mniami ! Mój barszcz jest na kościach wędzonych, ale na Wigilię je pomijamy, gotuję wtedy wywar na samych warzywach. kości wędzone około 50 dag 3-4 buraki ( mogą być kiszone) marchewka pietruszka kawałek selera ½ l barszczu kiszonego kminek 4 ząbki czosnku 6-8 ziarenek pieprzu czarnego 2 listki(...)laurowe 4 kulki ziela ang. Sól i pieprz mielony do smaku Kości płuczemy i zalewamy zimną wodą, około 2 i pół litra. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa, buraki ( świeże) kroję w plastry ( kiszone już są pokrojone). Następnie przyprawy i gotujemy , około 40 -50 minut. Po tym czasie wyciągamy kości i przecedzamy barszcz
Takie tam pichceniePamiętacie przepis na śledzie w korzennej zalewie ? Dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis na pyszne, aromatyczne i bardzo świąteczne śledzie. Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na kiszone buraki , a następnie przepis na barszcz czerwony z kiszonych buraków . Jak więc łatwo się domyśleć propozycja dzisiejszych śledzi to te z dodatkiem kiszonych buraczków. Podobnie jak ogórki kiszone bardzo
Życie ze smakiemszczypiorku, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu. Składniki na warstwę ciemną: 3 małe buraki (ugotowane), sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, cukier, łyżka oleju rzepakowego z Wielkopolski Semco. Przygotowanie: Buraki ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z olejem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaję sok z cytryny i cukier do smaku. Śledzie osączam z oleju na ręczniku papierowym, następnie
JejKuchniaŚwiąteczne. Pierwsza już dziś :) To mus buraczany z bardzo aromatyczną pomarańczą i orzechami włoskimi oraz pinii, delikatnie podsmażany na równie aromatycznym oleju Rydzowym od SEMCO . Składniki: 1 duży burak ok 300g 1 ząbek czosnku sok z 1 pomarańczy garść orzeszków pinii garść orzechów włoskich 3 łyżki oleju Rydzowego od SEMCO sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)buraka myjemy, osuszamy i owijamy folią aluminiową następnie pieczemy w 200 C przez godzinę. Na patelni wlewamy olej i podsmażamy czosnek, do tego wrzucamy obranego i pokrojonego w większą kostkę buraka, następnie podsmażamy ok 4 min i zalewamy wszystko sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy ok 5 minut. Ostudzone składniki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy orzechy i doprawiamy solą i pieprzem
Niezły Młynekjajeczna z kukurydzą i oliwkami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Proziaki Mus czekoladowy z ricotty Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim Sałatka z burakiem i soczewicą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka
Moja smaczna kuchniapysznie! Pamiętajcie by kupić dobrej jakości zakwas buraczany. Te tańsze są zazwyczaj dużo gorszej jakości i negatywnie wpływają na smak zupy. Barszcz: 2 udka z kurczaka 1 kg buraków 2 marchewki 1 pieruszka 1/4 selera 1 cebula 1 por 250 ml zakwasu buraczanego 150g śmietanki 12-18% 5 liści laurowych 5 kulek ziela angielskiego majeranek, sól, pieprz, czosnek(...)granulowany Puree: 1 kg ziemniaków 250 ml kwaśnej śmietany 12-18% sól 200g boczku wędzonego koperek 1. Udka zagotowujemy w 2-3 litrach wody, zbieramy szumowiny. Buraki i marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Pietruszkę, seler i cebulę obieramy. Z pora odcinamy białą końcówkę, obieramy z niej pierwszą warstwę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka (możemy pokroić na kawałki
Szefowa kuchnisushi i chciał żeby zrobić w domu. Z tego przepisu wyszły dwa małe słoiczki. Składniki: 1 duży korzeń świeżego imbiru 150 ml octu ryżowego 30 ml soku z buraków (pominęłam bo nie miałam) 100 g cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Korzeń imbiru obierz i pokrój w cienkie plasterki (0,5-1 mm). W łóż do szklanej miseczki, zasyp solą(...)słoiczków. Do małego garnka wsyp cukier i wlej ocet ryżowy. Doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Poczekaj aż powstała zalewa trochę ostygnie i wlej do niej sok z buraków. Jeszcze ciepłą zalewę wlej do słoiczków wypełnionych plasterkami imbiru (imbir musi być całkowicie przykryty zalewą). Zakręć słoiki i poczekaj aż zupełnie wystygną. Wstaw do lodówki na minimum
