buraki - 8865 przepisów (strona:221/591)

Wytrawne warzywne babeczki 158

Polecam nie tylko od święta. Osobiście z chęcią bym zjadła taki aperitif przed dobrym obiadem np. szparagami zapiekanymi pod beszamelem . Składniki na 10 babeczek : 300g ugotowanych lub pieczonych czerwonych buraków 100g czerwonej soczewicy 100g ugotowanej marchewki (może być z bulionu warzywnego lub z niedzielnego rosołu) 300g gotowanego brokuła (może być ugotowana do miękkości łodyga) 150g ziemniaków, pokrojonych w kostkę(...)silikonowych foremek na babeczki. Warzywa korzeniowe można ugotować w wywarze warzywnym, bulionie czy też przy okazji gotowania warzyw na sałatkę jarzynową. Przygotować warstwę czerwoną. Gotowane lub upieczone buraki zetrzeć na tarce, odcisnąć jeśli zawierają dużo soku i przełożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na gładką masę z jajkiem. Wyłożyć po łyżce masy do foremek. Przygotować warstwę pomarańczową. Soczewicę ugotować

Dietolog
,,Śledzie pod pierzynką z awokado’’ 143

Prezentuję dziś warstwową sałatkę ze śledzi, drobno pokrojonego awokado i cebuli oraz marynowanych buraków. Całość przykryta warstwą sosu śmietanowo- chrzanowego i przybrana płatkami migdałowymi i zielonym koperkiem. Śledzie pod pierzynką z awokado to smaczna przystawka lub zakąska na świąteczny stół. Śledzie podane w takiej postaci są jednym z wielu dań wykorzystujących potencjał tej smacznej ryby. Dobre i na święta(...)płatków migdałowych Kolorowy pieprz Przygotowanie: Majonez mieszamy z chrzanem i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Do dużych kieliszków nakładamy warstwami poszczególne składniki. Najpierw dodajemy pokrojone w paski buraki, następnie posiekane jajka, pokrojone w kostkę awokado, polewamy sosem chrzanowym. Następnie układamy śledzie pokrojone w paseczki oraz posypujemy cebulą pokrojoną drobno w kostkę. Na końcu całość ponownie polewamy sosem. Gotową warstwową

Podróż w kulinaria
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 1411

Szybkie, proste i trochę świąteczne. Najlepsze oczywiście z tartymi burakami. Ostatni słoik buraków wylądował jednak u mojego brata, więc mięcho zostało wchłonięte z mizerią. Też super.  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo tartego chrzanu  1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 liść laurowy 1 łyżeczka

Kardamonovy
Różowe jajka Wielkanocne z kawiorem 159

pieprz do smaku sok z buraków 1 rurka do napojów Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać. Przełożyć do miseczki i zalać sokiem z buraków. Pozostawić na około 30  minut. Słomkę do napojów przeciąć nożyczkami wzdłuż na pół. Tak przygotowaną słomką nacinać jajka w połowie dookoła. Delikatnie rozdzielić dwie połówki jajka i wyjąć żółtka

Gosia gotuje
sałatka z buraków z pomarańczami i serem pleśniowym 282

Przyjemna sałatka z buraka z dodatkiem soczystej pomarańczy i wyrazistego w smaku sera pleśniowego. Do tego orzechowa rukola i prażone nasiona słonecznika. Miodowy dressing dopełnia całości. Polecam :-) składniki: rukola 1 duży burak ugotowany lub upieczony 1 pomarańcza 100 g sera pleśniowego 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 2 łyżki oleju  2 łyżki octu winnego 1 łyżka płynnego miodu wykonanie(...)półmisku układam rukolę, a na niej, niezbyt grube, kawałki buraka i, obrane z białej skórki, cząstki pomarańczy oraz kostki sera pleśniowego. Całość posypuję uprażonymi nasionami słonecznika. Wszystkie składniki sosu łączę energicznie mieszając. Polewam sosem sałatkę tuż przed podaniem

babka w formie
Jajka z czerwonej marynaty 197

marynatę: Ocet 1 ½ szklanki Woda 1 ½ szklanki Cukier ½ szklanki Listek laurowy 1 szt. Ziele angielskie kilka ziarenek Goździki 1 łyżeczka Imbir mielony ½ łyżeczki Kminek ½ łyżeczki Sól 1 łyżeczka Wykonanie: Buraki ugotować, wystudzić i obrać(...)skórki, włożyć do dużego słoja. Do garnka wlać wodę, ocet i wrzucić pozostałe składniki na marynatę. Mieszać do rozpuszczenia cukru i gotować powali przez 5 minut, po czym zalać buraki ciepłą zalewą. Po całkowitym ostudzeniu zalewy, włożyć jajka, przykryć i wstawić do lodówki. Po 2-3 dniach wyjąć  jajka z zalewy, są już gotowe do spożycia, można

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz zabielany z warzywami. 164

jest to, że można pozwolić sobie na wiele swobody przy dorzucaniu składników, które mamy pod ręką. Zresztą - nigdy nie wolno odebrać sobie swobody! Składniki: 500 g ugotowanych wcześniej (upieczonych) buraków 700 g ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 por  1-2 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli (możliwie dużej) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka (z górką(...)plasterki marchew i pietruszkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć mieszając około 10 minut. Zalać bulionem, dodać laur, pieprz i ziele. Gotować około 15 minut. Dodać pokrojone w kostkę buraki oraz koncentrat i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Pod koniec dodać odsączoną fasolkę. Doprawić miodem i cytryną, ewentualnie dosolić. Wymieszać ze śmietanką i posypać obficie koperkiem. Najlepszy

zadanie-gotowanie
Kwas buraczany ( naturalny środek oczyszczający wątrobę z toksyn ). 201

