bułki - 33926 przepisów (strona:1678/2262)

Ciasto zebra 531

Ciasto podzielić na 2 częś ci. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, natomiast do drugiej 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Tortowni cę lub kek sówkę, wysmarować masłem i wysypać bułką tart ą (lub wyłożyć papi erem do pieczenia). N a środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniwo rozlewać) . Piec ok. 1 godziny

CookYourself
Jak dbać o kamień do pizzy ? - porady kuchene 189

Warto zainwestować w dobry kamień do pizzy, którego pokochasz za to, że idealnie piecze Ci pizzę, pięknie dopieka chleb czy bułki.  Po wielokrotnym użytkowaniu kamienia, pojawią się na nim kilka plam i zacieków. Nic nie szkodzi. Plamy te świadczą o tym, że kamień doskonale się w Waszym piekarniku sprawuje. Pewnie zadacie sobie pytanie - jak dbać o kamień, aby służył

CookYourself
Bułka z parówką 242

się przekonacie. Do tego w tym tradycyjnym hot-dog'u nie ma sera, a tutaj mamy i parówkę, i ciągnący się ser i do tego wszystko w przepysznej bułeczce. 'bułka z parówką' Składniki: - 25g świeżych drożdży lub 1 op (7g) drożdży instant - 250g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 100ml mleka - 1 łyżka cukru - 8 małych parówek

CookYourself
Zapiekanka z pieczarkami, bułka z pieczarkami, szczypiorkiem i prażoną cebulką 232

ogóle ;) Postanowiłam odtworzyć ich smak w domu. Nie udało mi się w 100% ale jakaś tam namiastka, tych krakowskich, jest :) Smak na zapiekanki został zaspokojony.  'zapiekanki z pieczarkami, bułka z pieczarkami, szczypiorkiem i prażoną cebulką' Składniki (na 4 zapiekanki): - 500g pieczarek - 1 mała cebula - 2 pół-bagietki - żółty ser - użyłam cheddara - 1 łyżka masła - 1 łyżka oleju - sól, pieprz

CookYourself
Jagodzianki, bułka z jagodami 193

jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. 'jagodzianki, bułki z jagodami' Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka - 200 g masła - 2 jajka - 30 g drożdży (świeżych) - 5 łyżek cukru - laska wanilii

CookYourself
Cytrynowa babka w cytrynowej polewie 360

minut na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, mieszamy i przelewamy do formy ( okrągłej o średnicy około 22cm) dobrze wysmarowanej tłuszczem i ewentualnie wysypanej bułką tartą. Babkę cytrynową pieczemy około 30 – 35 minut w 180 ⁰ C. Po upieczeniu babkę pozostawiamy na około 5 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy z pieca, pozostawiamy na kolejne 5 minut

Smakowy Raj
Babka marchewkowa 260

pudru. do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia. Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Babka wielkanocna z lukrem cytrynowym 470

ogniu, po czym ciepłą dodajemy do ciasta. Miksujemy do połączenia składników. Połowę ciasta przelewamy do mniejszej miski, dodajemy kakao. Miksujemy do połączenia składników. Foremkę na babkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Do foremki wylewamy jasną część ciasta, następnie ciemną. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy

W kuchni Katie
Babka majonezowa 246

składniki się połączą dodać majonez. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
BABKA PIASKOWA 232

czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.  Przygotować lukier: Cukier puder oraz śmietanę dokładnie wymieszać.  Babkę  wyjąć

RAROSSA
Wielkanocna babka gotowana 393

cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Przykrywamy garnek i gotujemy babkę 60 minut. Bezpośrednio po ugotowaniu wyjmujemy babkę z formy i pozostawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 193

było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych wypieków kuchni żydowskiej. Jej dwa bochenki podaje się na początku

W kuchni wieczorem
Ciasto kawowo-czekoladowe 227

śmietany 36% cukier puder do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia okrągła 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą. Czekoladę rozpuścić i przestudzić lekko. Masło zmiksować na gładką masę. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Czekoladę po ostudzeniu dodać do masła wraz z cukrem

Panda i jej świat
Torcik marchewkowy z kremem jogurtowym 239

Następnie dodajemy ciągle mieszając mąkę ze sodą . Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy  i jeszcze raz wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm  wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 40/ 45 minut do suchego patyczka . Krem jogurtowy ubić z jogurtem i mlekiem . Krem czekoladowy ubić z mlekiem. Ciasto przeciąć

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z czerwoną porzeczką i borówkami 207

dodać po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Ubić białka na sztywną pianę. Łyżką wymieszać pianę z resztą ciasta.  Do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy wylać połowę ciasta. Wsypać na to po 3/4 szklanki porzeczki i borówek, wylać resztę ciasta. Pozostałe owoce wsypać na wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego do 190 ºC piekarnika

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania