buraki - 8865 przepisów (strona:250/591)

Różowy makaron z buraczkowym pesto i orzechami włoskimi 121

Składniki: (na 3-4 porcje) 500 g makaronu spaghetti 3 buraki- średnie bądź duże 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych 1/4 szklanki tartego sera sok 1/2 cytryny oliwa z oliwek(...)łyżki- w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, nie należy wlewać dużej ilości oliwy od razu. sól i pieprz do smaku śmietana 36% do dekoracji  Przygotowanie: 1. Buraki umyć i obrać a następnie gotować do miękkości, przestudzić i zblendować 2. Dodać czosnek, orzechy oraz sok z cytryny nadal blendować 3.Na sam koniec blendowania dodać oliwę z oliwek

KreatywnePiny
Sałatka z buraczków czerwonych 148

średniej wielkości buraki czerwone 3 marchewki 2 jabłka 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz cukier Wykonanie: Buraki gotuję do miękkości, studzę i ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchew myję, obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Jabłka i cebulę obieram i kroję w drobną kostkę

Bea(u)ty kitchen
Ćwikła po koreańsku 236

obiadowa surówka wyróżnia się kompozycją smaków: kolendry, czosnku, pieprzu i octu winnego. 1 kg buraków ćwikłowych ugotowanych 4 ząbki czosnku(...)łyżka cukru 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka czerwonego pieprzu ½ płaskiej łyżeczki soli 30 ml oleju roślinnego 3 łyżki octu winnego, np. jabłkowego Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, sól i ocet winny. Oliwę rozgrzać na patelni i ostrożnie wsypać przyprawy: kolendrę i pieprz. Chwilkę podsmażać i dodać przeciśnięty przez

Trzeci talerz
Szuba – ukraińska sałatka z buraków i śledzi 2577

warstw, z których każda oprószona jest solą i pieprzem i posmarowana majonezem. Od dołu: śledzie, cebula, marchew, ziemniaki i buraczki. 4 podwójne filety śledziowe z octu 2 większe czerwone buraki 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 niewielkie cebule majonez i jogurt naturalny sól i pieprz Buraczki umyć i ugotować. Ziemniaki i marchew umyć i ugotować w jednym garnku. Ostudzone(...)różnych produktów. Żeby stworzyć sałatkę, którą wszyscy się zachwycili, przedstawiciele proletariatu i chłopstwa musieli ze sobą współpracować. I tak śledź był dostępny dla proletariatu, a ziemniaki, marchew i buraki dla chłopstwa. Kolor czerwony dominujący w sałatce miał być kropką nad „i”, symbolem wspólnych działań dla dobra Rosji. Istnieje również wegetariańska wersja sałatki nazwana „ море под шубой ”, czyli „morze

Trzeci talerz
Kotleciki selerowo-jaglane z sałatkami 312

pozostałość po okresie mojego wegetarianizmu. Były pierwszą potrawą samodzielnie przeze mnie wymyśloną, więc czuję do nich szczególny sentyment. Do dziś podaję je często z wyraźną w smaku sałatką z buraków i papryki. Może pod koniec lata (jeśli nadal ten blog będę prowadzić ;)) umieszczę tutaj przepis na nią. Bardzo łatwo przechowuje się w słoikach. Składniki (wychodzi 12 kotlecików): duży seler(...)Wymieszać i doprawić do smaku. 5. Formować płaskie kotleciki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotleciki zrobiłam w środę. Podałam z gotową (bo ze słoika) sałatką z buraków. Dziś po podróży potrzebowałam szybkiego obiadu, więc odgrzałam je na parze i podałam z zieloną fasolką szparagową. Sałatka z zielonej fasolki szparagowej: mrożona fasolka 2 łyżki masła łyżka rozdrobnionego

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz czerwony wielkanocny z chrzanem 261

oliwie a nawet leciutko zrumienić. Do dużego garnka włożyć cebulkę z patelni + buraki obrane ze skórki (1 surowy buraczek zostawić) i pokrojone w ¼ /zależy od wielkości buraków/ + marchew w plasterki + jabłko ze skórką w cząstkach + czosnek pokrojony w plastry lub inne cząstki + sól + woda – ugotować na do miękkości buraczków – wyjąć buraczki – resztę przecedzić do garnka, w którym

