buraki - 8865 przepisów (strona:246/591)

Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina 156

Grillowana ośmiornica na sałacie, z chipsami z topinamburu i buraka, z dodatkiem piany z białego wina. Brzmi skomplikowanie? Wcale nie! Jeśli lubicie owoce morza, warto poświęcić chwile i przygotować to danie. Na pewno zrobicie wrażenie nie tylko smakiem i jego kompozycją, ale także wyglądem. Pianę oczywiście najlepiej byłoby robić z dodatkiem lecytyny, ale bez niej też się da, domowym sumptem(...)kilka gałązek świeżego majeranku grillowanie ośmiornicy kilka łyżek oliwy 1/2 limonki pieprz sól 1-2 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki słodkiej papryki 2-3 ząbki czosnku dodatki 1 burak 1 korzeń topinamburu sól, pieprz, suszone zioła (rozmaryn, tymianek) 100 ml białego wina 1 białko 1-2 łyżki cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków 1/2 cytryny dojrzałe awokado sałata/ baby

Pociąg Do Kuchni
Buraczki w słoikach. 138

Składniki: buraki, olej. Przygotowanie:   Buraki ugotować w wodzie do miękkości. Obrać ze skóry.   Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Powkładać do słoików. Na wierzch dodać małą łyżeczkę oleju. Dobrze zakręcone słoiki włożyć do garnka z wodą (tak by woda zakrywała 3/4 słoika). Zagotować i pasteryzować 40min.  Po pasteryzacji wyjąć i postawić słoki do góry dnem

W kuchni u Moniki
Buraczki w zalewie octowej. 185

szklanka octu, łyżka soli, 3/4szkl. cukru. Ponadto: na jeden słoik: 1 ziarenko ziela angielskieg, 1 listek laurowy. buraki. Przygotowanie: Zalewa: Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Buraki ugotować w wodzie do miękkości, obrać. Małe buraczki mogą zostać w całości, natomiast większe pokroić w plastry, ćwiartki lub w większą kostkę - jak kto woli. Buraczki ciasno poukładać w słoikach

W kuchni u Moniki
Buraczki na ciepło 200

Składniki: 8 buraków, ugotowanych i obranych, 2 średnie cebule(...)łyżki masła, ok.1/2 szklanki mleka, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, 1 łyżeczka mąki pszennej. Przygotowanie: Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać je do cebuli gdy ta będzie już miękka. Dodać resztę składników, oprócz mąki, cały czas mieszać. Po chwili oprószyć mąką, nadal energicznie mieszając

W kuchni u Moniki
Barszcz czerwony z suszonych buraczków 133

pieprzem. Do przygotowania barszczyku wykorzystałam suszone buraczki MAKAR . Buraczki te z powodzeniem zastępują świeże buraki ćwikłowe. Wykorzystując suszone buraczki zaoszczędzamy czas potrzebny na obieranie, mycie i krojenie świeżych buraków. Smak barszczu niczym nie odbiega od tradycyjnego barszczu ze świeżych warzyw. Buraczki te pięknie pachną, zaraz po otwarciu opakowania zapach zaczął unosić się po całej kuchni. Suszone buraczki MAKAR

Tradycyjna kuchnia Kasi
Buraczki z marchewką i cebulą 121

Składniki: 3 kg buraków 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 łyżka soli Buraki i marchewkę gotujemy 50 minut. Odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki i ścieramy na tartce na grubych oczkach. Cebule kroimy w kostkę. warzywa wymieszać razem, posolić i odstawić na 1 godzinę. Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 4 listki laurowe

kulinarnyswiatdomi
Zupa krem z buraka z chrupiącymi kulkami serowo – makaronowymi 248

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zupa krem z pieczonych buraków podana z chrupiącymi kulkami serowo – makaronowymi. Te danie przygotowałam na konkurs makaronowy, więc z wami również chciałabym podzielić się tym przepisem. Zupę podajemy(...)chrupiącymi kulkami i kleksem z gęstej śmietany. Pyyycha PS: Tym daniem awansowałam do finału konkursu, mam nadzieję że wam posmakuje Post Zupa krem z buraka z chrupiącymi kulkami serowo – makaronowymi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Botwinka z ziemniakami 182

litrze wody z 1 łyżką soli.  2.  W  międzyczasie obieramy i kroimy buraki oraz liście wraz z łodygami. 3. Gdy woda się zagotuje, dorzucamy buraki i pokrojone łodygi, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. 4. W tym czasie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę. Przed dorzuceniem ich do zupy wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę

Perfect home life
Barszcz czysty do picia 115

podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny tandem. Składniki: 3 l wody Elementy z kurczaka ( wykorzystałam części po wyluzowaniu kurczaka ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kilka suszonych grzybków Tarte buraki w słoiku ( 2 słoiki po 500 gram ) Sól Pieprz Liść laurowy(...)Ziele angielskie Koncentrat barszczu czerwonego 3 ząbki czosnku Majeranek Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy elementy kurczaka z marchewką, pietruszką, selerem, czosnkiem, grzybami oraz przyprawami. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy buraki, podgrzewamy ( kilka minut )i dodajemy koncentrat barszczu czerwonego. Ponownie przecedzamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem tylko podgrzewamy już nie gotujemy, gdyż barszcz zmieni kolor. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Barszcz ukraiński. 128

około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny(lub więcej do smaku) 4-6 łyżek kwasu z buraków 10-20 dag. fasolki szparagowej żółtej 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz WYKONANIE: Żeberka i grzyby gotujemy godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym, ugotowane mięso(...)półkrązki, ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy, gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw, doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany na talerz

Kuchnia Beaty
Chłodnik z botwinki 138

Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Botwina była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e.! Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne. Burak ćwikłowy, w większym stopniu niż korzeniowy, zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza, wapnia. Ze względu na zawartość żelaza jest wskazany szczególnie dla wegetarian. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy(...)szybkość przygotowania oraz ten niepowtarzalny smak i kolor to jej wielkie atuty. Ponieważ głównym składnikiem jest warzywo sezonowe warto wykorzystać ten czas, bo zanim się obejrzymy zostaną już tylko… buraki na barszcz. A dla tych co za chłodnikami nie przepadają – zupa z pieczonej botwinki . Gorąco polecam. Smaczngo. Wydrukuj przepis The post Chłodnik z botwinki appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Warzywa pieczone z miodem 119

balsamicznym. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa. Można je piec równocześnie na drugim poziomie piekarnika. Składniki: 1 cukinia 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 buraki 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku rozmaryn 2 łyżki miodu(...)łyżka sosu balsamicznego 30 g rozpuszczonego masła sól, pieprz Cukinię pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić  na mniejsze części (ja piekłam w całości i wyszły mocno al dente). Buraka obrać, pokroić na części. Cebulę obrać, pokroić na części. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki. Polać miodem, octem balsamicznym i masłem. Piec 40 minut

Moja Galeria Smaku
Koktajl truskawkowy z burakiem 148

koktajl jest idealną propozycją dla osób ćwiczących. Burak zawiera azotany, które poprawiają wydolność tlenową, zmniejszają koszt energetyczny w czasie posiłku. Dzięki czemu można uzyskać lepsze wyniki i osiągi. Dodatek nasion chia oraz jagód Goji czyni je prawdziwym super smoothie ;) Składniki na 2 porcję: 150 g truskawek 1 szklanka mleka 1/2 buraka 2 daktyle, suszone 1 łyżeczka jagód Goji 1 łyżeczka(...)chia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina świeżo startego imbiru Truskawki odszypułkować. Buraka obrać ze skóry. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Odstawić na 5 minut, żeby nasiona chia nasiąkły

Moja Galeria Smaku
Makaron w pure z pieczonych młodych buraczków 133

pobudza wszystkie i zmysły. Dodatek chrupiących orzeszków pinii i mozzarelli jest dopełnieniem makaronu. Składniki  (2 porcje): 160 g makaronu Fettuccine  z pszenicy durum 2 małe buraki 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka orzeszków pinii do posypania 4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku 1 łyżeczka świeżego(...)piekarniku w 150 stopniach ok 1,5 godziny lub do uzyskania miękkości - gotujemy makaron z godnie z opisem na opakowaniu . W czasie gotowania się makaronu: - upieczone buraki miksujemy na gładką masę z 3 łyżkami oliwy z oliwek - cebulkę i czosnek kroimy na malutką kosteczkę i podsmażamy delikatnie na łyżce oliwy z oliwek. Gdy składniki się zeszklą dodajemy

Pora na pora i pomidora
Buraczki zasmażane 176

Składniki: 5 buraków (jednakowej wielkości) 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu (masła) 1/2 łyżeczki kminku łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier(...)smaku Wykonanie: Buraczki wyszorować, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.. Na patelni rozpuszczamy smalec dodajemy starte buraki i oprószamy mąką, mieszamy. Na koniec do buraczków wrzucamy kminek i przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Chwilę podsmażamy, aż buraczki staną się szkliste. Podajemy

magiczna kuchnia Kasi