buraki - 8865 przepisów (strona:243/591)

Pierniczki na choinkę 169

razu. Składniki: 350-400 g mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 120 g cukru trzcinowego (zmielonego na puder) 140 g miodu 20 g syropu z buraków lub melasy (tylko dla koloru(...)można zastąpić miodem) 1 jajo 1 żółtko 100 g masła (roztopionego) Mąkę (350g) przesiać z sodą i przyprawami, wymieszać z cukrem pudrem. Zrobić dołek. Wlać miód i syrop z buraków lub melasę, jajko i żółtko. Dodać roztopione masło.` Wyrobić gładkie lśniące ciasto. Jeżeli będzie bardzo lepiące można dodać jeszcze nieco mąki (w sumie nie powinno być więcej niż 400g

Pełny talerz
Pieczone buraki z syropem z pędów sosny 63

danie to powrót do starej polskiej kuchni. Dziś buraki powoli wracają do łask po czasach, kiedy pojawiały się tylko(...)barszczu lub jako surówka do obiadu. Syrop z pędów sosny jeszcze musi na swoje odrodzenie na naszych stołach trochę poczekać. Pojawia się już w sklepach i bazarach regionalnych. Buraki zamarynowane w takim syropie z dodatkiem miękkiego sera koziego dla kontrastu są bardzo smaczną i zdrową przekąską

Milion Smaków
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 198

uszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g, Tłuszcz – 1,5 g, Węglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz:   1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów(...)zagotowujemy z łyżką soli, na wrzątek wrzucamy uszka, gotujemy jeszcze chwilę od momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową rozkładając na talerz aby się nie posklejały. Barszcz:   Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy ze skórki, myjemy. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy warzywa, grzyby i jabłka. Zagotowujemy i dodajemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 128

placki dodać w trzech partiach ubite białka. Za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie wyszorować buraki, przełożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Przelać zimną wodą, przestudzić. Kremowy serek wymieszać z chrzanem i szczypiorkiem, doprawić(...)placuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przechowywać w cieple do czasu usmażenia wszystkich placków – np. w podgrzanym żeliwnym garnku lub piekarniku nagrzanym do ok. 80°C. Podgotowane buraki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić buraczki. Chwilę podsmażyć. Powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Na usmażone placki nakładać porcję buraczków i kawałek ryby. Przykryć sosem chrzanowym

Pełny talerz
Gravlax, w marynacie z burakiem 153

kuchni skandynawskiej danie przyrządzane z surowego łososia marynowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku, ale popularne są też przepisy z różnymi przyprawami i dodatkami, jak na przykład z burakiem. Na blogu znajdziecie też wersję tego dania z dodatkiem cytrusów-  klik . Gravlax to idealne danie imprezowe. Potrzebny jest kawałek łososia, sól gruboziarnista, cukier, burak i trochę czasu(...)znajdzie się dla niej miejsce na Waszym świątecznym stole? Składniki: 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 150 g gruboziarnistej soli morskiej 40 g brązowego cukru 1 duży burak, starty na tarce Sos: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny koperek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym

Smakowity Blog Kulinarny
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 276

wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky

Karo in the Kitchen
Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 349

pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony: 1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół) 3 duże czerwone buraki Kilka suszonych grzybów 1 szklanka koncentratu do barszczu Rolnik  (klik) 2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku Krokiety: W misce(...)naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wywaru drobiowego i gotujemy około 1 godziny. Jeżeli wywar nam odparuje, niedobór uzupełniamy. Dokładamy ziele angielskie i liście laurowe.  Namoczone

VioletoweKucharzenie
Kurczak Buffalo + surówka z buraczków na zimno 183

mięso.  Sposób na surówkę z buraczków: składniki na 2 porcje: 250g buraków 1 mała cebula ½ jabłka sól pieprz sok z cytryny opcjonalnie łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Buraki ugotować do miękkości. Ostudzić. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i wydrążyć, a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Doprawić do smaku

Fabryka pomysłów
Sałatka ziemniaczana z buraczkami. 147

więc zapraszam ;-) Składniki; 4 ziemniaki (ugotowane w mundurkach) 3 ugotowane buraki czerwone 1 średnie jabłko 3 kiszone ogórki 1 por (biała część ) sól, pieprz 4 łyżki majonezu Ziemniaki, buraki i jabłko obieramy a następnie kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru soku. Pora myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki delikatnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 168

litry zupki: 500 gr mięsa z kością (u mnie kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym(...)listonic_content='500 gr mięsa z kością (u mnie kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym

moj przepis na
ZAKWAS NA BARSZCZ 757

przygotowuje kilka minut. Potem już tylko czekamy, aż nabierze aromatu i smaku. Nastawiliście już swój zakwas? Jeśli nie to pomału można się za to zabierać. Składniki: 1,5 kg buraków 2,5 l wody 20g soli kamiennej 2 liście(...)laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziela ang 6 ząbków czosnku kromka dobrego razowego chleba- jeśli nie mamy pewności że chleb jest na prawdę razowy, lepiej go nie dodawać Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy przyprawy, zalewamy ostudzoną wodą w której rozpuszczamy sól. Na wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą, odstawiamy

Z Majeczką w kuchni
Barszcz z buraków suszonych 164

tygodni przed wigilią, to tym razem postanowiłam spróbować ułatwień i zrobić go z suszonych buraczków z dodatkiem koncentratu buraczanego. Składniki: 1 litr zimnej wody 3 czubate łyżki  suszonych buraków ½ szklanki  koncentratu buraczanego 1 łyżeczka suszonej  włoszczyzny 1 mała cebula(...)liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu Sól morska do smaku Dodatek; Uszka z grzybami Sposób wykonania: Zimną wodą zalać suszone buraki, włoszczyznę, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i majeranek, gotować na wolnym ogniu 15 minut, w trakcie gotowania dodać opaloną nad palnikiem cebulę , zestawić z ognia doprawić solą wlać koncentrat

Wanilia i Kardamon
Barszcz ukraiński 162

chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest  już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 3 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek sól, pieprz Fasolę namoczyć (najlepiej moczyć przez całą noc). W garnku z wodą(...)świeżej. Dodać fasolę i gotować na pół twardo. Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe i ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru). Na końcu wsypać majeranek, zabielić śmietaną i doprawić

Di gotuje