Tradycyjna kuchnia inaczej
Budyń owsiany 249

się maksymalnie spiąć i dać z siebie wszystko :) Budyń owsiany jest jednym z moich ulubionych. Delikatny, kremowy, idealnie łączy się na przykład ze słodkimi buraczkami :) ~ Budyń owsiany z tartym burakiem ~ Składniki: 50g mąki owsianej (mogą być zmielone płatki) 200g serka twarogowego 300ml wody/ mleka łyżeczka świeżo mielonego siemienia lnianego słodzidło szczypta soli ugotowany burak Do serka dodajemy siemię, mieszamy(...)sól i opcjonalnie słodzidło. Mąkę rozprowadzamy w 100ml zimnej wody/mleka i wlewamy do rondelka, cały czas mieszając. Gotujemy aż do zgęstnienia. Na koniec dodajemy połowę serka i większość startego buraka, mieszamy i przekładamy do miseczki. Podajemy z resztą buraka i serka

Kuchenny Skrawek Nieba
Ćwikła z chrzanem 151

soku z cytryny lub octu jabłkowego/winnego sól i cukier do smaku Buraki umyć, włożyć do zimnej wody i gotować do miękkości na średnim ogniu. Można też wyszorowane buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku w temperaturze 180oC. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Skropić sokiem z cytryny lub octem. Połączyć z chrzanem, doprawić

Czerwień i błękit
Jajka barwione naturalnie 219

jajka i gotujemy około 10-12 minut. Jajka wyławiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka różowe: 1 litr wody, 4 buraki, 4 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonych buraczków wkładamy ugotowane na twardo

My Culinary Art
Faszerowane jajka barwione burakami 229

Bardzo kreatywny sposób zaserwowania wielkanocnych jajek :) Pomysł znalazłam na stronie ' Małe Kulinaria '. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 4 jajka 2 duże buraki(...)szklanki octu winnego 1 litr wody 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Dijon sól, pieprz do smaku świeży tymianek CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Buraki obieramy, drobno kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy ocet winny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Jajka gotujemy na twardo: wkładamy do garnka, zalewamy

My Culinary Art
Przepiśniki idą do.... 168

czerwony. Każdy jest mocno zdziwiony i zawsze mówi: "Nigdy czegoś podobnego nie jadłem." :-) P.S. Pamiętam też niesamowite zdziwienie Pana na bazarze, u którego w ubiegłym roku kupowałam buraki. "Buraki??? Na barszcz wielkanocny??? Co też pani mówi??? Chyba święta się pani pomyliły..."    Gratuluję serdecznie i proszę o przesłanie Waszych adresów do wysyłki na mój adres mailowy: bistro.mama@hotmail.com

bistro mama
BABCINA ĆWIKŁA 148

wszystkich rozdziela. Polecam i Wam, domowa nie ma porównania z tą gotową kupowaną w sklepie. Składniki: 1/2 kg buraków 20 dag chrzanu sól,pieprz,odrobina octu Wykonanie: Buraki gotujemy,studzimy obieramy ze skóry,tarkujemy na tarce o maleńkich oczkach.Korzeń chrzanu  obieramy,tarkujemy na tej samej wielkośći oczek.Mieszamy starkowany chrzan z buraczkami,doprawiamy solą,pieprzem,dajemy odrobinę

Z Majeczką w kuchni
Kaczka na pieczonych buraczkach 134

Składniki 2 piersi z kaczki 4 średnie buraczki 5 łyżek soku pomarańczowego 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie Buraki umyć, ale nie obierać i każdego owinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut. Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki. Pierś z kaczki umyć(...)czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy. Chwilę smażyć mieszając. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę, aby "odpoczęła". Na talerzu ułożyć plasterki buraków, pokrojoną w plastry pierś i polać sosem. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Marmurkowe i marynowane jajka wielkanocne 136

średnie buraki , 1,5 litra wody , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , 3 większe liście laurowe , 50 ml octu 10% , 1 łyżeczka soli , 1 łyżka cukru . Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plastry. Zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe pokruszone, sól i cukier. Na niewielkim ogniu gotować do miękkości. Na końcu wlać ocet

Codzienna kuchnia niecodzienna