bułki - 33926 przepisów (strona:1708/2262)

Buleczki z marchwi 167

papierem do pieczenia. Ponacinać na 8 części ,środek pozostawić nie przecięty .Pozostawić do wyrośnięcia do czasu aż wyraźnie urosną,okolo 20 minut Pomysł na bułeczki z tego zdjęcia Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut

w mojej kuchni
jajka z piekarnika---uova da forno 133

Składniki: 7 jajek otręby orkiszowe---może być bułka tarta szczypiorek/ ew. natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia

w mojej kuchni
ciemne ciasto jak w-z 190

masę. Nie przerywając ubijania, wsypywać  powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubitą pianę i olej. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysypać  tartą bułką. ,ciasto wyłóż do blachy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30- 35 minut .Gotowe ciasto przestudzić i przekroić  na 3 części. Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę

w mojej kuchni
Tarta bananowa 155

ciasto: Z mąki, cukru, masła i jajek zagnieć ciasto. Włóż ciasto na pół godziny do zamrażarki. Następnie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy do tarty wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto należy piec około 20 minut w temperaturze   180 °C. nadzienie:  Do garnka włóż cukier i masło, gdy zrobi się brązowy dodaj banany pokrojone w plastry

Humanistka w kuchni
Tarta dietetyczna 163

zgęstnieje. ciasto: Otręby mielimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy. Wkładamy na pól godziny do zamrażalnika i wykładamy dno blaszki na tartę. Najpierw smarujemy blaszkę tłuszczem i wysypujemy bułka tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180C. Następnie wykładamy przygotowane nadzienie na spód tarty i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. Posypujemy słodzikiem. Tarta nadaje się

Humanistka w kuchni
Ciasto z rabarbarem 161

dodajemy po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki aż do wyczerpania składników. Z białek ubijamy sztywną pianę. Łyżką mieszamy pianę z reszta ciasta. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy całe ciasto. Wcześniej umyty i pokrojony w duża kostkę rabarbar mieszamy w misce z 3 łyżkami cukru. Nakładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 190 ºC piekarnika

Humanistka w kuchni
Ciasto cynamonowe 174

jajka, cukier puder oraz mleko. Do masy dodajemy mąkę z kakao, cynamonem i sodą. Ucieramy aż składniki się połączą. Ciasto nie jest gładkie. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy 25 na 36 centymetrów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  w temperaturze 150 C około 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dekorujemy wiórkami

Humanistka w kuchni
Kokosowy białkowiec 189

dokładnie ze sobą mieszamy. Dolewamy stopioną i wystudzoną margarynę i dokładnie mieszamy. Pianę ubijamy na sztywno i  łączymy ze składnikami w misce. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180C

Humanistka w kuchni
CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE 296

słodko-ostrego sosu to taka kropka nad I, która sprawia, że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Danie idealne na szybki obiad, kolacje na ciepło, albo nawet wkładkę do bułki! Polecam! SKŁADNIKI: * ryż jaśminowy – 150g * maka pszenna – 3 łyżki * czerwona papryka – 1 szt * duże jajko – 1 szt * woda – 125 ml * sezam biały – 3 łyżki

Ostra na Słodko
Knedle ze śliwkami 250

zlepiam brzegi. W dłoniach formuję z ciasta kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie około 8 minut (na średnim ogniu) od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle podajemy z masłem i bułką tartą, cukrem lub śmietaną

upichcic
Fasola po bretońsku 245

zewnątrz temperatury minusowe, także fasolka po bretońsku będzie idealna na zimowy obiad. Jest bardzo syta, nie wymaga gotowania "dodatków" do obiadu, bo można fasolkę zjeść ze świeżą bułką i też smakuje idealnie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest pyszna. Dość często się jej nie gotuje, dlatego zawsze smakuje. Ja ją uwielbiam. Składniki: 1 kg fasoli typu Jaś około

upichcic
Gołąbki dla leniwych 232

naprawdę chyba w smaku dużo wspólnego nie mają. Są pyszne. Idealne rozwiązanie gdy znudziły nam się klasyczne mielone. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego 1/4 główki kapusty 200 g bułki tartej 2 jajka 1 kostka rosołowa 1 cebula mały słoiczek koncentratu sól,pieprz majeranek mąka - do obtoczenia olej - opcjonalnie Przygotowanie : Kapustę drobno poszatkować w kostkę.Cebule pokroi,c w kostkę

Garnkowe fanaberie
Panini serowe z fougassem kukurydzianym, rukolą i świeżą sałatką z ogórka i melona. 262

dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu. Dodatkowo użyłem: -szczypiorek, posiekany, mała łyżeczka -sól, pieprz -oliwa, łyżeczka -ocet cydrowy, łyżeczka Bułkę przekrawamy na pół, każdą połówkę obkładamy plasterkiem sera i zapiekamy 5 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku - termoobieg. Ogórek, bez gniazda nasiennego oraz kawałek melona zielonego kroimy na małe

BaRepas
Podsumowanie styczniowej "Listy za zakwasie i na drożdżach" 179

Wiśle z bloga  Zapach chleba  za możliwość prowadzenie przez miesiąc jej wspaniałej listy.    Lista jest imponująca, zamieściliście na niej 68 smakowitych propozycji na pieczywo, bułki, wypieki wytrawne i słodkości, Mam nadzieję, że posłużą Wam jako inspiracja na kolejne miesiące. Styczniowa lista na zakwasie i na drożdżach na Pinterest An InLinkz Link

Kulinarne przygody Gatity
PODLASKA A'LA BRUSCHETTA 168

podgrzybki małe kilka małych ogóreczków konserwowych kilka papryczek chili lub ewentualnie paski słodkiej papryki mieta do dekoracji Wykonanie: Bagietke kroimy w dość grube plastry,opiekamy w piekarniku. Na opieczoną bułkę kładziemy plaster sera a na niego ogóreczki, grzybki oraz po papryczce chili. Ozdabiamy miętą. Jesli chcemy po nałozeniu sera mozemy zapiec go delikatnie tym samym rozpuszczając, nastepnie wykładamy resztę składników

Z Majeczką w kuchni