buraki - 8865 przepisów (strona:210/591)

Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW 86

solą i pieprzem. Sałatka z fasolką szparagową i pomarańczą – ta sałatka składa się z fasolki szparagowej, pomarańczy pokrojonej w kostkę, orzechów włoskich i cebuli czerwonej. Sałatka z pieczonymi burakami, serem feta i orzechami włoskimi – ta sałatka składa się z upieczonych buraków pokrojonych w kostkę, sera feta, posiekanych orzechów włoskich, doprawiona solą, pieprzem i oliwą. Sałatka

Via Gusto
Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną 36

Zjadł, oczywiście, ale usłyszałam: „dobra, ale nie rób jej za często”. Hahaha, naprawdę użył takiego stwierdzenia. Kaczkę zjedliśmy z kładzionymi kluskami i surówką z czerwonej kapusty i buraków, na którą przepis wrzucę na bloga za parę dni. Do kaczki pasuje i czerwona kapusta i buraki, postanowiłam więc zrobić z tego dodatek do obiadu. Wyszła z tego

Kardamonovy
Tarta jesienna z dynią 32

powitanie jesieni…chociaż wolałabym witać wiosnę! Składniki: ? 1/2 kg dynii pokrojonej w kostkę ? 1 mały burak czerwony ? 3 łyżki oleju ? sól, pieprz do smaku Ciasto ? 250 g mąki ? 250 g sera białego ? 250 g masła lub margaryny ? 1 jajko ? szczypta soli Sos ? 200 g gęstej śmietany ? 1 jajko ? 1 plaster sera mozzarelli ? 2 łyżki natki pietruszki ? sól, pieprz Wykonanie(...)Ugotować buraka w osolonej wodzie, zetrzeć na grubej tarce. ? Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki. ? Dynię pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, przyprawić i chwilę poddusić. ? Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać. ? Roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ser, natkę, przyprawić. ? Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec 15 minut w temp. 180 st.C. ? Na podpieczone

To co kocham
Jajka faszerowane Trio 29

sosie własnym ? 1 łyżeczka majonezu ? rzodkiewka i zielona pietruszka do dekoracji Masa chrzanowa ? gotowane żółtka z 2 jajek ? 2 łyżki majonezu ? 2 łyżeczki chrzanu ? 1 łyżeczka koncentratu z buraków czerwonych ? koperek do dekoracji Wykonanie: ? Jajka obrać, przeciąć na pół, z dwóch jajek wyjąć żółtka. Masa serowa ? Starty ser żółty wymieszać z majonezem i przetartym czosnkiem. ? Nałożyć łyżeczką(...)tuńczykowa ? Tuńczyka mocno odsączyć z zalewy, wymieszać z majonezem. ? Nałożyć masę na połówki jajek, udekorować rzodkiewką i pietruszką. Masa chrzanowa ? Żółtka utrzeć z chrzanem i majonezem, dodać koncentrat z buraków. ? Masę włożyć do foliowego rękawa i wycisnąć rozetki do 4 miseczek białkowych. ? Posypać posiekanym koperkiem. Każdą masę doprawić do smaku solą i pieprzem

To co kocham
Rolada z indyka z wkładką buraczano-orzechową 30

rolady z indyka. Jedliśmy tę roladę z sosem chrzanowym i puree ziemniaczanym. Nam smakowało, ale czy jury się zachwyci? Zobaczymy. Składniki: ? 800 g piersi z indyka ? 400 g ugotowanych buraków ? 2 jajka ? 100 g zmielonych orzechów laskowych ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać zółtka i dalej ubijać. ? Do jajek wrzucić buraki starte na tarce i zmielone orzechy. Doprawić solą i pieprzem. ? Ciasto wylać na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ? Piec w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. ? Pierś indyka pokroić na plastry, każdy rozbić cienko, posypać solą i pieprzem. ? Plastry rozłożyć na folii spożywczej w formie prostokąta większego niż upieczone ciasto buraczane. ? Na indyku położyć ciasto i zwijać roladę

To co kocham
Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka 43

kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”, wydanym przez Powiat Lubaczowski. Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka Składniki na barszcz: 200 g żeberek 300 g kości drobiowych 2 średnie czerwone buraki 1 marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 3 l wody opcjonalnie: kwas buraczany Składniki na uszka: 500 g kaszanki 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka(...)wlewamy 3 litry wody, solimy ją i wkładamy kości oraz żeberka. Gotujemy wywar, po czym dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i czerwone buraki. Dodajemy również posiekany czosnek. Jeśli chcemy, by barszcz był kwaśny, dodajemy kwas buraczany. Gotujemy do miękkości warzyw, po czym barszcz odcedzamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszankę

Trzeci talerz
Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka 46

Opaki. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z tej miejscowości opublikowano w zbiorze regionalnych przepisów pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”. Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka Składniki: 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 1 podudzie kurczaka kilka suszonych grzybów (namoczonych wcześniej i pokrojonych w paseczki) pół szklanki fasoli Jaś 300 g kapusty kiszonej 3 ziela(...)garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy mięso, lekko solimy i gotujemy. W osobnym garnku pokrojoną kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy warzywa. Buraki kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Pokrojone warzywa i grzyby dodajemy do gotującego się mięsa

Trzeci talerz
Najlepszy barszcz czerwony na Wigilię 44

Barszcz czerwony przygotowany z połączenia wywarów jarzynowego i z gotowanych buraków z zakwasem buraczanym. BARSZCZ CZERWONY NA WIGILIĘ SKŁADNIKI 1,3 kilograma buraków czerwonych; 2 liście laurowe; 5 kulek ziela angielskiego; około 10 ząbków czosnku; 700 ml przygotowanego wcześniej domowego wywaru jarzynowego; kilka domowych kostek grzybowych i/lub wywar grzybowy; 500 ml dobry <<zakwas buraczany

