Składniki: 4 duże buraki kawałek imbiru 1cmx1cm 1 ząbek czosnku sok z cytryny - do smaku ocet balsamiczny - do smaku i do przybrania oliwa z oliwek lub inny olej do przybrania prażone pistacje(...)podania lub inne orzechy lub pestki 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sól ziołowa sól himalajska pieprz opcjonalnie: śmietana lub jogurt - np. w wersji "chłodnik" opcjonalnie: kozi ser Buraki myjemy, zwijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny aż będą miękkie. Lekko studzimy, obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy ząbek czosnku, kawałek imbiru, zalewamy bulionem
Cytryna&Co.temu do robienia domowego zakwasu buraczanego. Od tamtej pory piję go prawie codziennie. Robię raz na jakiś czas duży słój zakwasu, przecedzam i przechowuję w lodówce wiele dni. Składniki: buraki (około 6 szt - w zależności od wielkości buraków i słoika) filtrowana, przegotowana woda sól himalajska/kłodawska (płaska łyżka na litr - spróbuj!) listek laurowy czosnek - na duży słój
Cytryna&Co.radę to też wycisnąć przez sitko, ale nigdy nie uzyska się takiego efektu jak przy wyciskarce. Jeśli lubicie brać soki do pracy – warto pomyśleć o zakupie. 3. Znienawidzony burak 1 surowy burak pół świeżego ananasa 2 jabłka 3 marchewki Propozycja dla tych, którzy chcieliby w jakiś sposób przemycić znienawidzonego buraka. Ananas świetnie zabija jego specyficzny smak. Przepis : Obieramy ananasa(...)jabłka (usuwamy tylko pestki i koniuszek) – dzielimy nasze składniki na mniejsze kawałki i wrzucamy do wyciskarki. Soków z buraka nie należy pić od razu po wyciśnięciu – musi on odstać co najmniej 30 min! 4. Piękna cera 4 jabłka 5 dużych marchewek Cudowny w smaku, a jeszcze tak świetnie wpływa na cerę! Można go brać codziennie, ale uwaga
Czynniki pierwszeoctu daję sok z cytryny Są smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Świetnie pasują do ziemniaków, klusek, ryżu, kaszy, makaronu, placków, kotletów oraz różnego typu mięs. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz cukier Umyte buraki ugotuj w całości, a następnie odcedź i odstaw do przestudzenia. Obierz, a następnie
Kulinarne S.O.S.albo wieprzowy * koper lub natka z pietruszki Fasolę opłukałam i namoczyłam na noc. Na drugi dzień odlałam wodę z moczenia i przełożyłam fasolę do garnka 5 l. Jednego buraka starłam na tarce o dużych oczkach a drugiego pokroiłam w większe kawałki. Kapustę pokroiłam (grubość jak po szatkowaniu). Dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Zalałam wodą(...)woda przykryła warzywa i nastawiłam na wolne gotowanie (pod przykryciem). Posoliłam odrobinę. Kiedy fasola i z nią dodane warzywa były prawie miękkie wyciągnęłam większe kawałki buraka i wlałam 1 l bulionu (miałam z mięsa wieprzowego), dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego cienko w talarki pora oraz czosnek posiekany. Wszystko
Pieprzyć z Fantazjąkukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą
Kulinarne przygody Gatity,ugotowanych 1/2 puszki kukurydzy 20 g sera żółtego cebula jogurt naturalny duży+ 1 łyżka majonezu( można majonez pominąć) 1 łyżeczka curry sól , pieprz … Czytaj dalej Sałatka z buraków z rodzynkami
gotuj ze mnącytryny sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi siekamy. Marchew, pietruszkę, seler i buraki zalewamy zimną wodą (około 1,5 l ) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz. W tym czasie
R'n'G Kitchensię prezentuje, ale jest niezwykle smaczna i zdrowa. Polecam! Sałatka z halloumi, buraczka i awokado Składniki: Sałatka mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszpunka, itp.) opakowanie sera halloumi 2-3 buraki (ugotowane lub upieczone) pół dojrzałego awokado pestki dyni lub słonecznika do przybrania Dressing 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego(...)małym słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić i energicznie potrząsnąć. Odstawić. Ser halloumi pokroić na plastry i zgrillować. Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić na cienkie plasterki. Buraka pokroić w cienkie plasterki lub słupki, ja użyłam spiralizera i "starłam" go na długi makaron. Na półmisku ułożyć ulubioną mieszankę sałat, na niej układać buraczki, zgillowany ser halloumi oraz
