nich kaszy manny,beda wtedy mieciutkie. Skladniki na 4 porcje(8 kotlecikow) 500 g ulubionego miesa mielonego 1 cebula 1 sucha buleczka namoczona w mleku lub 2 lyzki tartej bulki 1 jajko 125 ml wody 2 lyzeczki domowej przyprawy,sol Wykonanie: Mieso zmielic razem z odcisnieta z mleka bulka. Cebulke zezlocic na masle ghee. Do zmielonej masy dodac jajko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szpinaku mrozonego lub swiezego 175 g kremowego sera(dalam Philadelphie) 1 cebula 2 zabki czosnku galka muszkatalowa sol,pieprz(pieprzu sporo) 2 lyzki bulki tartej 1 lyzka masla ghee Dodatkowo:100g boczku,1 cebula,1 lyzka masla ghee lub oleju Wykonanie: Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody. Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciast do ocieplenia,na okol 30 minut. Ciasto wyrzucamy na blat i wyrobic. Podzielic na 12 rownych czesci Robie walek ,odcinam po kawalkui waze po 68-72g ,zeby bulki byly jednakowe.Formowac kulki,splaszczyc je i ukladac na wczesniej przygotowana blaszce,wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka i pozostawic do napuszenia. Gdy buleczki wyrosna ,w kazdej zrobic wglebienie dnem szklanki,dociskajac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najsmaczniejsze.Moja rodzinka je uwielbia.Ja lubie je i jesc i robic. Zrobilam je z maki orkiszowej 630,ale ten sam efekt uzyskacie uzywajac zwyklej maki pszennej.Tym razem mala odmiana ,zamiast bulki tartej z maslem do polania proponuje maselko makowe.Chrupiacy slodki mak z nuta cynamonu To jest pyszne!Koniecznie sprobujcie! Skladniki na 18 knedli: 1 kg ziemniakow 30 dkg maki 1 lyzka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje ryba smazona w panierce z bulki tatrej,najlepiej,by byl to dorsz lub inna ryba o bialym miesie.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje: 2 duze platy-filety dorsza ze skora 4 marchewki 1 pietruszka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepyszne.Bardzo delikatne i puszyste.Na pewno dzieciom tez beda smakowyly.Znakomite rowniez na zimno np. do kanapek.Bardzo polecam. Skladniki na kotlety: 600 g filetu z lososia 1 czerstwa buleczka 2 lyzki bulki tartej 2 lyzki sosu rybnego (moze byc sojowy) sok z 1/2 limonki 1/2 lyzeczki imbiru (swiezy jeszcze lepszy) 1 jajko sol 3-4 lyzki sezamu do panierownia Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!terapii przeciwko arachnofobii.Samo kupno tych czarnych straszydel bylo poczatkiem terapii. Nie wiem co takiego kryja w sobie te okragle ,oblane slodkim lukrem,kluchowate w srodku ciastka,czy moze lepiej bulki,ale uwielbiam je od zawsze.Po raz pierwszy nadarzyla sie okazja by je upiec i jednoczesnie zmierzyc sie z przepisem zawierajacym amoniak.Musze przyznac,choc mam wyczulone powonienie,te wszystki zaslyszane opowiesci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny. To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam ! Skladniki na 6 bulek : 318 g maki 550 185 g wody 5,5 g soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chlodzie przez cala noc 4.SKLADANIE Po 1 godzinie od rozpoczecia fermentacji wstepnej 5.DZIELENIE I FORMOWANIE Podzielic ciasto na 2 porcje i zrobic 2 chleby lub chleb i bulki z jednej porcji.Uformowac okragle lub owalne chleby i ulozyc w koszyczku wysypanym maka do wyrastania zlaczeniami do gory.Przykryc lniana sciereczka i folia. 6.FERMENTACJA KONCOWA 1-1.5 godziny w temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym dodatkiem do kanapek,czy Fischburgera. Skladniki: 4-6 porcji dorsza sok z 1/2 cytryny sol 1 jajko 4 lyzki bulki tartej 4 lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki maslo ghee lub olej do smazenia Wykonanie: dorsza rozmrozic,osuszyc recznikiem papierowym,skropic sokiem z cytryny,posolic i odstawic. bulke tarta wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Grünkern geschrotet 400 ml bulionu warzywnego 200 g marchewki 1 cebula 50 g twardego sera np.Bergkäse 1 jajko szczypior sol,pieprz z mlynka 2 lyzki tartej bulki olej do smazenia Wykonanie: Kupilam cale ziarno zamiast sruty,musialam zatem zesrutowac orkisz.Ziaro umiescilam w kielichu blendera i rozdrobnilam (jest niebywale twarde).Zalac wrzacym bulionem i gotowac 10 minut.W czasie gotowania zamieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niewielka iloscia maki i zagniesc.Ciasto podzielic na 10 kawalkow o wadze 85-88 g.Uformowac grahamki.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i przykryc sciereczka kuchenna.Pozostawic do napuszenia.Wlaczyc piekarnik wyrosnieta bulki posmarowac mlekiem i piec 25 minut w temperaturze 200°C. studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lososia bez skory 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej .(przepis tutaj: klik ) 1 jajko sok z 1/2 cytryny 2 czubate lyzki chrzanu ze sloiczka 1 czubata lyzka bulki tartej 1 lyzeczka soli pieprz czarny 2 czubate lyzki szczypiorku maslo ghee-do smazenia Wykonanie: ugotowac kasze jaglana (na sniadanie ugotowalam wieksza ilosc kaszy,dzieki czemu obiad przygotowalam w expresowym tempie).Przestudzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo soczysta w srodku,a smak piwa jest w ogole niewyczuwalny,tak jak i rybi zapach gdzies sie ulotnil.Smakowala nam,choc nadal wole tradycyjnego dorsza w panierce z bulki tartej.Ale jako odmiana,czemu nie? Skladniki na ciasto piwne: 3/4 szklanki maki 150 ml piwa 1 jajko 1/2 lyzeczki soli pieprz 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypiorek-opcjonalnie ponadto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!idealnie komponuje sie z rybnymi klopsami.Juz mysle o powtorce tego zestawu.Goraco polecam,bo to jest pyszne! Skladniki na klopsiki: 60 dkg dorsza lub innej bialej ryby morskiej 1/2 szklanki bulki tartej 1 jajko 1 czubata lyzka masla 1 cebula 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki kilka galazek miety-opcjonalnie sol,pieprz,olej szczypta cukru Skladniki na sos z kaparow: 2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!