buraki - 9365 przepisów (strona:173/625)

Biksemad - duński obiad z resztek. 204

razy odgrzewaliśmy sobie ziemniaki z poprzedniego dnia, doprawiając je jedynie, by dodać im nieco smaku. A buraki? Jakże swojskie. W oryginale danie podaje się z marynowanymi burakami, ale ja podałam po prostu z surówką z tego warzywa. Bardzo dobry obiad, chyba nie muszę nikogo przekonywać. No może miałabym małe trudności z osobą, która liczy kalorie ;) Składniki: kilka ugotowanych(...)czosnek. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko smażyć, aż ziemniaki się zrumienią. Dodać mięso. Wymieszać, doprawić majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem. Podawać z jajkiem sadzonym, posypane szczypiorkiem i burakami

zadanie-gotowanie
Smoothie z buraka i malin. 192

jest dobry :) Przygotowując coś po raz pierwszy, zawsze zastanawiam się, czy posmakuje to moim dzieciom. I jeżeli tak się właśnie dzieje, to jest to sytuacja idealna :) Składniki: 1 duży burak 100 g malin (mrożone) 1 i 1/2 szkl. soku jabłkowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Buraka ugotować do miękkości (bez obierania). Maliny z cukrem gotować(...)momentu aż się rozpadną. Można na początku dodać odrobinę soku jabłkowego, aby się nie przypaliły. Przestudzone przetrzeć przez sito. Ostudzonego buraka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wrzucić do wysokiego naczynia. Dodać mus malinowy, sok z cytryny, sok jabłkowy i zmiksować. Konsystencję regulować sokiem jabłkowym

zadanie-gotowanie
Ćwikła z chrzanem 205

Ćwikła z chrzanem stanowi doskonały dodatek do mięs lub wędlin. Składniki: 1 kilogram buraków czerwonych 2-3 korzenie chrzanu  Sól, cukier Sok z cytryny Sposób przygotowania: Buraki myjemy nie obierając ich przekładamy do garnka zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru soku. Chrzan(...)obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Starte buraki łączymy z chrzanem, doprawiamy do smaku solą,cukrem oraz sokiem z cytryny. Przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce

Bajeczna Kuchnia
Różowe jajka 220

wielkanocnych dań, ale także zaskakują smakiem. No i ten kolor! Fantastyczny! Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 szklanka koncentratu z buraków (można też ugotować intensywny wywar z buraków, ale dobrej jakości koncentrat też się sprawdzi) 1 szklanka wrzątku łyżeczka soli 1 listek laurowy 2 łyżki octu jabłkowego kiełki do podania Przygotowanie: Koncentrat buraków mieszamy z gorącą

Kulinarne Inspiracje
Buraczki zasmażane 158

Składniki na buraczki zasmażane: Około 5 średnich buraków 2 łyżki mąki łyżka masła łyżka soku z cytryny, lub łyżeczka octu łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie buraczków: Buraki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy. Obrane ścieramy na tarce o dużych, lub małych oczkach. W głębokiej patelni robimy zasmażkę – roztapiamy masło, wsypujemy(...)mąkę i energicznie mieszamy. Na zasmażkę wrzucamy starte buraki, dodajemy resztę składników, podsmażamy całość 2-3 minutki, sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy i nasze zasmażane buraczki gotowe. Zasmażane buraczki możemy udekorować świeżo posiekanym koperkiem, lub natką pietruszki. Artykuł Buraczki zasmażane pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Zupa krem z buraków 191

Sycąca kremowa zupa z buraków podawana z kleksem gęstej śmietany i szcypiorkiem, smaczna na ciepło i zimno. Składniki: 5 buraków ziemniak marchewka 1/2 selera cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny oliwa lub olej szczypiorek gęsta śmietana Cebulę i czosnek drobno pokroić. Buraki i pozostałe warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę

wyzwania kuchenne
Różowe jajka 186

zrobić takie różowe jajka wystarczy zamoczyć je w soku lub koncentracie z buraków. Możemy użyć domowego lub kupnego koncentratu. Możecie także sami zrobić taki roztwór, wystarczy, że ugotujecie buraki w wodzie z odrobiną octu. Im mocniejszy koncentrat i czas moczenia, tym kolor będzie ciemniejszy i bardziej intensywny. U mnie moczyły się dosyć krótko (ok. 15 minut(...)koncentrat buraczany lub zalewa z buraczków, do dekoracji: rzeżucha, szczypiorek, czerwony pieprz. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą. Po ostudzeniu obieramy i zalewamy koncentratem lub zalewą z buraków. Jeśli jajka nie są całe zakryte, to po 15 minutach odwracamy je, tak by druga strona teraz była zamoczona. Im dłużej będziemy moczyć, tym kolor będzie ciemniejszy- bardziej fioletowy

Aga w kuchni
Jajka faszerowane śledziami z burakiem 176

zalewie octowej ugotowany burak majonez sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać, przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Śledzie pokroić w kostkę, buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać buraki, śledzie i majonez, doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać. Białka faszerować otrzymaną pastą

Mama Gotuje
Warzywne ciasto, wersja beta ;) 179

Pamiętacie warzywne ciasto kakaowo-kokosowe ? Dziś warzywne ciasto w wydaniu owocowym. Do ciasta wykorzystujemy wiórki po wyciśnięciu buraka i marchewki – zbieramy je osobno, by nie mieszać kolorów. Możemy też użyć całych warzyw, startych na tarce o małych oczkach. Wtedy zmniejsza się ilość wody lub mleka użytej do ciasta. Ilość użytej wody lub mleka do wykonania takiego ciasta różni się(...)bardziej suche i wymagają dolania większej ilości płynu. Ja używam wyciskarki, więc jeśli macie sokowirówkę użyjcie mniej wody lub mleka. Ciasto składa się z dwóch warstw – ciemnej, z buraka i jasnej, z marchewki. Ciemne ciasto z buraka: ok. 150 g wiórków buraka 100 ml wody lub mleka 130 g 100% wiśni Łowicz lub Rapsodia (Biedronka) 4 czubate łyżki mąki owsianej

Kucharzyca
Marynowane jajka 168

roku zawsze staram się, żeby na świątecznym stole pojawiło się jakieś nowe danie. Oto ono, czyli marynowane jajka w burakach. Prawda(...)cudne ? Jajka możemy podać z majonezem, sosem tararskim lub z  chrzanem śmietankowym . Marynowane jajka Czas przygotowania: 8 godzin Składniki: 6 wiejskich dużych jajek 2 duże buraki 2 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru majonez koperek i kiełki do przybrania Wykonanie: Buraki kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z czerwonym jajem 250

sałatkę z czerwonym jajem, której nie powstydzi się żadna Pani Domu!  Składniki na sałatkę (na 6 osób): 1 butelka soku buraczanego 1 mieszanka sałat włoskich  5 średnich buraków 6 jajek 4 kawałki chleba pszennego lub pszenno - żytniego  2-3 szalotki 200 gramów bekonu lub pancetty sól do smaku  oliwa z oliwek Składniki na dressing(...)smaku Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, wystudź, następnie włóż do pojemnika z sokiem buraczanym tak, aby płyn pokrył je w całości. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.  Buraki umyj dokładnie, następnie osusz papierowym ręcznikiem i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz na blaszce przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudź i obierz

Garniec Magalie
Placki buraczano-ziemniaczane 236

buraki są zdrowe :) Składniki 2 średnie buraki 3 nieduże ziemniaki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz   Sposób przygotowania Buraki zetrzeć … Czytaj dalej Placki buraczano-ziemniaczane

czarrna od kuchni
Barszcz ukraiński 203

fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny 2 skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki do posypania Buraki szorujemy i pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce. W garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić skrzydełka, obrane marchewki, pietruszkę, seler, ząbek czosnku i nakłute nożem(...)wyrzucić). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor. Na koniec dodać ocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem lub rozlać

Smakołyki Asi
Uszka z barszczem 232

sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy.  4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy(...)miękkości buraków, a następnie dodajemy zagrzany delikatnie rosół. Podgrzewamy całość razem, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia na ok 1 godzinę, po tym czasie przecedzamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz jeśli potrzeba- dokwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Ponownie podgrzewamy, pamiętając, że zagotowanie barszczu sprawi utratę przez niego intensywnej barwy. Podajemy z ugotowanymi uszkami. * Do przygotowania farszu użyłam mięsa

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania