buraki - 8865 przepisów (strona:204/591)

Dwie odjazdowe sałatki na bazie buraków:) 329

przepadam za burakami, w jakiejkolwiek formie. Ale frytki warzywne m.in właśnie z buraków bardzo mile mnie zaskoczyły, więc jak zobaczyłam u Wegetarinki sałatkę z buraków z ananasem, to od razu nabrałam na nią ochoty:) Zakupiłam ananasa i postanowiłam zrobić na święta. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Lubelski kociołek: Sałatka buraczana ze śledziami 225

nich zajęło mi wiele czasu. Ze swoim daniem startuję jako ostatnia, bo zrobiłam je przed chwilą. A i poszłam na łatwiznę.  To tylko sałatka. Ale na szczęście z burakami. Smacznego! Na buraczane przepisy zapraszam także do: Marty , Doroty , Gosi , Wiosenki , Angeliki , Małgosi i Karoliny .  Składniki: 4 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki 2 buraki 1 cebula(...)jabłko 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz majonez Wykonanie: Buraki umyć, odciąć końcówki i szczelnie zawinąć je w folii aluminiowej skropionej oliwą. Piec w temperaturze 200 st.C przez 45 minut. Obrać i odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem

Pasja Smaku
Zupy na lato – przepisy 30

Zupy na lato – przepisy Chłodnik z botwinki i szczawiu Chłodnik z botwiny na zakwasie Krem buraczkowy z amarantusem na zimno Chłodnik buraczkowy z płatkami owsianymi Chłodnik z buraków z rzodkiewką ogórkiem i pomidorem Chłodnik z botwinki Chłodnik z młodych buraków i kompozycja na letni, szybki obiad – przepis + film Chłodnik ogórkowy – kremowy, puszysty, lekki, zimny ! Chłodnik paprykowy Chłodnik

Dorota Smakuje
Pizza jesienna z trąbkami śmierci 29

żeby zamiast standardowego sosu z pomidorów, obficie opruszonego oregano, zrobić jako podkład, sos barbecue. Postanowiłem ten pomysł wypróbować. Składniki: - lejkowce dęte - ja miałem suszone - ketchup - powidła - papryka wedzona - cebula - buraki - orzechy włoskie - mąka - drożdże instant - woda - olej - ocet Wykonanie: Grzyby gotujemy. Orzechy łuskamy i też gotujemy w solonej wodzie, aż zmiękną. Ketchup mieszamy z powidłami i wędzoną papryką. Dodajemy(...)trochę wody i jeszcze mniej oleju. Cebulę kroimy w plasterki i chwilę smażymy z dwóch stron. Niech będzie po polsku :) Buraki kroimy w plasterki i gotujemy. Kiedy zmiękną, dodajemy trochę octu i jeszcze chwilę gotujemy. Do mąki dajemy drożdże, trochę oleju i wodę. Ugniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na placek, chyba, ze jesteśmy tacy super, że kręcimy i samo

Kryzysowa Książka Kucharska
Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem 29

jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem – prawdziwa szklanka pełna zdrowia, po którą powinniśmy sięgać jak najczęściej. Buraki to często niedoceniane warzywa, które kryją w sobie niesamowite pokłady pozytywnych dla zdrowia właściwości. W Polsce są one niezwykle tanie, a korzyści jakie płyną z ich regularnego spożywania potrafią bardzo zaskoczyć! Są one doskonałym źródłem żelaza, ... Artykuł Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami(...)burakiem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Sałatka z burakiem 61

Pyszna sałatka pełna dobroci. Mieszanka warzyw, owocu i pestek. Pychota Co nam trzeba? 2 ugotowane ziemniaki 2 ugotowane buraki (mogą być też z octu) 100g fety 1 gruszka (nie za twarda) Pestki słonecznika uprażone- 2 łyżki 100g mieszanki sałat Sos: sos balsamiczny- 2 łyżki + łyżka miodu i łyżka oliwy Robimy! Na duży talerz wysypujemy naszą sałatę Układamy plasterki ziemniaka(...)ziemniaka wykładamy plasterki buraka Na wierzch posiekaną gruszkę oraz kosteczki sera feta Posypujemy pestkami słonecznika. Polewamy sosem I już! Smacznego!   Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Sałatka z burakiem first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Polska jesienna miska Buddy 71

mocy. Postanowiłem przyrządzić miskę korzystając z zasady, że dobre kompozycje produktów to między innymi takie, które stosują kryterium sezonowe i regionalne. Składniki: - kasza gryczana - biała fasola - cebula - czosnek - seler - buraki - ogórki kiszone - orzechy - olej Wykonanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Fasolę gotujemy. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i fasolą, dusząc chwilę. Seler ścieramy(...)drobnych oczkach i doprawiamy. Buraki gotujemy i ścieramy na grubych oczkach. Ogórki kroimy, albo nie :) Orzechy kruszymy, prażymy, mieszamy z olejem i polewamy kaszę

Kryzysowa Książka Kucharska
Śledzie po islandzku 110

kiedyś tam zawitam, tymczasem poznaję ją stacjonarnie, od kuchni, do czego i Was serdecznie zapraszam! :) Śledzie po islandzku Potrzebujesz: 4-5 płatów śledziowych z oleju 200ml soku z buraków 3 łyżeczki świeżo tartego chrzanu / 25g świeżego korzenia chrzany w plasterkach / 4-5 łyżeczek bardzo mocnego chrzanu ze słoiczka 1 gwiazdka anyżu 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu(...)jabłko cebula biała kwaśna śmietana  świeży koperek ulubiony chleb żytni Sposób przyrządzenia: 1. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w słoiku. 2. W garnku zagotuj sok z buraków z chrzanem, anyżem, zielem angielskim i pieprzem. 3. Zdejmij marynatę z panika, dodaj do niej ocet i cukier/miód - wymieszaj do rozpuszczenia się cukru i odstaw do wystudzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Keto magdalenki (Paleo, LowCarb) 69

wersjach kolorystycznych Jeśli zastanawiacie się skąd się wzięła zielona i różowa wersja kolorystyczna, to spieszę donieść, że pomogły mi w tym pewne warzywa (!). A mianowicie sproszkowany szpinak i sproszkowany burak . Prawda, że nadały polewie urocze pastelowe odcienie? Jeśli obawiacie się węglowodanów z buraka, to bez obaw – do zabarwienia polewy używa się go w mikroskopijnych wręcz ilościach. Wracając do białej czekolady(...)białej czekolady 75 g białej czekolady bezcukrowej (u mnie ChocZero chocolate chips) 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego 1 g sproszkowanego buraka (opcjonalnie) 1 g sproszkowanego szpinaku (opcjonalnie) Instructions Magdalenki Jajko ubić z erytrytolem aż do uzyskania puszystej białej masy. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Suche składniki

Modern Cave Girl
Sałatka z figą, burakiem i burratą 99

pizzy. Moja miłość, od pierwszego zetknięcia z podniebieniem. Coś cudownego. Aby już na starcie pokazać Wam burratę w jej najlepszym towarzystwie, proponuję podać ją w sałatce z figą, awokado, burakiem, orzechami włoskimi i dressingiem klonowo - musztardowym. W ten sposób pokochacie ją jeszcze bardziej. Nie mniej jednak spodziewajcie się więcej przepisów z burratą w roli głównej, bo kupiłam dzisiaj takie cztery(...)również niskotłuszczowe croissanty, których smak mnie pozytywnie zszokował. Bardzo polecam, dla wszystkich dbających o linię i profil lipidowy. :)  Składniki (na 1 dużą porcję): 1 burrata  1 mały burak gotowany  1-2 figi  3-4 orzechy włoskie  1/4 awokado  garść miksu sałat lub innych kolorowych listków  dressing: 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka musztardy

Mango Papaja
Sałatka z burakiem i jabłkiem 73

Sałatka z burakiem i jabłkiem to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń. Jest przepyszna, prosta w przygotowaniu i oczywiście bardzo zdrowa. W sezonie jesienno-zimowym często gości w moim menu Serdecznie zachęcam Was do skorzystania z przepisu na ten zdrowy posiłek. Sałatka z burakiem i jabłkiem – składniki: 2 małe buraczki (ja używam hermetycznie pakowanych), garść mixu sałat, 1 jabłko(...)musi bazować na wyszukanych produktach. Wystarczy nieco poeksperymentować w kuchni i okaże się, że fajne posiłki można przygotować z najprostszych produktów i to całkiem szybko Spróbuj także: carpaccio z buraka, sałatka z mango, awokado i fetą. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie    Tam częściej pojawiają

Natka Pietruszki
Sok z Buraka – Właściwości, Jak Pić, Przeciwwskazania 79

buraka ma wiele właściwości prozdrowotnych, które docenią zarówno osoby cierpiące na anemię, szukające sposobu na detoksykację, jak i sportowcy szukający sposobu na poprawę swojej wydolności. Choć może to brzmieć dość niesamowicie, że tak pospolita roślina ma tak unikalne właściwości, to wszystko za sprawą  … The post Sok z Buraka – Właściwości, Jak Pić, Przeciwwskazania appeared first on Z Gruntu

ZGruntuFit
Buraczane kopytka 136

ugotowanych ziemniaków, 1 buraka (gotowanego lub pieczonego), 100g mąki, jajko. 1. Ziemniaki utłucz lub zetrzyj (jak to się mówi u mnie w domu - rozciapciaj!). 2. Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. Starte buraki wymieszaj z wcześniej przygotowanymi ziemniakami, dodaj mąkę i jajko. 4. Ciasto wyrób, uformuj kopytka i ugotuj we wrzątku. Pamiętaj, aby nie solić wody

Z notatnika dietetyka