buraki - 8865 przepisów (strona:242/591)

Faszerowane kacze udka na sałatce z pieczonych buraków z olejem rzepakowym 184

ostatecznie zdecydowałam się na pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem do pieczonych udek. Słodycz buraków przełamana odrobiną soku cytrynowego świetnie się skomponowała z ich owocowym nadzieniem. Wyszło z tego pyszne danie godne świątecznego stołu. Do przygotowania tego dania użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym

Wiem co jem
Sałatka z roszponki, pieczonych buraków i sera 167

skórce i miękkim, elastycznym miąższu usianym małymi otworami wyprodukowany z surowego mleka. Wylądował w sałatce z roszponki i pieczonych buraków z malinowym dresingiem. O mojej miłości do pieczonych buraków już tutaj pisałam. Mam ich zawsze kilka w lodówce i wykorzystuję do różnych sałatek i koktajli. Piekę je zawinięte w folię aluminiową przez około 1,5 godziny. Do przygotowania

Wiem co jem
Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera 187

selera naciowego.” Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera (przepis własny) Składniki dla 2 osób: 100g roladki koziej twarogowej Merci Chef 2 garście rukoli   1 pieczony burak ćwikłowy 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki czerwonych porzeczek pół czerwonej cebuli kilka listków selera naciowego 2 łyżki prażonych płatków migdałowych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu ryżowego oliwa(...)sól pieprz Wykonanie Opłukać rukolę i seler naciowy pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć w wirówce do sałaty. Obrać buraka i pokroić na kawałki wielkości ok. 3cm. Jajka pokroić na ćwiartki a cebulę w plasterki. Przełożyć  wszystkie pokrojone składniki do miski. Dodać czerwone porzeczki i połamaną na kawałki roladę twarogową. Delikatnie wymieszać. Z miodu, octu ryżowego i oliwy przygotować

Wiem co jem
Chrupki chlebek buraczano-marchewkowy 196

bardzo smaczny, z dominującą nutą ziaren słonecznika. A jaki zdrowy! :) Składniki: pulpa warzywna, która pozostała po wyciśnięciu soku z buraków i marchewek (u mnie ok. 1,5 kg buraków i 6 marchewek) 2 jajka garść pestek słonecznika 4-5 łyżek mielonego siemienia lnianego (można zastąpić kolejnym jajkiem) sól do smaku Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury

Domowa Cookierenka Agi
Zakwas buraczany 159

już jakiś czas temu, pasztecikami z kiszoną kapustą, która właśnie się ukisiła :) Ale zanim będziemy cieszyć nasze kubki smakowe tymi dobrociami trzeba najpierw trochę popracować :) Potrzebujemy: ok. 2 kg buraków(...)litry przegotowanej i ostudzonej wody 4-5 ząbków czosnku 4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki soli niejodowanej duży słój lub kamionka gaza i gumka recepturka Przygotowanie: Buraki obieramy cienko ze skórki, kroimy na grube plastry i wrzucamy do słoja lub kamionki, dodajemy przyprawy i sól i zalewamy wodą tak, by wszystko było przykryte. Przykrywamy gazą, nakładamy

Marder&Marder Manufacture
Sok buraczano - owocowy 172

nowych postów na blogu przez najbliższe 2 tygodnie... :P Uwielbiam świeżo wyciskane soki. A ten z dodatkiem buraka niedawno dołączył do grona moich ulubionych. Z dodatkiem polskich jesiennych owoców smakuje wyśmienicie :) No i ten piękny kolor! Skusicie się?;) Składniki: 3 średnie buraki 2 duże marchewki 1 jabłko 1 soczysta gruszka sok z cytryny Warzywa i owoce obieramy i pozbawiamy

My simple kitchen
Placki z buraków i cukinii - 88 kcal 238

placków z cukinii. Nie były najgorsze, ale do ideału sporo im brakowało. Trochę smutne, wątłe, beż życia, mało chrupiące. Zaczęłam więc kombinować, wzbogacać przepis aż doszłam do tego… buraki + cukinia, dodatkowo mąka ziemniaczana i pestki mające za zadanie nadać odrobiny chrupkości. Wyszło świetnie, polecam każdemu komu znudziły się zwykłe placki z cukinii. Jedna sztuka(...)kcal i spora dawka witamin i minerałów. No i do tego pięknie się prezentują – czerwony kolor w połączeniu z zielenią niesamowicie kusi. Składniki (ok.15 placków) 1,2 kg buraków 2 duże cukinie 1 drobno posiekana cebula 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka M 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ziaren słonecznika

Powiedz dietom nie
PIKANTNA ZUPA Z BOTWINY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 201

Botwina (dla niewtajemniczonych: liście młodych buraków z korzeniami) aktualnie jest(...)fali. Pamiętam, że wiele lat nie wiedziałam, co to jest i jak ją jeść, gdyż w moim rodzinnym domu nie uznawano botwiny. Czekano więc całe lato z niecierpliwością na buraki, wyrzucając na nieszczęście cenne i smakowite liście.        Odkąd jednak zaczęłam blogować, wiele się zmieniło w moim gotowaniu. Stawiam na jakość, maksymalne wykorzystanie wszystkich

W kuchni Karmel-itki
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 240

śpiewy przy gitarze. W końcu! Wczoraj na kolację robiłyśmy zapiekane szparagi(pierwsze w tym roku!), udało się również stworzyć przepis na wspaniałą słodką tartę z truskawkami i.. burakami (niedługo go zaprezentujemy) :) Na blogu wraz z wiosenną aurą życie zacznie tętnić, więc zaglądajcie do nas. Nie wiem czy zauważyliście, ale zrobiłyśmy tu małe porządki i jest nieco przejrzyściej. Zaczynamy(...)dodatkowo: 4-5 jaj,  ok. 0,5 kg młodych ziemniaczków Przygotowanie: Botwinę pozbawiamy zielonych liści i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Buraczki obieramy. Całą różową część wraz z burakami siekamy na drobną kosteczkę i wsypujemy wszystko do garnka - zalewamy wywarem warzywnym(jeśli nie mamy wystarczy woda) tak, aby cała kostka została pokryta płynem. Pokrojoną botwinę gotujemy pod przykryciem

Symfonia Smaków
Odchudzony obiad jak u mamy ;) (kotlety mielone + kluski pseudo śląskie + buraczki) 407

słodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku musztarda (1-2 łyżeczki) kluski (7 sztuk): 200g sera białego (w kostce) 1 białko szczypta soli spora łyżka mąki ziemniaczanej dodatek/buraczki: buraki (w takich ilościach ile zjemy;)) do przyprawienia: sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy lub blendujemy na miazgę i wszystkie składniki(...)posmarowanej oliwą z oliwek (nie powinny wam się przypalić, bo mięso puści sok) kotlety smażymy z każdej strony, aż mięso nie będzie surowe (około 20-30 minut) buraki obieramy i kroimy na połowę gotujemy, aż będą miękkie następnie trzemy na tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Przepisy na domowe przetwory 246

Cukinia waniliowa Inne Keczup z cukinii  Leczo z cukinii Mrożona papryka   Przecier pomidorowy szybki Puree z dyni Suszony seler  Zakwas z buraków I Zakwas z buraków II  PRZETWORY Z GRZYBÓW Grzyby leśne suszone Marynowane grzyby   Mrożone duszone maślaki Turki marynowane PRZETWORY Z ZIÓŁ Miód z mniszka lekarskiego Syrop miętowy Syrop z kwiatów

Kuchnia domowa Ani
Botwinka 235

Zupa z młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który

Kulinarna Pokusa
Zupa z botwinki z cielęciną 207

selera 1.5 l wody 800 g botwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji   Przygotowanie zupy z botwinki: Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mięso , obraną pietruszkę i seler . Gotuj, aż mięso będzie(...)cielęcy, wymieszaj. Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlej do wywaru i wymieszaj. Następnie całość przelej do ugotowanej botwinki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane mięso, wlej koncentrat z buraków. Doprowadź do wrzenia. W razie konieczności przypraw pozostałym sokiem z cytryny, solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Zupę z botwinki podawaj z jajem ugotowanym na twardo. źródło: Na podstawie przepisu

Moja Delicja