Czekoladowo-orzechowa "baba" 193biała polewa czekoladowa * mleczna polewa czekoladowa Sposób wykonania ciasto Posmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę (23 cm) i posypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem ok.10 min na puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać, dodać połowę do ubitych jajek i delikatnie wymiesza. Wlać roztopione i wystudzone masło, wsypać resztę mąki
Mix smaku
Babka adwokatowa 264Następnie powoli wlewać adwokat delikatnie mieszając, wlać olej i również delikatnie wymieszać. Na koniec połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub formy silikonowej. Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać, wylać na jasne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni
Mix smaku
Sernik z bezą 203następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakalie. Całość delikatnie wymieszać. Formę (24/32 cm) najlepiej z wyjmowanym dnem lub tortownicę (28 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do formy masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godzinę, w temperaturze 190 stopni. beza Ubić pianę z białek, następnie dodać cukier puder i dalej ubijać
Mix smaku
Babka kwitnący tulipan 227podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel jabłkowy. Do drugiej kakao. Do trzeciej kisiel wiśniowy. Do czwartej dodać mak. Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe. Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem przez środek wzdłuż dłuższego boku. Wstawić do nagrzanego
Mix smaku
Tort migdałowy 233delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać. Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35-40 min. przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Po wyjęciu zostawić ciasto
Mix smaku
Ciasto z owocami 219pieczenia, mąką ziemniaczaną i budyniem i mieszać najlepiej mikserem na małych obrotach. Ciasto przelać do formy (wym. dna 25/21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta poukładać owoce, nie przesadzając z ilością. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej przeprowadzić próbę suchego
Mix smaku
Babka trójkolorowa 185dodać kisiel brzoskwiniowy (proszek), do drugiej kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao. Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika
Mix smaku
Zapiekanka brokułowa 1187marchewki pokroić na na mniejsze kawałki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, dodać do niego śmietanę, jajka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać bułką tartą. Na dno wyłożyć 2/3 makaronu, następnie usmażone mięso i 1/2 pokrojonego pomidora, na to rozsmarować 1/2 mieszaniny serowej, następnie ułożyć połowę brokuła, między nim marchewki i resztę pomidora
Mix smaku
Stary dobry murzynek nieco wzbogacony ^ 263innych, które nie puszczają dużo soku), wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Całą masę przelać do keksówki (30/11 cm) wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub tortownicy może być z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone. Gorące ciasto posmarować odlaną
Mix smaku
Ciasto ucierane z owocami 203powoli wlać olej ubijając, aż do połączenia. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy (24/36 cm) wysmarowanej i wysypanej bułką, na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Mix smaku
chicken and tomato bruschetta 255zawsze świetnie smakuje. Składniki: 1 duży pomidor, filet z kurczaka (upieczony), 1 ząbek czosnku, (posiekany), chilli (posiekane). Aby zrobić bruschette należy podgrzać patelnie, najlepiej taką do grilla. Pokropić oliwą bułkę, i grilować po jednej minucie z każdej strony. To samo należy zrobić z pomidorami. Pomieszać posiekany czosnek z chilli i dodać do tego oliwy. Położyć mieszankę na bułeczkę
Kulinarna rozmowa
Wypasiony chlebek dyniowy 215misce. Wymieszaj olej z cukrem, dodaj jajka, dobrze wymieszaj. Dodaj puree z dyni i zamieszaj. Wsyp suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Posyp kruszonką i płatkami migdałów. Piecz ok. godzinę, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie czysty. Rozkoszuj się najpiękniejszym zapachem ! Smacznego, Paulina Popularne posty : Muffinki marchewkowe na troski
Gotowanie to kochanie
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 273cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika
Anioły w kuchni
Pyszne kanapki na ciepło 446przy antybiotykach ,to raczej nie mogę sobie pozwolić na żadne posty, bo zaraz mam dziurę w żołądku! Musiało być smacznie, szybko i syto ! Kanapki! Grzanki! Składniki -chleb lub bułka -Emmentaler ser topiony plastry Lactima -Gouda ser topiony Lactima -szczypiorek -parówka drobiowa -natka pietruszki -ketchup -pomidorki koktajlowe -oliwki zielone -imbir marynowany * do sushi dostepny TUTAJ -glassa
Z Kuchni Do Kuchni
Najlepszy makowiec domowy 11444cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej. Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie . Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii.... Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach niech upiecze bardzo łatwą Struclę z makiem , do której można wykorzystać właśnie masę z puszki
Smaczna Pyza