Składniki : 2 i 1/2 kg buraków ćwikłowych 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka soli naturalnej około 2 l wody Sposób wykonania : B uraki dokładnie umyj, usuń ogonek i część, z której wyrastały liście ( nie musisz obierać ze skórki ), pokrój na plastry o grubości około(...)dużego słoja, a najlepiej garnka z kamionki wrzuć ziarna pieprzu, ziela angielskiego, listki laurowe i obrany czosnek. Następnie dodaj pokrojone buraki. Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól, odstaw do wystygnięcia. Wystudzoną wodą zalej buraczki tak, aby wszystkie były pod wodą . Słój lub garnek przykryj np. lnianą ściereczką i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Co dzień sprawdzaj
Przepisy i porady kulinarnejajka 250 ml soku z buraków 50 ml octu jabłkowego 1 mała cebula pokrojona w piórka 5 ziaren pieprzu Jajka umieszczamy w słoiku. Sok z buraków mieszamy z octem i zagotowujemy, wyłączamy grzanie, dodajemy cebulę oraz pieprz i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia. Następnie marynatą zalewamy jajka i odkładamy na 48 godzin do lodówki
Rozpustne gotowanieogórka, pomidora i papryki, do której można też dorzucić sałatę lodową. Albo do sałatki wiosennej z sałaty rzymskiej, pomidorów, ogórków, rzodkiewki i cebulki dymki. Do sałatki z pieczonych buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana. Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego. Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych ziemniaków(...)gorzkich sałat jak cykoria, endywia i radicchio, a także do sałatek ze szpinakiem, rukolą, botwinką baby do sałatek z dodatkiem owoców jak pomarańcze, brzoskwinie, truskawki, figi, ale też do buraków, dyni, szparagów do sałatek z dodatkiem sera pleśniowego, gorgonzoli, sera koziego, szynki prosciutto, orzechów włoskich, migdałów do sałatki z pomidorów i brzoskwiń *** Przygotowujecie domowe sosy do sałatek? Macie swoje
Chilli Czosnek i Oliwatrochę potrzeba. Nie wysiłku, nie umiejętności, a cierpliwości. Jakże się ona opłaca! Można zrobić wrażenie na dziewczynach. ;) I chłopakach zapewne też. I na sobie samym nawet. :) Składniki: 500 g buraków (wcześniej ugotowanych lub upieczonych) 1 kwaśne jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka plasterków suszonych prawdziwków 2 łyżeczki majeranku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe(...)solą i zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, grzyby oraz przyprawy i smażyć na małym ogniu około 10-15 minut. Przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w cienkie plastry buraki i jabłko. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Odstawić w chłodne miejsce na dobę. Zupę przecedzić na gęstym sitku. Dokładnie odcisnąć. Podgrzać
zadanie-gotowanierozgrzewająca zupa i ja na taką właśnie Was zapraszam. Składniki : 1 laska kiełbasy u mnie Kiełbasa ze Wsi Hańderek 1 korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4 małej główki(...)sól i pieprz. Dodać pokrojonego ziemniaka i startą na szatkownicy kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach buraczki, sok z buraków, śmietanę, czosnek i koperek. Na patelni rozgrzać olej , dodać masło i podsmażyć plastry kiełbasy. Ułożyć na talerzu z zupą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujeCzas gotowania: 2 godziny Składniki 2 duże buraki 8 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła sól i pieprz zielenina do podania Przepis 1 Buraki gotujemy/pieczemy. Po ostygnięciu kroimy w ósemki, a następnie w plasterki. 2 Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie buraczki. Dodajemy ocet balsamiczny oraz miód. Smażymy na sporym ogniu do momentu
Kuchnia BazyliiKuchnia kaszubska Składniki pół kg kości wołowych 1 kg buraków 1 marchew 1 pietruszka por mały seler 1 cebula 1 łyżka masła kilka liści kapusty włoskiej 2 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe majeranek sól pieprz mielony Przygotowanie Kości wraz(...)pietruszką, marchwią, selerem, porem i kapustą zalałem litrem wody, dodałem liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem około 1 godziny. Przecedziłem. Pokrojone buraki zalałem 1 litrem wody, dodałem ocet, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości ( około 1 godziny ). W połowie gotowania dodałem pokrojone jabłka. Przecedziłem. Wlałem oba wywary do jednego garnka, dodałem majeranek, zeszkloną
R'n'G KitchenSkładniki 2 szklanki kiszonych buraków 2 szklanki słonecznika ziarna 2-3 lub więcej ząbki czosnku obrane szczypta(...)soli i pieprzu do smaku opcjonalnie Wykonanie Ziarna słonecznika namoczyć na noc w wodzie,tak aby były wszystkie przykryte. Rano odcedzić z wody. Obrany czosnek zmiksować z ziarnami i burakami. Posolić i popieprzyć według potrzeby i pierwszy kęs tej pasty był dla mnie dziwny ,ale spożywając następny ,coraz bardziej byłam pewna ,że ją zrobię sama i będzie u mnie