Motylkowa KuchniaSkładniki : 1 mały burak ćwikłowy ( 5 dkg ) 1 mała marchewka ( 8 dkg ) 1 średnie jabłko 3 łyżeczki nasion sezamu Sposób wykonania : W arzywa i jabłko dokładnie umyj. Z jabłka usuń gniazdo nasienne, pokrój na kawałki, nie obieraj. Buraka i marchewkę możesz obrać ( jeśli dokładnie umyjesz to nie musisz, zwłaszcza gdy masz warzywa ze swojej działki ), pokrój na kawałki. Zmiksuj(...)buraka, marchewkę i jabłko. następnie wsyp sezam i ponownie krótko zmiksuj. Gotowy koktajl rozlej do szklanek i od razu wypij. M archewka dostarczy Ci witaminę A, a burak poprawi odporność twojego organizmu
Przepisy i porady kulinarneprodukty od Seko i...zjedliśmy…ot tak! Ale post jest… :P poszliśmy po kolejne :P OJ! Warto!... śledziożercom polecamy :P #wyhaczrybke Składniki 500 g buraków śledzie po kaszubsku od Seko szczypta majeranku szczypta pieprzu ziołowego cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy
R'n'G KitchenSałatka z grillowanym burakiem - przepis Składniki: (porcja dla 2 osób) - gotowy mix sałat z rukolą; - czerwona cebula; - 1 mały burak; - 100g sera feta; - 1 kiwi; - szczypta oregano. Składniki na sos: - 1 łyżka wody; - 2 łyżki oliwy; - 1 łyżeczka musztardy; - 1 łyżeczka octu winnego; - szczypta soli i pieprzu cytrynowego. Sposób przygotowania: - buraka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na patelni(...)grillowej z obu stron; - cebulę pokroić w paseczki, a fetę w kosteczki; - kiwi obrać i pokroić w plasterki; - mix sałat posypać cebulą i fetą, ułożyć grillowanego buraka oraz kiwi, polać sosem sałatkowym. SMACZNEGO
MintTastemnie króluje z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut gotowania Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 duża marchewka 1 batat 1 burak 1 por 1/2 szklanki kaszy bulgur (woreczek – 100g) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) Ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Pęczek natki pietruszki do obsypania(...)Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ½ łyżeczka kminku rzymskiego mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 ostrej papryki, 1/3 cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy Burak umieszczamy w garnku z osoloną wodą i gotujemy około 30 minut. W brytfance lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Por tniemy na pół talarki, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy 2-3 minuty. Pod koniec smażenia
Kolizje Smakówzupa krem z wywaru z buraków z dodatkiem ziemniaków. Zupa idealna dla alergików. Czas gotowania: około 1,5h Ilość porcji: 4 Składniki: • 1 kg buraków • 700 g ziemniaków • 2 łyżki oliwy • po łyżeczce soli i pieprzu np. ziołowego • 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego • łyżka cukru (można pominąć
AniaGotuje.plkostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Buraka obieramy i kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, lekko ją szklimy na oleju. Następnie dodajemy starte warzywa - marchew, seler i pietruszkę. Smażymy ok. 5 minut. Do garnka dodajemy buraki i smażymy kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Potem wlewamy
psgotujemyżadna wegetariańska namiastka, to pełnoprawna warzywna kanapka pełna smaków i aromatów!!! Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce do podania: plastry pomidora, korniszonów, czerwonej cebuli plastry pieczonej dyni i buraków liście sałaty pokruszona bryndza owcza bułeczki razowe 1/2 szkl. mąki orkiszowej razowej 1/2 szkl. mąki żytniej typ 720 1 szkl. mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody(...)minut. Studzimy je na kratce. Przed podaniem bułki wkładamy na 2 minuty do nagrzanego do 150 st.C piekarnika. Przekrawamy je. Nakładamy ketchup, plastry cebuli, sałatę, plastry pomidora, pieczonych buraków, pieczonej dyni, korniszonów, kawałki bryndzy, całość przykrywamy druga częścią bułki i spinamy szpatułką
Dzieje kuchennej Wiewiórytaki jaki robiła moja mama jak byłam mała. Miłe wspomnienia :) Składniki (ok. 6 porcji) -szkl. białej fasoli -100 g boczku (najlepiej wędzony) -kadłub lub ćwiartka kurczaka -0,5 kg buraków -1/2 małej cebuli -włoszczyzna -listek laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz -łyżka soku z cytryny -łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie Fasolę wcześniej namoczyć na całą noc. Ugotować trzykrotnie zmieniając wodę(...)umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do fasoli po ostatniej zmianie wody. Dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, kurczaka, boczek i cebulę, Gotować 15 minut. Po tym czasie obrać buraki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy razem z sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu kolejne 15-20 minut. Zupę podawać ciepłą
Zielona Kuchnia