buraki - 8865 przepisów (strona:270/591)

Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym 134

smakiem ;)  dlatego zrobiłam takie jabłka Dziewczynkom na podwieczorek, a ponieważ zostały trzy niezjedzone, wymyśliłam sobie połączyć je z kilkoma składnikami w chłodniku na obiad.  Zamiast gotować buraki użyłam koncentratu barszczu #Krakus - bardzo przyspieszył przygotowanie i zaoszczędził mi roboty oraz czerwonych rąk ;) czyli #sprytnieizdrowo ;) do tego jeszcze arbuz, który ostatnio Dziewczynki wyjątkowo(...)sobie upodobały i jest na tapecie niemal codziennie, mleko kokosowe i jogurt naturalny. Wszystkie składniki nieco złagodziły buraczkowy posmak, a to bardzo dobrze, bo moje dzieci lubią sok z buraka, ale pod warunkiem, że jest w połączeniu z owocami - nie było więc problemu, by taki #chłodnik zjadły, smakowało ;) Chłodnik na talerzach podałam z delikatnymi w smaku rozetkami z ziemniaczanego pure

Kolorowy Przepisownik
Botwinka 296

jest jeszcze dostać botwinę z buraczkami możemy dokupić jednego starego buraka. pęczek botwiny razem z buraczkami pęczek młodej włoszczyzny koperek 4 ziemniaki łyżka masła 4 ząbki czosnku pół cytryny łyżka cukru sól Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, pora zostawiamy w całości. Odcinamy buraki z botwiny, obieramy i kroimy w je kostkę. Warzywa wrzucamy

Dieta bez mleka
CHŁODNIK 183

SKŁADNIKI (4-6 porcji): 2 duże ugotowane buraki 4 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek koperek 0,5 l zsiadłego mleka 0,5 l jogurtu naturalnego świeżo mielony pieprz kolorowy sól morska jajko na każdą porcję SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ugotowane buraczki, ogórki oraz rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek. Wszystko mieszamy razem z zsiadłym mlekiem oraz jogurtem naturalnym

wege i kropka
LEKKA SAŁATKA Z BURAKIEM I POMIDORKAMI 180

warzywami , idealna na drugie śniadanie .Zarówno można ją zjeść w domu czy zabrać do pracy i szkoły.  Polecam i Smacznego :)  SKŁADNIKI dla 4 osób : Sałatka 1 burak 3 garście mix sałat 10 pomidorków koktajlowych Sól i pieprz do smaku Sos 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego kopru Sól i pieprz(...)smaku 2 łyżki wody 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego PRZYGOTOWANIE:  Buraka obieram a następnie kroję na bardzo cienkie słupki, zapałki. Na półmisek wykładam mix sałat. Następnie dodaję buraka. Pomidorki myję i kroję na połówki. Kładę na sałatę. Międzyczasie przygotowuję sos. Polewam przed samym podaniem. Całą sałatkę jeszcze dokładnie doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

Gotowanie Patki
Łosoś na pierzynce z pora z pieczonymi warzywami 148

marchewki 1 seler 3 pietruszki (korzeń) 3 buraki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE warzyw: Warzywa (marchewka, burak, seler, pietruszka) myjemy, obieramy i osuszamy. Warzywa kroimy na 0,5 cm kawałki, przekładamy do miski i wlewamy oliwę. Doprawiamy rozmarynem, papryką, solą i pieprzem. Warzywa mieszamy w oliwie z przyprawami

kulinarnyJa
Muffinki w lodowych wafelkach i e-book z okazji Dnia Dziecka 232

m.in. mój przepis na... Muffinki w lodowych wafelkach  Dzieci lubią i lody i muffinki. Dlatego łącząc jedno z drugim mamy pyszny deser 2w1, zabarwiony na różowo naturalną metodą - burakiem. W wykonaniu przepis jest tak prosty, że i dziecko sobie poradzi. Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka 400 g jogurtu naturalnego 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka sproszkowanego buraka czerwonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze sproszkowanym burakiem, solą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, blenderem lekko ubijamy wraz z cukrem, dodajemy jogurt i sok z cytryny, blendujemy. Płyn przelewamy do suchych składników i dokładnie łączymy (to też

Kolorowy Przepisownik
Botwinka 245

swej prostocie, gotuje się prawie sama :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera łyżka kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz 2 litry bulionu drobiowego Botwinkę myjemy.  Buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki. Gotujemy

Czerwona Porzeczka
Surówka z kiszonej kapusty i buraka w 5 minut. 194

Polecam pyszne zestawienie świeżych smaków, surówka do obiadu i nie tylko.  Potrzebujemy: 1/2 kg odciśniętej kapusty, średniego obranego  buraka, 2 marchewki, cebulę,  coś zielonego, 3 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżeczkę cukru, pieprz, sól, zioła. Kapustę drobno kroimy, buraka-marchewkę-cebulę ucieramy... doprawiamy cukrem, pieprzem, ziołami, dolewamy olej, solimy lub nie wg swojego smaku i dokładnie mieszamy. Surówka

chleba naszego
Salatka z botwiny 248

Botwina to jedna z najpopularniejszych nowalijek. Warto po nią sięgać, zwłaszcza teraz, kiedy jest jeszcze młoda i najbardziej wartościowa. Buraki są znane ze swoich właściwości odtruwających i odkwaszających. Ponadto(...)istna bomba wapnia i żelaza. Jest przepyszna zarówno na surowo, jak i gotowana. Podczas gotowania pamiętajmy, aby "pierwszą wodę" zlać. Dzięki temu zmniejszymy znacznie obecność kwasu szczawiowego. Botwinę oraz buraka szczególnie polecamy ciężarnym, ze względu na wysoki poziom kwasu foliowego. Ponadto powinny po nią sięgać osoby ze zgagą oraz z problemami wątrobowymi, a także odchudzające się (to tylko 19 kcal/100

Kuchnia od dwojga
KASZA JAGLANA Z BURAKIEM I PESTKAMI DYNI 151

Uwielbiam kaszę jaglaną ;),jest smaczna sycąca a do tego bardzo zdrowa. SKŁADNIKI 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki sypkiej) 1 średni upieczony burak 1 jabłko pestki dyni DRESSING 4-6 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy lub płynnego miodu szczypta soli morskiej WYKONANIE Buraka skrapiamy oliwą i octem balsamicznym zawijamy w folię(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 min. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki dressingu do jednolitej konsystencji.Doprawiamy solą do smaku. Buraka i jabłko kroimy w kostkę dodajemy kaszę,dressing,pestki dyni i mieszamy wszystko dokładnie SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Botwinka 251

deser ;) Zobaczycie w swoim czasie :) W przygotowaniu pomógł mi mój "kompan", Tefal Cuisine Companion, który pokroił moje warzywka w mig, a następnie ugotował. Jedyne co zrobiłam, to posiekałam łodyżki buraków i koperek, aaa no i śmietankę dolałam. Zaoszczędzony czas skrupulatnie wykorzystali Synowie, Matka nie miała więc wolnego ;) Składniki dla 4 osób:   2 pęczki botwinki (każdy po 3 buraczki(...)oraz czas 20 sekund. Wyciągamy ostrze, dodajemy bulion drobiowy. Manualnie ustawiamy temperaturę 90⁰C oraz czas 25 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie do botwinki 1 pęczka posiekanych liści buraka oraz soku z cytryny. Włączamy urządzenie nadal na 90⁰C, czas 20 minut. 5 minut przed końcem zatrzymujemy, dodajemy 1 chochlę botwinki do odmierzonej ilości śmietany, by ją zahartować i wlewamy

Kuchnia w czekoladzie
Z burakiem po zdrowie 160

widzicie na załączonym obrazku, buraki powinniśmy zetrzeć na tarce. Ale ja posiadam blender kielichowy, który idealnie nadaje się do zrobienia świetnych miksów. Dlatego pokroiłam na kawałki upieczonego buraka, wrzuciłam do blendera, dolałam 50 ml przegotowanej wody, wsypałam łyżeczkę kminku całego, ale może być mielony, dolałam łyżkę oliwy i dodałam kilka kropel soku z cytryny. Wszystko zmiksowałam na gęstą masę

Kulinarne przemyslenia
Pyszna surowa surówka. 165

Smaczna, męska, ostra, wyrazista, świeża, kolorowa, zwykła. Przygotowujemy warzywa: burak, marchew, por, papryka, cebula, czosnek. Przyprawy: olej, ocet, sól, pieprz, cukier, majeranek Ucieramy buraka i marchew, pozostałe warzywa siekamy drobno, czosnek wyciskamy. Warstwami układamy w miskach i przyprawiamy solą, pieprzem,cukrem, majerankiem i czosnkiem. Na końcu dodajemy olej po 2 łyżki na miskę i ocet po jednej łyżce. Schładzamy

chleba naszego
Zupa z botwinki czyli wiosna na talerzu 271

Mówią że jedna jaskółka wiosny nie czyni ale jedna botwinka na talerzu dla mnie zdecydowanie tak :). Gdy pojawiają się w sklepie pierwsze młode buraczki nie mogę

Mama z miasta
Ciasto z marchewki i buraków z czekośliwką 185

szklanki posiekane orzechy włoskie 1/2 szkl burak 2 sztuki (dość małe) marchew 2 sztuki proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki płaska łyzeczka sody cukier trzcinowy/ ksylitol 3/4 szklanki Polewa: 2 czubate łyżki surowego kakao 2 łyżki zimnej wody 6 łyżek cukru trzcinowego ciemnego/ lub jaki masz łyżka masła/ lub oleju kokosowego Marchewki i buraki zetrzeć na tarce o dużych

AZgotuj!