w mojej kuchniSkładniki: jajka 6 sztuk "M", margaryna miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 szklanki, buraki ugotowane drobno starte 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1/2 łyżeczki, dżem wysokosłodzony z czarnej porzeczki 250 gram, puder cukier - ile potrzeba jajka, cukier, olejek migdałowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata(...)trzy blaty, posmarować dżemem, nakryć drugim blatem, posmarować dżemem i nakryć trzecim blatem, delikatnie przycisnąć ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto z dodatkiem startych na drobno ugotowanych buraków jest bardzo wilgotne, delikatne, szkoda, że po upieczeniu znika czerwony kolor ciasta............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwykonaniu i wybornie smakują z kawką . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3 jajka 1łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g miękkiego masła 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z buraków dla koloru 150 g mąki migdałowej Radix-Bis 70 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g cukru trzcinowego ( można zastąpić ksylitolem ) 300 ml śmietanki(...)kremówki 30 % 1 cukier waniliowy cukier puder lub ksylitol do smaku ( około 1płaskiej łyżki ) Wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem,masłem, śmietaną,łyżką soku z buraków i wanilią na gładką masę, następnie ciągle mieszając przesiewać mąkę z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Formę do babeczek wypełnić papilotkami, nakładać porcję ciasta do 3/4 ich wysokości
Sama słodycz i szczypta chilimąki żytniej 26 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie przyprawy do pieników 3 jajka 2 dag kakao 200 ml oleju 25 dag cukru trzcinowego 3 buraki ugotowane i starte na tarce o drobnych oczkach cukier puder do posypania szczypta soli Mąki przesiać(...)miski. Dodać proszek do pieczenia,sól, gorzkie kakao i przyprawę do pierników. Wymieszać suche składniki. W drugiej misce zmiksować jajka z olejem i cukrem. Dodać do masy jajecznej buraki i wymieszać. Wymieszać wszystkie składniki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Masę wlać do 2/3 wysokości papilotek i piec w 180 stopniach przez około20 minut. Smacznego
cukrem pudrem posypanewersjach, które nieznacznie różnią się smakiem. Wariant pierwszy to niesłodzony koktajl z bananem, wariant drugi z jogurtem greckim dosładzam miodem . RUBINOWE SMOOTHIE wariant 1 Składniki: (1 porcja) 1 mały burak 1 pomarańcza 1 jabłko 1 banan (opcjonalnie sok pomarańczowy do rozrzedzenia koktajlu) Przygotowanie: Buraka, pomarańczę, jabłko obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Miksujemy w rozdrabniaczu, następnie dodajemy banana(...)całość blendujemy do otrzymania gładkiego musu. Mus opcjonalnie rozrzedzamy dodając sok pomarańczowy. Jeśli macie blender kielichowy wszystkie składniki można miksować razem. wariant 2 Składniki: (1 porcja) 1 mały burak 1 pomarańcza 1 jabłko 4 łyżki naturalnego jogurtu greckiego miód do smaku Przygotowanie: Buraka, pomarańczę, jabłko obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Miksujemy w rozdrabniaczu lub blenderem, dodajemy jogurt grecki
Bon appetit mon amiePoznajcie mojego nowego przyjaciela. Smoothie buraczane to nie tylko soczysty odcień różu, ale także bardzo zdrowy koktajl: buraki pomagają obniżyć ciśnienie krwi; jabłka są pełne błonnika pokarmowego; szpinak świetnie nadaje się na wzmocnienie; imbir działa przeciwzapalnie(...)nasiona chia są bogate w błonnik, białko i kwasy omega-3. Nic dziwnego, że ten napój tak się rumieni. Składniki (2 porcje) -1 duży ugotowany lub upieczony burak -1 jabłko -garść szpinaku -10 g nasion chia -1 łyżka jogurtu naturalnego -150 ml soku jabłkowego -1,5 cm kawałek świeżego imbiru -garść kostek lodu Przygotowanie Burak pokroić w małe kawałki. Jabłko
Zielona Kuchniaimprezy. Idealna po przegryzieniu się w lodówce. Lepiej ,aby tam poleżała całą noc. Składniki -puszka ciecierzycy filety śledziowe solone a'la Matjas puszka kukurydzy opcjonalnie puszka czerwonej fasoli 2 buraki obrane,ugotowane i starte na dużych oczkach mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju mała czerwona cebula sól i pieprz do smaku majonez, musztarda sporo świeżej natki pietruszki opcjonalnie prażone(...)razu suszone pomidory. Do miski wrzuć pokrojone śledzie,pomidory. Otwórz puszki i po odcedzeniu z zalewy i przelaniu filtrowaną wodą wrzuć do śledzi. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.Buraki dodaj na końcu. Dodaj też poszatkowanej natki pietruszki. Przygotuj majonez. Nigdy nie dodaję majonezu bezpośrednio ze słoika. Przekładam do naczynia, dodaję musztardy do smaku, dosmaczam solą i mocno pieprzę. Zalewam
Z Kuchni Do Kuchnisesji nagroda czekała-obiekt fotograficzny do wypicia. To nie koniec. Przygotowałam dla Was jeszcze drugi przepis, ale tym razem już rozgrzewający, stay tuned! Pełna witamin szklanka przepysznego koktajlu: burak surowy, polówka mrożonego banana, cała pomarańcza, jogurt i miodzik. W okresie letnim dodaje jeszcze truskawki. Best ever koktajl, uwierzcie i spróbujcie, pokochacie nie tylko za kolor, ale i smak(...)Koktajl z burakiem, bananem i pomarańczą / 3 szklanki Składniki: 400 g jogurtu naturalnegp 1 pomarańcza 1/2 mrożonego banan (może być świeży) 1 średni burak, surowy miód do smaku 3 łyżeczki kokosu 3 łyżeczki płatków owsianych Przygotowanie: Jogurt przelewamy do blendera kielichowego. Banan dodajemy do jogurtu. Pomarańczę i buraka obieramy. Dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do kielicha. Całość miksujemy na jednolity
Moja smaczna kuchnia