bułki - 33926 przepisów (strona:1683/2262)

Najlepsza babka piaskowa 284

łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła (lub 200 g masła i 50 g oliwy)   1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać do miski. 2. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym. 3. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku

UgotujmyTo.pl
Babka piaskowa 381

porcjami margarynę. Gdy masa będzie bardzo puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Drugą część ciasta połączyć z kakao, wyłożyć na jasne ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut. Obsypać cukrem pudrem lub oblać polewą

Praktyczna pl
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 218

minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. sos: Por umyć, pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy

KreatywnePiny
Pizza na cieście pszenno-żytnim z sosem śmietanowym, kurczakiem i słodką papryką 207

minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos, ser tarty oraz składniki farszu.  Piec około 15-25 min w temperaturze

KreatywnePiny
Ciasto na pizze z jajkiem, Pizza po hawajsku z szynką i ananasem 230

wyrośnięcia na około 30-45 min pod przykryciem. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą, bądź ściereczką.Przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć na nią papier do pieczenia (opcjonalnie posypać blachę bułką tartą, by ciasto nie przywarło do dna). Po wyrośnięciu ciasta  formować okrąg o średnicy około 30 cm, nałożyć sos i podane składniki.  Piec: 15-25 minut w temperaturze

KreatywnePiny
Calzone 236

minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta. farsz: Suszone grzyby zalać odrobiną wody i dusić

KreatywnePiny
Pizza na cieście drożdżowym, Pizza Cinque Formaggi (pięć serów) 248

minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. Na sos nałożyć starty ser wędzony, plastry mozzarelli, plastry sera brie, ricottę, posypujemy

KreatywnePiny
Pizza na cieście z otrębami owsianymi, Pizza ze szpinakiem, ricottą i słonecznikiem 194

minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy ( bądź 2 po 15 centymetrów każdy). Nakładać sos. farsz: Szpinak umyć i położyć na patelni

KreatywnePiny
Mini Focaccia z pomidorami i jalapeño 193

listków świeżej bazylii odrobina cebuli- zeszklonej na patelni odrobina oliwy z oliwek odrobina startej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Przygotować foremki- opcjonalnie wysmarować je oliwą z oliwek i podsypać mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć

KreatywnePiny
Mini Focaccia z brokułem i pieprzem cytrynowym 220

świeży koperek do smaku odrobina chilli szczypta pieprzu cytrynowego szczypta ziela angielskiego Przygotowanie: Przygotować foremki sufletowe i opcjonalnie - wysmarować je odrobiną oliwy po czym podsypać wszystkie ścianki mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć

KreatywnePiny
CHLEB BEZ ZAGNIATANIA (TYLKO NA DROŻDŻACH) 258

więc mam dla Was propozycję upieczenia pysznego chleba na świąteczne śniadanie. Nie potrzeba do niego zakwasu, ani nie musimy go ugniatać. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i upiec chleb (lub bułki) tuż przed śniadaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy

Przepisy Aleksandry
Krokiety ziemniaczane z kurczakiem i marchewką. 356

jeszcze lekko ciepłe ,masło roztapia się i łatwo wchłania się w masę ziemniaczaną .Doprawiamy do smaku i tworzymy z masy niewielkie ruloniki ,które obtaczamy w mące , jajku i bułce tartej ,a następnie obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron .Podajemy na ciepło z sosem

Ladylaura.
Babka makowo-migdałowa 231

babkę wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni. Jeśli forma metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą

Ala piecze i gotuje
TĘCZOWA BABKA WIELKANOCNA 301

fioletowego, różowego, żółtego i zielonego) WYKONANIE: BABKA:   Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C. Formę do babki o górnej średnicy 24-25 cm wysmaruj lekko masłem i wysyp bułką tartą. W garnuszku rozpuść masło, a następnie pozostaw je do ostudzenia. Całe jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli ubij na puszystą masę przez 8 minut.   Następnie dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
BABKA MAŚLANA WANILIOWO-CZEKOLADOWA ZEBRA 292

dodajemy do niej kakao oraz mleko tak, by uzyskać podobną konsystencję ciasta do tej jaka była wcześniej. Do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej dokładnie i dość grubo masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką i schłodzonej w lodówce) wykładamy ok.1/3 jasnego ciasta, na to 1/3 ciemnego ciasta, następnie 1/3 ciasta jasnego i 1/3 ciasta ciemnego i kolejny raz ciasto jasne

Smaczne Zdrowe