buraki - 8865 przepisów (strona:215/591)

BARSZCZ CZERWONY- CZYSTY 110

Mikołaj Rej w " Żywocie człowieka poczciwego", zachęcam do poczytania. Tymczasem mój przepis dopieszczony od samego początku do końca.   Składniki:  4-5 małych czerwonych buraków  1 jabłko ze skórką  2 łyżki cukru  8-100 ml octu jabłkowego kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe  duży ząbek czosnku sól, pierz, majeranek   Sposób przygotowania(...)Buraki obrać, pokroić w kostkę.  Jabłko podzielić na małe części.  Umieścić składniki w garnku, zalać wodą (2 cm nad powierzchnią), gotować ok. 30 min.  Po tym czasie dodać ocet jabłkowy, gotować dodatkowo 10 min.  Na koniec dodać przeciśnięty czosnek, cukier oraz majeranek.Doprawić solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej wody.   Zupę

pieprzny smaczek
Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 104

idealnego to nie lada wyzwanie. Musi on smakować tak, by można było za nim zatęsknić w oczekiwaniu na kolejne Święta. Doskonały wigilijny barszcz wymaga dobrego zakwasu, wysokiej jakości słodkich buraków i wprawy przy gotowaniu. W zależności od regionu Polski do jego przygotowania używa się świeżych lub pieczonych buraków. Można go gotować na wywarze warzywnym lub grzybowym. Przyrządzać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki z gęsiną 92

gęsi zrobiliśmy już teraz i jest to kolejna pyszna potrawa, która czeka na świąteczny czas w zamrażalniku. Będzie ona idealnym dodatkiem do świątecznego czerwonego barszczu zrobionego z zakwasu z buraków. Paszteciki z gęsiną podpieczone w piekarniku pozwolą na odpoczynek od gotowania, a jednocześnie zachwycą rodzinę i gości swoim smakiem. Udostępnij Paszteciki z gęsiną – składniki Nadzienie z gęsiną(...)nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 20-25 minut , aż wierzch ciasta stanie się złocisty. Paszteciki z gęsiną podawać na ciepło lub zimno z barszczem z czerwonych buraków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Paszteciki z gęsiną pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Polskie " caprese" 101

Polacy nie gęsi i swoje caprese mają :). Z okazji Mikołajek częstuję Was pyszną przystawką z naszym wspaniałym polskim burakiem. Szczerze mówiąc byłam ciekawa jak to smakuję ale z całego serca Wam polecam . Jeśli nie macie bazylii wersja z majerankiem jest równie smaczna. Polecam Wam spróbować - zwłaszcza jak w ferworze świątecznych przygotowań zostanie Wam kawałeczek buraka :) Składniki: - 2 opakowania sera typu(...)mozarella - 1 mały ugotowany burak - olej lniany, sól, pieprz, majeranek lub bazylia do smaku Na początek , ubrana w rękawiczki kroję buraka w plastry. To samo robię z serem. Wszsytsko razem układam naprzemiennie. Polewam oliwą, przyprawiam. Podaję z grzankami lub plastrami bułki paryskiej

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną – przepis krok po kro 74

PRZEPIS NA ZUPA BURACZKOWA Z KAPUSTĄ CZERWONĄ Składniki: 2 cebule 3 lyżki oleju 1 kg ziemniaków 1 plaster (150-200g) kapusty czerwonej 3 łyżki soczewicy czerwonej 4 nieduże buraki 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić zupa buraczkowa(...)Dodajemy również soczewicę. Potem zalewamy wodą wszystko (1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 25 minut. Ja gotowałam w szybkowarze 8 minut. Następnie dodajemy buraki pokrojone w drobną zapałkę, ocet jabłkowy, czosnek i majeranek i gotujemy jeszcze 10 min ( w trybie zwykłym bez ciśnienia). Finalnie doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną

Dorota Smakuje
Kanapkowy mus buraczany z pomarańczą i orzechami 83

Świąteczne. Pierwsza już dziś :) To mus buraczany z bardzo aromatyczną pomarańczą i orzechami włoskimi oraz pinii, delikatnie podsmażany na równie aromatycznym oleju Rydzowym od SEMCO  . Składniki: 1 duży burak ok 300g 1 ząbek czosnku sok z 1 pomarańczy garść orzeszków pinii garść orzechów włoskich  3 łyżki oleju Rydzowego od SEMCO sól i pieprz do smaku  Przygotowanie(...)buraka myjemy, osuszamy i owijamy folią aluminiową następnie pieczemy w 200 C przez godzinę. Na patelni wlewamy olej i podsmażamy czosnek, do tego wrzucamy obranego i pokrojonego w większą kostkę buraka, następnie podsmażamy ok 4 min i zalewamy wszystko sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy ok 5 minut. Ostudzone składniki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy orzechy i doprawiamy solą i pieprzem

Niezły Młynek
Sałatka z buraków konserwowych 76

rodzaju wydania kulinarne. Zaczęło się chyba od sterty starych gazet z przepisami, które moja Babcia zbierała przez lata i podarowała mi, kiedy wyprowadzałam... Artykuł Sałatka z buraków konserwowych pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Tatar ze śledzia z majonezem 89

Składniki: 250 g filetów śledziowych (około 3-4 sztuki) jabłko j ajko ugotowane na twardo 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone garść świeżego koperku 2 ugotowane lub upieczone buraki czerwone (średniej wielkości) 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz opcjonalnie łyżeczka octu spirytusowego lub soku z cytryny     Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć(...)przykryć sałatką ze śledzia. Gotowe danie przechowuj w lodówce. Najlepiej przygotować je kilka godzin przed podaniem – składniki „się przegryzą” i tatar zyska na smaku.   Buraki w skórce należy piec w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 200 stopni lub gotować w rondlu przez około 60-90 minut (zależnie od wielkości

Kulinarny S.O.S.
Surówka z kiszonych ogórków 71

czasy, że strach chorować, więc staram się dbać o odporność całej rodziny tak jak potrafię. A ponieważ gorąco wierzę, że lepiej zdrowo się odżywiać niż łykać pastylki, to nastawiłam buraki na zakwas do picia, w lodówce mam zapas kiszonek w postaci kapusty, ogórków, rzodkiewek, marchewek, bo nie wiem czy wiecie, ale kisić można wszystkie warzywa, nie tylko ogórki(...)kapustę. Przygotowuję z nich surówki, dodaję do sałatek, kanapek. Kiszonki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zakwas z buraków czy z kapusty to naturalne napoje probiotyczne, bogate w witaminy, żywe kultury bakterii, które regulują metabolizm, wzmacniają odporność, poprawiają trawienie i stymulują wzrost zdrowego mikrobionu. Dbajcie o siebie kochani i trzymajcie się zdrowo! Składniki: 5 ogórków kiszonych 1 marchew

Smakowity Blog Kulinarny
8 ciekawych poradników 79

zdrowotnych. Na początku mojej przygody z tymi tworami często produkowałam bardzo tradycyjne kiszone ogórki i kapustę. Potem zaczęłam pytać, czytać i eksperymentować i tak kisiłam wkrótce z powodzeniem rzodkiewki, buraki, selera, marchew, kalafiora, cytryny, pekinkę. W poszukiwaniu nowych inspiracji sięgnęłam po ten właśnie poradnik. Można w nim znaleźć sporo informacji o samym procesie fermentacji mlekowej czyli kiszeniu, wiadomości(...)się do niego zabrać, co nam jest potrzebne, jakie warunki itd. W kolejnej części książki znajdziemy przepisy na kiszonki oraz dania z wykorzystaniem ich. I znajdziemy tu kiszone buraki, cebulę, cukinię, cytrynę, dynię, fasolkę, jabłka, kalafiora, kapustę, marchew, ogórki, paprykę, pomidory, rzodkiewkę, seler, śliwki. Wydawnictwo RM, miękka okładka, cena z okładki 39,99, data wydania 2020 „Sęk

Dorota Smakuje
Szybki barszcz ukraiński 97

dawna więc robię barszcz w ten sposób. Więcej, tak się rozbestwiłam, że i fasolową czasem tak robię. Polecam.  Potrzebujemy:  3 skrzydełka 30 dag żeberek wędzonych 4 średnie buraki  (ok. 1 kg) kawałek włoskiej kapusty biała część pora kawałek selera 1 pietruszka 3 ziemniakii 0,5 puszki białej fasoli konserwowej średniej duża garść  wydrylowanych wiśni(...)ząbek czosnku po kilka kulek pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego 1 duży listek laurowy 1 łyżka majeranku Skrzydełka i żeberko włożyłam do wody i zagotowałam. Odszumowałam i dodałam przyprawy. Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler starłam na jarzynowej tarce. Kapustę i pora pokroiłam w paseczki. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Fasolę odsączyłam z zalewy i dobrze opłukałam.Wszystko oprócz ziemniaków

Co w garnkach piszczy
3x inspiracje października: obiad wegetariański (z kotletami owsiano-słonecznikowymi), kiszona papryka, różany cukier 132

Kotlety wymiatają! Wsuwają je też mięsożercy, bez żadnych skarg 😊 . Od razu robię więcej i zamrażam, żeby mieć na ‘czarną godzinę’. Na zdjęciu: kotlet + kopytka + fasolka + ajwar własnej roboty + kiszone buraki.   2. Kiszona papryka Przygotowałam w tym roku w ramach eksperymentu z kiszonkami. Kisiłam, jak ogórki (z koprem włoskim, chrzanem, gorczycą i czosnkiem). P.S. Buraki wyszły świetnie, choć

Qlinarnie i Qlinarnie
Zestaw lunchowy do lunboxu 114

Pyszny, zbilansowany lunch do pracy, szkoły lub wycieczkę do zabrania ze sobą kasza gryczana (100 gram ugotowana z liściem laurowym i zielem angielskim z odrobiną oliwy)  buraki przepis   buraki pieczona pierś z indyka  pierś z indyka  ( dla wegan smażone TOFU) natka lub tymianek  deser grejpfrut serniczek  przepis

AZgotuj!
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 79

mnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć 🙂 Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków ! Składniki na ciasto do uszek: (około 60-70 małych uszek) 300 g mąki pszennej 30 g masła 200 ml wrzątku 1/2 płaskiej łyżeczki soli Składniki farszu*: 1 szklanka wody(...)uszka są małe, mają cienkie ciasto więc szybko wypływają po włożeniu) . Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz. W ten sam sposób przygotować resztę uszek. Podawać z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków Moje uwagi: Systematycznie każdego roku robię coraz cieńsze ciasto na uszka i wkładam coraz więcej farszu. W efekcie farszu starcza na coraz miej uszek, a ciasta zostaje coraz więcej

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania