bułki - 33426 przepisów (strona:1717/2229)

Jak przetrwać zakupy w sklepie z dzieckiem które już chodzi? 119

głodne. Nawet jak jest odbierany z przedszkola przez męża czy którąkolwiek z babć to dostaje coś do jedzenia. Gdy czas nam się przedłuża to po prostu podaje mu kawałek bułki, rogala czy też innej rzeczy by chociaż na chwilę zaspokoić jego głodek i dokończyć w miarę spokojnie zakupy. Nie wyobrażam sobie sytuacji abym robiła zakupy i nagle zostawiła wszystko

ClauditteMissCooking
Placuszki z dorsza 189

jest mrożony to wcześniej wyjąć i rozmrozić). Wrzucić do miski, dodać jajko, len mielony i przyprawy. Rozdrobnić blenderem. Smażyć na odrobinie oleju. Podawać z zieleninką lub jako kotlecik do bułki. Placuszki z dorsza

Czarnawisienka
Tuńczykowe placuszki 139

tuńczyka w sosie własnym ząbek czosnku sól, pieprz, świeży tymianek ( opcjonalnie oregano ) 1 jajko sok z połowy cytryny G dy kotleciki nie będą si ę chciały skleić dodać troszkę bułki tartej. Sos szklanka jogurtu 1 mała łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1 mała ły żeczka cukru   sól, pieprz do smaku opcjonalnie: koperek , drobno posiekany ogórek

Gaździnka warzy
Cebulowy naan i wołowe kofty 143

drobno posiekaną cebulę, jajko, przyprawy , posiekaną natkę pietruszki , starte ziemniaki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wy rabiamy masę ( jak nie będzie si ę chc iało zawiązać to dodać troszkę bułki tartej ) . Dzielimy na porcj e wielkości piłki golfowej . Kładziemy na półmisku i zostawiamy pod ściereczką na 25min. Smażymy w woku na złotobrązowo. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy

Gaździnka warzy
Kotleciki z Soli w koperkowym sosie 170

oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować i wystudzoną dodać do rybnej masy. Dosypać bułki tartej, wbić jajko. Kotleciki usmażyć na złoty kolor. Kapustę kiszoną pokroić, zetrzeć do niej marchewkę i dodać drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i oliwą, wszystko dobrze wymieszać

Gaździnka warzy
Krokiety z kapustą i Kozakami 113

grzybów zostawić do sosu ). Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody, posiekać i wymieszać z grzybami ( doprawić do smaku ) Na usmażone naleśniki nałożyć farsz i zwinąć. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety usmażyć na złoty kolor. Z pozostałej z grzybów wody zrobić sos ( zagęścić mąką lub śmietaną, doprawić do smaku ) polać nim krokiety i ........................ Smacznego

Gaździnka warzy
Tarta z włoską kapustą i łososiową metką 108

wymieszać z mlekiem i oliwą, wsypać łyżeczkę soli. Zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia i prażoną cebulką. Ciasto rozwałkować w wylepić nim formę o średnicy 26 cm. Posypać łyżką bułki tartej. Poukładać plastry metki i kapustę.  Zalać składniki śmietaną zmiksowaną z jajkami, łyżką kaszki manny, solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem . Piec ok 50 - 60 min w 180st C. Posypać

Gaździnka warzy
Krokiety z marchewką, kapustą i pieczarkami 149

środek naleśnika i zwinąć. Gotowe krokiety wło żyć do lodówki ( schłodzone łatwiej się panierują ). Obtoczyć w mące, rozbełtanym i przyprawionym solą i pieprzem jajkiem , a na koniec w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor , tak aby skórka była chr upka.... Smacznego

Gaździnka warzy
Ziołowe bułeczki 128

większych oczkach, natkę i koperek posiekać. Dodać wszytko do ciasta i zag nieść do czasu, kiedy będzie ładnie odchodzić od rąk.  Rozwałkować ciasto na wysokość, jaką chcemy mieć bułki i wykroić tr ó jkąty - w moim przypadku, lub uformować kuleczki - wielkość dow olna. Schłodzić w lodów ce ok 30 min. Posmarować rozbełtanym jajkiem, włożyć do nagrzanego

Gaździnka warzy
Kotlety jaglane z Solą 134

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku  Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę

Gaździnka warzy
Kotlety ziemniaczane z ogórkowym sosem 294

dwoma ząbkami czosnku, kminkiem i listkiem laurowym. Dokładnie potłuc (listek wyciągnąć), kiedy przestygną dodać jajko, mąkę, startą na małych oczkach cebulę, sól i pieprz. Wymieszać, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. W rondelku roztopić łyżkę masła, posypać łyżką mąki. Zasmażkę rozprowadzić wodą, a następnie dodać do niej starte na dużych oczkach ogórki

Gaździnka warzy
Szarlotka 146

lodówki na 30 minut.Drugą część ciasta owinąć w folię i schować do zamrażalki. W między czasie na drobnych oczkach zetrzeć jabłka, dodać do nich około 2 łyżki bułki tartej, wymieszać, wyłożyć je na schłodzone w lodówce ciasto. Drugą połowę ciasta zetrzeć na grubych oczkach i rozprowadzić na jabłkach. Piec 25- 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzone posypać cukrem

Krakowskie smaki Ani
Krokiety z farszem serowo- pieczarkowym 268

ciasto tak aby nie pozostały grudki. Smażyć na rozgrzanej patelni.  Wykonanie krokietów: Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz, składamy w kwadracik, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na zloty kolor z obu stron

Krakowskie smaki Ani
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 143

zagłębienie jeżeli "dołek" powoli się podnosi, nasze ciasto jest gotowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W między czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie przerabiamy i wykładamy na blaszkę, następnie układamy przepołowione i odpestkowane śliwy (skórką do dołu), pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Krakowskie smaki Ani
Babcina babka 230

sztywno i na sam koniec delikatnie wmieszać do masy. Gotową masę wyłożyć do foremki na babkę  (jeżeli używamy innej niż silikonowa należy ją dokładnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą), piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem. Smacznego

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania