zrobienia jej używa się świerzych, młodych warzyw. Zupa jest smaczna i kolorowa. Składniki: skrzydło indyka na wywar 1 marchewka 1 pietruszka 3 - 4 ziemniaki pęczek botwinki burak (jeśli przy botwince są bardzo małe buraki) 1 liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% koperek do podania zupy Wykonanie: Skrzydło indyka umyć i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie(...)sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i buraka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Liście i łodygi botwinki umyć i posiekać. Do wywaru z indyka dodać pokrojone w kostkę warzywa i gotować aż zmiękną. Następnie dodać liście i łodygi botwinki i gotować do miękkości przez około 15 minut. Do zupy dodać śmietanę, zagotować
Mama Gotujebotwinki lub 1 duży burak 500ml bulionu warzywnego lub wody 250-300 ml kefiru 1,5% 1 łyżka domu z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 2 ogórki zielone gruntowe 6 rzodkiewek Pęczek koperku Pęczek szczypiorku z dymką 1 ząbek czosnku wg uznania Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Buraki i botwinkę myjemy, obieramy(...)skórki i kroimy w drobna kostkę. Liście botwinki wg uznania mogą być lub nie. Następnie do gotującego się bulionu lub wody dodajemy botwinę z burakami, gotujemy 5-10 min i dodajemy ocet i sok z cytryny, gotujemy następne 5 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek siekamy w drobną kostkę. Do wywaru dodajemy kefir
Zainspiruj się kuchniąokazuje się że zwykłego, czerwonego buraka da się przyrządzić na kilkanaście sposobów, a gdyby akcja "Tost Burak Kawior" trwała dłużej, to pewnie i na kilkadziesiąt! ;) Dziś risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem - naprawdę wspaniałe, nietypowe i zaskakujące. Spróbujcie! Składniki: 100g ryżu arborio 1 ugotowany burak na marynatę do podpieczenia buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego(...)ostatnią porcję bulionu, mieszamy, a gdy prawie cały wyparuje wsypujemy parmezan, zmniejszamy ogień, posypujemy czarnym pieprzem i mieszamy, aż nabierze kremowej konsystencji, czyli ok. 3 minut. Podpieczenie i dodanie buraka pod koniec przyrządzania potrawy zapobiegnie zafarbowaniu całego dania na różowo! ;) Dania nie soliłam, ponieważ mój boczek był dość słony a buraczki upieczone w słonej marynacie, dodatkowo sól uwolniła się
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj zapraszamy Was na wigilijny barszcz czerwony z uszkami Składniki na barszcz: - 1,5 kg czerwonych buraków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 1 łyżka masła - 1 por - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier - ocet - ziele angielskie - liść laurowy - majeranek Składniki na ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta(...)suszonych grzybów - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - 1 białko - sól, pieprz Najpierw zaczynamy od barszczyku – myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucamy pokrojone buraki w plasterki (można też zetrzeć na tarce), marchewkę, pietruszkę i selera w większe kawałki. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy
Kuchenne Wariacjeprostu napój, którym z powodzeniem gaszono pragnienie. Dobrze smakuje na zimno i na ciepło, a przede wszystkim jest bardzo zdrowy i okropnie tani. <3 1kg czerwonych buraków 3 duże ząbki polskiego czosnku 1 stołowa łyżka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1,5 litra przegotowanej wody Buraczki obieramy cienko ze skórki i kroimy dowolnie, przy czym dość(...)drobno. U mnie były to cienkie plasterki, lub przy większych warzywach, półplasterki. Czosnek obieramy i kroimy w grubsze plastry. Wodę zagotowujemy z cukrem i solą i ostawiamy do wystygnięcia. Buraki i czosnek wrzucamy do dużego słoika i zalewamy wystudzoną wodą. Potrząsamy słojem, by wszystko się wymieszało i przykrywamy go czystą, lnianą ściereczką, po czym pozostawiamy na przynajmniej tydzień
Kuchenna KontrrewolucyaPropozycja idealna na upalne dni. Składniki: (na mniej więcej 2,5 litra zupy) - pęczek botwinki - 2 młode buraki - 1 marchewka młoda - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy(...)surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę, buraki, marchewkę, pietruszkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostki rosołowej bulionu (dodać wedle uznania i zapotrzebowania) Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cytryny oraz łyżkę octu winnego
upichconamoja kolejna propozycja zdrowego koktajlu owocowo- warzywnego. Sok z buraka ćwikłowego zawiera dużo żelaza, dlatego koktajl jest polecany szczególnie dla osób cierpiących na anemię. SKŁADNIKI: 1/2 kg buraków ćwikłowych, 2 banany. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do sokowirówki i wyciskam sok. Sok przelewam do wysokiego naczynia. 2. Banana obieram ze skóry, kroję
Tradycyjna kuchnia KasiRobienie zdjęć daniom z buraków to nie lada wyczyn... Nigdy chyba nie będę z nich zadowolona... Eh, zdjęcie zdjęciem, a tu przecież taka fajna sałatka buraczkowa do głównego dania! Znalazłam recepturę u niezawodnej Danusi , którą gorąco pozdrawiam :) Sałatkę robiłam już wielokrotnie, jest pyszna! Polecam serdecznie! Składniki(...)buraczków 1 cebula sok z cytryny 1 kopiasta łyżeczka majonezu 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Buraki dokładnie umyć, zalać wodą i gotować do miękkości. 2. Ugotowane i ostudzone buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać. 3. Do buraczków dać cebulę, wydusić trochę soku z cytryny, dodać
Kuchnia domowa Aniogórków kiszonych – 2 szt., 130 g cebuli – 1 cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków z octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, 90 ml oleju Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym
królestwo garówwrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, gdy warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień. Pokroić drobno rozmaryn i dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia gotować ok. 5 minut (buraki muszą być miękkie). Usunąć marchew, por, seler i pietruszkę. Doprawić zupę do smaku
Weekendy w domu i ogrodziekwasie z buraka podane z popcornem z polskiej kaszy gryczanej, a zamiast majonezu aromatyczna galaretka z kwasu buraczanego i świeże zioła . Plejada kolorów, smaków i faktur. Bardzo oryginalne jajka, chrupiący popcorn i rozpływająca się w ustach galaretka. Smacznie polecam :) Porcje: 2 Składniki: 6 jajek przepiórki, 1/2 szklanki kwasu buraczanego , 2 plastry kiszonych buraków (opcjonalnie(...)zanurzyć na kilka sekund w gorącym oleju, czynność powtórzyć z pozostałą kaszą . Gorący popcorn odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach ręcznika papierowego. Na talerzu położyć plaster kiszonego buraka, zamarynowane jajka przepiórki i porcje galaretki. Przybrać ziołami
SzczyptaSmaQproszkiem, może wypróbujecie przepis na barszcz prosty jak... barszcz ;). Jeżeli wolicie Barszcz czerwony na zakwasie, to przepis jest tutaj- klik Składniki na ok. 4 litry: 2 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka 2 kwaśne jabłka 6-8 śliwek wędzonych z pestką(...)ząbki czosnku 1 czubata łyżka majeranku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6-8 ziaren czarnego pieprzu 4 łyżki octu jabłkowego lub więcej do smaku sól czarny pieprz Buraki, marchewkę, pietruszkę obrać, opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wszystko razem
Pełny talerzplastry obtaczamy w jajku i mące i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do zrumienienia. Należy zachować delikatność przy przewracaniu . Można podawać na gorąco lub zimno. DODATKOWO złoty burak czerwony burak marchew ugotowana kawałek ogórka świeżego roszpunka boćwina marchewka purpurowa Złoty burak obieramy i gotujemy razem z burakiem czerwonym pokrojonym na mniejsze kawałki po to by złoty burak zmienił
na gaziepasztetem i wyjąć je trochę wcześniej. Buraczki: 3 średnie buraki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżka syropu klonowego sól, pieprz Buraki dokładnie opłucz, nie obieraj. W całości wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (ok. 30-40 min). Odcedź, polej zimną wodą. Obierz za skórki i zetrzyj
Roślinna - blog wegańskismakowało, aczkolwiek uważajcie z parmezanem. Nasz był bardzo intensywny (nr 4 w 5-cio stopniowej skali) i dużo go dać do dania nie można. Chyba, że lubicie :) Składniki: 500g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia(...)minut. Po tym czasie wyciągnij z pieca, polej znów odrobiną octu, wymieszaj i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż buraczki będą miękkie. (Pamiętajmy, że jeśli buraki pokroimy drobno, szybciej się upieką. Jeśli kawałki będą większe, będą potrzebowały więcej czasu w piekarniku). W między czasie przygotuj risotto. Szeroki rondel rozgrzej na średnim ogniu, dodaj odrobinę oliwy
Moja Delicja