buraki - 8865 przepisów (strona:164/591)

BURACZKI TARTE DO OBIADU 133

moja rodzina uwielbiamy przygotowane w ten sposób buraczki. Prosto, szybko i smacznie.  :) Składniki: * 4 duże buraki * 3 łyżeczki cukru * 2 łyżki octu * sól do smaku Wykonanie: Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Przestudzone buraki obrać ze skórek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić do smaku cukrem, octem i solą

Zrób to smacznie
Zalety picia soku z buraka 100

Buraki to wspaniale warzywo, które zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów. Częste picie soku z buraka poprawi nasze zdrowie i samopoczucie. Odkąd dowiedziałam się jakie cenne właściwości maja  buraki, to przygotowuje sok kilka razy w tygodniu. Do soku zazwyczaj dodaje dodatkowo mandarynki lub pomarańcze, które nadają soku wspaniałego(...)smaku i są również bardzo zdrowe. A teraz moi kochani, przejdźmy  do zalet picia soku z buraka: - wzmacnia odporność, - działa wykrztuśnie i przeciwwirusowo, - zapobiega anemii, - pomaga w leczeniu białaczki, - wpływa na prawidłowy rozwój płodu, - bogactwo kwasu foliowego i mikroelementów, - ma właściwości przeciwnowotworowe, - łagodzi skutki nadużycia alkoholowego, - ma działanie

kulinarne odsłony pati
Śledzik pod buraczkową pierzynką 193

miał okazji nigdy spróbować takiej wersji, to polecam! Składniki: filety śledziowe solone ulubiony majonez cebula biała czerwone buraki korzeń pietruszki majonez jajko Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo, a buraki i pietruszkę, do miękkości. Śledzika jeśli będzie zbyt słony przepłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie wysuszcie papierowymi ręcznikami. Jak nie udało Wam kupić solonych, tylko np. w oleju(...)salaterce, czy półmisku, pamiętając, że trzeba go przecież przykryć pierzynką. Teraz pokrywamy go cienką warstwą majonezu, na której rozsypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę z odrobiną soli. Ugotowane do miękkości buraki mielimy lub ścieramy na tarce. Pietruszkę natomiast kroimy w plasterki lub również ścieramy na tarce. Teraz czas na poskładanie wszystkich warstw. A więc mamy już śledzika z majonezem

Karczma Honorietty
54 przepisy na Sylwestrowe przekąski 333

batatów 10. Ciasto pełne czekolady 11. Żytnie mini donuts 12. Cotton Japanese Cheesecake 13. Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną 14. Odtłuszczone frytki z ziemniaków 15. H ummus z pieczonymi burakami 16. Hummus klasyczny 17. Kabanosy w cieście francuskim 18. Hummus z pieczoną dynią 19. Pieczone kasztany jadalne 20. Masło czosnkowe z ziołami 21. Najlepsze mini wrapy 22. Żołnierzyki z owoców(...)Pizza na żytnim spodzie 37. Deser Snickers w słoiczku FIT 38. Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 39. Deser Raffaello w słoiczku FIT 40. Sałatka z buraków i fasoli 41. Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą 42. Sałatka z komosą ryżową i kalarepą 43. Tymiankowe placki cukiniowe 44. Żytnie placuszki z jabłkami 45. Placki z mango

Be Fit Be Strong
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 281

kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą(...)ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek

Kulinarne przygody Gatity
carpaccio z buraka 144

składniki: 2 ugotowane lub upieczone buraki 50 g sera feta natka pietruszki ocet balsamiczny sól, pieprz wykonanie: Buraki obieramy. Ostrym nożem kroimy cienkie plasterki i układamy na półmisku. Na plasterki buraka układamy pokrojony w cienkie plasterki lub kostkę ser feta. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. polewamy octem balsamicznym i oprószamy solą oraz pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem 201

rodzaju mogą być słone same z siebie. Winegret przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na minimum 1/2 godz., ale im dłużej tym będzie smaczniejszy. układanie: gotowane czerwone buraki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i każdy "maźnąć" np. pędzelkiem lub choćby palcem umoczonym w winegrecie, aby babrały ładnego połysku. Plasterki buraczków układać na talerzu w okręgi zaczynając od środka(...)buraczków. No chyba, że komuś taki efekt spodoba się właśnie. Na koniec ułożyć na listkach po kilka kaparów a całość posypać czerwonym pieprzem. Na stole polać carpaccio z czerwonych buraków nieco winegretem, a jeśli jeszcze go zostało, postawić obok w mini sosjerce lub miseczce z łyżeczką

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wastwowa sałatka śledziowa z quinoą i domowym majonezem 169

święta będzie powtórka.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowane białej quinoy 4-5 filetów śledziowych w zalewie solankowej 1 por 4 -5 ogórków kiszonych 2 średnie buraki 6 jajek 3 łyżki 100% soku z wiśni 200 ml ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki soku z cytryny 1 cebulka 2 łyżki octu jabłkowego olej(...)obroty. Miksujemy wszystko dokładnie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (w razie potrzeby można bardziej doprawić, musztardą, solą, lub pieprzem).    Pozostałe 4 jajka gotujemy na twardo i studzimy, buraki gotujemy na parze i również zostawiamy do ostygnięcia. Jedne i drugie kroimy w kostkę, buraki marynujemy w soku wiśniowym.  Por pozbawiamy zielonych końcówek (zostawiamy tylko zwartą jasno

Quinoa Raz!
Burgery buraczane, czyli wegetariański pomysł obiad 147

przepysznego burgera buraczanego.  Każdy kto go skosztował, nie mógł uwierzyć, że można zrobić tak dobrego burgera bez kawałka mięsa ;) Składniki (na 7 dużych burgerów): Burgery buraczane: -3 średnie buraki -2 czerwone cebule -2 ząbki czosnku -1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (pół szklanki suchej) - 1/3 szklanki słonecznika -3 łyżki sezamu plus sezam do posypania -2/3 szklanki oleju(...)mąki pełnoziarnistej -3 łyżki posiekanej natki pietruszki -sos worcester -papryka ostra -sól -pieprz  Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej (przez ok. 15 minut). Obieramy buraki a następnie ścieramy na grubych oczkach, siekamy drobno cebulę, pietruszkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dodajemy do miski i dobrze mieszamy (lepiej ubrać rękawiczki, bo bardzo brudzą ręce ;) Otrzymaną masę dzielimy

Receptura smaku
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 181

warzywa dolej zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I po ugotowaniu odcedź wywar przez drobne sitko, warzywa wyjmij do wywaru dodaj starte buraki i ziele angielskie zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II całość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny na koniec(...)dodaj do barszczu masło serwuj z uszkami lub pasztecikami Warzywa dodane do opłukanych grzybów. Warzywa w wywarze po ugotowaniu według Etapu I. Wywar po odcedzeniu. Do wywaru dodajemy starte buraki. Barszcz przed odcedzeniem, zaraz po gotowaniu według Etapu

Szybko Szybkowar
DOMOWY ZAKWAS NA BARSZCZ 130

już barszcz doprawiam  wtedy do smaku.  Składniki: 6 buraków 5 ząbków czosnku  1/2 łyżeczki solo himalajskiej  Przygotowanie: Najpierw zagotowuję wodę, dodaję sól i odstawiam. Buraki dokładnie myję, następnie obieram ze skórki i kroje w plastry. Obieram czosnek i lekko rozgniatam. Buraki przekładam do słoika, dodaję ząbki czosnku, a całość zalewam lenią solanką

Kukuleczki
Zupa krem z buraczków 150

Opis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie(...)rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy imbir oraz gorczycę i smażymy do momentu, aż uzyskamy intensywny zapach przypraw. Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w drobna kostkę. Następnie dodajemy je do garnka. Całość zalewamy wodą. Wody powinno być odrobinę ponad warzywami. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po tym czasie wszystko miksujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Śledź z burakami 2468

jeśli chodzi o śledzika:).  Warstwa biała: 200g śledzi w oleju  1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek  sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku z cytryny  sól, pieprz  1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone) , obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy(...)solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Zupa z czerwonej cebuli. 179

grzybową ;) Składniki: 4 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle z oliwą(...)dodatkiem soli około 25 minut - cebula musi stać się bardzo miękka. W połowie smażenia dodać majeranek. Zwiększyć ogień i dodać brandy. Po 2 minutach dodać wino i sok z buraków. Po kolejnych 2 minutach dodać bulion i gotować na małym ogniu 15 minut. Podawać oprószone obficie pieprzem i posiekaną natką pietruszki z grzankami z bagietki z dodatkiem dowolnego ulubionego

zadanie-gotowanie
KREM BURACZKOWY 149

SKŁADNIKI 1 marchew, 4 buraki, 2 liście laurowe , 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka, ¼ cebuli, olej do smażenia 1 łyżka octu, majeranek , śmietana WYKONANIE Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków. Wyjmujemy liście laurowy i ziele angielskie, dodajemy cukier, ocet

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania