Ciasto z dyni 247cynamonu3 łyżki płatków migdałowych Ubijam jajka z cukrem i dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię.W miseczce mieszam składniki na posypkę.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam masę.Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40-50 min., ale sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest upieczone.W orginalnym przepisie Paula posypała ciasto
UgotujmyTo.pl
Chałka 284Dla mnie chałka to takie miłe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa… kromka chałki z masłem i szklanka mleka… Ale to smakowało:)! Zresztą teraz też smakuje
UgotujmyTo.pl
Makowiec 180ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół.W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami.Wlać rozrobione
UgotujmyTo.pl
Ciasto z galaretkami 568pieczenia), mąkę zwykle przesiewam przez sitko.1. Ubijać białka z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku a na końcu po trochu mąkę.2. Wysmarować dużą blachę masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.3. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.Masa:1 kostka masła
UgotujmyTo.pl
Bakłażan smażony 208również oberżyną) to „Psianka podłużna”… Przyznam się bez bicia, że do dzisiaj nie miałam o tym pojęcia… Bakłażan smażony – składniki:bakłażanpanierka Panko (myślę, że bułka tarta też się sprawdzi…)sezam i/lub nasiona siemienia lnianegomąkajajkosól, pieprzolej do smażeniaSos: (może też być zwykły jogurt naturalny albo dowolny ulubiony sosik)5-6 łyżek jogurtu greckiego2 ząbki czosnkugarść
UgotujmyTo.pl
Ciabatta 199podkładka plastikowa Trzeba pamiętać, że jak kroimy ciasto to naszą łopatką uderzamy w dół, zatrzymujemy i od razu odsuwamy ciasto na boki bo jest ono bardzo klejące. Formujemy kształt bułek małych lub dłuższych, jakie wolimy. Ja robiłam z podwójnej porcji, dlatego zrobiłam i takie i takie;) Do przenoszenia ciasta łopatki są idealne! Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
UgotujmyTo.pl
Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel 391wymieszać.2. Rozpuszczony tłuszcz wlewać cienkim strumykiem do masy cały czas miksując.3. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.4. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. /Ciasta wystarcza na małą keksówkę/5. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odstawać od brzegów.Smacznego Post Klasyczna
UgotujmyTo.pl
Babka wielkanocna 233wyższa niż temperatura ciała, 36/37 stopni) i wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas miksując. 4. Cześć masy przelać do formy z kominem, dobrze wysmarowanej rozpuszczonym masłem i wysypanej bułką tartą. Do reszty masy dodać ok. 2 łyżek przesianego kakao i dobrze wymieszać. Przelać do foremki i pomieszać delikatnie cienką końcówką np. drewnianej łyżki. 5. Piec około 1 godziny
UgotujmyTo.pl
Boczek pieczony 445chleb swojego wypieku np. szybki chleb i wtedy jest po prostu niebo w gębie :)! (Do zdjęć zabrako chleba, bo Rodzinka go pochłonęła zanim jeszcze ostygł… i stąd ta bułka jako rekwizyt… ;)) Ja nie mówię tu o przeniesieniu się na wieś i hodowli trzody czy siania zboża żeby było zupełnie zdrowo… bo do tego się nie nadaję
UgotujmyTo.pl
Rogaliki drożdżowe 186Od dawna planowałam zrobić rogaliki drożdżowe i w końcu udało mi się jak spędzałam urlop z Rodzinką. Przepis stanowczo nie nadaje się dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba
UgotujmyTo.pl
Brazylijska babka marchewkowa 244dalej miksujemy. Powoli dolewamy olej a następnie dodajemy puree z marchwi. Następnie dodajemy po trochu mąki. 4. Formę o pojemności 2 litrów smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je ulubioną polewą (z0bacz
UgotujmyTo.pl
Chlebek dyniowy 196Puree wymieszać z jajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka. Smacznego Post Chlebek dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl
Knedle z truskawkami 318wrzątek wkładać partiami knedle. Najlepiej bardzo delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do spodu. Od wypłynięcia gotować około 5 minut. Podawać ze śmietaną i cukrem lub z roztopionym masłem i bułką tartą.Smacznego Post Knedle z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl
Bagietka ekspresowa 273Wspaniała chrupiąca bagietka do przygotowania nawet dla tych, którzy jeszcze nie załapali bakcyla pieczenia… W oryginalnym przepisie były to bagietki pszenno-żytnie ale że nie
UgotujmyTo.pl
Chlebek bułgarski 221Chlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet
UgotujmyTo.pl