łyżki jogurtu oliwa z oliwek pieprz, majeranek, oregano, sos sojowy Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Jajko gotujemy na twardo i kroimy w drobne kawałki. Buraka kroimy w drobną kostkę. Najlepiej mieć buraki już obgotowane, które bez problemu dostaniecie w marketach. Następnie kroimy w kostkę cebulę i selera naciowego. Na koniec pieczarki, które kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy
vegetanieburaków 100 ml śmietany kremówki 5 jajek sok z połowy cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku szczypta cukru Do dekoracji: cytryna świeży rozmaryn Przygotowanie: Buraki ugotuj na miękko, następnie po ostudzeniu zmiksuj blenderem. Dodaj śmietanę, jajka, cytrynę, sól, pieprz i odrobinę cukru i zmiksuj wszystko dokładnie przy pomocy miksera. Kokilki posmaruj masłem i wlej
KreatywnePinyporcji 1 kg ugotowanych buraków 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki tartego chrzanu przepis Ugotowane w osolonej wodzie, ostudzone i obrane ze skórki buraki ścieramy na tarce o małych oczkach . Przekładamy do garnka , bardzo delikatnie podgrzewamy , dodajemy cukier, oliwę z oliwek oraz tarty chrzan. Całość bardzo dokładnie mieszamy, nie zagotowujemy
Smakowite Daniabarszczu wigilijnego wzbogaciła jego smak. składniki na ok 2 litry zakwasu 1 kg buraków łyżka cukru 2 ząbki czosnku skórka z razowego chleba przepis Umyte i obrane buraki kroimy w plastry, a następnie przekładamy do glinianego garnka. Zalewamy ciepłą przegotowaną wodą około 1,5 litra , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz skórkę razowego chleba. Garnek przykrywamy ściereczką
Smakowite DaniaBuraki wyszoruj i nasmaruj oliwą(...)oliwek, owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piecz 30 - 40 minut, aż będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i odczekaj, aż przestygną. Obierz i 1 buraka zmiksuj na puree, a trzy pozostałe pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmiażdżone żabki czosnku ( ja dodałam 3) i 1,5 łyżki
Kredowe Menumnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć :) Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków ! Składniki na ciasto do uszek: (około 60-70 małych uszek) 300 g mąki pszennej 30 g masła 200 ml wrzątku 1/3 płaskiej łyżeczki soli Składniki farszu: 1 szklanka(...)uszka są małe, mają cienkie ciasto więc szybko wypływają po włożeniu). Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz. W ten sam sposób przygotować resztę uszek. Podawać z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków The post Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjazimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :) Składniki: 1litr wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów 1 duży koncentrat pomidorowy 1 duży ziemniak 1 łyżka soku z cytryny(...)ugotowanej) Sól i pieprz * wywar można zastąpić kostką rosołową Do nastawianego wywaru dodajemy opłukane suszone grzybki i całość gotujemy około 30 – 40 minut, po czym wrzucamy pokrojone w kosteczkę buraki i gotujemy około 10 minut, a następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Po około 5 minutach dodajemy pokrojony w kosteczkę ziemniak, cebulę i koncentrat pomidorowy
Smakowy Rajsama dzień po zrobieniu tak kosztowałam tą sałatkę, że na degustację poszedł słój i stwierdziłam, że trzeba dokupić buraczków i jeszcze zrobić co najmniej jedną porcję :) Składniki: 5 kg buraków 1 szklanka cukru ¾ szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego 10 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych 2 ząbki czosnku Buraczki myjemy, wkładamy do dużego garnka(...)zalewamy gorącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, od momentu zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy buraczki z garnka i pozostawiamy by przestygły. Zimne buraki obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach tarki. Do potartych buraczków dodajemy cukier, ocet, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Wszystkie składniki dobrze razem mieszamy
Smakowy Rajmigdałowym 8 łyżek płatków owsianych [100g] - zwykłe "górskie" 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej [300g] - u mnie drobna graham, typ 1850 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 2 małe buraki [75g]- obrane i starte na drobnych oczkach tarki 4 łyżki słupków migdałowych [50g] 4 łyżki suszonej żurawiny [75g] 2 garście mrożonej czarnej porzeczki [100g] 2 garście mrożonej(...)puszystą masę. Dolać olej, jogurt i ekstrakt migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i stopniowo mąkę. Krótko miksować do wymieszania składników. Na koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się
Grunt to przepis!bohater mojego wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania. Składniki : 4 podłużne buraki 5 jaj 1 puszka groszku konserwowego 3 matyjasy 1 cebula 3 - 4 kiszone ogórki (w zależności od wielkości) 250 g majonezu sól i pieprz(...)smaku Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę
Gosia gotujeburaków cukrowych – ma ciekawy karmelowy smak. Składniki: ½ szklanki pestek słonecznika ½ szklanki oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (ja daję z całej) słodki syrop (u mnie z buraków cukrowych) lub brązowy cukier opcjonalnie: aromat np. waniliowy (ja nie dodaję) Słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na 45 minut. Odsącz i zalej wodą nieco ponad powierzchnię. Blenduj na najwyższych obrotach
Qlinarnie i Qlinarniemarchewek kilka buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku do smaku: sól, cukier, czarny pieprz, sok z cytryny kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych Zetrzyj marchewkę i buraki na drobnej tarce lub w blendrze. Pokrój cebulę w kostkę, a ząbki czosnku przekrój na pół. Wszystko umieść w dużym garnku, dodaj cukier, sól, pieprz i sok z cytryny
Qlinarnie i QlinarnieWłożyli w to siebie i swoją kulturę a mimo to nasze przaśne buraki spieprzyły to koncertowo. Długo zastanawiałam się, jaki przepis podpiąć pod moje rozmyślania. W sumie pasowałyby buraki albo flądry. Jednak stres łagodzi cukier, więc padło na ciasto. Zwykłe drożdżowe ciasto, ale robione po mojemu. Bez ważenia, mierzenia i szamańskich sztuczek. Jedyna zasada, jakiej się trzymam
ladykitchenkiełkowania i zapobiegniemy pleśnieniu nasion. Kiełki będą gotowe do spożycia już po kilku dniach, w zależności od rodzaju użytych nasion. Kiełki buraka Dla przykładu: Kiełki buraka , bardzo dekoracyjne. Tak jak dojrzałe buraki zawierają cenne sulforafany, substancje stosowane w profilaktyce nowotworowej, jednak w stężeniu ponad 20 razy większym niż dojrzałe warzywa. Dbają o włosy i paznokcie. Czas kiełkowania
SzczyptaSmaQkrem z soczewicy, MAMA: crostini misti chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą DANIA GŁÓWNE : JA : pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. MAMA : dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym DESERY: JA : panna cotta waniliowo-cynamonowa, MAMA : gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym(...)mniam> ______________________________________________________________________________________________________ Następnie dania główne …. które najpierw zachwyciły nasze oczy … potem nosy … a potem podniebienia! Pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. Z ogromną przyjemnością zjadłabym dokładkę! :D Fantastyczne grzybowe risotto ( które już na dniach będę robić w domu! :D ) , niezwykle aromatyczne, z wyrazistymi kawałkami grzybów … niezwykle kremowe
Ostra na Słodko