Codzienne Gotowaniektórzy lubią chrupać będą zachwyceni smakiem tej sałatki. To za sprawą selera naciowego, kiszonych buraków i tryskających słodkim sokiem owocem granatu do tego sos vinaigrette z angielską musztardą opakowanie rukoli kiszone buraki seler naciowy owoc granatu awokado pestki dyni i słonecznika od kiełki lucerny Sos vinaigrette: sok z połówki cytryny 2 łyżeczki angielskiej musztardy 2 łyżki
AZgotuj!Dlatego ograniczam ich wykorzystanie w kuchni i w oczekiwaniu na cieplejsze czasy zadowalam się tymi typowymi dla zimowego okresu. W dzisiejszym przepisie królują zatem ziemniaki, bataty, marchewki i buraki. Do warzyw przygotowałam(...)gzik, czyli twaróg wymieszany z jogurtem, cebulą i przyprawami. Takie proste rozwiązania często okazują się najlepszą opcją :) PIECZONE WARZYWA Z GZIKIEM Warzywa w proporcjach według uznania - ziemniaki, bataty, buraki, marchewka Pół kostki twarogu półtłustego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego Pół małej czerwonej cebuli Pieprz, sól Warzywa pokroić na mniejsze kawałki Wyłożyć na blachę do pieczenia, skropić olejem
HealthyCreationscebulę. Sałatkę dobrze jest przygotować trochę wcześniej, aby składniki miały szansę się przegryźć. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony Szybka przemiana składniki 0,5 kg buraków ugotowanych lub upieczonych, 250 g batatów, ugotowanych lub upieczonych, 250 g ogórków kiszonych, 1 mała czerwona cebula pęczek szczypiorku,drobno pokrojony sos 5 łyżek oliwy(...)łyżki ostrej musztardy - do smaku, sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu do podania trochę szczypiorku garść ziarenek granatu - opcjonalnie przygotowanie Buraki, bataty i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać, wstrząsając słoikiem. Składniki sałatki włożyć do miski, wymieszać, polać sosem
Stare Garyliczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz ukraiński - składniki proporcje dla 5-6 osób 500 g surowych buraków czerwonych, obranych o pokrojonych w cienkie słupki lub małą kostkę 400 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę 1 duża drobno pokrojona cebula 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 marchewka(...)cebulę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu około 3 do 4 godzin. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu przecedzić. Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński Pokrojone buraki podsmażyć na patelni przez około 10 minut i dodać do wywaru, dołożyć ziemniaki i gotować na niewielkim ogniu około 15-20 minut. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę
Cztery Fajeryulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :). Przepis na barszcz ukraiński: 3-4 ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone grzyby(...)ziemniaki, kawałek pora, ew. cebulkę, dolać 1,5 l wody (lub rosołu w wersji mięsnej), zagotować i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w paski: kapustę, buraki i fasolę. Gotować kolejne 10 minut. Po czym dodać sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Zestawić z ognia, dodać zakwas, ew. podgrzać, ale nie dopuścić
Rodzinka w kuchnigęsty koktajl następnie przełóż do miseczek i udekoruj różnymi orzechami, tworząc w ten sposób pożywne śniadanie. Koktajl wzbogaciłam dodatkiem suszonych buraczków, które zmieliłam w pył. Możesz także użyć ugotowanego buraka (ok. ½ małego buraka). Jeżeli nie przepadasz za tym warzywem, nie martw się, jego smak tu jest niewyczuwalny. Składniki na 1 większą porcję lub 2 mniejsze 100g mrożonych wiśni (w sezonie(...)świeże) 80g mrożonych jagód (w sezonie świeże) 15g suszonych buraczków (lub sproszkowanego buraka, ewentualnie 1/2 małego ugotowanego buraka) 200g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia Kilkanaście migdałów do dekoracji Opcjonalnie do dekoracji 1 łyżeczka wiórków kokosowych, orzechy laskowe, kilka płatków migdałowych Przygotowanie: Suszone buraczki zmielić na mąkę np. w młynku
Fabryka pomysłów