buraki - 8865 przepisów (strona:269/591)

Królik na chrzanie i "Niebo pod Śnieżką" 143

dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Upieczonego królika podawać z surówką lub sałatką. Jeden kawałek podałam z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Równolegle z królikiem piekłam (przez 20 minut) kolorowe buraki pokrojone na plastry o grubości kilku milimetrów. A potem podałam je oprószone solą i z łyżeczką chrzanu do drugiego kawałka królika pieczonego z liściem chrzanu. O "Niebie pod Śnieżką

Weekendy w domu i ogrodzie
Wady i zalety diet oczyszczających 337

warzyw i soków warzywnych. Zazwyczaj jest to rozcieńczony wodą świeżo wyciśnięty sok z marchewki, buraka, selera, zielonej pietruszki, a także koktajl warzywny z ogórka, selera naciowego, zielonej pietruszki, pomidorów, sok z kwaszonej kapusty. Warzywa, które powinny być składnikiem diety oczyszczającej, to marchew, seler, buraki, brokuły, por, pietruszka, ogórek, kabaczki, papryka, pomidory, cukinia, sałata. Warzywa można podawać w formie surowej

Słodkie okruszki
Różowe jajka na Wielkanoc - jajka w zalewie buraczanej 200

Bardzo ciekawa i kolorowa propozycja na Wielkanoc. Dzięki naturalnemu barwnikowi z buraków otrzymujemy zaskakujący efekt. Moje jajka były w zalewie 12 godzin, ale im dłużej tym bardziej będą one różowo - bordowe. Składniki: 6 jajek, 2 -3 łyżki octu jabłkowego, pół szklanki wody, pół szklanki koncentratu buraczkowego, 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek czarnego pieprzu, szczypta soli

Lena Gotuje
Buraczano-malinowe smoothie z kawą Inka i bitą śmietaną 182

lecie najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju smoothie. Najlepiej zawierające warzywa i owoce, by dostarczały nam jak najwięcej składników odżywczych. Polecam Wam na przykład ten piękny różowy koktajl z buraka i malin, oraz z dodatkiem kawy zbożowej Inka. Aby nadać mu bardziej deserowy charakter, podałam go z bitą śmietaną. Chyba przyznacie, że wygląda uroczo? ;) A ja gwarantuję, że smakuje świetnie(...)porcje: ok. 160 g malin średni ugotowany burak (ok. 120 g) 200 ml wody mineralnej 3 kopiaste łyżeczki kawy zbożowej Inka Bio z figami 2 łyżeczki cukru trzcinowego 50 g jogurtu naturalnego 100 ml schłodzonej śmietanki 30% łyżeczka cukru pudru trzcinowego puder buraczany do posypania Buraka miksujemy z malinami, cukrem, jogurtem i kawą rozpuszczoną w wodzie. Przelewamy do szklanek. Śmietankę

Mienta blog
Sałatka ziemniaczana z burakami i jabłkiem 127

przygotowaniu. Nadaje się na dodatek do obiadu, nawet jako zamiennik ziemniaków oraz na samoistną przekąskę. U mnie ostatnio zniknęła z wafelkami ryżowymi Sonko . 4 ugotowane/upieczone ziemniaki  2 ugotowane/upieczone buraki (uwielbiam pieczone - klik ) 1 jabłko (kwaśne) 1 cebula Dodatkowo:   2-3 łyżki majonezu   2-3 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) sól, pieprz Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę

Di gotuje
PIECZONE WIEŻYCZKI z MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO i PASTERNAKU 161

łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 30g startego parmezanu sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 ugotowane buraki (ja użyłam gotowych z Lidla, wystarczy je zetrzeć i gotowe) Pasternak i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w osolonej (pod koniec gotowania) wodzie 15 minut. Rozgnieść widelcem(...)pasternaku, posypać parmezanem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się zrumienią. Podawać z dowolnymi dodatkami np. z rukolą lub (tak jak u mnie) z tartym burakiem ćwikłowym. 1 porcja to ok. 400 kcal , węglowodany: 24g, białko: 34g, tłuszcz: 19g SMACZNEGO

Dietolog
SAŁATKA BURACZKOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 136

jest zwolenniczką domowych przetworów. Miło jest zimą otworzyć słoiczek gotowej sałatki do obiadu, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu. SAŁATKA BURACZKOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 6 kg buraków 1 kg papryki 10 średnich cebul ZALEWA 1 i 1/4 szkl wody 1 i 1/4 szkl octu 3/4 szkl cukru 2 łyżki soli Z podanych składników ugotować zalewę, dodać pokrojoną

Pieguskowa Kuchnia
Makaron z burakiem, jabłkiem i prażonym słonecznikiem 203

pewno już pamiętacie o tym, że jestem fanką makaronów i dań z nim przyrządzonych. Kombinacji z burakiem jednak wcześniej nie próbowałam i prawdę mówią do końca nie wiedziałam, co z tego wyjdzie. Jednak efekt przerósł moje oczekiwania, a całą porcję zjadłam praktycznie sama! Sporą porcję, zaznaczam :D Banalne w przygotowaniu, w miarę szybkie i ze składników dostępnych praktycznie od ręki(...)grządki, do sklepu lub na splewy do sąsiada i przygotujcie to pyszne danie na dzisiejszy obiad. Nie będziecie żałować :) Składniki dla 2 osób: 200g makaronu penne 3 średniej wielkości buraki z liśćmi 2 ząbki czosnku 4 łyżki pestek słonecznika ½ jabłka 1 garść kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oleju rzepakowego Świeżo mielona sól morska Świeżo mielony