Składniki : 2 i 1/2 kg buraków ćwikłowych 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka soli naturalnej około 2 l wody Sposób wykonania :   B uraki dokładnie umyj, usuń ogonek i część, z której wyrastały liście  ( nie musisz obierać ze skórki ), pokrój na plastry o grubości około(...)dużego słoja, a najlepiej garnka z kamionki wrzuć ziarna pieprzu, ziela angielskiego, listki laurowe i obrany czosnek. Następnie dodaj pokrojone buraki. Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól, odstaw do wystygnięcia. Wystudzoną wodą zalej buraczki tak, aby wszystkie były pod wodą .  Słój lub garnek przykryj np. lnianą ściereczką i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Co dzień sprawdzaj

Przepisy i porady kulinarne
Marynowane jajka. 188

jajka 250 ml soku z buraków 50 ml octu jabłkowego 1 mała cebula pokrojona w piórka 5 ziaren pieprzu      Jajka umieszczamy w słoiku. Sok z buraków mieszamy z octem i zagotowujemy, wyłączamy grzanie, dodajemy cebulę oraz pieprz i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia. Następnie marynatą zalewamy jajka i odkładamy na 48 godzin do lodówki

Rozpustne gotowanie
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 220

ogórka, pomidora i papryki, do której można też dorzucić sałatę lodową. Albo do sałatki wiosennej z sałaty rzymskiej, pomidorów, ogórków, rzodkiewki i cebulki dymki. Do sałatki z pieczonych buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana.  Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego. Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych ziemniaków(...)gorzkich sałat jak cykoria, endywia i radicchio, a także do sałatek ze szpinakiem, rukolą, botwinką baby do sałatek z dodatkiem owoców jak pomarańcze, brzoskwinie, truskawki, figi, ale też do buraków, dyni, szparagów do sałatek z dodatkiem sera pleśniowego, gorgonzoli, sera koziego, szynki prosciutto, orzechów włoskich, migdałów do sałatki z pomidorów i brzoskwiń *** Przygotowujecie domowe sosy do sałatek? Macie swoje

Chilli Czosnek i Oliwa
Barszcz czerwony czysty. 228

trochę potrzeba. Nie wysiłku, nie umiejętności, a cierpliwości. Jakże się ona opłaca! Można zrobić wrażenie na dziewczynach. ;) I chłopakach zapewne też. I na sobie samym nawet. :) Składniki: 500 g buraków (wcześniej ugotowanych lub upieczonych) 1 kwaśne jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka plasterków suszonych prawdziwków 2 łyżeczki majeranku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe(...)solą i zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, grzyby oraz przyprawy i smażyć na małym ogniu około 10-15 minut. Przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w cienkie plastry buraki i jabłko. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Odstawić w chłodne miejsce na dobę. Zupę przecedzić na gęstym sitku. Dokładnie odcisnąć. Podgrzać

zadanie-gotowanie
Barszcz ukraiński z wkładką 148

rozgrzewająca zupa i ja na taką właśnie Was zapraszam.  Składniki : 1 laska kiełbasy u mnie  Kiełbasa ze Wsi  Hańderek 1  korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4  małej główki(...)sól i pieprz.  Dodać pokrojonego ziemniaka i startą na szatkownicy kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach buraczki, sok z buraków, śmietanę, czosnek i koperek.  Na patelni rozgrzać olej , dodać masło i podsmażyć plastry kiełbasy. Ułożyć na talerzu z zupą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego

Gosia gotuje
Buraczki z octem balsamicznym i miodem 305

Czas gotowania: 2 godziny Składniki 2 duże buraki 8 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła sól i pieprz zielenina do podania Przepis 1 Buraki gotujemy/pieczemy. Po ostygnięciu kroimy w ósemki, a następnie w plasterki. 2 Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie buraczki. Dodajemy ocet balsamiczny oraz miód. Smażymy na sporym ogniu do momentu

Kuchnia Bazylii
Barszcz gdański 138

Kuchnia kaszubska Składniki pół kg kości wołowych 1 kg buraków 1 marchew 1 pietruszka por mały seler 1 cebula 1 łyżka masła kilka liści kapusty włoskiej 2 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe majeranek sól pieprz mielony Przygotowanie Kości wraz(...)pietruszką, marchwią, selerem, porem i kapustą zalałem litrem wody, dodałem liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem około 1 godziny. Przecedziłem. Pokrojone buraki zalałem 1 litrem wody, dodałem ocet, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości ( około 1 godziny ). W połowie gotowania dodałem pokrojone jabłka. Przecedziłem. Wlałem oba wywary do jednego garnka, dodałem majeranek, zeszkloną

R'n'G Kitchen
Pasta ze slonecznika i kiszonego buraka 204

Składniki 2 szklanki kiszonych buraków 2 szklanki słonecznika ziarna 2-3 lub więcej ząbki czosnku obrane szczypta(...)soli i pieprzu do smaku opcjonalnie Wykonanie Ziarna słonecznika namoczyć na noc w wodzie,tak aby były wszystkie przykryte. Rano odcedzić z wody. Obrany czosnek zmiksować z ziarnami i burakami. Posolić i popieprzyć według potrzeby i pierwszy kęs tej pasty był dla mnie dziwny ,ale spożywając następny ,coraz bardziej byłam pewna ,że ją zrobię sama i będzie u mnie

w mojej kuchni