bułki - 33926 przepisów (strona:1721/2262)

Pyszne kanapki na ciepło 389

przy antybiotykach ,to raczej nie mogę sobie pozwolić na żadne posty, bo zaraz mam dziurę w żołądku! Musiało być smacznie, szybko i syto ! Kanapki! Grzanki! Składniki -chleb lub bułka -Emmentaler  ser topiony plastry  Lactima -Gouda  ser topiony  Lactima -szczypiorek -parówka drobiowa -natka pietruszki -ketchup -pomidorki koktajlowe -oliwki zielone -imbir marynowany * do sushi   dostepny TUTAJ -glassa

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepszy makowiec domowy 11404

cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej. Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie . Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii.... Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach niech upiecze bardzo łatwą Struclę z makiem , do której można wykorzystać właśnie masę z puszki

Smaczna Pyza
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 177

nazwą w Polsce jest nieosiągalna, ale za to w sklepach typu kuchnie świata lub przede wszystkim sklepy z produktami afrykańskimi znajdziecie ją pod nazwą gari . Gari/farinha może mieć konsystencje bułki tartej lub też prawie mąki, to to samo tylko ta druga jest już przesiana (i tym samym lepsza). Wracając do przygotowania pir ão . W rondelku gotowujemy farinhę z sosem

Smaki Brazylii
Coś na ząb wg Brasileiro czyli grzanki z domową pastą 142

spędzenia czasu przy kuchence. I kogo z nas nie spotyka sytuacja że w chlebaku brak świeżego chleba. Na to wszystko rozwiązanie ma jak zawsze Brasileiro. Problem zasuszonego chleba lub bułki paryskiej już dawno został u nas rozwiązany. Potrzebne nam jedynie: - mała puszka sardynek/szprotek w sosie pomidorowym (125 gram) - 2 łyżki majonezu (nikt nie obiecywał że będzie dietetycznie) - sól i pieprz

Smaki Brazylii
Ciasto „Tulipan” 516

kakao, do trzeciej – 0,5 szklanki maku i do czwartej – 1 kisiel wiśniowy. W każdej z osobna ciasto wymieszałam. Dużą prostokątną blaszkę wysmarowałam margaryną i wysypałam tartą bułką. Łyżką układałam (na przemian kolorami) kupki z ciasta. Piekłam 45 minut w temp. 175°C. Po upieczeniu i przestygnięciu przekroiłam na 2 blaty. Przygotowałam masę z: - 250 ml śmietanki kremówki

mojewypiekiinietylko
Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 222

Najbardziej popularną potrawą ze schabu są tradycyjne schabowe, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym.     Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g) - 1 puszka mleka kokosowego (400ml) - sól morska - świeżo mielony pieprz (grubo) - papryka wędzona w proszku - chilli w płatkach - trochę

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe 182

piekarni, ale za to jaaaakie… W mojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami – z czym „dusza zapragnie”. Z poniżej podanego przepisu wychodzi ok. 18-20 szt. (to zależy od ich wielkości). Proporcje, oczywiście

mojewypiekiinietylko
Szynka domowa 183

porozpieszczać swoich podniebień, jeśli można. Szynka wyszła krucha, soczysta i ostra, a jałowiec nadał jej dodatkowego aromatu. Takiej szynki nie kupicie w sklepie, na pewno. Idealna do świeżej bułki, czy chleba. Na śniadanie, czy kolację… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Szynka domowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z budyniem 261

się za ciasto drożdżowe musimy poświęcić trochę więcej czasu. Drożdżówki z budyniem, jednak w pełni wynagrodzą ten pieczołowicie poświęcony im czas. Z poniższego przepisu piekę ok. 20-22 szt. bułek, to zależy od ich gramatury. Nigdy się nie rozdrabniam i nie schodzę poniżej tej normy, gdyż są wspaniałe po upieczeniu, zamrożeniu i rozmrożeniu. Nie tracą nic, a nic na swoich

mojewypiekiinietylko
Ekspresowe ciasto jogurtowe z żurawiną 222

waniliową, wszystko dokładnie połączyłam. Na koniec dodałam 2 garście zamrożonej żurawiny i ponownie wymieszałam, ale tym razem już szpatułką. Ciasto przełożyłam do dużej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 70 minut. Gotowe ciasto przestudziłam na kratce i posypałam cukrem pudrem. Nie ulega wątpliwości, że przygotowanie tego ciasta jest iście ekspresowe

mojewypiekiinietylko
Sernik malinowy 398

łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz kilka kropli esencji migdałowej – wymieszałam łyżką. Następnie delikatnie wmieszałam ubitą pianę z białek. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą. Masę przełożyłam do tortownicy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150°C, następnie temperature zwiększyłam do 180°C i piekłam przez 1 godz. 20 minut. Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku

mojewypiekiinietylko
Pierogi ruskie 162

zrumienioną cebulką, ale można z masełkiem, śmietaną, kefirem… czyli, jak kto lubi. Ciasto, po wyrobieniu, jest mięciutkie i bardzo elastyczne, lepienie z niego pierogów, to … „bułka z masłem”. Farsz nie jest za kwaśny, ale ma bardzo wyraźny smak. Jak dla mnie, te pierogi ruskie, są naprawdę doskonałe – nic dodać, nic ująć. Smacznego. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Wołowina pieczona w niskiej temperaturze 218

folię aluminiową i zostawiłam… do kolacji. Wołowina pieczona w niskiej temperaturze, to rewelacja. Idealnie nadaje się do obiadu, kolacji, czy też śniadania. Cieniutko pokrojona, podana na świeżej domowej bułce , z dodatkiem sałaty, czy nawet bez stanowi wykwintny posiłek nie tylko dla smakoszy. Gorąco polecam taki sposób pieczenia mięs. Wypróbowałam, więc wiem – jest super, a mięso kruche, soczyste, delikatne

mojewypiekiinietylko
Kotlety z ryżu miksowanego 214

łyżki drobno startego parmezanu. Masę ryżową dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże kotlety (aby porcje były równe użyłam łyżki do lodów), panierujemy w mące, jej nadmiar otrzepujemy (panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem. Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego

mojewypiekiinietylko
Biszkopt 365

dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje

mojewypiekiinietylko