam, że to warzywo i tutaj się doskonale sprawdzi. Nie myliłam się, bo prócz koloru, moje kotlety zyskały na wartości ;) Gorzkawy posmak kaszy gryczanej stał się bardziej neutralny. Tą wersję "mielonych" warto podać z jakimś sosem, u mnie był to po prostu jogurt naturalny. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej 2 surowe czerwone buraki 2 jajka(...)łyżki drobnej bułki tartej Dodatkowo: Jogurt naturalny Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy umyte, obrane i starte na tarce o dużych oczkach buraki, jajka, przyprawy oraz mąkę i bułkę tartą. Z masy formujemy kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 min w temp 170st C. Ciepłe kotlety podajemy
Kuchnia w czekoladzieodstawić, to, co potencjalnie może nam tylko zaszkodzić? Poszukaj zamiennika! Ja swojego właśnie znalazłam! Po kilku próbach z różnymi warzywami, stwierdzam, że burak i seler to mój nr 1! Składniki na 1 porcję: 4 średniej wielkości buraki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku Sól morska, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Normal 0 21 false(...)false false PL X-NONE X-NONE Buraki myjemy, obieramy dokładnie i kroimy w plastry, a następnie w zgrabne słupki. Ich grubość zależy od Was samych, ale ja zrobiłam cieńsze, by szybciej się upiekły. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę, rozmaryn, tymianek oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy ze sobą i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Frytki takie pieczemy
Kuchnia w czekoladzie