bułki - 33926 przepisów (strona:1695/2262)

158. Kabaczek w zalewie octowej 183

ciekawości zaleje go zalewą octową. Następnego dnia bardzo miło zadziwił mnie jego zupełnie inny smak. Moja siostra myślała, że to ryba;-) 1 kabaczek lub cukinia sól, pieprz mąka, bułka tarta i jajko do panierki olej do smażenia Zalewa octowa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki soli 1 cebula ziele angielskie 6 liści laurowych

Jadło i czytadło
169. Mus z bobu 114

Bób to moje ulubione warzywo, ugotowane i podane z masełkiem i bułką tartą... rewelacja, ale spróbujcie musu z bobu, podany z pieczywem... niebo w gębie! Na 1 porcje: 3 garści bobu 1 cebula 2  łyżeczki oliwy z oliwek 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka masła liście kolendry 1/2 pomidora sól, pieprz Bób gotujemy ok 5-6 minut

Jadło i czytadło
Salceson z dynią piżmową 162

proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Focaccia 181

Focaccie zrobiłam z mojego ulubionego i niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe, którego od wielu już lat używam na spód pod pizze, bułki, paszteciki i chlebek pszenny. Jeżeli drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał.  Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki.   Proporcje na bardzo dużą blachę

Jadło i czytadło
Babeczki z puszki 153

jajko 1/3 szklanki miałkiego cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 ziarenko kardamonu Foremki (puszki) wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Ziarenko rozetrzeć w moździerzu. Białko ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko, kardamon i dokładnie ubić mikserem. Następnie odłożyć mikser, dodawać naprzemiennie mąkę wraz z proszkiem

Jadło i czytadło
Szparagowe kotleciki zapiekane w sosie 151

Sezon szparagowy w pełni. Chyba najbardziej lubimy szparagi prosto z wody z bułką tartą i masełkiem, no ale warto czasem zmienić przyzwyczajenia, aby spróbować pysznych zapiekanych kotletów z piesi kurczaka, szparag i sosu beszamelowego.  Do przygotowania 4 kotletów: 2 piersi z kurczaka 250 g szparag 4 plastry żółtego sera sól, pieprz,  przyprawa do kurczaka słodka papryka w proszku

Jadło i czytadło
Kotlety z cukini 201

nigdy ich nie jadły. Ja osobiście nie wyobrażam sobie lata bez tego warzywa w ogrodzie - chrupiące kotleciki dobrze przyprawione są rewelacyjne. 1 młoda cukinia jajko, mąka, bułka tarta do panierki sól, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia Cukinie pokroić w plasterki ok 1 cm grubości , jeżeli jest młoda to nie trzeba obierać ze skórki, dobrze

Jadło i czytadło
Pizza z serkiem feta i pieczarkami 150

papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie  ser feta kroimy w kostkę.   Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą.  Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizzę.  Wykładamy pieczarki i ser feta, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni

Jadło i czytadło
Kotlety z sowy (kanii) 165

znaleźć w lesie lub kupić na pobliskim straganie. Wegetarianom mogą zastąpić kotlet schabowy ;-) Grzyby należy dokładnie umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć.  Następnie panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na tłuszczu o obu stron

Jadło i czytadło
Salceson gruszkowy 146

proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy gruszki, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy prostokątnej i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Jeżeli pieczemy w formie tortowej to należy piec przez 60 minut. Przed wylaniem ciasta, na dno tortownicy możemy

Jadło i czytadło
Zebra ,ekspresowe ciasto. 6461

trzech częściach mieszając całość mikserem .Masę dzielimy na dwie części ,do jednej dodajemy kakao i mieszamy ,do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy .Do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlewamy na przemian na środek po dwie łyżki jasnej masy ,dwie ciemnej ,aż do wyczerpania całości. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut .Dekorujemy dowolnie

Ladylaura.
żytnio-pszenne ciasto ucierane z truskawkami mrożonymi i kruszonką z płatków owsianych... 182

będą grudki ale to ma tak być wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować nie za długo na dość gęste ciasto, tortownica 24cm, wysmarować masłem i tartą bułką, wyłożyć ciasto do blaszki na cieście rozłożyć mrożone truskawki /nie rozmrażać wcześniej/ KRUSZONKA: 1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki mąki tortowej, 10 dag cukru i miękkiej palmy - mikserem zrobić kruszonkę

W Mojej Kuchni Lubię
delikatny sernik z nutą piernika... 210

białości dodać twaróg śmietankowy pokruszony /można dać zmielony/, startą skórkę z cytryny, zamiast budyniu wsypałam sernix i wymieszać nie za długo tortownica 24cm - wysmarowana masłem i tartą bułką posypana, do blaszki dać 3/4 ciasta - do reszty ciasta wsypać przyprawę do piernika i łyżką wymieszać na wierzchu łyżką ponakładać piernikowy sernik piec w 200C około 50 minut, sernik wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Kalafior zapiekany z szynką i serem. Szybka zapiekanka kalafiorowa. 9621

Jeśli znudzi się nam tradycyjny kalafior polany bułką tartą, to proponuję ten przepis: kalafior zapieczony z serem, szynką i zieloną cebulką. Danie naprawdę smaczne i warte polecenia. Szybkie, smaczne i jak dla mnie bardzo syte :) jak najbardziej polecam :) Składniki - kalafior - szynka 10 dkg ( dodałam jeszcze kawałek drobiowej kiełbaski ) - ser żółty 10-15 dkg. ( w zależności od wielkości kalafiora ) - zielona cebulka

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. 1431

Bardzo smaczne, aromatyczne czosnkowe ogórki, w zimie jak znalazł, świetny dodatek do obiadu, hot-dogów, czy hamburgerów zamkniętych w bułce.. tak pyszne,że można zajadać same :) Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko a przechowywać można bardzo długo. Proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji, bo naprawdę szybko znika :) Przepis dostałam parę lat temu od koleżanki i na stałe zagościł

Kuchnia z widokiem na ogród