Kuchnia Tomka
Wigilia międzynarodowa 48

Wykonanie: Marchew i seler kroimy i gotujemy. Dodajemy pokrojone parówki, ziemniaki i połamany makaron. Ensalada de Nochebuena - Meksyk Ta sałatka ma wiele wersji, ale kilka składników się powtarza. Składniki: - buraki ugotowane - mandarynki - banany - orzeszki ziemne - majonez Wykonanie: Buraki kroimy drobno lub trzemy na tarce o bardzo grubych oczkach. Banany kroimy w plasterki. Mieszamy wszystko z cząstkami mandarynek

Kryzysowa Książka Kucharska
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid – RECENZJA + PRZEPIS (kulebiak z kapustą i grzybami) 47

multicooker, posiadający aż 13 inteligentnych funkcji! Jak urządzenie… Drukuj Czas przygotowania: 2 godz. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Barszcz czerwony: 1 l wody 1 kg buraków 2-3 ząbki czosnku 3 suszone śliwki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2-3 kostki rosołowe z tego przepisu – https://viagusto.pl/domowa-kostka-rosolowa-warzywna/ 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku(...)oleju Dodatkowo: 1 żółtko przygotowanie Przygotowanie barszczu czerwonego: Przygotowaniem barszczu zajmij się dzień wcześniej – dzięki temu wywar będzie intensywny. W garnku umieść obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki. Dodaj wodę, czosnek, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, kostki rosołowe, rozmaryn i majeranek. Zamknij Instant Pot (z założoną osłoną pokrywy do gotowania pod ciśnieniem), po czym włącz gotowanie

Via Gusto
7 pomysłów na śledzie 49

świetna alternatywa do tradycyjnych śledzi i będzie pasowała nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, Święta Wielkanocne, ale doskonale sprawdzą się jako przystawka na każde przyjęcie :) Sałatka ze śledzi i buraków Sałatka z buraków i śledzi to sałatka warstwowa, która spotykana jest również pod nazwą „szuba”. Jej przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, bowiem większość składników ścieramy na tarce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Boże Narodzenie w Europie 53

zasadach szwedzkiego stołu. W skład menu wchodzą szynki, klopsiki, kiełbaski, galareta i ryby, głównie śledzie i lufisk, czyli suszony dorsz podawany z sosami. Dodatki to sos jabłkowy, kapusta, buraki, jajka podawane z kawiorem. Posiłek kończy duża dawka słodkości m.in. deser ryżowy z migdałem w środku. Ten komu uda się go zjeść będzie szczęśliwy w następnym roku. W pierwszy dzień(...)dodatkowe nakrycie dla uczczenia pamięci o bliskich zmarłych. Tradycyjne dania to pieczony indyk lub gęś z jabłkami, kapusta kiszona, ziemniaki, głowizna z brukwią, salceson, sałatka ziemniaczana z dodatkiem z buraków i kapusty w marynacie. Na deser serwowane są pierniczki przyprawione pieprzem, kakao i cynamonem, marcepan i ciasto owocowe. Wszystko popija się piwem, kwasem, miodem pitnym i winem grzanym. Prezenty

ProstePesto.pl
Szybki detoks, czyli oczyszczanie sokami z kiszonek! 62

lokalnych delikatesach oraz dyskontach. Przyjemny, łagodny smak zdecydowanie ułatwia codzienne wypijanie zalecanej porcji.  Coraz więcej zwolenników zyskuje również zakwas buraczany, który dodatkowo jest świetnym źródłem żelaza. Zakwas z buraków o pięknym, purpurowym kolorze i wyjątkowym smaku to świetna alternatywa dla słodkich soków i napojów gazowanych. Sok z kiszonych buraków świetne przyczyni się do dokładnego oczyszczenia organizmu oraz

ProstePesto.pl
Sernik snickers 57

więcej przepisów na wegetariańskie słodkości ! A może coś na słono? Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce(...)Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Zupa dyniowa (wegańska) Kotlety z buraka (wegańskie) Quiche z kurkami i serem Krem z brokułów Flaki z koziej brody Pieczone placki z cukinii (keto) Chłodnik litewski z burakami Curry z cukinią Gnocci kalafiorowe Jajeczne placki z cukinii (keto) Sos kurkowy na serku śmietankowym Zobacz więcej przepisów sezonowych

WegePrzepis
Wegańskie pesto z rukolą i szpinakiem 66

się, że większość z Was nie jest szczęśliwym posiadaczem takich resztek, ja natomiast obecnie jestem. Zostały mi orzechy laskowe z ostatniego brownie, mam trochę zieleniny po ostatniej sałatce z burakami i końcówkę oliwy z Chorwacji. Najbardziej cieszy mnie skończenie oliwy, która nie smakuje już tak jak powinna. Od dłuższego czasu szwankuje jej zakrętka, myślę że dlatego ulotniło się(...)kozie (można np. jeść fetę zrobioną na bazie tylko tych mlek, sery pleśniowe oczywiście są zabronione). Ogólnie jemy produkty jak najmniej przetworzone. Nie rezygnujemy z warzyw takich jak burak, pomidor, papryka. Na początku miałam co do nich wątpliwości, ale dietetyk powiedział, że można. Oczywiście wszystko będziemy jeść z umiarem. Do naszego jadłospisu wjeżdżają także z powrotem suszone pomidory i passaty

Kardamonovy