bułki - 33926 przepisów (strona:1688/2262)

Ciasto zebra 225

łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Powstanie zebra. Jeśli pieczemy w formie z kominem (26 cm), należy wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. W czterech równo oddalonych miejscach wykładamy dwie łyżki ciemnej masy. Na to wlewamy dwie łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Ciasto od razu wstawiamy do nagrzanego

Poezja smaku
Tort Śmietankowo- Wiśniiowy 238

żółtku.  Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką.  Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut.  Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i nie wyciągając z tortownicy – rzucamy na podłogę (najlepiej podłożyć chodniczek

Luźna Kuchnia
Na szybko: niski biszkopt z wiśniami 171

również inne owoce Jajka ubić dosypując po trochu cukru aby uzyskać kogel mogel. Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a na końcu mąkę. Blachę natrzeć masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wylać na blaszkę - ja użyłam do upieczenia tego ciasta niskiej blaszki, takiej, jaka jest zazwyczaj dołączana do piekarnika przy zakupie. Piec około 30-40 minut w temperaturze

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Knedle ze śliwkami 145

zrobić! :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1 kg śliwek 4 łyżki cukru  Dodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznania Śliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę - wybierzcie nieduże śliwki - dzięki temu knedle nie będą za duże. Ziemniaki obrać i ugotować

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pełnoziarniste bułeczki 128

początku ciasto będzie kleiło się do rąk, ale po pewnym czasie przestanie. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie z ciasta formować bułki, układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarować rozbełtanym jajkiem i wstawiać do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 20 minut

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
W sam raz na jeden raz: ciasto marchewkowe 165

cały czas miksować. Na sam koniec dodać startą marchew i bakalie wg. uznania - ja dodaję tylko orzechy, bo nie przepadam np. za rodzynkami. Przelać do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą form i wstawić na około 20-25 minut, do suchego patyczka, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chlebek bananowy 163

waniliowym i aromatem waniliowym. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą dodać do miski z bananami i wszytko dokładnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem bądź nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą podłużnej formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec godzinę. Smacznego :) Zapraszam Was na trwający do 8 kwietnia KONKURS! Do wygrania KAMIEŃ DO PIZZY FIRMY BAKERO! Zasady i szczegóły

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placek jabłkowo - gruszkowy wg. Ewy Wachowicz 171

jajka z cukrem i olej  i całość dokładnei mieszamy. Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w dużą kostkę jabłka i gruszki. Ciasto przelewamy do 2 posmarowanych masłem i wysypanych bułką keksówek. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kruche ciasto z rabarbarem 159

płynnego miodu 2 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 100 g masła 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru Formę wysmarować masłem i delikatnie wysypać bułką tartą . Jeśli używacie formy prostokątnej - użyjcie takiej o wymiarach zbliżonych do 20x30 cm. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Do miski przesiać obie mąki, wsypać cukier i dokładnie wymieszać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Proste ciasto z truskawkami 155

pieczenia i mąkę i całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką. Należy uważać, żeby na dnie miski nie została nie wmieszana mąką. Przelewamy do tortownicy nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :) I dawno nie zapraszałam na profil Ewa Kuchennie na fb ? Zatem zapraszam: KLIK

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto owsiane z borówkami, malinami i jagodami 188

jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, posypać cukrem pudrem i... smacznego :) Przed pieczeniem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka czekoladowo-pomarańczowa 175

pomarańczy, skórkę startą z pomarańczy, proszek do pieczenia, jajka i mąkę i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy groszki czekoladowe lub drobno pokrojoną czekoladę. Przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z sokiem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zielone śniadanie: Jajecznica ze szpinakiem na maśle klarowanym 213

Słynna jajówka to chyba najprostsze i najszybsze danie z jajek, jakie istnieje:) Jest wiele sposobów jej przygotowania, na maśle, z szynką, na bułce, z łososiem, z kiełbasą, na cebulce, z pomidorkiem, pieczarką, łososiem jak dusza zapragnie. Mnie jednak wraz z podrygami wiosny, wzięła ochota na szpinak, z jajkiem świetnie się komponuje, niestety jeszcze mrożony, ale nie ma co się zrażać

Pause Gotowanie!