Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 145szczelnymi pokrywkami, lunch boxy, ale przecież w słoiku najlepiej się prezentuje… Jest ryzyko… należy uważać, aby pod drodze nie rozbić słoika! Składniki na 2 słoiki 1l BURAKI W MARYNACIE 300 g buraczków ugotowanych lub upieczonych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz POZOSTAŁE SKŁADNIKI 16 łyżek ugotowanej quinoa(...)buraczki odsączamy, marynaty nie wylewamy. Układamy warstwy według kolejności – składniki na 1 słoik: 4 łyżki komosy ryżowej 4 łyżki jogurtu naturalnego, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem 150 g buraka marynowanego 4 łyżki komosy ryżowej, polewamy połową marynaty z buraczków garść roszponki żółta papryka szalotka ser kozi skrapiamy oliwą i sokiem z limony garść liści – mangold czerwony Smacznego
Tajemnice Smaku
Tosty jednorożca – Tęczowe tosty – Unicorn toast 149mają swoje, często intensywne i charakterystyczne smaki! Składniki 400 g kremowy serek homogenizowany (np. bieluch lub president) tosty z chałki lub tradycyjne tosty 1 łyżeczka soku z buraków 1 łyżeczka soku z jagód 1/2 łyżeczki spiruliny(...)łyżeczki kurkumy kolorowe posypki do dekoracji Wykonanie W małych miseczkach mieszamy serek z barwnikami (opcjonalnie dosładzamy według uznania): RÓŻOWY 2 łyżki kremowego serka 1 łyżeczka soku z buraka CIEMNY RÓŻOWY 2 łyżki kremowego serka 1 łyżeczka soku z jagód ZIELONY 2 łyżki kremowego serka 1/2 łyżeczki spiruliny ŻÓŁTY 2 łyżki kremowego serka 1/2 łyżeczki kurkumy BIAŁY Pozostały biały
Tajemnice Smaku
Różowe sushi z awokado, wędzonym tofu i mango 142fanaberia, ale za to, jaka apetyczna i kolorowa. Proponujemy wykorzystać część ryżu przygotowanego do tradycyjnego sushi (przepis NA RYŻ DO SUSHI ) i zabarwić sokiem z buraka. Różowy trend nie tylko w modzie, ale i na talerzu! Składniki RÓŻOWY RYŻ 500 g ugotowanego i zaprawionego ryżu (jeszcze ciepłego) 3 – 4 łyżki świeżego soku z buraka DODATKI(...)czyli kroimy awokado i tofu w paski podobnej wielkości, część mango w cienkie płatki, część w paski. Różowy ryż Jeszcze ciepły i zaprawiony ryż delikatnie mieszamy z sokiem z buraka, studzimy i rolujemy sushi. Maki Na bambusowej macie kładziemy nori, równomiernie rozkładamy na nim ryż, pozostawiając po około 1,5 cm wolnego miejsca z każdej strony. Na środku rozprowadzamy
Tajemnice Smaku
Botswana - Szpinak i inne chwasty w sosie orzeszkowym (Morogo) 173potrawy, która składa się z liści pewnej fasoli, która rośnie między innymi właśnie w Botswanie. Niestety takich liści nie można u nas zdobyć i zdecydowaliśmy się użyć szpinaku i buraka liściowego. Nie powinna to jednak być jakaś sztywna reguła i inne połączenia na pewno będą równie dobrze pasować. Możemy użyć tego, co akurat mamy pod ręką, włączając liście rzodkiewki, szczaw(...)Składniki (na 2 porcje): - około 250 g różnych liści (my użyliśmy 200 g szpinaku i 50g buraka liściowego) - 2 pomidory - 1 cebula - łyżka masła orzechowego - sól, pieprz, papryka chilli - odrobina oleju Przygotowanie: 1) Jest to danie błyskawiczne! Na rozgrzany olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy przez około 1-2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę dwa pomidory. Smażymy
Roślinożerni urlopowicze
