szczypta rozmarynu szczypta kolendry 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki suszonej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół cebuli sól pieprz łyżka miodu 2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy 1 kilogram ziemniaków rozmaryn 1 ząbek czosnku sól pieprz Żeberka(...)naczynia żaroodpornego, podlać ok 0,5 szkl wody . Okryć folią aluminiową. Obie brytfanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec przez godzinę. W tym czasie przygotować surówkę: Buraki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku, doprawić octem i oliwą. Wymieszać. Po godzinie pieczenia z brytfanek zdjąć folie aluminiowe, włączyć termoobieg
Gotowanie jest łatweSkładniki: buraki czerwone 3 kg mniejsze, ocet 1 łyżka, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki są słodsze i mniej łykowate podłużne mniejsze buraczki, buraczki obrałam ze skórki, ugotowałam w 3 litrach wody w szybkowarze 35 mninut, z wywaru mam po przyprawieniu do picia barszcz czerwony buraczki starłam w robocie na tarczy grubsze wiórki porcję buraczków(...)podanymi składnikami buraczki ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach, zakręcić i pasteryzować z 15 minut, słoiki w garnku postawić na ściereczce na zakrętkach przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - takie buraki można użyć do surówki, do zasmażenia, do zupy barszczu.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnich przygotować. Pomysłów jak zwykle było sporo i tradycyjnie nie mogłam sie zdecydować. Ostatecznie postanowiłam przyrządzić coś w rodzaju sałatki z dodatkiem kiełków fasoli i słodko - kwaśnym dressingiem. 2 buraki (ugotowane) 0.5 puszki kiełków fasoli(...)kilka rzodkiewek sezam papryczka chilli Dressing: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Przygotować dressing - wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić, aby się nieco "przegryzły" Buraki pokroić w "zapałki" i położyć na talerzu, następnie ułożyc na nich kiełki fasoli i pokrojoną w słupki rzodkiewkę. Popruszyć sezamem i drobniutko pokrojoną papryczką chili. Polać dressingiem. Podawać
Codzienne Gotowanienawet 3 zabki), dodac pokrojone w kostke, ugotowane buraki (u mnie 2 sredniej wielkosci, kupuje juz gotowe, ugotowane, paczkowane), chwile przesmazyc. Makaron odcedzic wrzucic do miski, dodac przesmazone buraki, wkruszyc okolo pol opakowania fety, dodac uprazone orzechy u mnie pinii, ale moga byc wloskie. Posolic i popieprzyc do smaku, skropic odrobina soku z cytryny. Dokladnie wymieszac. Gotowe! Smacznego
Codzienne Gotowanieprawdę jest wyborna, a do tego prezentuje się bardzo elegancko. Wraz ze mną danie ze szparagów przygotowały: Mirabelka , Justinka , Zuzia , Shinju i Mops . Składniki : pęczek szparagów 2 duże ugotowane buraki 2-3 dymki 2-3 garście rukwi wodnej ser feta pół łyżeczki suszonego oregano i majeranku 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny 4 łyżki oliwy(...)czosnek, sok z cytryny, zioła i sól dokładnie wymieszać i odstawić. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, najpierw łodygi, a pod koniec dodać główki. Ostudzić. Ugotowane buraki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z polowa dressingu. Dodać pokrojoną w plasterki dymkę, rukwię wodną i szparagi, wszystko dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerz, polać resztą dressingu, posypać pokruszoną
Codzienne Gotowanieczyli danie opierające się na 3 głównych składnikach. Jak już kiedyś pisałam bardzo staram się, aby tych składników było jak najmniej. Do dzisiejszego gotowania mieliśmy wykorzystać buraki, mięso i ser. Postanowiłam przygotować pyszna sałatkę makaronowa z buraczkiem, grillowanym bekonem i serem feta. Dla "odchudzenia" tej sałatki bekon można zastąpić grillowana piersią z kurczaka. Salaka jest bardzo(...)smaczna - polecam! Wraz ze mną danie z 3 składników przygotowały: Panna Malwinna i Mops . Składniki : 150-200g drobnego makaronu (u mnie literki) 3 ugotowane buraki pół opakowania sera feta (może być nieco więcej) kilka plastrów chudego bekonu 2 łyżki koperku (u mnie suszony) 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Codzienne GotowanieSkładniki: 0,8 kg buraczków 1 cebula 4 łyżki oliwy sól pieprz 2 czubate łyżeczki majeranku czubata łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli. Dodajemy mąkę i chwilę (2 minuty) razem podsmażamy. Do cebuli dodajemy buraki, całość mieszamy. Dodajemy cukier, pieprz, sól oraz cytrynę i całość gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Od czasu do czasu buraczki mieszamy, aby się nie przypaliły. Smacznego
Smak mojego domumusi być w spiżarni. Zwłaszcza, że uwielbiamy je ponad wszystko. Szczególnie moja córka, która jest anty warzywna, ale akurat te buraczki wybitnie jej smakują. Polecam serdecznie. Składniki: 3 kg buraków 3 duże cebule 4 duże ząbki(...)czosnku zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1,5 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 8 ziarenek pieprzu 8 ziarenek ziela angielskiego 6 goździków 5 liści laurowych Buraki wyszorować, umyć i ugotować. Następnie obrać i zetrzeć na tarce warzywnej. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zagotować zalewę, wyjąć przyprawy i zalać wszystkie warzywa gorącą zalewą. Zostawić
na moim stole...Dlaczego? Bo wszystko razem upieczemy :) A taka sałatkę możemy podać na przystawkę albo kolację Składniki : 100 g roszponki 100 g pieczonej dyni hokkaido 1 duży burak kilka plastrów szynki parmeńskiej 125 G mozzarelli 100 g prażonych pestek dyni olej z pestek dyni do pokropienia odrobina soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę(...)układamy na blasze razem z umytym burakiem, delikatnie solimy. Wszystko pieczemy ok 25 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 C. Następnie Buraka obieramy ze skórki i kroimy w w kostkę. W misce łączymy roszponkę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, dynie i buraka, dodajemy porwaną na mniejsze plastry szynkę i dodajemy pestki. Wszystko skrapiamy olejem z pestek dyni jeżeli chcecie możecie sałatkę
Niezły Młynekburaków 1 kg papryki czerwonej 8 średniej wielkości cebul - ok. 80dkg Zalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 4 łyżki soli Buraki dobrze umyć i ugotować w łupinach. Odcedzić, ostudzić i obrać. Zetrzeć na małe wiórki. Składniki zalewy zagotować. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać
Maślane ciasteczkoaromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków ale dodałam zamiast nich dynię i wyszło równie smacznie. Spróbujcie :) Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Składniki: 5 ziemniaków seler 4 marchewki 1/4 małej dyni główka czosnku 2 łyżki oliwy
Pyza i Surówkazrobić zawsze za szybko znikają ze spiżarni. Przepyszne, łagodne wydanie z papryką i cebulą, w delikatnej zalewie z octem jabłkowym, poprostu niebo w gębie. Potrzebne składniki: 3 kg buraków ćwikłowych 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli Zalewa: 1/2 szklanki octu(...)jabłkowego lub winnego 1 szklanka wody 1 łyżka soli 1/4 szklanki cukru 2-3 liście laurowe po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1. Buraki szorujemy i gotujemy ze skórką przez ok 25-30 minut. Odcedzamy, studzimy, obieramy i ścieramy na wiórka. Paprykę kroimy na małą kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cienkie
Apetyczna babeczkaczarnego pieprzu lub świeżo zmielonego - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka oregano - sok z połowy pomarańczy *opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, uszka, pierożki Wszystkie buraki prócz jednego (będzie nam potrzebny później), marchewki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do gorącego bulionu. Dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela i gotujemy(...)minut. Cebulę obieramy, kroimy na pół i dorzucamy do garnka wraz z majerankiem i oregano, gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Buraka, którego zostawiliśmy wcześniej, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy startego buraczka, mieszamy i pozostawiamy na chwilę (w ten sposób nasz barszczyk nabierze pięknego koloru). Serwujemy
Be Fit Be StrongSezon na śliwki w pełni. Więc proponujemy ciekawe połączenie z serem kozim i słodkimi pieczonymi buraczkami. Składniki 12 małych buraków 750 g śliwek węgierek 1 łyżeczka cukru 1 czerwona cebula 250 g świeżego szpinaku pół szklanki białego octu winnego pół szklanki oleju 1/4 szklanki oliwy sól pieprz 250 g miękkiego koziego sera Przygotowanie Sos : ocet wymieszałem z cukrem(...)powoli, ciągle mieszając, dodawałem olej i oliwę. Doprawiłem solą i pieprzem. Szpinak umyłem i osuszyłem. Obrałem cebulę i pokroiłem w plasterki. Śliwki umyłem, wypestkowałem i również pokroiłem w plasterki. Buraki starannie umyłem, odciąłem ogonki i zapakowałem w folię aluminiową. Ułożyłem na blaszce i zapiekałem godzinę i 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C. Co jakiś czas
R'n'G Kitchenużyć warzywnych i będzie idealny na wigilię. odkąd gotuję ten barszcz to cała moja rodzina przerzuciła się na ten sposób musicie koniecznie spróbować SKŁADNIKI: 2,5-3 kg buraków czerwonych 100ml octu 10% 2 łyżki cukru 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula kilka rosołków w kostce vegeta sól pieprz majeranek czosnek(...)dodajemy buraczki razem z sokiem który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku i gotujemy jeszcze ok 1 godz, nie przykrywamy garnka jak już dodamy buraki,żeby nie stracił nasz barszcz koloru na końcu możemy dodać trochę koncentratu buraczanego jak ktoś lubi zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej do wieczora żeby buraczki porządnie puściły smak,potem ponownie
Swojskie jedzonko