Rumieńce we mgle. Późne śniadanie z jabłkami, imbirem i rozmarynem. 219Tworzy idealne tło do ciasta. Chlebek imbirowy ze znalezionymi we mgle jabłkami pięknie pachnie korzeniami. Otwieram słoik jabłkowego musu, który dzięki rozmarynowi zyskał wyjątkowy, jesienny smak. Późne śniadanie. Z mgłą za oknem. Z ciepłą herbatą. Imbirowym chlebkiem. Jabłkowym musem. Rozgrzewa od środka, tam gdzie ukryła się zziębnięta i pełna niepokoju dusza. Przywraca równowagę. Dodaje energii, cudownie
KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 232nawet dość często. Wiele z nich to prezenty niematerialne i te sprawiają mi równie wiele, a może nawet i więcej, radości. Lubię sobie sprezentować niespodziankę w postaci np. sobotniego śniadania w pewnej niezwykle uroczej kawiarni, której nie miałam okazji dawno odwiedzić. Ostatnio mi się to udało i smakowałam ten prezent przez niemal dwie godziny. Piękna muzyka, cudowne światło, poranny
KUCHARNIA
TU I TAM nr 22. Piękno i jedzenie, czyli domowa manufaktura jadalnych kosmetyków 208oczyszczania skóry. Wybierając za temat do TU I TAM jadalne kosmetyki, chciałam zwrócić Waszą uwagę na to oblicze jedzenia, o którym rzadko myślimy. Jedzenie wciąż traktowane jest stereotypowo - śniadanie, obiad, kolacja. A przecież połączenie kilku prostych składników daje tak wiele innych możliwości, które nie tylko wspaniale smakują, ale cudownie poprawiają samopoczucie, że o upiększeniu już nie wspomnę. Wybrałam przepisy
KUCHARNIA
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 157niezwykłej muzyki. Prostych i szczerych słów. Sobota. Dobry dzień. NIEDZIELA: Nareszcie się wysypiam. Nie daję się ponieść porannej gonitwie, by zdążyć tu i tam. Długie i leniwe śniadanie. Obiecany samej sobie spacer do ukochanych miejsc Miasta. Poranny rześki chłód. Miejskie migawki. Ciepło mijanych kawiarni. Kłótnie mew. Bruk ukochanej uliczki. Zagadanie w tramwaju. Pogubienie przystanków. Rozmowy
KUCHARNIA
Stres kontra chipsy. Czekoladowe, wytrawne, prosto z NOMA. 194poukładać. W zmarszczonych brwiach, zaciśniętych zębach, przyspieszonym kroku. W pytaniach bez odpowiedzi, nieodebranym telefonie, zgubionych kluczach, niedbałej fryzurze. W nadgryzionej w południe bułce, która miała być śniadaniem. W ziemniakach bez soli i kawie bez mleczka (choć to już nie stres, a dramat). Wszędzie. Jak mgła - oblał świat, zasłania horyzont i nie widać nic dalej. W dodatku
KUCHARNIA
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 213nią kremem - śmiem twierdzić, że upiększającym (przynajmniej na mnie tak działa;), Magdzie za słoik najlepszego na świecie musu rabarbarowego, Joasi za nocne podróże tramwajem, pokój pełen cudownych książek i śniadanie z widokiem. Dziękuję wszystkim uczestnikom za cudowne towarzystwo - za to, że nie znając większości z Was wcześniej, czułam się tak, jakbyśmy znali się od zawsze. Joasia napisała
KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 179losującą będzie Gospodarz Siedliska. Więcej informacji o warsztatach i Siedlisku znajdziecie na stronie internetowej: www.siedliskoblanki.com Partnerem warsztatów jest LUKS POMADA, której pyszne przetwory uczestnicy będą mogli smakować podczas śniadań
KUCHARNIA
Szwecja, moja nowa miłość, część I 214specjalnie przez barmana Skanii, nie opuściłybyśmy pewnie kapitana - wiadomo, za mundurem panny .... Po nocy spędzonej na promie obudziło nas słońce i błękitne niebo nad Ystad , od którego po pysznym śniadaniu, rozpoczęłyśmy zwiedzanie Skanii . To zdecydowanie miasteczko w moim stylu. Z charakterystycznymi dla Szwecji niskimi domkami, zadbanymi ogródkami, krzakami pięknie pachnących róż i sięgającymi niemal po same dachy malwami. Już
KUCHARNIA
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 161smaku lata. Dojrzałego, soczystego, słodkiego, owocowego i wytrawnego, warzywnego. Lata, które inspiruje, kusi, by zrobić krok dalej, w nieodkrytą, bądź mijaną dotąd stronę smaku. Wspólne śniadania, spontanicznie przygotowywane lunche, które choć wcześniej nie planowane, naturalnie stały się dla wszystkich kolejną okazją do bycia razem przy wspólnym stole. Długie kolacje i czar opowieści przy ognisku pod najpiękniejszym baldachimem spadających
KUCHARNIA
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 199ROKU W programie cztery dni pobytu, trzy sesje warsztatowe – dwie popołudniowe zakończone wspólną kolacją i jedna poranna kończąca się wspólnym brunchem. Na wszystkich uczestników codzienne rano czeka śniadanie. Każdy otrzymuje też w prezencie siedliskowy fartuch oraz smaczne upominki. Spotykamy się i gotujemy w kameralnej atmosferze, dlatego ilość miejsc jest ograniczona. Rezerwacja i zapisy do 20 września Informacje
KUCHARNIA
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 182września W programie cztery dni pobytu, trzy sesje warsztatowe – dwie popołudniowe zakończone wspólną kolacją i jedna poranna kończąca się wspólnym brunchem. Na wszystkich uczestników codzienne rano czeka śniadanie. Każdy otrzymuje też w prezencie siedliskowy fartuch oraz smaczne upominki. Spotykamy się i gotujemy w kameralnej atmosferze, dlatego ilość miejsc jest ograniczona. Rezerwacja i zapisy do 20 września Informacje
KUCHARNIA
Wszystko powraca. TU I TAM # 32 i Książę Jarmuż w Krainie Gratin. 197których jedzenie to nie tylko gotowanie, ale także magia wspólnych rozmów, podróż przez zmysły, w czasie której, kolor nabiera smaku. Podczas warsztatów przygotujemy pomarańczową kolację oraz energetyzujące, pomarańczowe śniadanie. Wszystkie potrawy są bezmięsne. Szczegóły tu - klik
KUCHARNIA
Ziarnko do ziarnka. Granola w kawałkach. 218torebkę i zabieram wszędzie tam, gdzie istnieje obawa "niewystępowania sezonu na ziarna". Małe przyjemności pełne wielkich wartości - odżywczych i tych równie ważnych, smakowych. Idealna na drugie śniadanie, doskonała w momentach kiedy " aaa, muszę coś zjeść, a nie mam czasu ", wyborna jako słodki wybawiciel zamiast sklepowych batonów i innych najczęściej niezdrowych grzeszków, i w końcu świetna jako przekąska
KUCHARNIA
Czekolada, zielony i jajko. 191różnych wcieleniach Uczestnicy warsztatów będą robić jaja, mazurki,pasztety, baby, sosy – na słodko i na słono. Podczas warsztatów przygotujemy : sos zielony i rzodkiewkowy na bazie samodzielnie przygotowanego majonezu śniadanie na trawie, czyli poranną łąkę ponczowe baby Savarin mazurki - niespodzianki pasztet jaglano-warzywny w dwóch wersjach Czas trwania warsztatów ok. 4 godz. Wszystkie potrawy są bezmięsne.Przygotowane potrawy uczestnicy mogą
KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 201wielopokoleniowym gronie, co sprawiło nam wszystkim naprawdę wiele radości. Na warsztatach spędziliśmy razem cztery dni gotując wspólnie podczas trzech warsztatowych sesji. Do wielkiego siedliskowego stołu zasiadaliśmy razem do śniadań i ciągnących się do późna kolacji. Nie zabrakło też wspólnego ogniska i opowieści pełnych grozy, które części damskiej reprezentacji spędziły sen z powiek ;) Tematem przewodnim były oczywiście smaki lata. Królowały
KUCHARNIA