Dwa oryginalne pomysły na świątecznego śledzia 185niezbędnych do jej przygotowania nie jest długa i zawiera: 5 filetów śledziowych 6 łyżek gęstego majonezu 1 cebulę 3 ogórki konserwowe 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 3 ugotowane czerwone buraki 3 jajka na twardo ser żółty pieprz Do realizacji tego przepisu, nie potrzebujesz soli, ponieważ za słony smak odpowiadają filety(...)śledziowe. Podobnie jak w poprzednim przepisie, należy je odmoczyć przez około godzinę, a następnie odsączyć i pokroić w kostkę. Na drobną kostkę, trzeba również pokroić ziemniaki, cebulę i ogórki. Buraki zetrzyj natomiast na grubej tarce, podobnie jak jajka i ser. Śledź pod szubą, to typowa sałatka warstwowa. Na dnie naczynia, ułóż warstwę śledzi, dwie łyżki majonezu posypane pieprzem, cebulę
Okiem Blondynki by McBlondi
Sałatka szwajcarska 208kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Sałatka szwajcarska Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 200 g żółtego sera 200 g szynki konserwowej 4 konserwowe ogórki sól pieprz
Kulinarne przygody Gatity
Przekładana sałatka ze śledzi i buraczków czerwonych 143zagryzkę….no nie dosłownie Bardziej chodziło mi o coś, co można skubnąć po obiedzie. Wymyśliłam, że zrobię sałatkę śledziową przekładaną. Do zrobienia sałatki potrzebowałam: * 3 płaty śledziowe * 2 buraki ćwikłowe(...)dość spore * cebulę czerwoną * kilka ogórków kiszonych * jabłko * 2 jajka ugotowane na twardo * majonez * jogurt naturalny * szczypiorek * kwasek cytrynowy, sól, pieprz Matiasy przepłukałam wodą i namoczyłam na pół godzinki. Buraki ugotowałam w całości. Można je upiec, ale to potrzeba na to troszkę więcej czasu zanim będą miękkie. Zwyczajnie trzeba przekalkulować, czy bardziej opłaca się zużyć gaz czy prąd. Ziemniaki
Pieprzyć z Fantazją
Barszcz ukraiński 149albo wieprzowy * koper lub natka z pietruszki Fasolę opłukałam i namoczyłam na noc. Na drugi dzień odlałam wodę z moczenia i przełożyłam fasolę do garnka 5 l. Jednego buraka starłam na tarce o dużych oczkach a drugiego pokroiłam w większe kawałki. Kapustę pokroiłam (grubość jak po szatkowaniu). Dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Zalałam wodą(...)woda przykryła warzywa i nastawiłam na wolne gotowanie (pod przykryciem). Posoliłam odrobinę. Kiedy fasola i z nią dodane warzywa były prawie miękkie wyciągnęłam większe kawałki buraka i wlałam 1 l bulionu (miałam z mięsa wieprzowego), dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego cienko w talarki pora oraz czosnek posiekany. Wszystko
Pieprzyć z Fantazją
Chłodnik na botwince 128botwinkę gotuję kiedy buraczki są jeszcze małe, jeśli mamy duże buraki to można dolać więcej wody, jogurtu i maślanki, miałam pęczek botwinki z własnego ogrodu, w sklepowych pęczkach buraki są dość duże * jeśli mamy botwinę z ogrodu to polecam moczenie w słonej wodzie ok. 30 minut Smacznego! Lidka Artykuł Chłodnik na botwince pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją
Wigilia grzybowa, czyli dlaczego mikołaj jest czerwony 179inny wystrój. Barszcz czerwony z makaronem Barszcz z małym białym makaronem wygląda jak muchomór :) Składniki: - włoszczyzna - buraki - makaron - ocet - makaron małe muszelki Wykonanie: Włoszczyznę gotujemy do miękkości. Dodajemy buraki, Możemy zetrzeć, żeby się szybciej ugotowały. Dodajemy trochę octu, aby kolor był odpowiedni. Są świry, które badają to z papierkiem lakmusowym, ale wystarczy, że barwa Wam się zgadza
Kryzysowa Książka Kucharska
Śledzie pod pierzynką – sałatka warstwowa 189święta czy rodzinne uroczystości. Przepis jest szybki, prosty do zrobienia i nie wymaga wyszukanych składników. Sałatkę robi się o wiele szybciej niż klasyczną Szubę, gdyż nie trzeba gotować buraków, która to czynność zawsze trwa co najmniej godzinę. U nas w domu ta sałatka zawsze znika jako pierwsza ze świątecznego stołu. https://youtu.be/fQfWEI66FQ8 Składniki na śledzie pod pierzynką(...)align="aligncenter" width="1024"] Śledzie pod pierzynką[/caption] Zobacz inne przepisy na sałatki śledziowe: Sałatka Śledziowa „Do Wódki” Warstwowa Sałatka Śledziowa Szuba Sałatka Śledziowa Z Ziemniakami Sałatka Śledziowa Z Burakami Warstwowa Sałatka Śledziowa Z Papryką Sałatka Śledziowa Z Jabłkiem Sałatka Ziemniaczana Ze Śledziem Sałatka Śledziowa Z Selerem Konserwowym Artykuł Śledzie pod pierzynką – sałatka warstwowa pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne
Barszcz Wigilijny 191którą zupę podać na Wigilijną kolację grzybowa czy barszcz ? Więc zazwyczaj są obie :) Grzybowa jako główna a barszczyk do popicia w bulionówkach :) 500 ml zakwasu buraczanego 500 gramów buraków 20 gramów grzybów suszonych 1 duża pietruszka pół średniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 duży ząbek czosnku majeranek 1 płaska łyżeczka(...)opcjonalnie łyżka octu Grzyby zalewamy zimną wodą ok. 0,5 litra i zostawiamy na jakiś czas najlepiej na noc, następnie w tej samej wodzie ugotować i przecedzić, wywar zachować. Buraki i warzywa obieramy kroimy na mniejsze kawałki zalewamy wywarem z grzybów i dolewamy ok 1 i pól litra zimnej wody. Dodajemy przyprawy oprócz octu i gotujemy na małym
Andzia Pichci
Barszcz czerwony czysty - wegeteriański 188Barszcz czerwony czysty jest bardzo prosty do przygotowania, potrzebuje jednak trochę więcej czasu, by buraki oddały cały swój smak. Dlatego najlepiej pozostawić wywar na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Otrzymasz wówczas pyszny, esencjonalny, piękny rubinowy barszczyk. Idealny do krokietów, pasztecików, pieczonych pierogów lub kulebiaka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
FRANCUSKIE MISECZKI SMAKU 187lubimy więc za każdym razem odkrywacie inny smak. Tym razem sałatka z dynią, burakiem, brukselką i kiełbaskami frankfurterkami Morliny. Składniki: 1 kg dyni hokaido 1/2 kg brukselki 2 sztuki buraka 2 kiełbaski Franki Morliny rukola sól pieprz oliwa z oliwek cytryna pesto z suszonych pomisorów 1 op. ciasta francuskiego czarnuszka jajko Formy na tartaletki smarować masłem od zewnętrznej strony. Każdą(...)Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C Dynię pokroić w kostkę, posolić, skropić oliwą i piec w nagrzanym piekarniku do momentu aż zacznie się krystalizować. Buraki umyć, wysuszyć, owinąć folią aluminiową i piec godzinę aż będą miękkie. Po tym czasie obrać, pokroić w kostkę. Brukselkę pokroić na ćwiartki odcinając twardą końcówkę. Posolić. popierzyć
Kuchnia w oparach
Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 180małe, jednak dla mnie zbyt słone. Dlatego nie polecam dodawać soli do sałatki. Po przygotowaniu dobrze jest odstawić na godzinę sałatkę, aby składniki się "przegryzły". 4 szt upieczonych małych buraków opakowanie śledzi a'la anchois 2 jajka 2 łyżeczki kaparów kilka korniszonów 1 zielone jabłko czerwona cebula koperek pieprz łyżka musztardy Dijon sok z połówki cytryny lub ocet jabłkowy(...)łyżki oliwy z oliwek Buraki, śledzie, jabłka, korniszony i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać. Z musztardy, soku z cytryny i z oliwy zrobić dresing. Dodać do wcześniej pokrojonych składników. Dodać kapary i korniszony
AZgotuj!