bułki - 33926 przepisów (strona:1690/2262)

Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 231

widelcem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę. Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest homogenizowany. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i stopniowo twaróg, ciągle ucierając

Smakowy Raj
Pomarańczowa babka z łezką 188

otartą z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Na koniec delikatnie łączymy obie masy przy pomocy łyżki. Około 80% ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, a do reszty dodajemy przesiane kakao, mieszamy i łyżeczką nakładamy na wierzch ciasta tworząc koło. Babkę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 ⁰ C. Zimną babkę posypujemy cukrem

Smakowy Raj
Marchewkowo – pomarańczowy wieniec 207

łyżek cukru pudru (pełnych) Dekoracja: Ok. 50g płatków migdałowych Obraną marchewkę trzemy bardzo drobno, na pył. Okrągłą formę (tortownicę) z kominkiem o średnicy 24cm, smarujemy tłuszczem i spód wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szklankę mąki, sodę i proszek do pieczenia, startą marchewkę, kolejną szklankę mąki i dżem pomarańczowy. Ciasto przelewamy

Smakowy Raj
Babka z białek siostry Anieli 453

razu do ciasta), na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do dwóch foremek na babki (około 11 x 25cm), wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą lub grysikiem. Babki pieczemy około 60 – 80 minut w 180 ⁰ C. Z   pozostałych żółtek można między innymi upiec: - Rafaello na herbatnikach ,   - ciasteczka komercyjne ,  - ciasteczka Enrike , - pączki

Smakowy Raj
Babka cytrusowa 231

miksujemy. Na koniec można jeszcze dodać otartą skórkę z cytryny i/lub pomarańczy, po czym wymieszać łyżką. Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować margaryną (można wysypać bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto można dać na wierzch babki lub do środka (wystarczy część jasnego ciasta wylać na spód formy, po czym

Smakowy Raj
Piernik wyborny siostry Anieli 269

przyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch foremek na babki (około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem .  Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia

Smakowy Raj
Makowiec na cieście ucieranym 333

jest już dobrze zmiksowana, osobno ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym delikatnie   łączymy obie masy. Na dużą blachę (ok. 23 x 43cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną pergaminem wylewamy 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie zimną masę makową. Do pozostałej 1/3 ciasta dolewamy po trochu ¼ mleka i jeszcze raz miksujemy. Następnie ciasto rozsmarowujemy równomiernie

Smakowy Raj
Ciasto marchewkowe z bakaliami 273

orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość dobrze mieszamy po czym wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34 cm), wyłożoną papierem pergaminem lub wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.  Ciasto marchewkowe pieczemy około 40 minut w 180 ⁰ C. Pod koniec pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest upieczone robiąc test suchego patyczka. Jeśli ciasto nie lepi się

Smakowy Raj
Chleb na zakwasie 303

Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy

w mojej kuchni
Ziołowe bułeczki pełnoziarniste 325

smaczne i właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym masełkiem lub serkiem topionym. Będą pulchne, tylko potrzebuja czasu żeby wyrosnąć. łna 6 dużych lub 12 małych bułek: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej do 150 ml letniej wody 1,5 łyżeczki suchych drożdzy 1 łyżeczka soli morskiej 25 ml oleju lub masło zioła-melisa, oregano i każde inne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zawijańce drożdżowe z dżemem czereśniowym 243

zmianę z śniegiem, więc dzisiejszy dzień jest miłą odmianą. Dzisiaj oprócz pięknej pogody chciałam wam pokazać przepis na drożdżowe zawijarce z moim ulubionym dżemem czereśniowym.  Składniki na 20 bułek 50 g drożdże 600 g mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka cukru 150 g masła słoik dżemu czereśniowego Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Stromboli- zwijana pizza 296

Znakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną bułkę z nadzieniem. Stromboli swoimi korzeniami sięga do Stanów Zjednoczonych. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki maki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 35 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody Farsz: Keczup Oregano 5 plastrów wędliny 0,5 czerwonej

VioletoweKucharzenie
Bułki do hamburgerów 237

Składniki na 8 bułek: 170 ml ciepłej wody 2 łyżki masła 100 g mleka w proszku 2 łyżki cukru 1 jajko 4 g drożdży instant 1 niepełna łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam CZAS PRZYGOTOWANIA: 135 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłej wody dodajemy masło, mleko w proszku i cukier. Mieszamy

My Culinary Art
Pulled pork. Wyczesana wieprzowina - wersja pikantna 267

jako domowy fast food chociaż raczej powinnam powiedzieć slow food bo przecież długo i powolutku się piecze. Dla mnie jest to na pewno comfort food. Podane w pysznych, domowych bułkach i z dodatkiem łagodnej sałatki z kapusty pekińskiej smakowało naprawdę wspaniale a mięso po prostu rozpływało się w ustach. Można też podać je po prostu z ziemniakami albo ryżem jako

Smaczna Pyza
Babka z marcepanem i ricottą 269

sól i proszek do pieczenia. Przesypujemy do serowej masy i krótko miksujemy jedynie do połączenia składników.  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Do formy wlewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie. 3. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie

My Culinary Art