buraki - 8865 przepisów (strona:245/591)

Jedzonko do pracy #8 129

nawet 3 zabki), dodac pokrojone w kostke, ugotowane buraki (u mnie 2 sredniej wielkosci, kupuje juz gotowe, ugotowane, paczkowane), chwile przesmazyc. Makaron odcedzic wrzucic do miski, dodac przesmazone buraki, wkruszyc okolo pol opakowania fety, dodac uprazone orzechy u mnie pinii, ale moga byc wloskie. Posolic i popieprzyc do smaku, skropic odrobina soku z cytryny. Dokladnie wymieszac. Gotowe! Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka szparagowa z buraczkiem i fetą 183

prawdę jest wyborna, a do tego prezentuje się bardzo elegancko. Wraz ze mną danie ze szparagów przygotowały: Mirabelka , Justinka , Zuzia , Shinju i Mops . Składniki : pęczek szparagów 2 duże ugotowane buraki 2-3 dymki 2-3 garście rukwi wodnej ser feta pół łyżeczki suszonego oregano i majeranku 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny 4 łyżki oliwy(...)czosnek, sok z cytryny, zioła i sól dokładnie wymieszać i odstawić. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, najpierw łodygi, a pod koniec dodać główki. Ostudzić. Ugotowane buraki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z polowa dressingu. Dodać pokrojoną w plasterki dymkę, rukwię wodną i szparagi, wszystko dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerz, polać resztą dressingu, posypać pokruszoną

Codzienne Gotowanie
Salatka z buraczkami 216

czyli danie opierające się na 3 głównych składnikach. Jak już kiedyś pisałam bardzo staram się, aby tych składników było jak najmniej. Do dzisiejszego gotowania mieliśmy wykorzystać buraki, mięso i ser. Postanowiłam przygotować pyszna sałatkę makaronowa z buraczkiem, grillowanym bekonem i serem feta. Dla "odchudzenia" tej sałatki bekon można zastąpić grillowana piersią z kurczaka. Salaka jest bardzo(...)smaczna - polecam! Wraz ze mną danie z 3 składników przygotowały: Panna Malwinna i Mops . Składniki : 150-200g drobnego makaronu (u mnie literki) 3 ugotowane buraki pół opakowania sera feta (może być nieco więcej) kilka plastrów chudego bekonu 2 łyżki koperku (u mnie suszony) 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Codzienne Gotowanie
Buraczki zasmażane 134

Składniki: 0,8 kg buraczków 1 cebula 4 łyżki oliwy sól pieprz 2 czubate łyżeczki majeranku czubata łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli. Dodajemy mąkę i chwilę (2 minuty) razem podsmażamy. Do cebuli dodajemy buraki, całość mieszamy. Dodajemy cukier, pieprz, sól  oraz cytrynę i całość gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Od czasu do czasu buraczki mieszamy, aby się nie przypaliły. Smacznego

Smak mojego domu
Buraczki na zimę 310

musi być w spiżarni. Zwłaszcza, że uwielbiamy je ponad wszystko. Szczególnie moja córka, która jest anty warzywna, ale akurat te buraczki wybitnie jej smakują. Polecam serdecznie. Składniki: 3 kg buraków 3 duże cebule 4 duże ząbki(...)czosnku zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1,5 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 8 ziarenek pieprzu 8 ziarenek ziela angielskiego 6 goździków 5 liści laurowych Buraki wyszorować, umyć i ugotować. Następnie obrać i zetrzeć na tarce warzywnej. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zagotować zalewę, wyjąć przyprawy i zalać wszystkie warzywa gorącą zalewą. Zostawić

na moim stole...
Sałatka z roszponką, pieczoną dynią i burakiem 177

Dlaczego? Bo wszystko razem upieczemy :) A taka sałatkę możemy podać na przystawkę albo kolację  Składniki : 100 g roszponki 100 g pieczonej dyni hokkaido 1 duży burak kilka plastrów szynki parmeńskiej 125 G mozzarelli 100 g prażonych pestek dyni olej z pestek dyni do pokropienia odrobina soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę(...)układamy na blasze razem z umytym burakiem, delikatnie solimy. Wszystko pieczemy ok 25 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 C. Następnie Buraka obieramy ze skórki i kroimy w w kostkę. W misce łączymy roszponkę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, dynie i buraka, dodajemy porwaną na mniejsze plastry szynkę i dodajemy pestki. Wszystko skrapiamy olejem z pestek dyni jeżeli chcecie możecie sałatkę

Niezły Młynek
Buraczki z czerwoną papryką. Buraczki na zimę 145

buraków 1 kg papryki czerwonej 8 średniej wielkości cebul - ok. 80dkg Zalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 4 łyżki soli Buraki dobrze umyć i ugotować w łupinach. Odcedzić, ostudzić i obrać. Zetrzeć na małe wiórki. Składniki zalewy zagotować. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać

Maślane ciasteczko
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne 200

aromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków ale dodałam zamiast nich dynię i wyszło równie smacznie. Spróbujcie :) Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Składniki: 5 ziemniaków seler 4 marchewki 1/4 małej dyni główka czosnku 2 łyżki oliwy

Pyza i Surówka
Łagodne buraczki z papryką do słoików 160

zrobić zawsze za szybko znikają ze spiżarni. Przepyszne, łagodne wydanie z papryką i cebulą, w delikatnej zalewie z octem jabłkowym, poprostu niebo w gębie. Potrzebne składniki: 3 kg buraków ćwikłowych  1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli  Zalewa: 1/2 szklanki octu(...)jabłkowego lub winnego  1  szklanka wody  1 łyżka soli 1/4  szklanki cukru 2-3 liście laurowe po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego  1. Buraki szorujemy i gotujemy ze skórką przez ok 25-30 minut. Odcedzamy, studzimy, obieramy i ścieramy na wiórka. Paprykę kroimy na małą kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cienkie

Apetyczna babeczka
Najprostszy barszczyk czerwony z nutą pomarańczy (wegański) 194

czarnego pieprzu lub świeżo zmielonego - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka oregano - sok z połowy pomarańczy *opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, uszka, pierożki Wszystkie buraki prócz jednego (będzie nam potrzebny później), marchewki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do gorącego bulionu. Dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela i gotujemy(...)minut. Cebulę obieramy, kroimy na pół i dorzucamy do garnka wraz z majerankiem i oregano, gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Buraka, którego zostawiliśmy wcześniej, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy startego buraczka, mieszamy i pozostawiamy na chwilę (w ten sposób nasz barszczyk nabierze pięknego koloru). Serwujemy

Be Fit Be Strong
Sałatka z buraków, śliwek i sera koziego 148

Sezon na śliwki w pełni. Więc proponujemy ciekawe połączenie z serem kozim i słodkimi pieczonymi buraczkami. Składniki 12 małych buraków 750 g śliwek węgierek 1 łyżeczka cukru 1 czerwona cebula 250 g świeżego szpinaku pół szklanki białego octu winnego pół szklanki oleju 1/4 szklanki oliwy sól pieprz 250 g miękkiego koziego sera Przygotowanie   Sos : ocet wymieszałem z cukrem(...)powoli, ciągle mieszając, dodawałem olej i oliwę. Doprawiłem solą i pieprzem. Szpinak umyłem i osuszyłem. Obrałem cebulę i pokroiłem w plasterki. Śliwki umyłem, wypestkowałem i również pokroiłem w plasterki. Buraki starannie umyłem, odciąłem ogonki i zapakowałem w folię aluminiową. Ułożyłem na blaszce i zapiekałem godzinę i 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C. Co jakiś czas

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony do słoików 310

użyć warzywnych i będzie idealny na wigilię. odkąd gotuję ten barszcz to cała moja rodzina przerzuciła się na ten sposób  musicie koniecznie spróbować SKŁADNIKI: 2,5-3 kg buraków czerwonych 100ml octu 10% 2 łyżki cukru 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por  1 cebula kilka rosołków w kostce vegeta  sól pieprz majeranek czosnek(...)dodajemy buraczki razem z sokiem który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku i gotujemy jeszcze ok 1 godz, nie przykrywamy garnka jak już dodamy buraki,żeby nie stracił nasz barszcz koloru na końcu możemy dodać trochę koncentratu buraczanego jak ktoś lubi zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej do wieczora żeby buraczki porządnie puściły smak,potem ponownie

Swojskie jedzonko
Kapuśniak po kijowsku 180

wywaru z warzyw 50 dag kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie(...)szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć

Camilla w kuchni
Buraczki na barszcz do słoików na zimę 116

Każdego roku przyrządzam buraki właśnie w ten sposób. Dzięki temu mogę cieszyć się prawdziwym aromatem i smakiem domowego barszczu przez cały rok! Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych Składniki na zalewę: ¼ litra wody ¾ litra octu 1 łyżka soli 12 łyżek cukru 12 ziaren pieprzu 1 listki laurowe Wykonanie: Buraczki obgotować, obrać, pokroić i włożyć do wyparzonych słoików. Zagotować zalewę

Tradycyjna Kuchnia
Uszka i barszcz Wigilijne 143

Barszcz  1 litr wody grzybowej ( tego po gotowaniu grzybów na uszka) 2 kg buraków    1 duża cebula 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora 5 ząbków czosnku   łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek kolendry(...)jednej cytryny cukier dla równowagi sól i pieprz mielony czarny.  Wykonanie.  Krok 1 Warzywa umyć , Zalać wodą grzybową ,  zagotować .  Krok 2  Umyte buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno. Dodać

Eli Gotowanie