bułki - 33926 przepisów (strona:1702/2262)

Słodkie środy - Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą 227

miksując, na koniec dodajemy po łyżce mąki (mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia) - miksujemy na najmniejszych obrotach, wylewamy do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy biszkopt w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 10 minut. Biszkopt

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leniwe kluski serowe 391

dzieciństwa, mama przygotowywała je kiedy miała nadmiar białego sera. Tak tez robię i ja. U mnie w domu jada się je na obiad, najczęściej polane roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej. Smakują domownikom również podane ze słodkimi dodatkami, owocami lub sosami jogurtowymi.  Leniwe kluski serowe   SKŁADNIKI: 250 g sera białego twarogowego 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto z herbatą Matcha 233

Matcha. Do miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę. Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec 35 - 40 minut do suchego patyczka. Ciasto nie może być zbyt przepieczone

Kuchcik gotuje
Kotlety z tofu i czerwonej soczewicy podane z surówką 395

dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;) Składniki: Kotlety: (6 sztuk) kostka tofu marynowanego  1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej  pieprz Sposób przygotowania; Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie

Truskawkowa Fiesta
Babeczki cytrynowe z makiem 271

miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę i mak. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Banany- na dobry humor i nie tylko. 175

tyle samo magnezu ,co garść orzechów. Pierwiastek ten bierze udział w dostarczaniu energii dla mózgu. Dzięki temu banany poprawiają pamięć i koncentrację. Dlatego słynny skoczek narciarski Adam Małysz jadł bułki z bananem

Przepisy i porady kulinarne
Burger z łososia. 291

był inny niż ten ostateczny. Ale nie ma tego złego i w końcu łosoś zamienił się w bardzo dobrego burgera. Dla tych co lubią, może być doskonałym wypełnieniem bułki. Ja ich nie jadam to też u mnie był ze sałatą.  Burgery z łososia składniki: 600 g świeżego łososia 2 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 żółtko starta skórka

Przysmaki Karolki
Bułeczki maślano bakaliowe 228

mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki tartych orzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy do wysmarowania formy. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę, bakalie

Moniki Smakołyki
DOSKONAŁE PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 462

mają obręcz, wreszcie po tylu latach doszłam do tego jak upiec pączki z pożądaną obręczą. Dzisiejsze pączki przygotowałam bez grama cukru, z samym ksylitolem, skoro chleby i bułki na drożdżach wyrastają bez jego dodatku, to pączki też muszą i wyrosły. Dzięki temu, że nadziewane są po usmażeniu, przygotowuje się je błyskawicznie. Przepis na pączki od Margarytki już jest na blogu

Smaczne Zdrowe
Muffinki z twarogiem, gruszkami i kruszonką 677

składniki wyrobić palcami na kruszonkę, jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła. 4. Foremki silikonowe wysmarować masłem, jeśli zaś używamy foremek metalowych, należy je dodatkowo wysypać bułka tartą. Nie polecam papierowych papilotek bo ciężko się później odklejają od ciasta. 5. Nałożyć do foremek po łyżce ciasta (do 3/4 wysokości) i po łyżce sera z gruszkami. Posypać kruszonką

Kto ugości moich gości?