śniadania - 47913 przepisów (strona:1685/3195)

Mięciutkie bułeczki lekkie jak chmurka (lekko słodkie) 291

słodkie bułeczki, które rozpływają się w ustach. Bardzo pulchne i lekkie jak puszek, do tego mają miękką skórkę, przez co mogą je jeść maluchy. Idealnie nadają się na drugie śniadanie, no i najważniejsze można mrozić (mrozić należy w ten sam dzień w który upiekliśmy bułeczki). Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki" Składniki na ok. 16 sztuk: 440 g mąki

IMPRESJA SMAKU
Maślankowe bułki pszenne 232

domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie, ale zmodyfikowałam go pod swoje kubki smakowe. Kapitalne w połączeniu np. z dżemem lub miodem - na kolację albo śniadanie. Albo do pracy! A czemu nie? :) Składniki:  15 gramów świeżych drożdży  100 ml maślanki naturalnej  50 ml mleka  1 łyżeczka cukru  1 jajko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Galarciki drobiowe. 259

Bardzo lubię wszelkie zimne przekąski i to nie tylko na imprezach. Są dobre do śniadania, do kolacji, podczas wieczornych spotkań ze znajomymi. Galarciki drobiowe to bardzo dobra przekąska, która często gości na moim stole. Galaretka jest delikatna i  prezentuje się bardzo ładnie. Poza tym jej przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności. SKŁADNIKI: 3 l wody 1 podwójny filet

Kuchnia Beaty
Wielkanocny czas... 131

zabraknąć jajek, które są symbolem narodzenia i nowego życia, baranka  symbolizującego zmartwychwstałego Chrystusa, chleba, soli, wędliny, chrzanu i świątecznego ciasta.  Nadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów, faszerowanych jajek, a na deser drożdżowej babki

Kuchnia Beaty
Jajka faszerowane. 177

śniadaniu wielkanocnym nie może zabraknąć JAJEK FASZEROWANYCH. Farsz oczywiście zależy od upodobań, ja proponuję: - farsz z tuńczykiem - ze szczypiorkiem - z pieczarką marynowaną i ogórkiem konserwowym Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 SKŁADNIKI NA FARSZ Z TUŃCZYKIEM: 3 jajka 1/2 puszki tuńczyka w oleju lub w sosie własny(resztę można zużyć do sałatki

Kuchnia Beaty
Jajka w sosie wiosennym. 201

Idealnie przygotowane śniadanie wielkanocne, to marzenie każdej gospodyni domu. Wyczekiwane po długim okresie postu musi zaskoczyć smakiem i kolorami. Wobec tego kolejna wielkanocna przystawka  JAJKA W SOSIE WIOSENNYM. SKŁADNIKI: 6 jaj 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany łyżka musztardy  łyżka majonezu żółtko szczypiorek rzodkiewka mały ogórek zielony WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół

Kuchnia Beaty
886. Nutella-wiśnie, musisz spróbować! 199

wiśniowego i nutelli zakochałam się podczas robienia pasztecików na święta, gdy zostało mi ciasto i było coś z nim trzeba zrobić, obiecałam sobie, że jeszcze kiedyś je powtórzę, stąd śniadanie niby banalne, ale jakie pyszne

More food, love and dreams
Surowa gryczanka 217

Szybki i smaczny sposób na zdrowe śniadanie. Czyli surowy krem gryczany :) ~ Surowa gryczanka z bananem i winogronami ~ Składniki: 60g kaszy gryczanej niepalonej 1/4 szklanki mleka/maślanki/jogurtu/kefiru 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 dojrzały banan + dowolne dodatki np. owoce i orzechy Kaszę gryczaną zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Rano odlewamy wodę i miksujemy kaszę z resztą składników

Kuchenny Skrawek Nieba
Naleśniki z nutką kokosową, nadziewane białym serem 164

Wystarczy odrobina mleczka kokosowego aby naleśniki nabrały innego smaczku. Ja zrobiłam nadziewane twarogiem, ponieważ lubię takie naleśniki. Można je podawać na śniadanie lub kolacje a nawet na deser. Dodatkowo dałam dżemik, który robiłam latem. Składniki: około 300ml mleka 2 łyżki mleczka kokosowego 1 jajko około 5 łyżek mąki szczypta soli 200 gr twarogu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka

Amatorka kuchenna
Zupa z jabłek 197

Latem uwielbiam gotować zupę owocową złożoną z truskawek i wiśni. Po prostu przepadam za tą zupą i mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację :) Zimą również mogłabym ugotować sobie zupę owocową, ponieważ dostępne są mrożone truskawki i wiśnie, ale dla mnie to już nie ten smak. Dlatego zimą gotuję sobie zupę z jabłek. Dla nie których może

Amatorka kuchenna
Lekki omlet z warzywami bez mąki 206

Danie na każdą porę dnia. Ja jadłam na śniadanie, ale można spokojnie zrobić sobie na podwieczorek, a nawet na kolację.  Można też przyrządzić dzieciom ponieważ omlet jest lekki - nie zawiera mąki.  Składniki: 2 jajka 1 różyczka brokuła 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy sprężynką Różyczkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka jarzynowa - "biedna", ale zdrowa i ekspresowa 381

spowodowało, że były już delikatnie przyprawione. Doprawiłam tylko odrobiną pieprzu. Bardzo lubię taką sałatką zaspokajać głód w pracy :) Poza tym uwielbiam ją podawać z wędlinami w week end na śniadanie,  gdy mam więcej czasu na przygotowanie rano czegoś bardziej pożywnego niz tylko kanapki, czy ugotowane parówki ;) Myślę, że może też być to baza pod sałatkę na święta. Wtedy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Koktajl banan, mandarynka, truskawka, winogrono z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi górskimi 174

płatków owsianych górskich Truskawki i winogrona myjemy i przekładamy do malaksera Dodajemy banana, winogrona, jogurt... ... dosypujemy siemię i płatki górskie Wszystko dokładnie miksujemy Taki koktajl jest świetnym posiłkiem na śniadanie. Sytym i pełnym witamin. Niby nic, taki prosty posiłek, a jaki zdrowy! Zatem... na zdrowie! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 172

poprzedniego dania, które robiłam na śniadanie z zielonymi szparagami  zostały mi zdrewniałe końce. Specjalnie ich nie wyrzucałam, ponieważ było mi ich szkoda. Chciałam je wykorzystać do wywaru na zupę. Potem stwierdziłam jednak, że nie poprzestanę na samym wywarze i zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com