buraki - 8865 przepisów (strona:242/591)

Buraczki z majonezem 170

moja mama, a teraz ja kontynuuje tradycję. Są pyszne i idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. czerwone buraki cebula majonez cukier (opcjonalnie) sól, pieprz   Ugotować buraki. Wystudzone obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z posiekaną cebulą i majonezem. Doprawić do smaku

Di gotuje
Pasta z buraków i tofu 147

Potrzebne składniki:   6 ugotowanych buraków 1/2 opakowania tofu 2 łyżki oleju(...)słonecznikowego sól ziołowa, pieprz 2 ząb ki czosnku   sok z 1/2 cytryny   cz arnuszka do posypania garść pestek słonecz nika Przygotowanie: Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki: buraki, tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek, sok z cytryny olej słonecznikowy , słonecznik i miksujemy na gładką masę. Pastę posyp ujemy czarnuszką. Pas ta idealnie pasuje do kanapki czy jaglanki

Łycha smaków
Jaglanka z pastą z buraków i tofu 111

Potrzebne składniki:   pasta z buraków i tofu (przepis znajdziesz tutaj(...)szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łodyga selera naciowego sól ziołowa, pieprz cz arnuszka do posypania garść ulubionych kiełek Przygotowanie: Ugotowana i przestudzoną kaszę jaglaną mieszamy z pastą z buraków, posypujemy czarnuszką pokrojonym selerem naciowym i kiełkami. śniadanie szybkie, zdrowe i bardzo bardzo smaczne

Łycha smaków
Pasztet z zapiekanej dyni i buraka 127

Składniki: 4 zapieczone buraki 1 mała dynia hokkaido 2 łyżki majeranku 3 łyżki oregano 2 łyżki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki(...)łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki sosu sojowego 0,5 pęczka koperku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w plastry, a  buraki w ćwiartki. Warzywa  posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką i zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 3 ząbkami czosnku

Łycha smaków
Barszcz czerwony 144

kompletny przepis na barszcz czerwony o klarownym i głębokim kolorze, idealnej słodyczy, kwasowości i pikanterii po prostu - igła. Składniki na ok 2,5 litra : 1 kg czerwonych buraków ok 3 litrów(...)bulionu z gotowanego mięsa (np. na krokiety) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 większe ząbki czosnku cukier, sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie liście laurowe, kminek, ocet, magi Przygotowanie : Buraki obierz dokładnie tak samo jak ziemniaki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki, podobnie z oczyszczoną marchewką i pietruszką. Wszystko co starte wymieszaj w większym garnku

Mechanik w kuchni
Kolorowa chałka 140

chałka należy do bardziej pracochłonnych i czasochłonnych wypieków. Nie korzystałam z gotowych barwników, dlatego nie wystarczyło wyrobić ciasta, podzielić na części i każdą zabarwić. Kolory są zasługą szpinaku, marchewki, buraka i kakao. O ile ciasto marchewkowe i Leśny mech ze szpinakiem są u nas popularne, to burak nieco mnie przerażał. Po upieczeniu warzywa nie są wyczuwalne a chałka jest miękka(...)dużą chałkę: Na początek: 1 szklanka cukru  200ml chudego mleka 100g margaryny   50g drożdży 2 jajka 1 szczypta soli Do barwienia: 1 mała marchewka 0,5 buraka średniej wielkości 1 łyżka kakao 2 kostki mrożonego szpinaku Na koniec: 5x150g mąki Po upieczeniu: 3 łyżki śmietanki Łączymy w naczyniu cukier, mleko, drożdże, jajka, sól i roztopioną, lekko przestudzoną margarynę

Wrzosowa Polana
38 Najlepszych przekąsek na Sylwestra 188

miłości,  uśmiechu każdego dnia, miliona pomysłów na piękne i smaczne dania oraz samych kulinarnych sukcesów w 2016 roku!   Mini wrapy Ślimaczki z ciasta francuskiego Sałatka z buraków i fasoli Pasta z wędzonego tofu Kosteczki z sezamu i wiórków Orzechowe muffinki z otrębami Sałatka a'la Cezar Placki cukiniowe Hummus z pieczoną dynią Chipsy z jarmużu Masło czosnkowe(...)kalarepą "Nutella" z awokado Bezy i pianki z ksylitolem Placek z awokado i mango Jaglane placki z gruszką Jaglane "Raffaello" "Nutella" z daktyli Dyniowe muffinki ryżowe Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka Lekki krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego

Be Fit Be Strong
Barszcz wigilijny. 118

Składniki (4 porcje): 2 kg buraków  3 garście suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)wrzątku Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do zmięknięcia, następnie zagotowujemy je razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu). Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny, następnie wszystko zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czosnek  i zagotowujemy.  Do barszczu  dodajemy

Moje-pitraszenie
SEZON NA .. ŚLEDZIA 143

Filety śledziowe kroimy w kosteczkę. Drobno siekamy cebulę, ogórka kiszonego kroimy na małą kosteczkę. Oddzielnie siekamy białko i żółtko, buraka tarkujemy na tarce na średnich oczkach. W salaterce, lub małych naczynkach przezroczystych układami warstwami : śledź, ogórek kiszony, cebula, białko, majonez, buraki, śledź, żółtka.  Każdą warstwę doprawiamy wg uznania. *ŚLEDŹ Z SUSZONYMI POMIDORAMI: 1 tacka filetów z papryczką pepperoni

Z Majeczką w kuchni
Pierniczki na choinkę 175

razu. Składniki: 350-400 g mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 120 g cukru trzcinowego (zmielonego na puder) 140 g miodu 20 g syropu z buraków lub melasy (tylko dla koloru(...)można zastąpić miodem) 1 jajo 1 żółtko 100 g masła (roztopionego) Mąkę (350g) przesiać z sodą i przyprawami, wymieszać z cukrem pudrem. Zrobić dołek. Wlać miód i syrop z buraków lub melasę, jajko i żółtko. Dodać roztopione masło.` Wyrobić gładkie lśniące ciasto. Jeżeli będzie bardzo lepiące można dodać jeszcze nieco mąki (w sumie nie powinno być więcej niż 400g

Pełny talerz
Pieczone buraki z syropem z pędów sosny 67

danie to powrót do starej polskiej kuchni. Dziś buraki powoli wracają do łask po czasach, kiedy pojawiały się tylko(...)barszczu lub jako surówka do obiadu. Syrop z pędów sosny jeszcze musi na swoje odrodzenie na naszych stołach trochę poczekać. Pojawia się już w sklepach i bazarach regionalnych. Buraki zamarynowane w takim syropie z dodatkiem miękkiego sera koziego dla kontrastu są bardzo smaczną i zdrową przekąską

Milion Smaków
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 205

uszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g, Tłuszcz – 1,5 g, Węglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz:   1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów(...)zagotowujemy z łyżką soli, na wrzątek wrzucamy uszka, gotujemy jeszcze chwilę od momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową rozkładając na talerz aby się nie posklejały. Barszcz:   Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy ze skórki, myjemy. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy warzywa, grzyby i jabłka. Zagotowujemy i dodajemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 131

placki dodać w trzech partiach ubite białka. Za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie wyszorować buraki, przełożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Przelać zimną wodą, przestudzić. Kremowy serek wymieszać z chrzanem i szczypiorkiem, doprawić(...)placuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przechowywać w cieple do czasu usmażenia wszystkich placków – np. w podgrzanym żeliwnym garnku lub piekarniku nagrzanym do ok. 80°C. Podgotowane buraki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić buraczki. Chwilę podsmażyć. Powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Na usmażone placki nakładać porcję buraczków i kawałek ryby. Przykryć sosem chrzanowym

Pełny talerz
Gravlax, w marynacie z burakiem 158

kuchni skandynawskiej danie przyrządzane z surowego łososia marynowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku, ale popularne są też przepisy z różnymi przyprawami i dodatkami, jak na przykład z burakiem. Na blogu znajdziecie też wersję tego dania z dodatkiem cytrusów-  klik . Gravlax to idealne danie imprezowe. Potrzebny jest kawałek łososia, sól gruboziarnista, cukier, burak i trochę czasu(...)znajdzie się dla niej miejsce na Waszym świątecznym stole? Składniki: 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 150 g gruboziarnistej soli morskiej 40 g brązowego cukru 1 duży burak, starty na tarce Sos: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny koperek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym

Smakowity Blog Kulinarny
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 285

wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky

Karo in the Kitchen