buraki - 9365 przepisów (strona:264/625)

KOKTAJL BURACZANY NA MLEKU KOKOSOWYM Z INKĄ 213

rozmowach. Maj to zdecydowanie moje ukochana pora roku! Dziś na taką „posiadówkę” w ogrodzie przygotowałam pyszny i zdrowy koktajl. Połączenie kawy na mleku kokosowym z sokiem z buraka i miodem prosto z pasieki smakuje fenomenalnie! Molekularny kawior ( jeden z Inki, a drugi z soku wiśniowego ) oraz chipsy kokosowe dodają całości deserowego charakteru. Jest pysznie! I jest zdrowo! Koniecznie(...)rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z cykorii ). Spróbujcie!     SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mleko kokosowe – 1 puszka * kawa Inka z błonnikiem – 2 łyżeczki * lód – 2 garści * sok z buraka – 0,5 szkl * miód prawdziwy – do smaku ( ok. 2 łyżki ) DODATKOWO: * molekularny kawior – do zrobienia z kawy Inka na mleku i agaru * molekularny kawior – do zrobienia

Ostra na Słodko
Kluski śląskie buraczane 171

Dzisiaj na obiadek kluski śląskie inaczej :) Wystarczy dodać buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :) Skoro za oknem biało,to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbować.   Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych średnich ziemniaków średni ugotowany burak ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej ok. 3 łyżek mąki pszennej sól tłuszcz(...)okraszenia i cebula Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Burak zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , w misce połączyć z ziemniakami. Masę podzielić nożem na cztery równe części, jedną wyjąć i odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąki zmieszane w proporcji : 2 części ziemniaczanej , część pszennej. Mąka ma zakryć cały ubytek. (u mnie mniej więcej ilość łyżek wyszła taka

Różne smaki w kuchni
KREM Z BURAKA Z PLASTRAMI KOZIEGO SERA 273

sezonie jesiennym nic nie rozgrzewa tak skutecznie jak aromatyczna... Artykuł KREM Z BURAKA Z PLASTRAMI KOZIEGO SERA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Makaron aromatyzowany sokiem z buraka z kozim serem, szpinakiem i chipsem z szynki parmeńskiej 184

Ciekawa sprawa z takim makaronem. Eksperyment od A do Zet. Ugotowaną porcję postanowiłam zamarynować w soku z buraka, dla smaku i dla koloru. Po zamarynowaniu uznałam, że duszony szpinak, chips z szynki i kozi ser oraz laskowe orzechy zagrają tu idealnie. Nie pomyliłam się i wyszło doprawdy ciekawe, proste a zarazem smaczne danie.  Składniki (na 2-3 porcje(...)gram Waszego ulubionego makaronu #Lubella, ja użyłam mini kokardek 500 ml soku z buraka  sól, pieprz masło do smażenia garść szpinaku  garść orzechów laskowych  4-5 plastrów szynki parmeńskiej  50 gram koziego sera skórka otarta z 1/2 cytryny  Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron zamarynuj przez kilkanaście minut w soku

Mango Papaja
Sałatka z jarmużem, burakiem i tofu :) 254

końca, jaki efekt chce osiągnąć. Mimo tego, moja niezaplanowana sałatka wyszła całkiem smaczna. I choć nie przepadam za tofu, to w wersji pieczonej smakuje o wiele lepiej. Świeży starty burak nadał chrupkości i słodyczy, a komosa ryżowa wzbogaciła sałatkę w wartościowe węglowodany.  Składniki (2 porcje): opakowanie jarmużu (120 g) średni burak 100 g komosy ryżowej kostka tofu naturalnego(...)pieczenia, polej tamari i piecz 25 minut w 190*C. Komosę ryżową ugotuj w stosunku 1 porcja komosy na 2 porcje wody.  Do miski przełóż jarmuż, dodaj startego buraka oraz pokrojoną w kostkę marchewkę.  Kolejno dodaj ostygniętą komosę i upieczone tofu. Całość polej olejem lnianym i skrop sokiem z cytryny

Zdrowie na języku :P
Orkiszowa pizza z burakiem i serkiem kozim 174

Dzisiaj zapraszam Was na idealną pizzę. Orkiszowy spód, pieczony burak, serek kozi. Komponuje się idealnie! Sami spróbujcie!    Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej, np. TOTA 2 łyżki oliwy 1 szkl ciepłej wody szczypta soli 30 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki orkiszowej Dodatki: 1 upieczony burak 60 g serka koziego 50 g sera typu parmezan(...)cebulę i chwilę podsmażać, następnie dodać cukier i karmelizować ok 2 minuty, na koniec wlać łyżkę octu i mieszać na małym ogniu, tak długo aż nadmiar płynu odparuje. Całość: Buraka pokroić w cienkie plastry i ułożyć na pizzy, następnie wg uznania dodać ser kozi i starty parmezan, na koniec wrzucić karmelizowaną cebulkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni

Trufelkowo
Koktajl hamujący apetyt – do zrobienia w 5 minut! 70661

width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koktajl hamujący apetyt – Składniki: 1 duży surowy burak (ok. 350g) kawałek imbiru (ok. 8g) – ok. 2,5cm dł. x 1cm średnicy (lub mniejszy kawałek, jeśli nie lubicie intensywnego smaku imbiru) pół dużego grejpfruta (ok. 200g) 1 duże jabłko(...)295g przed wydrążeniem gniazd nasiennych, ok. 265g po wydrążeniu gniazd nasiennych) pół litra wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koktajl hamujący apetyt – Wykonanie: Buraka, imbir i grejpfruta obrać ze skórki. Jabłek nie obierać, wydrążyć gniazda nasienne. Wszystkie składniki pokroić na niewielkie kawałki. Umieścić je w blenderze, dolać wodę i następnie zmiksować do uzyskania koktajlu o gładkiej konsystencji. Przelać koktajl do szklanek

Kulinarne Przeboje
Ciasto drożdżowe z Quinoa, burakiem i żurawiną 368

ręką. Smak jest zaskakujący a większość składników niewyczuwalna. Ciasto zostało przetestowane na bardzo opornych członkach rodziny. Składniki 1 szkl ugotowanej białej komosy ryżowej Quinoa firmy Targroch 1 mały burak 1 jabłko 1/4 szkl suszonej żurawiny firmy Targroch 1 szkl mleka 3-4 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru kokosowego firmy Targroch 125 g masła 15 g drożdży 1 cukier(...)waniliowy 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i zostawiamy w ciepłym miejscu. 2. Quinoa, buraka, jabłko i żurawinę bledujemy na papkę. 3. Dodajemy do niej jajka, 3 szklanki mąki, cukier waniliowy, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest rzadkie dosypujemy więcej mąki. Pod koniec wlewamy ciepłe

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
KANAPECZKI Z BURAKIEM I SZPINAKIEM 228

Składniki na 1 porcję: 3 małe kromki żytniego chleba (ok. 60 g) 1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g) 1 ugotowany mały burak (ok. 100 g) 1 garść świeżego szpinaku (ok. 25 g) 1 łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g) szczypta soli i pieprzu 1. Kromki pieczywa skropiłam olejem. 2. Burak obrałam i pokroiłam w plasterki. 3. Na pieczywo(...)położyłam liście szpinaku i plasterki buraka. Skropiłam octem balsamicznym i oprószyłam solą i pieprzem. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 238 kcal 4,1 g białka 8,4 g tłuszczów (w tym 1,3 g tłuszczy nasyconych) 40,7 g węglowodanów ogółem 4,4 g błonnika pokarmowego IG** = 64 (średni) Ładunek glikemiczny

Vroblewska-fitlife
Krem ukraiński 334

wrzucamy razem z wędzonką do zimnej wody. Wstawiamy wszystko do gotowania. Opalamy cebulę i wrzucamy do garnka. Dodajemy obrany seler i pietruszkę, bulion, liść laurowy i ziele angielskie. Buraki obieramy i ścieramy na tarce (ja na plasterki ale mogą być też grube wiórki). Skrapiamy cytryną i dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa ok. 40 min. W międzyczasie

Mama z miasta
BURACZANE PESTO 273

Zwykliśmy kupować gotowe pesto w sklepach, tymczasem to domowe, wykonane... Artykuł BURACZANE PESTO pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
czerwony napój z buraka, marchewki i jabłka 205

składniki: 200 g buraka 150 g marchewki 200 g jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny natka pietruszki wykonanie: Buraka, marchew i jabłko myjemy, obieramy. Przepuszczamy przez wyciskarkę lub sokowirówkę. Uzyskany sok mieszamy z sokiem z cytryny. Rozlewamy do szklaneczek i podajemy z posiekaną natką pietruszki. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Chłodnik z botwinki 353

botwinki 1 burak czerwony (obrany) ok 1 litr wody lub bulionu 1 pęczek rzodkiewki (kostka) 2 ogórki (kostka) pęczek szczypiorku pęczek koperku młodego kefir duży jogurt naturalny duży 1 łyżka śmietany 12% 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego ½ łyżeczki cukru szczypta pieprzu ziołowego sól do smaku Wykonanie Botwinkę dokładnie myjemy i obcinamy tylko korzonki. Buraki kroimy

Apetyt na Zielone
Jajka w różowym majonezie 165

ajka w majonezie to absolutny wielkanocny klasyk. Jednak w te Święta nie muszą znów wyglądać tak samo, jak zawsze! Wystarczy, że do majonezu dodamy odrobinę soku z buraka, a nabierze on wspaniałego różowego koloru. Do tego zielone przybranie i od razu chce się sięgnąć po takie jajo! Gorąco zachęcam do ukręcenia majonezu własnoręcznie (nie ma on sobie równych!), jeśli jednak(...)słoiczka, dodając buraczany wyciąg łyżeczka po łyżeczce. * SKŁADNIKI na 12 sztuk tuzin jaj 1 świeże żółtko 300 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki octu jabłkowego 3-5 łyżeczek soku z buraka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli świeżo siekany szczypiorek kiełki rzodkiewki lub rzeżucha * PRZYGOTOWANIE Oddzielamy żółtko od białka i umieszczamy je w głębokim talerzu. Następnie cieniutkim strumieniem wlewamy olej, rozprowadzając

Food Square
Smoothie z burakiem i selerem naciowym 265

porcje: 1/2 szklanki wody mineralnej 1/2 buraka czerwonego 3 łodygi selera naciowego 1 marchew 1 łyżka syropu z agawy Warzywa myjemy, buraka i marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki (ok. 0,5 cm). Łodygi selera naciowego oczyszczamy i kroimy w nieduże kawałki. Do blendera wlewamy wodę, wsypujemy część składników, blendujemy. Dodajemy konejną porcję składników i ponownie blendujemy - do uzyskania gładkiej(...)konsystencji. Na koniec dodajemy syrop z agawy i ponownie mieszamy. Nalewamy w szklanki i podajemy. Smoothie z burakiem i selerem naciowym SMACZNEGO

peggiwkuchni

Proponowane wyszukiwania