koktajl” w … czerwonym kolorze Czy zielone koktajle zawsze muszą być …zielone? Tym razem wersja w kolorze czerwonego wina. Ciemny rubinowy kolor koktajlu to zasługa czerwonego buraka, różowego grejpfruta i fioletowego jarmużu. Ten koktajl to prawdziwa bomba witamin, przeciwutleniaczy i innych dobroci. Jedyne co nie wszystkim może odpowiadać to smak – kwaśny i cierpki(...)mnie idealny! Składniki 1 różowy grapefruit 1 średni czerwony burak 1 cm imbiru 150 g liści jarmuż, bez twardych łodyg 200 ml wody + dodatkowa porcja wg uznania szklanka kostek lodu Wykonanie Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy, grejpfruta, buraczka i imbir obieramy ze skórki. Do kielicha miksującego wkładamy liście jarmużu, pokrojone na mniejsze kawałki grejpfrut, burak i imbir, wrzucamy kostki
Tajemnice Smakukiszeniem kalafiora w różnych wersjach. Póki co kalafior ukiszony według tego przepisu smakuje mi najbardziej. Składniki na 2 słoiki o pojemności 1 l 1 średniej wielkości kalafior 1 burak 1 – 2 ząbki czosnku 1 – 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki Gochugaru (ostra papryka w płatkach stosowana do kimchi) lub kilka ziaren pieprzu kawałek korzenia chrzanu – około(...)przegotowanej wody z 1 łyżką soli kamiennej niejodowanej opcjonalnie (w celu przyspieszenia fermentacji) – kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub soku z kiszenia kimchi Wykonanie Buraka, czosnek i chrzan obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Kalafiora dzielimy na różyczki. Różyczki kalafiora i plastry buraka układamy w słojach razem z czosnkiem, chrzanem, liściem laurowym i płatkami papryki. Całość zalewamy
Tajemnice Smakujest kolejnym plusem. Naleśniki najczęściej kojarzymy z obiadem, choć moim zdaniem równie dobrze sprawdzą się np. na śniadanie. Ja dzisiaj przygotowałam naleśniki właśnie na śniadanie - tym razem z burakiem w roli głównej 😄 Jest to kolejny sposób, na przemycenie dodatkowej dawki witamin w diecie - nie zastąpi to co prawda porcji warzyw, ale w przypadku niejadków czy osób unikających warzyw jak ognia(...)każda dawka witamin może być na wagę złota. Do przygotowania naleśników użyłam soku z buraka , o którym możecie już przeczytać na blogu. W tym przypadku sok nada naleśnikom ładnego koloru - dodatkowa zachęta do jedzenia szczególnie dla dzieci. Buraczane naleśniki - przepis na 8 sztuk (o średnicy 18cm) Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować: szklankę mąki, pół szklanki mleka, pół szklanki soku
Z notatnika dietetykaProsty do zapamiętania przepis 1-2-3: 1 grejpfrut, 2 buraki, 3 cm świeżej kurkumy. Przekonaj się ile zalet...… Czytaj dalej 1-2-3: Grejpfrut Burak Kurkuma
Pij soki wyciskaneautorka jednej z ważniejszych książek kulinarnych w Polsce, "Jak gotować: praktyczny podręcznik kucharstwa" . Zamiast stosować zakwas, niektórzy zakwaszali niegdyś barszcz sokiem z cytryny, porzeczek czy wiśni. Połączenie malin i buraka znam dość dobrze, ale z powyższymi zestawieniami nie miałam nigdy do czynienia. Nie chciałam zbytnio kombinować podczas tej Gwiazdki, postawiłam więc na klasykę. I na naturalny zakwas. BARSZCZ WIGILIJNY(...)ZAKWASIE Składniki 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 średni burak 1 duży korzeń pietruszki 1 mały seler (wielkości małej pięści) 3 - 4 liście (zielone części) pora 20 g suszonych grzybów 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz do smaku olej do smażenia woda (2,5 litra) zakwas na barszcz wigilijny (z tego przepisu
W kuchni Karmel-itkideszcz dał takie złudzenie. W każdym razie pogoda mocno mnie zmyliła. I nabrałam ochoty na sałatkę. Cóż, kiedy w kuchni mam same jesienne składniki... Składniki : 2 cykorie belgijskie pieczony burak czerwony gruszka ok. 80 g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki oleju słonecznikowego sok z połowy cytryny Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Cykorie przepołowić wzdłuż(...)pokroić w talarki. Z gruszki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją na cząstki. Buraka pokroić na cząstki podobnej wielkości do cząstek gruszki. Ser podzielić na podobne kawałki. Do salaterki włożyć pokrojoną cykorię, cząstki buraka, gruszki i sera pleśniowego. Całość skropić sokiem z cytryny i olejem słonecznikowym. Posypać słonecznikiem i podawać
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 2 buraki 2 marchewki 2 gałązki selera naciowego Przygotowanie Wszystkie składniki kroimy na kawałki długości 3-4 cm. Warzywa umieszczamy w wyciskarce i uruchamiamy urządzenie. Sok z burakiem najlepiej odstawić na jakieś pół godziny po przygotowaniu, gdyż spożywany od razu może podrażnić żołądek. Pomarańczowy sok przyspieszający pracę układu trawiennego i uzupełniający niedobór witamin Składniki: ćwiartka kapusty
e-PrzepisyKulinarneOdchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej – spowodował, że przekonałam się do awokado :) W połączeniu z burakiem i jabłkiem smakuje rewelacyjnie! Co najważniejsze koktajl ten jest idealnym źródłem witaminy B1, czyli tiaminy. The post Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSałatka wymaga przygotowania, jednak samo jej wykonanie jest już banalne. 1 porcja: 1 średniej wielkości burak 1 mniejsza lub pół dużej łodygi rabarbaru ok. 30 g sera feta lub sałatkowego typu feta 2 łyżki oliwy gałązka estragonu gruboziarnista sól Rabarbar myjemy, ale nie obieramy. Kroimy na ok. 1-1,5 centymetrowe kawałki. Polewamy łyżką oliwy, solimy solą gruboziarnistą i dodajemy(...)rozmaryn. Odstawiamy na ok. 30 minut, najlepiej pod przykryciem. Pieczemy bez przykrycia przez ok. 10 minut, najlepiej z funkcją grilla. Buraka oczyszczamy, owijamy w folię i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Składniki zostawiamy do ostudzenia. Buraka kroimy w ok. 0,5 cm plasterki, dodajemy kawałki rabarbaru oraz pokruszony ser. Skrapiamy oliwą i delikatnie prószymy pieprzem
Kucharzycazblendowany banan) Szkrabina zjadła mając 8 miesięcy. Później jadła już bardziej różnorodne smaki z dodatkiem różnych owoców, mleka kokosowego, orzechów czy masła orzechowego. Dziś pierwszy raz zjadła lody z buraka i napewno jeszcze nie raz do nich wrócimy ponieważ zasmakowały całej rodzinie. By ułatwić sobie wyjmowanie lodów z foremek, wystarczy włożyć je na chwilę pod strumień ciepłej wody. Pierwsze(...)gdzie kupisz je najtaniej Tu zobaczysz gdzie kupisz je najtaniej Tu zobaczysz gdzie kupisz je najtaniej Tu znajdziesz gdzie kupisz je najtaniej Składniki : - 2 ugotowane lub upieczone średnie buraki (pamiętajmy o gotowaniu i pieczeniu w skórce, dzięki temu tracą mniej witamin) - 1 dojrzały banan - około 8 truskawek - 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy. Nakładamy
Szkrab Je Samrozmowach. Maj to zdecydowanie moje ukochana pora roku! Dziś na taką „posiadówkę” w ogrodzie przygotowałam pyszny i zdrowy koktajl. Połączenie kawy na mleku kokosowym z sokiem z buraka i miodem prosto z pasieki smakuje fenomenalnie! Molekularny kawior ( jeden z Inki, a drugi z soku wiśniowego ) oraz chipsy kokosowe dodają całości deserowego charakteru. Jest pysznie! I jest zdrowo! Koniecznie(...)rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z cykorii ). Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mleko kokosowe – 1 puszka * kawa Inka z błonnikiem – 2 łyżeczki * lód – 2 garści * sok z buraka – 0,5 szkl * miód prawdziwy – do smaku ( ok. 2 łyżki ) DODATKOWO: * molekularny kawior – do zrobienia z kawy Inka na mleku i agaru * molekularny kawior – do zrobienia
Ostra na SłodkoDzisiaj na obiadek kluski śląskie inaczej :) Wystarczy dodać buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :) Skoro za oknem biało,to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbować. Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych średnich ziemniaków średni ugotowany burak ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej ok. 3 łyżek mąki pszennej sól tłuszcz(...)okraszenia i cebula Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Burak zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , w misce połączyć z ziemniakami. Masę podzielić nożem na cztery równe części, jedną wyjąć i odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąki zmieszane w proporcji : 2 części ziemniaczanej , część pszennej. Mąka ma zakryć cały ubytek. (u mnie mniej więcej ilość łyżek wyszła taka
Różne smaki w kuchnisezonie jesiennym nic nie rozgrzewa tak skutecznie jak aromatyczna... Artykuł KREM Z BURAKA Z PLASTRAMI KOZIEGO SERA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECiekawa sprawa z takim makaronem. Eksperyment od A do Zet. Ugotowaną porcję postanowiłam zamarynować w soku z buraka, dla smaku i dla koloru. Po zamarynowaniu uznałam, że duszony szpinak, chips z szynki i kozi ser oraz laskowe orzechy zagrają tu idealnie. Nie pomyliłam się i wyszło doprawdy ciekawe, proste a zarazem smaczne danie. Składniki (na 2-3 porcje(...)gram Waszego ulubionego makaronu #Lubella, ja użyłam mini kokardek 500 ml soku z buraka sól, pieprz masło do smażenia garść szpinaku garść orzechów laskowych 4-5 plastrów szynki parmeńskiej 50 gram koziego sera skórka otarta z 1/2 cytryny Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron zamarynuj przez kilkanaście minut w soku
Mango Papajakońca, jaki efekt chce osiągnąć. Mimo tego, moja niezaplanowana sałatka wyszła całkiem smaczna. I choć nie przepadam za tofu, to w wersji pieczonej smakuje o wiele lepiej. Świeży starty burak nadał chrupkości i słodyczy, a komosa ryżowa wzbogaciła sałatkę w wartościowe węglowodany. Składniki (2 porcje): opakowanie jarmużu (120 g) średni burak 100 g komosy ryżowej kostka tofu naturalnego(...)pieczenia, polej tamari i piecz 25 minut w 190*C. Komosę ryżową ugotuj w stosunku 1 porcja komosy na 2 porcje wody. Do miski przełóż jarmuż, dodaj startego buraka oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Kolejno dodaj ostygniętą komosę i upieczone tofu. Całość polej olejem lnianym i skrop sokiem z cytryny
Zdrowie na języku :P