Kuchnia w czekoladzie
witaminowa bomba dla zdrowia 143

szklanka soku z buraków 2 cytryny cienko obrane Wykonanie Obrać cienko cytryny,usunąć pestki,zmiksować . Do zmiksowanej cytryny dodać miód, startą marchew ,świeżo wyciśnięty sok z marchwi i buraka. Całość wymieszać . Następnie dodać drobno pokrojone orzechy i rodzynki. I jeszcze raz zmiksować wszystkie składniki. Smaczna i zdrowa bomba witamin gotowa. Przechowywać w szklanym słoiku w lodówce. Brać trzy razy

w mojej kuchni
Kapusta kiszona z burakami i kminkiem 228

Kolejny pomysł na pyszną, domową kiszonkę czyli Smaczna Pyza znowu sieje ferment! Dzisiejsza propozycja, i ostatnio moja ulubiona surówka, to kapusta kiszona razem z tartym burakami, o piękny kolorze i wspaniałym smaku. Właściwie jest to już gotowa surówka, nie wymagająca doprawiania, będąca dobrym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Możecie przygotować ją w mniejszych słoikach, takich do zużycia przy jednym

Smaczna Pyza
botwinka - pyszna zupa na lato 205

równie dobrze możecie podać botwinkę z ziemniaczanym puree okraszonym cebulką i skwarkami. Ja zdecydowanie wybieram drugą wersję :-) składniki: 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) pęczek botwinki 1 średni burak  ząbek czosnku  150 ml śmietany kremówki sok z połowy cytryny sól, pieprz pęczek koperku wykonanie: Botwinkę dokładnie myję i kroję w 1-2 cm kawałki, umyty burak kroję

babka w formie
Duszony łosoś z awokado i pomidorkami koktajlowymi [ENG] 184

duś przez około 10-15 min w zależności od grubości fileta. Po tym czasie zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Możesz podawać np. z sałatką z surowych buraków tylko bez kurczaka :) (link poniżej). PREPARATION Rinse and dry the salmon fillet with a paper towel. Make some small, across cuts (be careful not to demage the skin). Avocado(...)aside. You can serve it with a raw beetroot salad only without the chicken :) (link below). ... Smacznego :) ... Bon appetit! Zobacz też:  Sałatka z surowym burakiem

Better Life By Auntie Ju
Chłodnik 153

maślanki 1 pęczek botwinki 1 ogórek ok. 6 rzodkiewek garść posiekanego koperku sól pieprz Botwinę myję. Bulwy buraka obieram i kroję w kostkę. Łodygi i liście kroję drobno. Wrzucam go garnka, zalewam wodą – nie dużo tak, żeby ledwie zakryła buraki. Gotuję około 15 minut. Studzę. Gdy są letnie dodaję maślankę, posiekaną w kostkę rzodkiewkę, obranego ze skórki

MojaQchnia.pl
Chlebki lniane suszone - Papagrin 147

siemię lniane 60%*, słonecznik*, sezam naturalny*, cebula 11%*, czosnek 1%*, sól morska* pomidor i bazylia – siemię lniane 86%*, suszone pomidory 6%*, bazylia 2%*, sól morska, szczypiorek*, słodka papryka. buraczek – burak*, siemię lniane*, marchewka*, słonecznik*, cebula*, czosnek*, sól morska, majeranek*, imbir*. * produkt ekologiczny Masa netto: 70g Wartości odżywcze: cebula i czosnek - 100g/ 506 kcal, tłuszcz – 38g w tym kwasy tłuszczowe nasycone(...)goryczką. Na drugim planie do głosu dochodziła bazylia, nam brakowało tutaj ziół prowansalskich czy po prostu oregano. Całość dobra i nadal fajnie chrupka ale bez większego szału. buraczek: Kochamy buraki! Mogłybyśmy jeść je niemalże codziennie, dlatego potencjalnie najlepszą wersję zostawiłyśmy na koniec. Dobrze zrobiłyśmy, bo te chlebki to absolutny hit. Są delikatnie słodkie jak to na buraczka i marchewkę

Candy Pandas
Chłodnik buraczano - porzeczkowy z quinoą i "kawiorem" z czarnej porzeczki 189

laktozy, wegański chłodnik. Do jego zrobienia wykorzystałam Barszcz Czerwony Krakus, czarne porzeczki, mleko kokosowe i quinoę do zagęszczenia. Do ozdoby użyłam "kawior" z czarnej porzeczki i agaru, kiełki buraka, liście czerwonego szczawiu i bratki. Wyszło bardzo smacznie i zdrowo :)  Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki Barszczu Czerwonego Krakus 1 szklanka mleka kokosowego około 150 gram czarnej porzeczki(...)łyżki soku z cytryny pół łyżeczki startego świeżego imbiru pół łyżeczki agaru 2 łyżki wody pół szklanki zimnego oleju (do wykonania "kawioru")  kiełki buraka kilka liści czerwonego szczawiu kilka bratków Wykonanie: Porzeczki obieramy z gałązek, blendujemy i przecieramy przez sito. 2 łyżki przecieru z porzeczek łączymy z 2 łyżkami wody i agarem, dokładnie mieszamy podgrzewając, aż do zagotowania. Gorący

Quinoa Raz!