bułki - 33926 przepisów (strona:1705/2262)

Krokiety z kapustą i Kozakami 138

grzybów zostawić do sosu ). Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody, posiekać i wymieszać z grzybami ( doprawić do smaku ) Na usmażone naleśniki nałożyć farsz i zwinąć. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety usmażyć na złoty kolor. Z pozostałej z grzybów wody zrobić sos ( zagęścić mąką lub śmietaną, doprawić do smaku ) polać nim krokiety i ........................ Smacznego

Gaździnka warzy
Tarta z włoską kapustą i łososiową metką 136

wymieszać z mlekiem i oliwą, wsypać łyżeczkę soli. Zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia i prażoną cebulką. Ciasto rozwałkować w wylepić nim formę o średnicy 26 cm. Posypać łyżką bułki tartej. Poukładać plastry metki i kapustę.  Zalać składniki śmietaną zmiksowaną z jajkami, łyżką kaszki manny, solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem . Piec ok 50 - 60 min w 180st C. Posypać

Gaździnka warzy
Krokiety z marchewką, kapustą i pieczarkami 168

środek naleśnika i zwinąć. Gotowe krokiety wło żyć do lodówki ( schłodzone łatwiej się panierują ). Obtoczyć w mące, rozbełtanym i przyprawionym solą i pieprzem jajkiem , a na koniec w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor , tak aby skórka była chr upka.... Smacznego

Gaździnka warzy
Ziołowe bułeczki 153

większych oczkach, natkę i koperek posiekać. Dodać wszytko do ciasta i zag nieść do czasu, kiedy będzie ładnie odchodzić od rąk.  Rozwałkować ciasto na wysokość, jaką chcemy mieć bułki i wykroić tr ó jkąty - w moim przypadku, lub uformować kuleczki - wielkość dow olna. Schłodzić w lodów ce ok 30 min. Posmarować rozbełtanym jajkiem, włożyć do nagrzanego

Gaździnka warzy
Kotlety jaglane z Solą 165

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku  Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę

Gaździnka warzy
Kotlety ziemniaczane z ogórkowym sosem 326

dwoma ząbkami czosnku, kminkiem i listkiem laurowym. Dokładnie potłuc (listek wyciągnąć), kiedy przestygną dodać jajko, mąkę, startą na małych oczkach cebulę, sól i pieprz. Wymieszać, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. W rondelku roztopić łyżkę masła, posypać łyżką mąki. Zasmażkę rozprowadzić wodą, a następnie dodać do niej starte na dużych oczkach ogórki

Gaździnka warzy
Szarlotka 172

lodówki na 30 minut.Drugą część ciasta owinąć w folię i schować do zamrażalki. W między czasie na drobnych oczkach zetrzeć jabłka, dodać do nich około 2 łyżki bułki tartej, wymieszać, wyłożyć je na schłodzone w lodówce ciasto. Drugą połowę ciasta zetrzeć na grubych oczkach i rozprowadzić na jabłkach. Piec 25- 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzone posypać cukrem

Krakowskie smaki Ani
Krokiety z farszem serowo- pieczarkowym 292

ciasto tak aby nie pozostały grudki. Smażyć na rozgrzanej patelni.  Wykonanie krokietów: Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz, składamy w kwadracik, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na zloty kolor z obu stron

Krakowskie smaki Ani
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 164

zagłębienie jeżeli "dołek" powoli się podnosi, nasze ciasto jest gotowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W między czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie przerabiamy i wykładamy na blaszkę, następnie układamy przepołowione i odpestkowane śliwy (skórką do dołu), pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Krakowskie smaki Ani
Babcina babka 255

sztywno i na sam koniec delikatnie wmieszać do masy. Gotową masę wyłożyć do foremki na babkę  (jeżeli używamy innej niż silikonowa należy ją dokładnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą), piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Ryż z warzywami i schab w cieście 184

warzywa wystarczyłyby na obiad jednak męska część moim konsumentów bez mięsa nie wyobraża sobie żadnego obiadu;) Dlatego też aby nie przejadł się im klasyczny schabowy w panierce z bułki tartej postanowiłam zrobić im schabowego w pysznym, pulchnym cieście. Całość skomponowała się idealnie;) Polecam;)  Składniki: 3 woreczki ryżu około 700 ml bulionu warzywnego sól pieprz majeranek  oliwa z oliwek

Krakowskie smaki Ani
Sobota z jajem #7 Gdy z kanapki wieje nudą? 226

wszamał Stwórca to cudo. Ktoś się poświęcić musi. By potem jeść mógł ktoś. I nie zawsze to musi być Matka. Wystarczy, że ja owsiankę wylizuję do dna ;) bułka pełnoziarnista serek kremowy smakowy (rukola&zioła) jajko sadzone parówka plaster zielonego ogórka plaster papryczki chilli garść rukoli Wystarczy wszystko złożyć. I zajadać się ze smakiem... zwierzakiem

bastalena
Murzynek 311

krótko miksujemy.  Bakalie siekamy nie za drobno (ja chciałam sobie przyspieszyć pracę i wrzuciłam je do malaksera, jednak były za drobno posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam

NA MOIM TALERZU
Pasztet z Fasoli Mung 183

surowego jajka, wyszła całkiem smaczna pasta :) Jednak ja trzymałam się planu, miał być przecież pasztet :) Tak więc foremkę keksówkę dziecko mi ładnie wysmarowało olejem, wyłożyło papierem i lekko posypało bułką tartą, a ja do tej foremki wlałam zmiksowaną masę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekłam około 50 minut. Po upieczeniu lekko przestudziłam w foremce, potem przełożyłam

Blondynka Gotuje