Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 201łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki. 2. Bułkę i cebulę zmielić. Dodać do mięsa. Wbić jajko. Doprawić i dobrze wymieszać. 3. Uformować niewielkie klopsiki i obtoczyć w mące. 4.Uformowane klopsiki usmażyć. 5.Pomidory umyć i wyciąć z nich szypułki
A Ty Smakuj Mnie
Jabłecznik 197Dodać olej. Dokładnie wymieszać. 4. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem. 5. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną lub bułką tartą blachę wylać połowę ciasta. Rozłożyć jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta. 6. Piec w temp. 180 st. C ok. 50 min. do zrumienienia ciasta. 7. Odstawić do ostygnięcia
A Ty Smakuj Mnie
Ciasto przekładane truskawkami w galaretce 158Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. 2. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na pół. 3. Przygotować galaretki wg przepisu podanego na opakowaniu. 4. Truskawki obrać
A Ty Smakuj Mnie
Czarno-biały tort z kremem waniliowym 164Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. (Identycznie przygotować biszkopt II z dodatkiem kakao) 2. Pozostawić do ostygnięcia. Biszkopty przekroić na pół. 3. Przygotować płyn do nasączania
A Ty Smakuj Mnie
Asfalt 166Dodać mąkę. 5. Całość odstawić na 20 min.. Nie mieszać ! 6. Po upływie 20 min. wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manna/ bułką tartą. 7. Piec w temp. 200 st. C do tzw. suchego patyczka
A Ty Smakuj Mnie
Klops z jajkiem 171łyżeczka maspolanki Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć i zmielić. Cebulę i bułkę dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Wymieszać. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. 3. Mięso rozłożyć na prostokątny placek. Ułożyć jajka ugotowane
A Ty Smakuj Mnie
Kruche ciasto z truskawkami 201pieczenia 0,5kg truskawek cukier puder Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i odstawić do zamrażalnika. 2. Tortownice wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami pszennymi. 3. Przygotowaną blachę wyłożyć ciastem. 4.Truskawki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki lub plasterki. Wyłożyć na ciasto. 5. Wyciągnąć odłożoną część ciasta i zetrzeć
A Ty Smakuj Mnie
DOMOWE BUŁKI NA BURGERY 214Jeżeli macie ochotę na burgery, to może spróbujecie upiec domowe bułki? Są mięciutkie i zdrowsze, bo bez ulepszaczy i Bóg wie czego jeszcze. Polecam :) Burgery bezmięsne: przepis Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy
Przepisy Aleksandry
Chleb owsiany na mące owsianej ze słonecznikiem. 181Moje wczorajsze bułki owsiane okazały się swoistą rewelacją. W smaku sa przepyszne, a ich konsystencja po niemal dobie od przygotowania jest idealna. Dalej są chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku. Idę więc dalej i działamy z chlebem na mące owsianej. Czego używam? -1 i 1/2 kubka mąki owsianej -1 kubek mąki żytniej TYP720 -1/2 kubka mąki pszennej TYP550
BaRepas
CYTRYNA 198dodawać oba rodzaje mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewać przestudzone roztopione masło, na koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Gotową masą przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Smacznego
KUCHARNIA
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 212Pomidorki z oliwą i czosnkiem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Fetę pokruszyć i rozsypać między pomidorki, dodać zioła. Całość jeszcze raz wymieszać, by składniki połączyły się równomiernie. Z czerstwej bułki (lub chleba) wyciągnąć miąższ. Pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią okruszki i chwilę podpiekać. Zdjąć z ognia. Połączyć ze świeżo startym parmezanem i ułożyć na pomidorkach. Wstawić
KUCHARNIA
Dynia z wnętrzem. TU I TAM po raz czwarty. 232śmietany 30% 100 ml mleka 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego) 1 łyżeczka kuminu ok. 100 g gorgonzoli sól, pieprz do smaku pokrojona bagietka lub bułki do grzanek oliwa z oliwek Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Ostrym nożem ściąć wierzchołek dyni i łyżką wydrążyć środek z pestkami i włóknami. Wnętrze dyni oprószyć solą, pieprzem i kuminem
KUCHARNIA
Karmel, pomarańcze i jak nie robić gościom ambarasu 206zaczytuję się stronami poświęconymi Doświadczeniom gospodarskim. Brzmi dziwnie, prawda? A co oznacza? Otóż Kucharz radzi jak "pobielać rądle, farbować galarety, przechowywać jaja i cytryny oraz odświeżać baby i stare bułki" * . Wśród tych porad jest też ten wpis o podawaniu pomarańczy . Przeczytałam go z uśmiechem na twarzy. Rozczulił mnie Kucharz i jego dbałość o to, by nie tylko coś smacznie ugotować
KUCHARNIA
TU I TAM nr 9. Śniadanie dla Ciebie. Po mojej stronie nieba. 233podjęła. Z radością tym większą, że to śniadanie szczególne, bo Amber przygotowała je dla mnie, a ja dla Niej. Zapraszamy! "Po tej stronie nieba na śniadanie jem bułkę z konfiturą ze szczęścia, a kawę mi słodzą uśmiechem anioły. Na kuchennym stole mam kwiaty w wazonie - pachnące radością tulipany. Wychodzę na taras i kocem wspomnień się otulam. Wdycham w nozdrza
KUCHARNIA
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 196wymieszać. Zagotować i odstawić. Przygotować naczynie do zapiekania o średnicy zbliżonej do wielkości naleśników. U mnie była to forma na suflet. Naczynie wysmarować masłem i obsypać lekko bułką tartą. Na dnie położyć jeden naleśnik, posmarować go sosem (dość obficie) i postępować dalej tak samo aż do ostatniego naleśnika. Polać go z wierzchu resztką sosu i wstawić do piekarnika
KUCHARNIA